- Член од
- 6 април 2006
- Мислења
- 972
- Поени од реакции
- 11
Zoki, daj ne se brukaj...
Како успеа да собереш толку глупости во две реченици?Vo taa imperija grcitet ne samo sto ne se dominanten del tuku se i minimalen,ostanuvaat grci samo na Krit i nekoi ostrovi,cela Tesalija Peloponez Atina se naseleni so albanci.
I osven poslednata dinastija,nemalo grcki imperatori!
Taka.. Stignavme do toa shto ti ja pecka dushichkata.. Vaka zoki. Nikoj ne te tera nishto da prifatish. Ne mozeme site da bideme obrazuvani. Koj inaku ke vozi avtobusi?
Istochno Rimskata imperija e prodolzenie na Rimskata, na istokot, koja e naslednik na koi kralstva?...
Imperium Graecorum, kako i poimot grcija, se rimski nazivi, a preziveale kaj 'frankite' striktno za istochno rimskata imperija. Prashaj se zoshto. I ne mi ni spomenuvaj koine, ti, koj ne znaesh nitu eden grchki zbor. Te molam... Da ne se pravime pametni so sila.:smir:
Tuku koga vekje 'baratash' so Istochno Rimskata demografija, bi ne prosvetlil li so nekoj popis? Da ne ispadne deka nekoj namerno gi grcizira groto na balkanski ziteli na Romejskata Imperija.
Ти на прво читање од твојот пост ми се личиш на ментално ретардирана личност.Јас можеби собрав по некоја глупост,ама изметот кој ти успеа да го истуриш во твоето четиво има неподнослив мирис.Размислувам дали да одговорам на тие глупости кој ти успеа да ги истресиш.Какви работници на црно бе морону,ти немаш основна појма од животот.Како успеа да собереш толку глупости во две реченици?
Значи, цела Грција зборувала на Албански? Море, море, ц-ц-ц. Ги имало дури и на Крит:nesvest:! Кажи ми само еден Албански топоним од о. Крит, па можеби ќе ти поверувам (Македонски топоними има еден “куп“ и сите можам да ти ги појаснам, почнувајќи од името на самиот остров). Албанци во Грција има само како работници на “црно“, па и нив малку-малку па ќе ги протераат. Оние Албанци што се како староседелци, само по името ги викате Албанци, разликата помеѓу нив и оние од Косово е како помеѓу Бог и шеширџија.
А што се однесува на Византија, нејзиното население се жителите кои од секогаш си живееле на овие простори (таа не ја опфаќала само Мала Азија како што си го сватил ти) и нормално дека било мешано од сите нив. Заеднички јазик (службен) им бил Коине, а државната управа им била (во првите векови) од Римски тип. Религијата им била во почетокот политеистичка а подоцна христијанска при што во тек на неколку векови се диференцирала од западниот вид на Христијанството, почнала да добива сопствени карактеристики (православни) и со тоа менувајќи го и карактерот на државното уредување.
Со Турското завладување на Византија се менува целовитиот карактер на државното уредување (религијата е неодвоив дел од тогашните државни системи), заменувајќи го притоа и државниот (службен) јазик, но населението во глобала не трпи големи промени. Народот притиснат од изборот : да го изгуби семејството и својот живот или да си ја промени религијата во најголема мерка го избирал второто. Иако Исламот како таков не прифаќа присилна регрутација на муслимани - тоа мора да биде доброволно, има сведоштва и за користење на присила, но најголемиот дел го прифаќал Исламот како можност да не бидат робови, да си го зачуваат имотот и да не плаќаат даноци (Муслиманите не плаќале данок).
Према тоа, населението на Византија (и подоцна Турција) си било истото население што и порано живеело тука (со одреден микс на
туѓородни народи) а владетелите биле оние кои ќе успееле да се качат на Тронот. Во власта нема нација. Исто како што кај нас нема повеќепартиски ситем - сите партии се исти (и тесно соработуваат : како мафијашите во Америка што си ја делат територијата на некој град при наплатата на рекет и сл.).
Arvanitite nemaat nisto zaednicko nitu so toskite,nitu so gegite....
На тие простори,се населени православни албаници(арванити)и ако си тро писмен ќе знаеш дека не мислам на дивото племе геги од кавказ.
Таква останува демографската слика и ден денес.
...
За појаснувањето се потрудил Анавено, од убаво - поубаво и немам што да додавам. А во реченицата само првиот збор малку го изменив и му дадов поинакво значење, инаку во превод оригиналот значи : “да живее голема Албанија“Појасни те молам?За ова што зборувам можи да ти потврди секој полуобразован член на форумот.Па и јас мислев дека е општо познато до сега,барем на форумот историја.Ама имало луѓе не излезени од пештери се уште.
Мене не ми треба објаснување. Ти си тој што дискутираш како да си мува во тегла. Само брчиш и се чукаш во стаклените ѕидови наоколу. Ако ретерираш во своите ставови тогаш О.К., инаку така како што пишуваш, ама баш се коси со она што го пиша Анавено, само навидум не се “коси“.Anaveno gledam samo deka se potrudil da ti objasni tebe,i isto i mene nekoi raboti.Ama vo glavno tebe ti trebase objasnuvanje.Toa sto go kazav jas,ne se kosi mnogu so toa na Anaveno.