Карактер (имам свое јас!!!)

С

Сатори

Гостин
Карактер, нарав, табиет, природа ...

Кога зборуваме за карактер, мислиме на она што е потрајно и стабилно кај една личност, специфично.
Сите нејзини особености и начин на однесување.
Кои се принципите, насоченоста на животниот пат и која е во суштина моралната страна на личноста.
Во основата на карактерот е волјата, за да се постигнат сите квалитети кои сме ги зацртале...

Токму тоа ми е целта на темата, кои се ултимативните квалитети, зошто баш тие и од каде сме до дошле од заклучок дека треба својот карактер да го обликуваме по тој калап?
Кој според вас е идеалниот карактер? (не дискутираме за тоа дека тоа не е возможно, се поставува само како прашање)Значи кои карактерни својства ги цените и зошто?

Дали може карактерот да се изгради само при вежбање и развивање на волјата?
Дали личноста навистина сама бира или се тоа и е наметнато?

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Карактерот зависи првенствено од основната клетка на општеството - семејството. Под ова се подразбира: гените, воспитанието и примерот кој ни го даваат. Каков родител, такво дете. Освен тоа, и општеството како целина влијае, средината која не опкружува, едно е сигурно, децата не можеме да ги затвориме во стаклено ѕвоно, кога-тогаш ќе откријат се, и добро и лошо. Така се гради карактерот и волјата кај човекот.

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Karakterot se gradi so analiziranje na svoite i tugite postapki. Treba da bides spremen za primanje i otkazuvanje pred se mislam na razmisluvanja, odnesuvanja idr. Vo toj kontekst mislam deka covek treba da e nesebicen i so iskreno srce. Da si priznae koga zgresil i kako sto vikas ti Lejdi Satori za toa treba volja za da go nadgraduvas karakterot. Znaci za izgradba na karakterot treba mnogu rabota i iskustvo vo mnogu oblasti.

С

Сатори

Гостин
...

Карактерот зависи првенствено од основната клетка на општеството - семејството. Под ова се подразбира: гените, воспитанието и примерот кој ни го даваат. Каков родител, такво дете. Освен тоа, и општеството како целина влијае, средината која не опкружува, едно е сигурно, децата не можеме да ги затвориме во стаклено ѕвоно, кога-тогаш ќе откријат се, и добро и лошо. Така се гради карактерот и волјата кај човекот.
Јас со ова напротив потполно не се сложувам.

Не верувам дека секое дете личи на својот родител, напротив.Секој треба да може сам да го избере својот пат и сам да ги носи своите одлуки што ќе го направат своја личност, со свој карактер.
Не само уште една копија на тато или мама.

Всушност и во тоа е поентата, да се изградиш, не да те изградат ... иако тоа се прави секако во покасните години кога можеш сам да ја пронајдеш својата перцепција.

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Taka e Lejdi.
Roditelot treba samo da ti bide pojdovna tocka za izgraduvanje na karakterot.
Kako prvo: mnogu pati decata se razocarale od svoite roditeli koga porasnale, koga spoznale koi se i kakvi se. (jas sum eden od niv). Za mene bea ikoni, no koga porasnav uvidov deka se samo edni od drugite.
Kako vtoro: treba da ucis mnogu od drugite luge. Razni sredini, razni "roditeli" razni luge, znaci mnogu karakteri.
Kako treto i najosnovno: jas vaka velam na sekogo: " Tvoe e da mi kazes, no moe e da odlucam". Prifakam secija sugestija, no tuka se gleda kvalitetot na voljata na karakterot, dali ke ja prifatis ili ne taa sugestija. Iskustvoto ke pokaze dali si bil vo pravo. Ako si bil vo pravo - togas toa e eden golem + za tvojot karakter, no treba da znaes i da si priznaes deka si zgresil i da si stavis golem "-" ako si zgresil.

Член од
14 февруари 2007
Мислења
108
Поени од реакции
13
Секоја индивидуа си е една и единствена, никој не е целосно ист како некој друг. Се сложувам дека семејството и целата атмосфера во него, многу ако не и најмногу влијаат на образувањето на карактерот кај децата. На пример, ако таткото ја тепа мајката, големи се шансите и детето истото да го прави со својата девојка/жена. Меѓутоа, не е секогаш така, зошто децата знаат да учат од грешките на нивните родители и да не ги повторуваат. Значи сепак може да се изградат потполно различно од своите родители.

Идеален карактер според мене не постои, меѓутоа блиску до тоа би била личност која е чесна, искрена и скромна.

Вампирката

Well, I tried to say there's nothing wrong with me
Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
Ниеден човек не е ист како некој друг....Прво што сакам да го видам кај човекот е карактерот негов...
Карактерот се гради врз основа на семејството,воспитанието,општеството,пријателите и непријателиите...Исто од искуствата,грешките и тие што се околу нас(најблиски милсам пријатели)...Не ги сакам луѓето кои кај секој човек е со различен карактер...Покажи се себеси не ставај маска пред луѓето...

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Taka e Lejdi.
Roditelot treba samo da ti bide pojdovna tocka za izgraduvanje na karakterot.
Kako prvo: mnogu pati decata se razocarale od svoite roditeli koga porasnale, koga spoznale koi se i kakvi se. (jas sum eden od niv). Za mene bea ikoni, no koga porasnav uvidov deka se samo edni od drugite.
Kako vtoro: treba da ucis mnogu od drugite luge. Razni sredini, razni "roditeli" razni luge, znaci mnogu karakteri.
Kako treto i najosnovno: jas vaka velam na sekogo: " Tvoe e da mi kazes, no moe e da odlucam". Prifakam secija sugestija, no tuka se gleda kvalitetot na voljata na karakterot, dali ke ja prifatis ili ne taa sugestija. Iskustvoto ke pokaze dali si bil vo pravo. Ako si bil vo pravo - togas toa e eden golem + za tvojot karakter, no treba da znaes i da si priznaes deka si zgresil i da si stavis golem "-" ako si zgresil.
Браво царе се согласувам со тебе, многу реален исказ (ти личи на годините:smir:)...се повеќе и повеќе го согледувам тоа...исто така и јас неможам да се огледам на моите родители...ама ми послужија како отскочна даска и многу позитвни работи имам извелечено од нив.

Идеален карактер според мене не постои, меѓутоа блиску до тоа би била личност која е чесна, искрена и скромна.
Друго , суров е овој свет во кој живееме,а за добро да се снајдеме во него нашиот карактер ќе мора да се соодветува на него...
Така да, погледот кон она што другите го нарекуваат "чесност" ми се има изменето.Едноставо поставете си го прашањето,Колку чесен и кон кој ???, така да како ултимативна карактерна особина би ја ставил само доколку би ја изменил дефиницјата за "чест" а таа дефинитвно не е иста како (претпоставувам) таа што повеќето од членовите ја имаат.
и малку поинаков поглед сеа...тоа се карактеристики на маса луѓе(трите болдирани погоре) кои се лесни за манипулација...и да не ме разберете погрешно не велам дека треба да се имаат спротивните карактеристики ..него да се измени сфаќањето за нив, ете го татко ми чесен ,искрен ,скромен , р'мба од сабајле до вечер и нема да ми даде пари да живеам живот како што повеќето си го допуштаат.

С

Сатори

Гостин
...

Не ги сакам луѓето кои кај секој човек е со различен карактер...Покажи се себеси не ставај маска пред луѓето...
Значи треба да се сфати една многу едноставна работа, дека сите ние имаме различен „карактер“ т.е. лице т.е. „став“ пред различни луѓе.

Дали некој некогаш бил ист со своите родители, партнерот, стара пријателка или пак некој што сме го запознале пред 5 минути?
Мислам дека не!

Затоа што сите луѓе кои ги познаваме вадат од нас различна страна, различни интереси и различни особини од нас се покажуваат пред нив.

Затоа, тоа не би можело да се нарече маска или пак лабилен карактер.Тоа ти е една работа гледана од многу различни страни.

Приказната за Слонот и мудреците.

R

Razorblade Kiss

Гостин
Карактерот на личноста воопшто не зависи од семејството.Семејството само посредува во создавањето на навиките кај една личност.Но од друга страна пак семејството и тоа како може да влијае и да видоизмени нечиј карактер,ако се работи за возраст во која децата ги впиваат сите знаења и им се наметнати разни норми на однесување.На пр.ако родителите на едно дете му велеле во пораната возраст-биди мирен пред гостите,не зборувај глупости,тешко тебе ако не бидеш...``во пракса е покажано дека подоцна тие личности колку и да ја развиле својата способност за комуникација со луѓето,постои мала доза на срамежливост која може да прерасне во огромна трема.Воспитувањето со еден збор,но тоа е широк поим и многу фактори од воспитанието влијаат врз креирањето на карактерот на човекот,така да за тоа во некоја наредна тема.

Во карактер спаѓаат сите доблести и маани на еден човек.Во некои ситуации мааните се поизразени,и тие се пресудни да создадеме не толку добар впечаток за една личност,и обратно.Зошто се поставува прашањето.Повторно се појавува средината во која детето се развивало.Во процесот на градењето на карактерот учествуваат сите искуства што досега тој човек ги проживеал.
Идеален карактер би бил тој карактер кој би имал некој баланс од маани и доблести.Нема да спомнувам карактеристики,бидејќи во секоја карактеристика на крајот има секогаш текст со мали неприметни букви кои забораваме да ги читаме.

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Karakterot na edna licnost mora da bide cvrst. Ne me interesira dali nekoj saka da me isprovocira, nametne svoe mislenje, nekoja svoja frustracija.
Vo razmisluvanjeto, t.e. vo mojot karakter ist sum so site gorenavedeni licnosti.
Labilnite luge se pokoruvaat na lugeto so mnogu pari.
Ovoj primer sum go videl mnogu pati i mi se zgadil. Site ste go videle toa.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Психологијата вели дека од родителите се наследува темпераментот, а карактерот се формира врз основа на личните убедувања и влијанието на пошироката околина. Совршен карактер е субјективен поим, едноставно биди она што си, а тоа треба да се открие. Наизглед сите сме различни, но суштината...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
vo oblikuvanjeto na karakterot na edna licnost,golema uloga igra intelegencijata na istata taa osoba,semejstvoto,pobliskata okolina,zdravstvenata i finansiskata sostojba.dokolku edna osoba e dovolno intelegentna za da napravi razlika sto e dobro a sto loso a isto taka se cuvstvuva podrzana i sakana od svoeto semejstvo i nema zdravstveni problemi,istata taa licnost ke oformi karakter na dobra,ljubezna,trpeliva osoba i ke bide sposobna samata da si go odredi svojot zivoten pat.nemanjeto finansii i losata okolina mozat da go rasipat karakterot,no ne do tolkava mera kako sto bi go rasipale karakterot na poneintelegentna osoba ili osoba koja ne e bliska so semejstvoto.znaci za toa vo kakvi licnosti ke se oblikuvame nie svesno mnogu malku odlucuvame.od druga strana osven karakterot,na nacinot na koj se odnesuvame vlijae i temperamentot koj e vrodena osobina i ne se menuva,ostanuva ista vo tekot na celiot zivot,a istata taa osobina se nasleduva od nasite predci...

C

Cool Hand Luke

Гостин
Јас се се плашам дека за оформување на карактерот и личноста воопшто е потребна сродна душа. Како што пее Лионел Ричи:

Lady, you have come into my life and made me whole

Кој ќе се жени!?

Kajgana Shop

На врв Bottom