Раѓањето на Македонската Нација

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа и се очекува, да застапува свои тези, да ги брани своите тези и т.н. Но од кого да ги брани ?
Само му залепија етикета дека бил .... и толку.

Тоа и се очекува , да застапува свои тези , да ги брани своите тези и т.н. Но од кого да ги брани ?
Само му залепија етикета дека бил .... и толку .

Ne znam shto ne ti e jasno??? Panslovenstvoto i makedonstvoto nemaat vrska edno so drugo!

Ne ubeduvaa deka sme sloveni od 6 vek dojdeni od Ukraina ili kade ne a toa se dokazha deka nema vrska.

Knigi koi se izdadeni vo tie vreminja i barataat so pogreshni termini se anahronizam i treba da se prerabotat. Tolku!

Isto mozhe da ima kniga koja e prekrasna no kje pisuva deka site Makedonski imaat grcko poteklo. Kje ja chitash li?

No vo Ukraina (i Rusija) istoricharite ne se slozhuvaat so taa teza za navodnata Slovenska pratatkovina vo Zadkavkazjeto otkako istata ni e nametnata od germanskata istoriska shkola vo 19. vek.

Vladimir Shcherbakov na primer e eden od povazhnite ruski akademici koj aludira na drevnite ruski istoriski izvori koi govorat za Slovenite kako starosedelci vo Evropa. Shcherbakov smeta deka Pelazgite se osnovata na etnichkoto steblo na starosedelcite vo Evropa. Pred vo istorijata da postojat Heleni, na mestoto na deneshniot atinski Akropol se naogjal Pelazgion. Hipotezata na Shcherbakov e deka Pelazgite, Atlantite itn. se PRASLOVENI.

Drug ruski nauchnik na slichni pozicii e Mihail Lomonosov (1711-1765), Vo negovoto delo "Drevnata Ruska Istorija", Lomonosov se pobunil protiv "germanskite falsifikatori na istorijata" i nivnite poiddrzhuvachi (kako Jan Kolar, Nikolaj Morozov, itn.) koi ja negirale ulogata na Slovenite kako starosedelci na Balkanot, na Rimjanite kako nivni okupatori, i na Slovenskite preselbi na Zapad, Sever i Istok zaradi rimskata okupacija:

"Koga rimskata imperija se zasili i proshiri ponatamu, togash nivnoto nasilstvo go pochuvstvuvaa i slovenskite narodi koi zhiveeja vo Ilirik, Dalmacija, i okolu Dunav".

Lomonosov vaka go tolkuva vrakjanjeto na Slovenite (narecheno pogrdno od Zapad "varvarski upadi"):

"Koga doshlo do opagjanje na mokjta na Rimskata imperija, Slovenite nastojuvaa da se osvetat za zloto koe im go nanesoa Rimjanite na nivnite predci, i chesto prevzemaa snachni pohodi od Sever na Jug, posebno vo vremeto na Justinijan Veliki".

Znachi, spored Lomonosov, se raboti za (delumno) vrakjanje na Slovenite vo pratatkovinata na Balkanot.

Ne znam shto ne ti e jasno??? Panslovenstvoto i makedonstvoto nemaat vrska edno so drugo!

Ne ubeduvaa deka sme sloveni od 6 vek dojdeni od Ukraina ili kade ne a toa se dokazha deka nema vrska.

Knigi koi se izdadeni vo tie vreminja i barataat so pogreshni termini se anahronizam i treba da se prerabotat. Tolku!

Isto mozhe da ima kniga koja e prekrasna no kje pisuva deka site Makedonski imaat grcko poteklo. Kje ja chitash li?

Јас мислам дека имам разбирање и за теб и са ..... сите. Панславизмот е движење и во Македонија, без разлика дали тебе тоа те бендисува или не. Колку и да е невистинито, лажно, ..... сепак имало луге кои верувале во тезата дека се Словени - дојдени од Карпатите .... Кога ќе успееш тоа да го прифатиш како факт, кога ќе дозволиш некој да има свој став, па макар и погрешен, полесно ќе комуницираш со луѓето и ќе научиш многу работи.

No vo Ukraina (i Rusija) istoricharite ne se slozhuvaat so taa teza za navodnata Slovenska pratatkovina vo Zadkavkazjeto otkako istata ni e nametnata od germanskata istoriska shkola vo 19. vek.

Vladimir Shcherbakov na primer e eden od povazhnite ruski akademici koj aludira na drevnite ruski istoriski izvori koi govorat za Slovenite kako starosedelci vo Evropa. Shcherbakov smeta deka Pelazgite se osnovata na etnichkoto steblo na starosedelcite vo Evropa. Pred vo istorijata da postojat Heleni, na mestoto na deneshniot atinski Akropol se naogjal Pelazgion. Hipotezata na Shcherbakov e deka Pelazgite, Atlantite itn. se PRASLOVENI.

Drug ruski nauchnik na slichni pozicii e Mihail Lomonosov (1711-1765), Vo negovoto delo "Drevnata Ruska Istorija", Lomonosov se pobunil protiv "germanskite falsifikatori na istorijata" i nivnite poiddrzhuvachi (kako Jan Kolar, Nikolaj Morozov, itn.) koi ja negirale ulogata na Slovenite kako starosedelci na Balkanot, na Rimjanite kako nivni okupatori, i na Slovenskite preselbi na Zapar, Sever i Istok zaradi rimskata okupacija:

"Koga rimskata imperija se zasili i proshiri ponatamu, togash nivnoto nasilstvo go pochuvstvuvaa i slovenskite narodi koi zhiveeja vo Ilirik, Dalmacija, i okolu Dunav".

Lomonosov vaka go tolkuva vrakjanjeto na Slovenite (narecheno pogrdno od Zapad "varvarski upadi"):

"Koga doshlo do opagjanje na mokjta na Rimskata imperija, Slovenite nastojuvaa da se osvetat za zloto koe im go nanesoa Rimjanite na nivnite predci, i chesto prevzemaa snachni pohodi od Sever na Jug, posebno vo vremeto na Justinijan Veliki".

Znachi, spored Lomonosov, se raboti za (delumno) vrakjanje na Slovenite vo pratatkovinata na Balkanot.

http://feb-web.ru/febupd/lomonos/texts/lo0/lo7/LO7-3892.HTM

Јас мислам дека имам разбирање и за теб и са ..... сите .
Панславизмот е движење и во Македонија , без разлика дали тебе тоа те бендисува или не . Колку и да е невистинито , лажно , ..... сепак имало луге кои верувале во тезата дека се Словени - дојдени од Карпатите .... Кога ќе успееш тоа да го прифатиш како факт , кога ќе дозволиш некој да има свој став , па макар и погрешен , полесно ќе комуницираш со луѓето и ќе научиш многу работи .

Panslavizmot bil dvizhenje vo Makedonija a vekje ne e! Se napushta zatoa shto e postaven na lazhni osnovi.

Imalo mnogu koi veruvale i gi razbiram deka takvi bile vreminjata a propagandite bile silni.

Toa shto ne razbiram e nekoj denes seushte da veruva vo takvi anahroni i zgazeni od vremeto teorii od stilot "zemjata e ravna".

Jas sekako na nikogo ne mu zabranuvam da ima svoj stav pa makar i pogeshen samo ako sum zasegnat kje si go kazham mislenjeto.

Јас не познавам ни еден академик, историчар кој го дели твоето мислење.

Или живееме во различни држави, а ?

Можеби си во право, но да речеме неумееш да убедиш дека е тоа така.

Прво ќе одговориш дали тоа римските легии на границата ги спречувале Македонците да ја напуштат инперијата или да влезат словените?

Панславистите тврдат дека биле за да ги спречат словените да влезат , знаеш онаа приказна со сламките и водата ...

Си ја читал “ Уранија “ ?

Demkesh: ajde da napravime da e malku pointeresno, bidejkji ochigledno nikoj ne saka da te pozeme.

Bidejkji ne se dokraj jasni kriteriumite za shto sochinuva uspeshno ubeduvanje, predlagam ti da nastapish vo uloga na Silen po temava t.e. na ubeduvach, a jas kje bidam vo uloga na demkesh. Jas tvoite argumenti gore-dole gi znam, i mislam deka mozham da gi branam, no interesno kje e kako ti ja napadnal sopstvenata pozicija.

Shto velish za ova? :smir: Mislam deka taa promena na ulogite bi bila interesna za tebe.

Demkesh: ajde da napravime da e malku pointeresno, bidejkji ochigledno nikoj ne saka da te pozeme.

Bidejkji ne se dokraj jasni kriteriumite za shto sochinuva uspeshno ubeduvanje, predlagam ti da nastapish vo uloga na Silen po temava t.e. na ubeduvach, a jas kje bidam vo uloga na demkesh. Jas tvoite argumenti gore-dole gi znam, i mislam deka mozham da gi branam, no interesno kje e kako ti ja napadnal sopstvenata pozicija.

Shto velish za ova? :smir: Mislam deka taa promena na ulogite bi bila interesna za tebe.

Тоа повторно ќе наликува на монолог но овој пат со две лица .

Силен застапува теза не зашто верува безрезервно во неа , не затоа што има агрументи туку затоа што сака така да биде .

Многу прости прашања се , зашто Македонците со себе не ја понеле азбуката на север ( во антиката) , вистина ли е дека тие ( словените ) од север доаѓаат на југ да бараат писмо , зашто само во “ стара“ Македонија се случува наука пред нашата ера а не и на север , ..........

Силен застапува теза не зашто верува безрезервно во неа , не затоа што има агрументи туку затоа што сака така да биде .

Aman, Demkesh, ako 2-3 dena ne odgovoram odma vlechesh zakluchoci deka nemam argumenti!!! Pa choveku imam rabota i ne mozham samo po forumi da sedam.

Ochekuvaj iscrpen odgovor slednive denovi so se site fakti i referenci stho gi barash :wink:

Pozdrav

Aman, Demkesh, ako 2-3 dena ne odgovoram odma vlechesh zakluchoci deka nemam argumenti!!! Pa choveku imam rabota i ne mozham samo po forumi da sedam.

Ochekuvaj iscrpen odgovor slednive denovi so se site fakti i referenci stho gi barash :wink:

Pozdrav

Два-три и slednive denovi ........ не е одма и е доволно долг период да се извлечат закључоци .
Но сепак сум згрешил , ќе добијам одговори .....:wink:

Јас мислам дека имам разбирање и за теб и са ..... сите. Панславизмот е движење и во Македонија, без разлика дали тебе тоа те бендисува или не. Колку и да е невистинито, лажно, ..... сепак имало луге кои верувале во тезата дека се Словени - дојдени од Карпатите .... Кога ќе успееш тоа да го прифатиш како факт, кога ќе дозволиш некој да има свој став, па макар и погрешен, полесно ќе комуницираш со луѓето и ќе научиш многу работи.

Добро, еве вака на Македонците во СФРЈ им било вршено перење на мозокот, знајш и сам што му се случувало на тој што ќе се спротиставел. колку побрзо се тргни лагата од учебниците по историја толку подобро за Македонија и Македонците. И ќе помалку заблудени панслависти. И едноокиот предавник да умри.

Македонците постојат од памтивек. Дошле Римјните, се рапсаднале, па останле овде како Византијци. Македонците си молчеле ! Дошле Словените и асимилирале. Македонците овде прифатиле јазик, религија..... Поимот Македонци не се спомнува до 18 - 19 век, што е длог период. Ни за време на Цар Самуил немало македонци, неговата држава не се викала Македонија !
Едно кратко резиме: Имало Македонци, биле “претопени“ од Словените, и повеќе се Македонци ?, кога се откажале од она претходното што го негувале, со ислкучоци на оние што не прифатиле словенизирање и избегали во шумите да живеат како Македонци. Ова се случувало на територијата на денешна Македонија.
За време на Византија - не постоеле ни Грци, тој поим (назив) исчезнал. Исто како и Македонците.......
Светските Историчари кажуваат за нашето потекло. Прочитајте ја книгата “Македонскиот Конфликт“ (го заборавив чичкото што ја напишал :) ) но многу добри работи обелоденува, многу чуствителни и за нас и за грците. (ама кратко резиме :) )

По толку војни и мешања на народи, не може да се каже кој што е. Грците може се најчист народ бидејќи со преселбата на народите добар процент од негрчко население бил преселен.
Инаку за грците еден Германец во 19-20 век пишува. Поимот грцио не постои, тој исчезнал за време на Римското Царство, исчезнал во Византискиот период. Грците се мешавина на Албанци и Словени. И овој Германец (Историчар) е прогалсен за Персона Нон Грата во Грција и Греците се ежат од него :)

P.S> Во потписот некој (мислам administrator) имаше линк до предлог за да се викаме Македонска Република (таму беше со мала р :))....јас сум Против. Ако промениме име, тогаш се откажуваме од историјата, а народ без минато нема иднина.

Добро, еве вака на Македонците во СФРЈ им било вршено перење на мозокот, знајш и сам што му се случувало на тој што ќе се спротиставел. колку побрзо се тргни лагата од учебниците по историја толку подобро за Македонија и Македонците. И ќе помалку заблудени панслависти. И едноокиот предавник да умри.

Во ред , во темата “ Дали во СФРЈ имало перење мозоци ? “ ќе го земев во предвид твојот став , твоето мислење . Но овде се работи за конкретен пример и на тој конкретен пример барам конкретни одговори . “ Дали римсите легии ги спречувале Македонците да ја напуштат империјата или ги спречувале словените да навлезат во империјата , каква е намената на римските федерати ....... за тоа треба да се има одговори .

Дошле Словените и асимилирале. Македонците овде прифатиле јазик, религија..... Поимот Македонци не се спомнува до 18 - 19 век, што е длог период. Ни за време на Цар Самуил немало македонци, неговата држава не се викала Македонија !

Ne da ne si vo pravo, vistinata e obratna od toa shto go pishuvas. Chitaj malku dokumenti pa da vidish dali Makedonci ne se spomnuvaat!!! Vaka mi lichi zborish od pamet.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom