Регистрирање на фирма?

Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
vaka druze
za da otvoris firma kade sto gazdata ke e edinstven vraboten(dooel) ti treba licna karta , izvod od maticno i potvrda od sud deka ne ti e zabraneto da izvrsuvas dejnost.Toa ke te kosta odprilika nekoi 200 evra da platis advokat da ti ja zavrsi rabotata vo centralen registar(www.crm.org.mk).Sto se odnesuva do plata i davacki ako sakas malku da plakas mozes da se prijavis na minimalec(za sekoja dejnost ima poseben min) a 60% od toa ke ti bidat davacki za penziono , zdravstvo i sl.Na primer ako min za dejnosta sto ke ja vrsis e 8000 MKD ke treba da platis odprilika 5500 MKD davacki.Platata ne si obvrzan da si ja isplakas .... no na kraj od fiskalna godina iako ne si ja isplatil na vkupnata suma ke treba da platis personalec.....
Smetkovoditel ke te kosta 1200 MKD mesecno....
Ako ti treba nesto slobodno prasaj ke ti pomognam
pozdrav

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
cYb3rc0re напиша:
Не мора (барем со ДОО) да пријавиш вработен, мислам дека имаш фора неколку години.
Fora veke nema nikakva!
A za zakonot shto go spomnav za pocheten sigurnosen kapital vo banka vazi samo za firmi so usluzna dejnost, e se ga si ima poseben pravilnik koj kolku treba, vo zavisnost od uslugite. Za proizvodstvenite firmi ne vazi ova, ama koj e toj siten proizvodstven biznis? Taka da mora da si platish! Mnogu poveke nego 500e

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
concrete напиша:
Pa so sreka Jakove..the proud owner of a company :):)!!!
Ke proizveduvas nesto ili ke prodavas pamet :)
Со филозофски што ќе произведувам.
Им продавам памет/услужни дејности ово оно. Има луѓе што плаќаат за такви работи.
:zlo:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Nekoj pogore spomna: navistina e nesfatliv odnosot na Vladata kon samovrabotuvanjeto, mikro i maliot biznis. Sekade vo svet se trubi deka vo taa sfera se naoga izlezot od dupkata na ogromnata nevrabotenost., a vo MKD mukla....
Nikoj ne zagovara izbegnuvanje na obvrskite,..... no seto toa treba da se spakuva taka da ne prestavuvaat problem, moznost za ucena ili nesto slicno.
Zosto sekogas 100% od nisto e nisto , a 10% od nesto sekogas e nesto ....
No nitu ima realen interes, nitu pak zelba da se stori nesto na toj plan.
Najgolemiot dostrel i na ovaa VLADA sepak e gradbata na sportski sali...i tako to... neverojaten nedostatok na fantazija....ili doooobro naplatena "zbunetost"...

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Sega!.... ima izlez i toa kako, samo treba da zanesh....
Pr: Go spomenav zakonot za depozit vo banka za firma so uslugi(prashajte kolku depozit treba da imash za kladilnica), pa za da ne si gi vrzuvash nepotrebno parite ke si prijavish poveke dejnosti, megu koi i proizvodstvo, skoro na site pechati stoi DOOEL za prizvodstvo, uslugi, uvoz, izvoz 'NN'! go pravish dooel za utre UJP da nemoze da ti bara poveke od eden vraboten, uslugi e ona shto go rabotish, a prozivodstvo za da prijavish troshoci za nabavka, i bla bla t.e. da dobiesh osnova kako da prikazes zaguba i da ne mora da stavash depozit vo banka i uvoz izvoz za da mozesh da go neutralizirash DDV-to samo dokolku imash nekoj sorabotnik od stanstvo I bideki ti e vo zaguba prozivodstvoto da mozesh da uvezuvash!
Ova e vaka vo kratki crti.
Seto ova i mnogu poveke nitu eden smetkovoditel ne ti go raboti za 1000denari bre - Nema takov budala shto ke ti pravi tebe pari a toj so edna iljadarka mesechno da bide!

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Еј луѓе темава е супер и добро е да се прочита мислење од искусните. Само да ве прашам имате читано некој од вас официјални документи како одат овие работи или прекажвате само тоа што имате слушано од други. Патем има некој профи во овие дејности економист, правник ....
И за крај дали некој знај линк до владини сајтови каде имаат дадено правилници според кои треба да се обавуваат овие работи.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
sajtovi ne znam ama prashaj shto te interesira...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Сакав да ги прочитам можностите и да видам шо како стои па после детали. Засега џабе ќе прашвам. Патем сега ги разгледав страниците од ЦРМ мислам дека има доволно(ако не и отпојќе) информации.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Мистичен напиша:
Убаво рече Concrete, веќе од отварањето ти генерира трошоци. Иако минимални, сепак непотребни доколку не стартуваш веднаш со работа. Значи, направи ги сите претходни подготовки за бизнисот, отварањето на фирмата нека биде последниот чекор кој треба да биде направен за да стартува бизнисот.

Него, дали некој од вас регистрирал акционерско друштво до сега? Кои се разликите во процедурата на регистрација и услови кои треба да бидат исполнети за разлика од доо, дооел...?
AD registriranje e isto vo pogled procedura,samo treba statut,koj mora da e proveren! od "ovlastenite" i pokraj vo crm,ojs i vo cdhv.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
pero...da ne si bil nekogas vo us marines...ili nekoja zenska od takvite da ne imas ????:)

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Знам сега има намалување на цените за регистрација на фирма.

1. Кој е запознат да ми даде точни цени, колку би потрошил да отворам фирма?

2. Некој спомна оставање депозит во банка? Повеќе информации, дали мора, и колку мора. Дали мора да е во пари, или може и во роба (компјутер на пример)...

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Мислам дека е околу 14-тина вкупно се, (8000 + нотари, заверки, печати, отварање сметки итн итн). Треба да имаш почетен капитал од 5000 евра (дали на банка, дали компјутери, телевизори, коли... треба проценител за ова).

После секој месец за сметководител ке ти одат ако ја активираш (од 500 до 2000 мислам, зависи како ке договориш), итн.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Па, велеа 200 евра пред 1 година, а дека сега се поефтиниле давачките за 50%.... 240 евра не е 50% од 200 евра :toe:

Депозит... 5000 евра?
Многу некако делува, макар и за депозит.... Мислев дека некои работи се средија... подобрувања за самовработувањето и малиот бизнис... јебига ако е така, може да се почека уште некоја година, кога ќе му дојде памет на политичарите...

Сепак, чудно ми делува ова од Сајберкор... ако некој знае СИГУРНИ информации, нека каже...

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Ова што ти го кажав е од крајот на 2006 (почетокот на централниот регистар), сега не знам како е. А и сметководителот ги збрка сите работи, јас само кеширав.

За 5000 евра, се средува со проценител, ќе ставиш нешто што гласи на твое име и готово. Ама за секој случај оди до кај некој сметководител, прашај, може се смениле цените, за тоа нема да ти земат пари ;)

ЕДИТ: http://crm.org.mk/obrasci/tarifa2.pdf - на страна 5 имаш цени, тие се од регистрар, а колку ќе ти земе адвокатот што ќе ти ги подготви документите, не знам.

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Nekoj pogore spomna: navistina e nesfatliv odnosot na Vladata kon samovrabotuvanjeto, mikro i maliot biznis. Sekade vo svet se trubi deka vo taa sfera se naoga izlezot od dupkata na ogromnata nevrabotenost., a vo MKD mukla....
Nikoj ne zagovara izbegnuvanje na obvrskite,..... no seto toa treba da se spakuva taka da ne prestavuvaat problem, moznost za ucena ili nesto slicno.
Zosto sekogas 100% od nisto e nisto , a 10% od nesto sekogas e nesto ....
No nitu ima realen interes, nitu pak zelba da se stori nesto na toj plan.
Najgolemiot dostrel i na ovaa VLADA sepak e gradbata na sportski sali...i tako to... neverojaten nedostatok na fantazija....ili doooobro naplatena "zbunetost"...
Другар најпрво темата не е овде политичка па за да ја критикуваш Владата,а и со оглед на твојата критика сигурно немаш добри познавања од економија особено меѓународната па затоа ќе те молам без излишни па дури и смешни коментари.
Патем има некои олеснувања односно намалувања при отворањето на фирма и целата работа можи да ти ја заврши сметководител и мислам дека изнесува околу 200 евра, но тоа можам конкренто да го испитам.
Тоа за депозитот навистина изгледа навидум малку премногу но сепак се прави манипулација во таа работа со тоа што и приватна кола, компјутери и слични работи се припишуваат на фирмата...

Kajgana Shop

На врв Bottom