Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

Член од
22 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
0
1.Кевкамен
"...Докато мојат покоен дјадо Кевкамен бил в Лариса като управител на Елада,б'лгарскијат владетел Самуилчесто опитвал ту с војна ...."
"..По този начин прочее багренороднија император господин Василиј пленил в теснината Загора четиринадесет хилјади б'лгари,предвождани от отличнија воин Самуил......"

Strategion et Insertiscriptoris de officiis regiis Libellus c.3,28,17-18,22,64-74
оригинал'т е на гр'цки

2.Скилица
."....Заштото Давид,Мојсеј,Арон и Самуилсинове на един от велемоштните комити на Б'лгарија......."
"........Веднага след см'ртта на император јоан,б'лгарите в'станали и били определени да ги управлјават четирима братја:Давид,Мојсеј,Арон и Самуил синове на един от велемоштните комити у б'лгарите и затова наричани комитопули

Georgi Cedreni- Compendium historiarum c.312,313,346,434-435оригинал'т е на гр'цки

Това го потв'рждават и јоан Зонара,житието на Никон Метаноите,папа Инокентиј III/кореспонденција с цар Калојан/:
"....Ти обаче смирено поиска Римската ц'рква да ти даде корона ,както се чете в твоите книги,че е дала наПет'р,Самуил и на другите твои знатнопаметни предци......Ние прочее за да се уверим в това по-добре,наредихме да б'дат прочетени внимателно нашите регистри,от които јасно узнахме,че в подчинената ти земја са били короновани много царе....

ЛИБИ III,c.312;CCXIV,кол 1113-1115,оригинал'т на латински език

Az kakvoto i da ti dam ti nema da si dovolen.Poentata mi e che si redovenucastnik v foruma za istoria znachi istoriata te interesuva.Ako naistina iskash da naucis nesto povece ot tova koeto si ucil v shkoloto ne e tolkovo trudno da se razrovish v internet vmesto da treskash gluposti iz forumite

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
абе

Ами шо сакаш - во Бугарија со секи учебник по историја има христоматија - тамо су наведени само чужди ИЗВОРИ, не бугарски, кои пишуват за Б'лгарија. А кај вас, дека са христоматиите со учбениците, тешко е да правиш фалц своја историја, ама невазможно е да правиш фалц чужда историја. То е за лагата.

А дајте ги тез автори, ама да су световно признати, не само едан алкохолик (Влахов, дека покасно стана и Мицов, што ли), дето пијан водеше лекции и спаваше во аудиторијата. Велики времена беха . Шо ке имаме данас - спаване или падане? Тако сме се зезали пре предаванијата на Влахов-Мицов вистинскиот историчар на Бугарија и Македонија!

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
:vozbud:Во секоја Бугарска историја една работа е нејасна и државата Бугарска го лаже Бугарскиот народ.ТуркоМонголите на Балканот дошле како странски освојувачи,Хановите ниту биле Христијани ниту знаеле Македонски јазик да читаат и зборуваат,се клањале на други богови и пишувале на ТуркоМонголски хироглифи.Кои се тогаш денешните жители на Бугарија,тие тврдат дека не се ТуркоМонголи но зборуваат и пишуваат на азбука која ја добиле од Македонците:salut:

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
е не е тако

Азбука или абецеда, не знам кај вас се пишува на латиница, кај нас - нивгаж. А "македонци" кај нас има као три значенија - 1.историческо - грци (Александ'р Велики) 2. географско - бугарите от рајоните на областта Македонија като значение на Тракија, Мизија, Краиште 3. с'временно - гражданин на РМакедонија. Много просто и без идеологеми. Сега, че има македонски б'лгари, които по количество са повече от гражданите на РМ, кво да правим. 600 хилјади преди 100 години сега са над 2,5 млн. ама п'рво сме си Б'ЛГАРИ, по потекло от Македонија, ама не РМ, да уточнја за протокола.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
1.Кевкамен
"...Докато мојат покоен дјадо Кевкамен бил в Лариса като управител на Елада,б'лгарскијат владетел Самуилчесто опитвал ту с војна ...."
"..По този начин прочее багренороднија император господин Василиј пленил в теснината Загора четиринадесет хилјади б'лгари,предвождани от отличнија воин Самуил......"

Strategion et Insertiscriptoris de officiis regiis Libellus c.3,28,17-18,22,64-74
оригинал'т е на гр'цки

2.Скилица
."....Заштото Давид,Мојсеј,Арон и Самуилсинове на един от велемоштните комити на Б'лгарија......."
"........Веднага след см'ртта на император јоан,б'лгарите в'станали и били определени да ги управлјават четирима братја:Давид,Мојсеј,Арон и Самуил синове на един от велемоштните комити у б'лгарите и затова наричани комитопули

Georgi Cedreni- Compendium historiarum c.312,313,346,434-435оригинал'т е на гр'цки

Това го потв'рждават и јоан Зонара,житието на Никон Метаноите,папа Инокентиј III/кореспонденција с цар Калојан/:
"....Ти обаче смирено поиска Римската ц'рква да ти даде корона ,както се чете в твоите книги,че е дала наПет'р,Самуил и на другите твои знатнопаметни предци......Ние прочее за да се уверим в това по-добре,наредихме да б'дат прочетени внимателно нашите регистри,от които јасно узнахме,че в подчинената ти земја са били короновани много царе....

ЛИБИ III,c.312;CCXIV,кол 1113-1115,оригинал'т на латински език

Az kakvoto i da ti dam ti nema da si dovolen.Poentata mi e che si redovenucastnik v foruma za istoria znachi istoriata te interesuva.Ako naistina iskash da naucis nesto povece ot tova koeto si ucil v shkoloto ne e tolkovo trudno da se razrovish v internet vmesto da treskash gluposti iz forumite
Ќе те разочарам и ќе ти кажам дека мене во школо ништо не ме учеле за бугарската пропаганда...а камо замисли да ме учел некој.. хех.. и со моево скромно површинско знаење:( сепак сум научил да ги разликувам веродостојните извори од вашите глупави извитоперени тези :tapp:

А сега..припази го развојот на настаните после мојов пост...:vozbud:

Член од
22 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
0
nasila hubost ne stava brat mi.Budi si v nevedenia ,Stom tova te pravi stastliv.Kojto e luboznatelen,inteligenten,zaden za novi neshta toi shte nauchi.Koito e zakostenial zombiran toj ne.Razrovi se v internet nali te interesuva istorijata viz kakvo sa pisale srednovekovnite avtori za Samuil.Ako tova ne te interesuva zalko. ne ti e mestoto na tozi forum

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Азбука или абецеда, не знам кај вас се пишува на латиница, кај нас - нивгаж. А "македонци" кај нас има као три значенија - 1.историческо - грци (Александ'р Велики) 2. географско - бугарите от рајоните на областта Македонија като значение на Тракија, Мизија, Краиште 3. с'временно - гражданин на РМакедонија. Много просто и без идеологеми. Сега, че има македонски б'лгари, които по количество са повече от гражданите на РМ, кво да правим. 600 хилјади преди 100 години сега са над 2,5 млн. ама п'рво сме си Б'ЛГАРИ, по потекло от Македонија, ама не РМ, да уточнја за протокола.
а кај нас Македонци под истите точки исто така има 3.
1. Историски - Антички Македонци, (Александар Македонски - така сам се нарекувал, што да правам)
2. Географски - Македонци од север од Косово, југ до Епир, Запад до Мала Преспа и Исток до Софија (и подалеку малку ама да не цепидлачиме сега)
3. Современо - Граѓанин на република Македонија.
Инаку Македонци во Бугарија има повеќе отколку во Македонија, па по твоите фантазии, во Македонија има 1.5 милиони а во Бугарија има околу 2 милиони. (Кога фашистите не окупираа имавме 600 илјади) И плус милион цигани, и плус 3 милиони Турци, лелеее кај ќе ве собере Дунав, нема да се издавите сите, ќе пливате накај Русија по Црно море.
А кај нас, луѓе како тебе ги ебеме на три начини...
1. Историски - Ги ебеме додека они викаат Самиул царе голем Македонски...
2. Географски - Ги ебеме додека они викаат Солун е Македонска земја
3. Современо - Ги ебеме и им даваме да голтаат македонско семе на крај.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
леле

Леле, смали мало, много ке ни народиш со тоа е...не, мале мајко јунашка.
гледај и читај, то е стистика, последната, официална, не лажовно,

НАСЕЛЕНИЕ К'М 01.03.2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И ЕТНИЧЕСКА ГРУПА
Б'лгарска 6 655 210, Турска 746 664, Ромска
(циганска) 370 908, Македонска 5 071.

Има и МАКЕДОНСКА видиш добре, мислим, и кој жели - пишува, ако жели и марсианец. Амман от србски мекерета по форумите, ма как исти ствари велите и ви и србианците. Многу добре, МАНУ+САНУ=new world order. Hi-hi-hi. Значи има притисок врз македонците, ама врз другите нема, ехааа.

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
А што стана со ИранскитеБугари каде тие имаат било што заедничко со МАкедонците во Бугарија:vozbud:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Амман от србски мекерета по форумите, ма как исти ствари велите и ви и србианците. Многу добре, МАНУ+САНУ=new world order. Hi-hi-hi. Значи има притисок врз македонците, ама врз другите нема, ехааа.
Ај бе те молам објасни што е тоа што не прави србианци?Многу ме интересира како тоа си ги толкувате работите!?
Што е тоа “србско“ кај нас македонците..ајде образложи што мајка спомнуваш срби кај што не им е место!?
Или најлесно е да обвинуваш друг за она што неможеш сам да го решиш...
Кога не ви е по ќефот тогаш мора да “срубско“ масло.. АМАН веќе од тие ваши смешни паранои!Ко некои папагали цееелоо време!
И каков МАНУ бре..:nesvest: ти изгледа стварно не ја познаваш реалноста и работите ги толкуваш како ти се чинело помило..
Не провоцирај со глупости туку образложи овие обвинувања...

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
а кај нас Македонци под истите точки исто така има 3.
1. Историски - Антички Македонци, (Александар Македонски - така сам се нарекувал, што да правам)
2. Географски - Македонци од север од Косово, југ до Епир, Запад до Мала Преспа и Исток до Софија (и подалеку малку ама да не цепидлачиме сега)
3. Современо - Граѓанин на република Македонија.

т.1 То е истото како Василиј 2 Б'лгароубиец, победителјат на Цар Самуил, хааа-ха-ха, и тој сам така се е нарекувал.
т.2 Географски - од север Косово (Арачиново, Матејче и Липково кон Косово ли ги припојаваш, тамо нема македонци, или грешим), југ - епир - може, ама сега има многу шиптаре и тамо, запад - Мала Преспа (Тетово, Кичево, Гостивар, Струга дека су?), е за Софија си прав, вистинските македонци сме тука.
т.3 Согласен

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Леле, смали мало, много ке ни народиш со тоа е...не, мале мајко јунашка.
гледај и читај, то е стистика, последната, официална, не лажовно,

НАСЕЛЕНИЕ К'М 01.03.2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И ЕТНИЧЕСКА ГРУПА
Б'лгарска 6 655 210, Турска 746 664, Ромска
(циганска) 370 908, Македонска 5 071.

Има и МАКЕДОНСКА видиш добре, мислим, и кој жели - пишува, ако жели и марсианец. Амман от србски мекерета по форумите, ма как исти ствари велите и ви и србианците. Многу добре, МАНУ+САНУ=new world order. Hi-hi-hi. Значи има притисок врз македонците, ама врз другите нема, ехааа.
Знам бе сине, а тие 5 илјади Македонци се обложувам во животот твој дека мислиш оти се луди :lud: нели, србијанци, им го испрал мозокот Тито на времето...
Ако си паметен ова што ќе ти го кажам сега ќе го сфатиш. (иако не си паметен ама ај)
Кај мене официјално, според пописот од утрово, во животот сум легнал со точно 174 девојки. Од нив, 56 биле девици. Тоа се официјални податоци кои јас ги презентирам пред светот. Ме разбираш што сакам да ти кажам?

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
добре

Ај бе те молам објасни што е тоа што не прави србианци?Многу ме интересира како тоа си ги толкувате работите!?
Што е тоа “србско“ кај нас македонците..ајде образложи што мајка спомнуваш срби кај што не им е место!?
Или најлесно е да обвинуваш друг за она што неможеш сам да го решиш...
Кога не ви е по ќефот тогаш мора да “срубско“ масло.. АМАН веќе од тие ваши смешни паранои!Ко некои папагали цееелоо време!
И каков МАНУ бре..:nesvest: ти изгледа стварно не ја познаваш реалноста и работите ги толкуваш како ти се чинело помило..
Не провоцирај со глупости туку образложи овие обвинувања...
Така...
Значи прво самите срби го кажуват, дека они су во држава створили 1945, и нација и език. Питај сите срби - то е нихова прича.
После - они кажуват 3 млн турци, 2 млн цигани, а ви мало сте сманили циганите. Па виж и сајтот на ЦРУ шо кажува.
Трето - и во овај форум многу се писало за српските партии и медии, не од мене, од твои сународници. И сите едно кажуват - голема е зависимоста от Белград. А за медиумите - Вечер, А1, Утрински - лошо против Бугарија, добро за Србија.
Четврто - Политиката на омраза е доказано српска творба, е во форумите се добро види како се ради на тај начин.
Може и уште и уште, ма ви си го знате нај-добре.
а докази за србијанството - колку сакаш - Словенија, Хрватија, Босна, Косово и кај вас.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
става

Знам бе сине, а тие 5 илјади Македонци се обложувам во животот твој дека мислиш оти се луди :lud: нели, србијанци, им го испрал мозокот Тито на времето...
Ако си паметен ова што ќе ти го кажам сега ќе го сфатиш. (иако не си паметен ама ај)
Кај мене официјално, според пописот од утрово, во животот сум легнал со точно 174 девојки. Од нив, 56 биле девици. Тоа се официјални податоци кои јас ги презентирам пред светот. Ме разбираш што сакам да ти кажам?

Согласен, ако и во сајтот на ЦРУ или Джејн го пишуват истото. а тоа де сам го писал 99% е истото. А оне не рачунат на официалнија попис на бугарија. Ајде со здраве и бравос за сите девици, ама за гумени кукли велиш?, хи-хи-хи

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Согласен, ако и во сајтот на ЦРУ или Джејн го пишуват истото. а тоа де сам го писал 99% е истото. А оне не рачунат на официалнија попис на бугарија. Ајде со здраве и бравос за сите девици, ама за гумени кукли велиш?, хи-хи-хи
Мајка ти не беше меѓу девиците, не бери гајле. Сигурно е дека си нејзин. Само на цел глас викаше ја сум Македонка и син ми е Македонец а не бугар. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom