Македонци, илири, траки, фрегаси...

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
пиро гледам дека сакаш да го согледаш во суштина проблемот, ајде да ти објаснам :
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ОСНОВА НА СИТЕ ЈАЗИЦИ ...
Како е возможно ова !?
Многу едноставно , Македонскиот јазик е создаден имитирајки ги звуците од природата , тоа го сврстува во природен древен јазик ... Нормално со текот на времето се усовршувал ...
Во древна Албанија , живееле Македонци или Словени , со доаѓањето на Римјаните Македонија е поделена на области ...
Тоа што во Албанскиот ќе најдеш Македонски воопшто не би требало да те вознемирува па нели ти реков дека Тоските говореле Словенски , но биле асимилирани од Римјаните и почнале да употребуваат и латински , па така настанал Албанскиот денешен ...
Истото важи и за Власите, Римските поданици ... но тоа незначи дека не сте Македонци ...
А за Гегите , тие се донесени од страна на Турците , кои си ги бараа назад , арно ама клетници останаа и мама ни расплакаа со нивниот насилнички менталитет ...

Шпиро, за реканските села и шкиперскиот јазик си грешка. Селата се околу Жужње, нападите од качаците ги принудиле да го прифатат шкиперскиот, многу јасно знаат дека се Македонци.

А за СТАН
Еве вака, мое гледање, немора да е точно, СТАНИШТЕ. СТАНУВАЊЕ, ПРИСТАНИШТЕ, ЗАСТАНИ, ПРЕСТАНИ (место каде отседнуваш, запираш)
Па така и Авганистан, Пакистан, Курдистан, Казкстан, Таџикистан, Киргистан, Узбекистан (места каде отседнувал Александар :toe: )

од КАВКАЗ, насекаде се гледаат ..СТАН-ови...
затоа,му дошло на Спирета на ум....

ама,СТАН е многу повеќе...
-stan ="country," source of place names such as Afghanistan, Pakistan, etc., from Pers. -stan "country," from Indo-Iranian *stanam "place," lit. "where one stands," from PIE *sta-no-, from base *sta- "to stand" (see stet).

Спире,еве ти PIE..
sthAna=the act of standing , standing firmly , being fixed or stationary,position or posture of the body (in shooting &c.),staying , abiding , being in or on (loc. or comp.),storingplace or storage (of goods) ,firm bearing (of troops) , sustaining a charge,state , condition,continued existence , continuance in the same state,station , rank , office , appointment , dignity , degree, place of standing or staying , any place , spot , locality , abode , dwelling , house , site,place or room , stead,province , region , domain , sphere,said to be four , viz. `" army "' , `" treasury "' , `" city "' , `" territory "',....и уште многу...

Makedonci..Elimeja..
zemjata (na Sanskrit) Elymyo-Desh...
vo koja od planinata Lakmon izvira rekata Haliacmon,i oklolu koja ziveele Elimjanite...

Haliacmon..
no sepak...
A son of Oceanus and Thetys, was a river god of Macedonia. (Hes. Theog. 341; Strab. vii. p. 330.)

no sepak,bidejki MK jazikot e dreven i mitoloski..
po bratot na Brahma, Laxman,krsteni se planinite Lughman.
jasno,ottuka i imeto na planinata Lacmon i rekata Haliacmon...

ebago greckoto i pan-helenskoto Elimeja ili Haliacmon=unknown etymology.

Зборот СОНЦЕ

латински СОЛ - СоЛНЦЕ/СЛНЦЕ, СНЦЕ, САНЦЕ македонски

нели Византија била грчка, од каде кај нас латински збор СОНЦЕ (всушност ПИЕ) нели ние се давиме на северот, никогаш не сме се допреле со римјаните и европејците.

Денес цела европа вика SUN, SONE, SUNNA, SOL

SUN - СУНЦЕ

сега филмање, во митологијата на словените сонцето е око божје
ако претпоставиме дека старите балкански народи се распрснале низ европа, на архаичен ирски јазик СОНЦЕ е СУИЛ (со значење ОКО)
Дали од тука може да вадиме СОЛНЦЕ - СОЛнЅЕ

СОНЅЕ - окото на ЅЕ (севишниот) како што е окото на РА (иста приказна)
Впрочем и денес ЅЕ е за те гледам, ѕиркам, ѕирка ( и се во тој контекст)

Треба да се бара ова СО, СОЛ, СОЛН, СОН , мислам дека играта е со ОКОТО на ЅЕ

Makedonci Filipovi..
Philip bil..ne bil..
kakvi eba.i konji ???
tuku..
Bhil Brahmins
si imale princ po ime Bhil-Pos..
i koga Ace otisol tamu,se izjasnil za potomok na zemjata Hammon..slucajno?

Мислам дека моето прашање беше доста јасно... Како тоа албанците во делото на Прличев (кој не бил грк а епот го пишал на грчки) албанците го убиваат Кузман па после одат да ја тешат мајка му која и тие ја викаат мајка ?... Освен тоа, во википедиа за Прличев и делото Сердарот се вели - Прличев се потрудил неговиот еп да го преведе и на македонски јазик... па моето прашање беше - Што има да се труди да го преведе епот на македонски ако бил македонец и можел просто да го напише на македонски,нема што да се труди... Ова е неговиот еп... " Албанците, гологлави, пристапија со почит,
со раце скрстени. Тој час
најстариот се доближи и вземи удри очи
па прошепна со искрен глас:
И везден ти да плачеш, имаш зошто. Биди силна!
Ти изгуби, о мајко, џин!
Народните ќе пеат колена со уста милна
за делата на твојот син.
Да, слугите на Арес5 ќе го слават, мајко, сето
што тој го сторил в подвиг смел,
и сите певци ќе те слават секаде по светот
со еден занес толку врел.
А ако сакаш, почуј, немој солзи да те душат!
Ќе раскажам што знам за се.
Знам, свето е за херојство и подвиг да се слуша ...
- Се молкна. Сегде тивко е . . .
- Пуштајќи го денес изутрина на волја гласот
чета од стомина сврати
Во Стан.Но да дадеше бог да не тропнеше
часот смрт што на сите им прати "

Епа ајде нека ми објасни некој...
1. Зошто отишле албанците (убијците) кај мајката на Кузман, ја тешеле и ја викале мајко... и
2. Зошто Прличев се потрудил да го преведе својот еп на македонски јазик ?...

hmm....orizovata zemja..
rice
1234, from O.Fr. ris, from It. riso, from L. oriza (cf. It. riso), from Gk. oryza "rice," via an Indo-Iranian language (cf. Pashto vrize, O.Pers. brizi), ult. from Skt. vrihi-s "rice."
The Gk. word is the ult. source of all European words (BULL..IT)
primer na pan-helenisticko sran..e...
(cf. Welsh reis, Ger. reis, Lith. rysai, Serbo-Cr. riza, Pol. ryz)...
greek a?...
The crop may well have been introduced to Macedonia and neighboring areas of the Mediterranean by the returning members of Alexander the Great's expedition to India ca. 344-324 B.C.
From a center in Macedonia and Sicily, rice spread gradually throughout the southern portions of Europe and to a few locations in North Africa.

tuka se postavuva prasanjeto:
kako Thessaly (orizovata zemja) bila taka narecena pred Ace da go donese orizot?...

ocigledno,nekoj mami..

пиро гледам дека сакаш да го согледаш во суштина проблемот, ајде да ти објаснам :
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ОСНОВА НА СИТЕ ЈАЗИЦИ ...
Како е возможно ова !?
Многу едноставно , Македонскиот јазик е создаден имитирајки ги звуците од природата , тоа го сврстува во природен древен јазик ... Нормално со текот на времето се усовршувал ...
Во древна Албанија , живееле Македонци или Словени , со доаѓањето на Римјаните Македонија е поделена на области ...
Тоа што во Албанскиот ќе најдеш Македонски воопшто не би требало да те вознемирува па нели ти реков дека Тоските говореле Словенски , но биле асимилирани од Римјаните и почнале да употребуваат и латински , па така настанал Албанскиот денешен ...
Истото важи и за Власите, Римските поданици ... но тоа незначи дека не сте Македонци ...
А за Гегите , тие се донесени од страна на Турците , кои си ги бараа назад , арно ама клетници останаа и мама ни расплакаа со нивниот насилнички менталитет ...

Значи, на исто мислење сме дека албанците и македонците имаат иста јазична основа, kultura, што ги прави еден ист народ... Штом ги спомна тоските... Албанците го играат ТОСКА орото,македонците ТЕШКОТО... И за јазикот на тоските донекаде си во право, затоа што поради грчкото и словенското влијание, дел од тоските се асимилирани во грци и словени... Е тука не се согласуваме затоа што ти ГОЦО мислиш дека словенскиот јазик е античкиот јазик на албанците и македонците... тука грешиш... Ај ќе спомнам и тоа дека твојот ував nickname се користи во албанскиот јазик, GOC,VOC за момче и за девојче GOCA,GOCË и ЧУПА/ÇUPË , Чупа се користи и во македонскиот јазик нели ?... Епа сега кажи ми дека не мислиш дека ГОЦА И ЧУПА не се античкиот јазик а девојче,девојка не е словенски па затоа и следува и моето прашање - Ако потеклото на македонците е од античките македонци, илирите зошто го поврзувате вашиот идентитет со словените кога немате ништо заедничко со словените освен јазикот кој сте го прифатиле заедно со православието ?...

"Macedonia has its own interests and its own politics which belong to the Macedonians. The one who works for joining of Macedonia to Bulgaria, Greece, or Serbia, can consider himself as a good Bulgarian, Greek, or Serb, but not as a good Macedonian". Gotse Delchev (1872-1903)...

Македонија и македонците имаат свое минато,историја,култура и идентитет... само има еден мал проблем... словенскиот јазик на македонците малку им ги помешува работите и идентитетот па затоа некој јужно од нас има " силен аргумент " затоа што населението на денешна Република Македонија е претежно словенско а античките македонци немаат ништо заедничко со словените... Навлегов малку во политика... ама нејсе... Нека ми каже некој што има словенско во македонската култура,традиција... Еден мој комшија,македонец , на прашање зошто не би прифатиле име /словенска македонија/ за државата ми одговори... Комшо не сум јас ХАРАШОУ

Сега општо... Албанците и Македонците имаат заедничко потекло од античко време... Ден денес делат слична култура,традиција... Само не зборуваат ист јазик а тоа значи или македонците се асимилирани во албанци кои дошле од карпатите или паднале од марс што е спротивно на секоја логика или македонците се јазично асимилирани во словени од грчкото и верското православно влијание од кое влијание и кај албанците сретнуваме употреба на славизми...

пиро кажи ми за рашаните или етрурците или тоските за нивното писмо и култура ...
спореди го со древно македонската ...

и немој половично да читаш и да ми преведуваш тоа што тебе ти одговара БИДИ ДОСТОЕН
ИСТОРИЈА КАКО НАУКА !!!

ЗАБОРАВИВ И ЗА ПИСМОТО НА КАРТАГИНА ... НАПРАВИ СПОРЕДБА ...

пиро кажи ми за рашаните или етрурците или тоските за нивното писмо и култура ...
спореди го со древно македонската ...

и немој половично да читаш и да ми преведуваш тоа што тебе ти одговара БИДИ ДОСТОЕН
ИСТОРИЈА КАКО НАУКА !!!

ЗАБОРАВИВ И ЗА ПИСМОТО НА КАРТАГИНА ... НАПРАВИ СПОРЕДБА ...

До скоро време албанците користеле туѓо писмо, латиница,кирилица,грцко,арапско... Претпоставувам и тоските користеле грчко писмо и јазик ... За етрурците... ќе спомнам името на ТРОЈА и името на Турција потекнува од илирите инаку скроз асимилирани... за рашани не знам ништо... можеби некој историчар ќе не просветли ... Поздрав ... Еве нешто за тоските,арванитите

mnogu od nas mislat deka istorijata ja pisuvaat pobednicite a jas mislam deka istorijata ja kazuvaat faktite
1 makedoncite
2 makedonija
3 makedonskiot
postoele, postojat i ke postojat
tolku .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom