Византија-продолжение на Македонската Империја

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Ne se brukam jas govedo,ti se brukas.Ili se brukam bidejki nemozis da mi odgovoris ko covek,ili neznaes?

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Po kulturata shto ja prikazuvash, nemash nekoe pravo da barash da ti prenesam jas(ili bilo koj) znaenje...
Samo, ne bi bile obrazuvani, koga ne bi mozele da im progledame niz prsti na po niskite 'vidovi'.:smir:

Ne znam kako mozeshe da izvadish zakluchok (iako predpostavuvam, ne e poradi preterano chitanje) deka imperija sozdadena na grbot na helenskite kralstva, moze da ima se', samo ne i neshto grchko...
Grchki kompleks e deka tie se edinstveni naslednici na Istochno Rimskata Impreija. Toa ne znachi deka nie treba da odime vo drugata krajnost.:toe:
Fakt e deka grcite se prisutni i dominantni vo povekje sferi, deka grchkiot jazik (po latinskiot) e oficijalen i deka naslednici na mozebi edinstveniot seushte 'ziv' del od ovaa imperija -Istochnite Hristijanski Crkvi, se (vo pogolem del) grchki.

Ama, ako chekash da nauchis se' od forumi, daleku nema da stignesh...

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Abre budalo,tebe ne vredi da ti se objasnuva ne za drugo tuku od cista pricina so si glup ko konj ili sakas da se pravis.Kakvo crno helensko kralstvo be.Istocnata Rimska Imperija e prodolzuvanje na Rimskata Imperija kako celina na istokot.
Od nekade 6-7 vek se koristi jazikot Koine,koj e veke 700---800 godini koristen kako glaven jazik na trgovijata i na dimplomatijata i nikoj ne mozi da go prisvoi kako svoj denes.Bil izbran za oficijalen jazik bidejki imperijata bila multinacionalna i multikultura i bidejki na toj ogromen prostor lugeto mozele da go koristat toj jazik za da se razberat megu sebe.
Nikoj tuka ne se narekuval ni Helen,ni Grk tuku site bile Romei i im bilo sram da se narecat poinaku od Romej.Vo taa imperija grcitet ne samo sto ne se dominanten del tuku se i minimalen,ostanuvaat grci samo na Krit i nekoi ostrovi,cela Tesalija Peloponez Atina se naseleni so albanci.
I osven poslednata dinastija,nemalo grcki imperatori!

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Taka.. Stignavme do toa shto ti ja pecka dushichkata.. Vaka zoki. Nikoj ne te tera nishto da prifatish. Ne mozeme site da bideme obrazuvani. Koj inaku ke vozi avtobusi?

Istochno Rimskata imperija e prodolzenie na Rimskata, na istokot, koja e naslednik na koi kralstva?...:toe:
Imperium Graecorum, kako i poimot grcija, se rimski nazivi, a preziveale kaj 'frankite' striktno za istochno rimskata imperija. Prashaj se zoshto. I ne mi ni spomenuvaj koine, ti, koj ne znaesh nitu eden grchki zbor. Te molam... Da ne se pravime pametni so sila.:smir:
Tuku koga vekje 'baratash' so Istochno Rimskata demografija, bi ne prosvetlil li so nekoj popis? Da ne ispadne deka nekoj namerno gi grcizira groto na balkanski ziteli na Romejskata Imperija.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Vo taa imperija grcitet ne samo sto ne se dominanten del tuku se i minimalen,ostanuvaat grci samo na Krit i nekoi ostrovi,cela Tesalija Peloponez Atina se naseleni so albanci.
I osven poslednata dinastija,nemalo grcki imperatori!
Како успеа да собереш толку глупости во две реченици?
Значи, цела Грција зборувала на Албански? Море, море, ц-ц-ц. Ги имало дури и на Крит:nesvest:! Кажи ми само еден Албански топоним од о. Крит, па можеби ќе ти поверувам (Македонски топоними има еден “куп“ и сите можам да ти ги појаснам, почнувајќи од името на самиот остров). Албанци во Грција има само како работници на “црно“, па и нив малку-малку па ќе ги протераат. Оние Албанци што се како староседелци, само по името ги викате Албанци, разликата помеѓу нив и оние од Косово е како помеѓу Бог и шеширџија.
А што се однесува на Византија, нејзиното население се жителите кои од секогаш си живееле на овие простори (таа не ја опфаќала само Мала Азија како што си го сватил ти) и нормално дека било мешано од сите нив. Заеднички јазик (службен) им бил Македонскиот Коине, а државната управа им била (во првите векови) од Римски тип. Религијата им била во почетокот политеистичка а подоцна христијанска при што во тек на неколку векови се диференцирала од западниот вид на Христијанството, почнала да добива сопствени карактеристики (православни) и со тоа менувајќи го и карактерот на државното уредување.
Со Турското завладување на Византија се менува целовитиот карактер на државното уредување (религијата е неодвоив дел од тогашните државни системи), заменувајќи го притоа и државниот (службен) јазик, но населението во глобала не трпи големи промени. Народот притиснат од изборот : да го изгуби семејството и својот живот или да си ја промени религијата во најголема мерка го избирал второто. Иако Исламот како таков не прифаќа присилна регрутација на муслимани - тоа мора да биде доброволно, има сведоштва и за користење на присила, но најголемиот дел го прифаќал Исламот како можност да не бидат робови, да си го зачуваат имотот и да не плаќаат даноци (Муслиманите не плаќале данок).
Према тоа, населението на Византија (и подоцна Турција) си било истото население што и порано живеело тука (со одреден микс на
туѓородни народи) а владетелите биле оние кои ќе успееле да се качат на Тронот. Во власта нема нација. Исто како што кај нас нема повеќепартиски ситем - сите партии се исти (и тесно соработуваат : како мафијашите во Америка што си ја делат територијата на некој град при наплатата на рекет и сл.).

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Taka.. Stignavme do toa shto ti ja pecka dushichkata.. Vaka zoki. Nikoj ne te tera nishto da prifatish. Ne mozeme site da bideme obrazuvani. Koj inaku ke vozi avtobusi?

Istochno Rimskata imperija e prodolzenie na Rimskata, na istokot, koja e naslednik na koi kralstva?...:toe:
Imperium Graecorum, kako i poimot grcija, se rimski nazivi, a preziveale kaj 'frankite' striktno za istochno rimskata imperija. Prashaj se zoshto. I ne mi ni spomenuvaj koine, ti, koj ne znaesh nitu eden grchki zbor. Te molam... Da ne se pravime pametni so sila.:smir:
Tuku koga vekje 'baratash' so Istochno Rimskata demografija, bi ne prosvetlil li so nekoj popis? Da ne ispadne deka nekoj namerno gi grcizira groto na balkanski ziteli na Romejskata Imperija.

Абе не ми се прави будала со сила,какви франки какви вештери.Никој Ромеј или Ромејски император не ја нарекол својата држава поинаку освен Романија или Ромејска империја.Зошто ги избегнуваш работите кои ти ги посочив.Империјата освен Коине дијалектот нема ништо грчко.А тој Коине дијалект се користи како трговски јазик и јазик на дипломатијата во голем дел од цивилизираниот свет скоро милениум пред времето кога е земен за официјален јазик на Ромејската Империја.

Како успеа да собереш толку глупости во две реченици?
Значи, цела Грција зборувала на Албански? Море, море, ц-ц-ц. Ги имало дури и на Крит:nesvest:! Кажи ми само еден Албански топоним од о. Крит, па можеби ќе ти поверувам (Македонски топоними има еден “куп“ и сите можам да ти ги појаснам, почнувајќи од името на самиот остров). Албанци во Грција има само како работници на “црно“, па и нив малку-малку па ќе ги протераат. Оние Албанци што се како староседелци, само по името ги викате Албанци, разликата помеѓу нив и оние од Косово е како помеѓу Бог и шеширџија.
А што се однесува на Византија, нејзиното население се жителите кои од секогаш си живееле на овие простори (таа не ја опфаќала само Мала Азија како што си го сватил ти) и нормално дека било мешано од сите нив. Заеднички јазик (службен) им бил Коине, а државната управа им била (во првите векови) од Римски тип. Религијата им била во почетокот политеистичка а подоцна христијанска при што во тек на неколку векови се диференцирала од западниот вид на Христијанството, почнала да добива сопствени карактеристики (православни) и со тоа менувајќи го и карактерот на државното уредување.
Со Турското завладување на Византија се менува целовитиот карактер на државното уредување (религијата е неодвоив дел од тогашните државни системи), заменувајќи го притоа и државниот (службен) јазик, но населението во глобала не трпи големи промени. Народот притиснат од изборот : да го изгуби семејството и својот живот или да си ја промени религијата во најголема мерка го избирал второто. Иако Исламот како таков не прифаќа присилна регрутација на муслимани - тоа мора да биде доброволно, има сведоштва и за користење на присила, но најголемиот дел го прифаќал Исламот како можност да не бидат робови, да си го зачуваат имотот и да не плаќаат даноци (Муслиманите не плаќале данок).
Према тоа, населението на Византија (и подоцна Турција) си било истото население што и порано живеело тука (со одреден микс на
туѓородни народи) а владетелите биле оние кои ќе успееле да се качат на Тронот. Во власта нема нација. Исто како што кај нас нема повеќепартиски ситем - сите партии се исти (и тесно соработуваат : како мафијашите во Америка што си ја делат територијата на некој град при наплатата на рекет и сл.).
Ти на прво читање од твојот пост ми се личиш на ментално ретардирана личност.Јас можеби собрав по некоја глупост,ама изметот кој ти успеа да го истуриш во твоето четиво има неподнослив мирис.Размислувам дали да одговорам на тие глупости кој ти успеа да ги истресиш.Какви работници на црно бе морону,ти немаш основна појма од животот.
Јас ти зборувам за настани пред 1000 години кои ја сменале демографската слика на Тесалија,Епир,Мореа,Областа околу Атина.
Каде бре дебилно суштество прочита дека сум напишал дека имало Албанци во Крит?
На тие простори,се населени православни албаници(арванити)и ако си тро писмен ќе знаеш дека не мислам на дивото племе геги од кавказ.
Таква останува демографската слика и ден денес.
Пред 200 години,во Атина,Епир,Тесалија никој не знаел грчки јазик,и немал поим што е тоа грк.Тие области биле населени со Арванити и Власи.Грчкиот јазик не се зборал во денешното главно копно на Грција.
Се зборал само на Крит,Мала Азија и фанариотите од Константинопол.
Грчки топоними-НЕ ПОСТОЈАТ.Колку што постоеле во Егејска Македонија до дваесеттите години.
Толку е тешко ова да се свати?И сега на крајот твоето тврдење,кога сме поробени од турците,само се менува јазикот и религијата на империјата.Значи дефакто,наследник на Ромејската империја е Отоманската Империја,како и што султанот се прогласил за император на Рум(Романија).

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Појасни те молам?За ова што зборувам можи да ти потврди секој полуобразован член на форумот.Па и јас мислев дека е општо познато до сега,барем на форумот историја.Ама имало луѓе не излезени од пештери се уште.

A

anaveno

Гостин
...
На тие простори,се населени православни албаници(арванити)и ако си тро писмен ќе знаеш дека не мислам на дивото племе геги од кавказ.
Таква останува демографската слика и ден денес.
...
Arvanitite nemaat nisto zaednicko nitu so toskite,nitu so gegite.
Toa e narodot od antikata,narekuvan uste kako ne,no po rod,nas...
Selenjeto na Arvanitite zapocnuva uste pred 1.000 god....
IRC istorici toa go zabelezale,isto i Makedonskata Crkva....

I 1.000 god.po pocetokot na nivnoto otseluvanje,celata toponimija,e Makedonska......

Vo Albanija nemalo Makedonci,a site naseleni mesta,reki,planini,dolini,se zivo i mrtvo prirodno,e so Makedonsko ime?

Nasilnoto menuvanje na toponimite vo AL mnogumina denes go premolcuvaat i prifakaat...

AL propaganda,pomognata najnapred od zapadniot romantizam, i podelbata na pan-slavistite na nasi i vasi,doprinese da se izbrise vistinskata pretstava za Arvanitite...

Da se Arvanitite predci na onie koi se imenuvaat so shqip,gugl ke bese prepoln so sliki od grobnici,naodi,nauka....
a,ne,kvazi-nauka...

ona sto oficijalno e otkopano vo AL,a se sovpaga so periodot do pocetokot na preselbite na Arvanitite,kazuva samo edno:
naodite i grobovite se isti kako i onie vo MK na Makedoncite.

zatoa i vo AL ima dark age od rimsko do tursko....
mrak....

shqipot nikogas ne gi citira nastanite do 12 vek,onie pisanite od kakvi-takvi istorici i hronicari,koi kazuvaat deka cela AL e slavska....
Kakvi se tie Arbanasi koi ziveele da receme vo Cermenika?
Ili vo Belgrad (Berat od preimenuvanjeto mu)?
Ili vo Glavinica (Balsi od preimenuvanjeto mu)?

Idat li vo par ovie toponimi so iminjata na pleminjata Kuci,Gasi,Keljmendi?

mesanjeto na Arvanasi so Arnaudi e pogresno.

Arbaniste se edno,Arnaudite drugo..

sto velat zapisite za Arnaudite?
Nieden shqip nema da kaze deka moze da se sledi dvizenjeto na ARNAUDITE od Turcija,preku Bugarija,navamu....

deka,mozebi,prvpat,Arnaudi odovade Pirin se pojavile duri vo 1492 god. pri pohodot na Bajazit 2 vo denesna AL....

turcite pravele popisi,pa zapisuvale i raboti kako arnaud kariyeleri,pa taka moze da se sledi dvizenjeto i na Arnautite...
Niv,pred 16 vek,skoro i da gi nema....

5 Kiel, M. Art and Society of Bulgaria in the Turkish Period. Assen/Maastricht, 1985, p. 114.
6 Ихчиев, Д. Привилегиите на христијаните в частните султански земи (хасс-муката кариелери). М, I, 1909, кн. 2, с. 144–156.
7 Пак там, с.137; В другото селиште на вак'фа – Лјасковец – до преди век се е пазело предание, според което в този град се били
заселили 10 семејства албанци. Вж. Историјата на град, с. 146.
8 Вж. Ковачев, Р. Опис на Никополскија санджак от 80-те години на XV в. С., 1997.
9 ТИБИ, II, с. 351. i t.n....

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
И денес продолжува преименувањето на топоними во Албанија!

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Појасни те молам?За ова што зборувам можи да ти потврди секој полуобразован член на форумот.Па и јас мислев дека е општо познато до сега,барем на форумот историја.Ама имало луѓе не излезени од пештери се уште.
За појаснувањето се потрудил Анавено, од убаво - поубаво и немам што да додавам. А во реченицата само првиот збор малку го изменив и му дадов поинакво значење, инаку во превод оригиналот значи : “да живее голема Албанија“

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Anaveno gledam samo deka se potrudil da ti objasni tebe,i isto i mene nekoi raboti.Ama vo glavno tebe ti trebase objasnuvanje.Toa sto go kazav jas,ne se kosi mnogu so toa na Anaveno.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Anaveno gledam samo deka se potrudil da ti objasni tebe,i isto i mene nekoi raboti.Ama vo glavno tebe ti trebase objasnuvanje.Toa sto go kazav jas,ne se kosi mnogu so toa na Anaveno.
Мене не ми треба објаснување. Ти си тој што дискутираш како да си мува во тегла. Само брчиш и се чукаш во стаклените ѕидови наоколу. Ако ретерираш во своите ставови тогаш О.К., инаку така како што пишуваш, ама баш се коси со она што го пиша Анавено, само навидум не се “коси“.
И јас сакам да се корегирам, во брзањето прееска пишав “ да живее голема Албанија“, а всушност требаше : “да живее албанската (Албанската) држава“ (Мале е држава). Слоганот го користеле борците за Голема Албанија и од таму мојата грешка.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Слушај ваму пропадната абортацијо.Толку глупава дискусија немам водено ни со албанец.Прво ти не се согласуваше дека на просторите на денешна Грција не се зборувало грчки и немало грци,тоа го тврдев јас.Ти не се согласуваше со тоа.Но ете и Анавено ти потврди дека тоа е така.
На тој простор живееле арванити власи и така натаму.

Kajgana Shop

На врв Bottom