Треба ли нов студентски дом во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата GUSAR-VMRO
  • Време на започнување Време на започнување

GUSAR-VMRO

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
Член од
27 јануари 2005
Мислења
635
Поени од реакции
7
Веб-сајт
www.gusar.glog.com.mk
NE DA TREBAAAAA!!!
Ako se znae deka smestuvanjeto sekoja godina e horor za studentite od strana!! Ako se znae deka politickite partii si pravat kampanji so mestata...

Ај да ги занемариме и тие работи и да не ја мешаме политиката. Туку, навистина треба на студентите да им се даде дом кој ќе ги исполнува условите за пристојно сместување.

Jas bi im dala eden semestar ili edna godina da plakaat samo za struja i gjubretarina (sve osven kirija) ali sami da renoviraat, odnosno sami da si gi podobrat uslovite.

Неизводливо. Како би ги реновирале заедничките WC - иња, простории...? Башка, некој би реновирал во своја соба, некој би си рекол "Еј, па добра ми е собава на мене, шо ќе реновирам", а неможе да се оформи комисија што ќе испитува кој реновирал и во која вредност за да му биде одбиено од киријата! :)

Tie sto imaat namera da prepravaat mozat da prilozat elaborat ili proekt (nemozam prav zbor da najdam ali me razbiras), normalno smetkite mora da se sobiraat za da se prikazat. Se razbira ako postoi dobra volja nacinot na realizacija e sirok.
Moze da se proba a postepeno na greskite da se uci i sistemot da se podobri.

Те разбирам што сакаш да кажеш ама дали навистина мислиш дека тоа е изводливо? Елаборат, проект, губење толку време, средства...така само би се искомплицирале рабоотите.

Според мене вистинското решение би било во приватни студентски домови каде нема да има партиски влијанија за добивање на место. И тоа повеќе вакви домови, за нормално да има место за сите заинтересирани студенти. Би се изградиле специјално за таа намена со мали собички и киријата би била мала, бидејќи збирно како објект ќе му носат голем профит на инвеститорот.

Може инвеститор да биде и државата па да се дадат под концесии. Шознам, решенија може да се најдат колку сакаш, само треба некој да сака да најде решение.

Dobro ima logika, ali sto ke pravis so starite sto veke postojat, kako na pr Goce Delcev. Za barakite moze da se urnat i nov objekt da se napravi. I voopsto postoi li interes za vakva rabota. Vo site slucai postoi prostor za malverzacii zaradi "pravnata" drzava sto ja imame.

Одговорот на ова прашање е прост: кога се отворија приватните факултети, што се направи со државните? Си останаа да функционираат нормално. Но, затоа секој студент ќе има право на избор, кој ќе биде проширен со нови опции! :)

Mozda so privaten studenski dom ke se razbudi svesta da ne se unistuva tugiot imot, a sto ako se sluci?
Koj garantira deka stetata ke bide isplatena?

Se otvaraat mnogu prasanja:
Sto ako studentot ne plaka redovno kirija, ili struja ili bilo sto, kako ke go izbrkas, kako ke gi nadomestis ovie zagubi?
Sto ako sosema go opustosi stanot, koj ke go goni i tereti za steta?
Kako moze studentot da se zastiti ako mu tekne na gazdata "utre" da go izbrka bez pricina? itn

Хехех, кај ја отеравме дискусијава. Нормално дека свеста ќе биде поголема, затоа што и механизмите за наплата на штетата би биле поефикасни, нормално кога е во прашање приватен имот! :)

Нови студентски домови се потребни и тоа многу.
Може да ги финансира државата а може и приватно лице кое ќе има субвенции од државата со цел студентскиот живот да биде снослив. Таква е практиката насекаде. Познавам случаи кога самата студентска организација гради студентски домови или врши реконструкција на некои запуштени објекти приспособувајќи ги во студентски дом.
За решавање на проблемот од типот на оштетување на објектот постојат многу едноставни решенија. Еден од нив е секој студент пред вселувањето да остави одредена сума пари како гаранција за можната штета. Пред напуштањето собата или објектот се проверуваат и ако е се во ред, парите на студентот се добиваат назад.

Тоа му доаѓа како да плаќа кауција за два, три месеца однапред.
Работата е што немаме или можда имаме (незнам) закони за ова. Ај и да немаме, се прават договори. Е сега судството ни е споро и неефективно и корумпирано, па споровите неможат правилно да се решат. Кога ова ќе профункционира тогаш сите опции за подобрување на студентските домови се возможни.

123 напиша:
Тоа му доаѓа како да плаќа кауција за два, три месеца однапред.
Работата е што немаме или можда имаме незнам закони за ова. Ај и да немаме, се прават договори. Е сега судството ни е споро и неефективно и корумпирано, па споровите неможат правилно да се решат. Кога ова ќе профункционира тогаш сите опции за подобрување на студентските домови се возможни.

Не знам дали е кауција.
На денот на вселувањето даваш пари, на денот на иселувањето ги добиваш назад.

Насекаде (тие што живеат под кирија надвор од МК знаат) се плаќа кауција за два, три месеца однапред. Го дадов како пример за парите што однапред би требало да се дадат. Нормално тие пари се враќаат по иселувањето, не одма ама за еден месец сигурно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom