Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Не гласав, оти бев надвор од нашето гето, на арбајтен. Да можев да гласам, ќе гласав за ВеМеРО. СеДеСМците сум ги отпишал во наредните 10 години (барем додека трае оваа гарнитура на сениори и јуниори) поради референдумот од 2004. Но мора да им се признае, подобра опозиција од оваа моментално не сме имале.

Еј ме заеба...:) Мислев ќе кажеш дека не си гласал, т.е. дека си од оние шо „не гледаат корист од гласањето“... Ама ок.

А за тоа како СДСбјрМ се снаоѓа како опозиција...Па јас мислам дека во историјата на оваа удбашка структура немало по-бедни времиња отколку сега...Главен „актер во драмската секција“ да го одредиш Шема барабар со Ма-краду-ли, треба да си во тешка криза како политички субјект...Уверен сум дека пред нив следат тешки опозициски години...ако сеуште постојат како партија, пошто влашкото лоби како нивни главни финансиери ќе го скинат сега „дечкиве“ од владата...

Ќе се намали администрацијата кога ќе дојде ред за тоа, дотогаш има уште многу работи за средување, а покачената плата на административците ќе придонесе за нивно подобро работење во служба на народот од кој сепак, ја зимаат таа плата...

П.С. Кога збориме за наложбите од ЕУ, со која уста лајат сдсбјрм-овците сега за намалување на администрација, брзи реформи во судството и сл?! Имаа 4 години за да го направат тоа пред Груевски...што чекаа? Зимаа залет!?
Trnche
Redno e parvo da prochetesh malko literatura kade se opisva ovoj problem.Tuj boldnatoto e 100% GLUPOST.Zabravih sega kak se kazvashe edna studija na dvama amerikanski profesori po ikonomika kade dokazvaha che sgolemjavaneto na platite ne vodi do po dobar kvalitet na rabotata i ne sa faktor koj motivira poveke.

Zabravih sega kak se kazvashe edna studija na dvama amerikanski profesori po ikonomika kade dokazvaha che sgolemjavaneto na platite ne vodi do po dobar kvalitet na rabotata i ne sa faktor koj motivira poveke.
Глупост е да правиш компарација со други општества како на пример во Америка, од проста причина што имаат добри плати, па бараат други услови и играат улога други фактори. Секој различно ја сфаќа мотивацијата. За просечен Американец мотивација може да е и воведување на хамбургер од МекДоналдс на работно место или поставување автомат за КокаКола во ходникот во фирмата во која работи :)

А кај нас ако зголемувањето на платите не води кон мотивација, да не очекуваш да води нивното намалување? :)

Trnche
Redno e parvo da prochetesh malko literatura kade se opisva ovoj problem.Tuj boldnatoto e 100% GLUPOST.Zabravih sega kak se kazvashe edna studija na dvama amerikanski profesori po ikonomika kade dokazvaha che sgolemjavaneto na platite ne vodi do po dobar kvalitet na rabotata i ne sa faktor koj motivira poveke.
А тебе што те мотивира во работата?

Глупост е да правиш компарација со други општества како на пример во Америка, бидејќи имаат добри плати, па бараат други услови и играат улога други фактори.

А кај нас ако тоа не води кон мотивација, да не очекуваш да води намалувањето на платите? :)
Obshtestvata tuka njamat znachenie.Mnogo po vazno e zadovolstvoto ot rabotata,rabotnija klimat vatre v organizacijata(firmata),ocenkata na drugite za tvojata rabota.Znam shto vseki kazvadajte mi poveke pari i shte rabotja po dobre,no na praktika ova ne se sluchva.Sami shte go vidite.

Obshtestvata tuka njamat znachenie.Mnogo po vazno e zadovolstvoto ot rabotata,rabotnija klimat vatre v organizacijata(firmata),ocenkata na drugite za tvojata rabota.Znam shto vseki kazvadajte mi poveke pari i shte rabotja po dobre,no na praktika ova ne se sluchva.Sami shte go vidite.
Ти реков, работниците во општество во кое немаат проблем со висината на платите, имаат други услови кои им претставуваат задоволство и влијаат како фактор кој им причинува задоволство од работата.

Во општество во кое секое утро одејќи накај работното место си ги броиш парите и пресметуваш дали ќе ти стигнат за автобус, геврек и кафе, тешко дека ќе помислиш на американски луксузарии од типот на тоа како е решена климатизацијата, дали на работа служат само еспресо и макијато, или има и капучино, дали во канцеларија си сам или со уште тројца колеги...

А тебе што те мотивира во работата?
Ako chovek e nezadovolen ot rabotata,ot otgovornostite koi ima,ot perspektivata za razvitie,ako e mrzeliv ili nekompetenten i 100 pati da mu sgolemish platata njama daraboti po dobre.Prosto faktora zaplata ima ogranicheno znachenie.

Ти реков, работниците во општество во кое немаат проблем со висината на платите, имаат други услови кои им претставуваат задоволство и влијаат како фактор кој им причинува задоволство од работата.

Во општество во кое секое утро одејќи накај работното место си ги броиш парите и пресметуваш дали ќе ти стигнат за автобус, геврек и кафе, тешко дека ќе помислиш на американски луксузарии од типот на тоа како е решена климатизацијата, дали на работа служат само еспресо и макијато, или има и капучино, дали во канцеларија си сам или со уште тројца колеги...
Barkash
Tova znachi shto platata koja v momenta ja poluchavat e ot iskljuchitelno golemo znachenie za lugeto i bi trebvalo da rabotjat kako lavove,a vie sami kazvate shto ova ne e taka.

Логистик...
Сепак парите се на прво место to e to
ако ти нудат работа секогаш прво прашваш каде па после колку плаќат

Логистик...
Сепак парите се на прво место to e to
ако ти нудат работа секогаш прво прашваш каде па после колку плаќат
Edno prashnie togava kam tebe no iskam chesten otgovor.V tazi temase kaza shto i po vremeto na Carvenkovski pak e imalo sgolemjavane platite na administracijata.Spored tebe sled ovae sgolemjavane zapochnaha li da rabotjat po dobre?

Edno prashnie togava kam tebe no iskam chesten otgovor.V tazi temase kaza shto i po vremeto na Carvenkovski pak e imalo sgolemjavane platite na administracijata.Spored tebe sled ovae sgolemjavane zapochnaha li da rabotjat po dobre?
1.како прво платите уште не се зголемени....(за некој месец ке се зголемат)
2.Во Времето на Црвенкоски платите се качија за 250 денари тука негде беше а сега за 30% ке се зголемат
3.Од Пиринска македонија си?
и еден совет за тебе прицни Shift+alt и пиши кирилица:bilokojzbor:

Tova znachi shto platata koja v momenta ja poluchavat e ot iskljuchitelno golemo znachenie za lugeto i bi trebvalo da rabotjat kako lavove
Не, тоа значи дека платата која ја земаат во моментот реално не соодветствува на работата која ја извршуваат. Односно, дека првиот фактор на кој помислуваат кога ќе им се спомне мотивација е висината на платите.

1.како прво платите уште не се зголемени....(за некој месец ке се зголемат)
2.Во Времето на Црвенкоски платите се качија за 250 денари тука негде беше а сега за 30% ке се зголемат
3.Од Пиринска македонија си?
и еден совет за тебе прицни Shift+alt и пиши кирилица:bilokojzbor:
Не не сам от Пиринска Македонија,току от Северна Б'лгарија.(ко има некакво значение).За кирилицата си во право( неделен м'рзел што да сторjа).Иначе какво друго мога да кажа.Погледни околу тебе.Сас сигурност ште видиш луге кои са с по малки плати от некои други (при равна квалификациjа) и си в'ршат работата многу по отговорно от тех.

Не, тоа значи дека платата која ја земаат во моментот реално не соодветствува на работата која ја извршуваат. Односно, дека првиот фактор на кој помислуваат кога ќе им се спомне мотивација е висината на платите.

Кое ползваш како база за сравнение мегу плата и работа?Ако не са задоволни от платата што не барат друга?Што ползват вразки да добиjат такава зле платена работа?Всеки е знаел кога се е "кандидатирал" за дадената работа каква плата ште получава нали?Значи са били доволни!

Кое ползваш како база за сравнение мегу плата и работа?Ако не са задоволни от платата што не барат друга?Што ползват вразки да добиjат такава зле платена работа?Всеки е знаел кога се е "кандидатирал" за дадената работа каква плата ште получава нали?Значи са били доволни!
Не зборам само за платата на државната администрација, туку општо за платите во Македонија. Џабе да бараат друга работа кога се знае колкави се платите тука.

Затоа, првиот фактор за мотивираност останува висина на платата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom