Дали се уште има чесни луѓе? (Случки и искуства)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Најтазе пример дека сеуште има пред некој ден кај мене во дуќан:

Дојде дечко со девојка, си купија ваучер, се враќаат по некоја минута и и велат на продавачката: "сте ни дале 2 ваучера, залепени биле еден врз друг". Не сакаа дури ни понудените сокчиња и чоколатца како гест на благодарност да ги прифатат.

Некој конкретен пример или ваше искуство со овој тип на луѓе кои се во фаза на изумирање?

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Ima cesni lugje, i za cudo mnogu od niv se od pomladite generacii. Sredovecnite i postarite lugje sekogas se zalat deka mladinata odi vo losa nasoka, no kaj niv nesto ne stima. Sekogas koga ke vlezam vo supermarket se pozdravuvam so site prodavacki, im se zablagodaruvam za uslugata i im velam prijatno pred da odam. Niv nisto ne gi interesira, kako da zboram na zidot. I ne samo toa, davaat pogresno kusur, potkradnuvaat po malku, ne ti pomagaat da se spakuvas ako imas mnogu kupeno, spori se vo uslugata... Gneven sum poradi nacinot na koj postarite zborat za pomladite bez da se vidat samite kakvi se. Tie se onie sto ne se cesni, a ne mnozinstvoto od pomladite.

Primer: edna vecer si rekov da go cestam drugar mi eden Breezer. Vlegovme vo prodavnica, kupivme dva Breezer-i i ne fati 180 den. Mu dadov na prodavacot 500, toj mi vrati 820 mislejki deka sum mu dal 1000. Izlegov od prodavnicata i koga gi prebrojuvav parite, vidov deka mi vratil 500 den povekje. Vlegov nazad vo prodavnicata i mu gi vrativ parite. Kolku dobar decko sum! :) :) :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Пред една година работев во Carrefour-France како агент во сервисот за пост-продажба (рекламации итн). Кратко : After Sale Service. Ми се има случено да дадам 100 ? повеќе на еден клиент и да не забележам. Кога на крај ги броев парите забележав дека ми фалат 100 ? и најискрено да си кажам бев посран од самата помисла “Шта би било кад би било“. Утредента, човекот се врати и ми ги донесе парите назад и му понудив пијалок. Ми рече : “Не сум за пијачка - едноставно знам дека за такви работи се губи работа и се ставив на ваше место ама дури сега дојдов оти имав многу обврски.“. До ден денес го паметам неговиот лик и глас и мислам дека немам видемо попоштен човек од тој незнајник.

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Macedalien, jas mislam deka vo Francija i drugi pocivilizirani zemji ima povekje situacii kako tvojata otkolku vo Makedonija, kadesto ekonomskata sostojba na lugjeto e losa, a i samite lugje ne se mnogu za falenje i za masala.

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
И јас верувам дека сеуште постојат чесни луѓе,иако се многу ретки.Мислам дека не е важно дали се од помладата или постарата генерација како што вели Space_Cowboy, едноставно тоа зависи од самиот човек и од неговите доблести.

Ете еден мој пример, што ми се случи деновиве. Јас и другар ми се враќавме од журка,кога во темницата забележавме црна чанта,така подзатскриена во ноќта. Искрено, јас не сакав да ја отвориме мислејќи дека има дрога или нешто слично,па си реков никој не би ја оставил да имаше нешто вредно. И верувале или не, другар ми ја истури,внатре имаше едно 5 000 евра сите по стотки.WOW! Можевме да избегаме и да си ги поделиме парите,ама ние така чесни без размислување баравме легитимација за да ги вратиме. Помисливме како му е на човекот кој ги загубил.Имаше возачка дозвола, па отидовме и му ги дадовме следниот ден на човекот, а тој замислете ништо не ни даде за награда,па не рече ни фала, како да бевме должни ние да му ги вратиме загубените пари .Сакам да кажам има секакви луѓе, на некои едноставно не вреди да му вратиш со добро :evil:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Мене ми се случило да им направам добрина на такви ашљаци! Признајте дека пизди тоа што овакви луѓе не прават никаков гест освен едно обично благодарам изговорено со пола уста.

Не ме сфаќајте погрешно, не зборувам за дел од пронајденото "богатсво", гестот нека биде макар и едно кафе или сокче, а за сума од 5000 евра богами...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
SpAcE_c0wb0y напиша:
Macedalien, jas mislam deka vo Francija i drugi pocivilizirani zemji ima povekje situacii kako tvojata otkolku vo Makedonija, kadesto ekonomskata sostojba na lugjeto e losa, a i samite lugje ne se mnogu za falenje i za masala.
Mislam deka gresis : cesnosta ne e socio-kulturna osobina tuku prirodna. Losite lugje se nasekade, necesnite - gi ima kolku sakas... Pa ako sakala ne Francija - ne znam koja bila :wink:

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Мистичен напиша:
Мене ми се случило да им направам добрина на такви ашљаци! Признајте дека пизди тоа што овакви луѓе не прават никаков гест освен едно обично благодарам изговорено со пола уста.

Не ме сфаќајте погрешно, не зборувам за дел од пронајденото "богатсво", гестот нека биде макар и едно кафе или сокче, а за сума од 5000 евра богами...
Е мистичен, човекот да можеше ке не убиеше што баш ние сме му ги нашле парите, по намќор човек не сум видела никад... Благодарам? Ма какво благодарам, немаше ни со цела ни со пола уста,а да не зборуваме за частење. Добивме само едно испрашување каде тоа сте ги нашле, кога,како, и такви други прашања, изгубениот не знаеше каде ги загинал. Е сега прашањето е дали вреди да им се вратат парите на такви луѓе?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Да не мутел он некој сумљив бизнис? Да не биле оставени намерно за "примопредаја" па сте му пореметиле шемата? :roll:

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Macedalien напиша:
SpAcE_c0wb0y напиша:
Mislam deka gresis : cesnosta ne e socio-kulturna osobina tuku prirodna. Losite lugje se nasekade, necesnite - gi ima kolku sakas... Pa ako sakala ne Francija - ne znam koja bila :wink:
Во право си Мацедалиен, не е важна економската состојба, важен е човекот , се сеќавате ли на оној ѓубреџијата (читавме у новина), нашол голема сума на пари и ги вратил, иако него му биле парите попотребни од било кој? И ете уште еден ти вистински човек,локација Македонија

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Taka mislam zatoa sto koga bev vo Italija site lugje bea ljubezni, nikoj za nisto ne mi se naluti. A ovde kaj nas... Ima mnogu omraza, predrasudi i slicni gluposti.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
SpAcE_c0wb0y напиша:
Taka mislam zatoa sto koga bev vo Italija site lugje bea ljubezni, nikoj za nisto ne mi se naluti. A ovde kaj nas... Ima mnogu omraza, predrasudi i slicni gluposti.
Е да, ама кога ќе живееш извесно време во едно општество ќе сфатиш дека луѓето имаат различни вредности и нивната нечесност е од секаква а не само од материјална природа. Една другарка имам којашто сака светот да се врти околу нејзе и сите да и прават кејф. Некни спиеше кај мене и на крај се осмели да ми каже дека сум ја изнервирал.

Кога го раскажав ова на мајка му на еден мој другар ми рече “Што очекуваш од една нечесна личност?“. Тоа ме натера и да напишам повеќе за “различните“ вредности на две различни општества макар што согласен сум дека се за нијанса италијанците повоспитани. Не знам каде си бил ама јас пак, кога пред неколку месеци бев во Сицилија, ми се видеа ептен некултурни и непринципиелни иако сум свесен дека во една голема земја како што е Италија има повеќе социотипови или менталитети.

Не знам - сепак останувам на фактот дека луѓето се чесни или нечесни каде и да биле.

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Sum bil vo Milano i nekolku pomali mesta i navistina ne mozam da se pozalam od nitu eden covek sto sum go sretnal tamu.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
јас на пример неможам да се пожалам од ниеден Грк, настрана сите предрасуди што ги имаме за нив дека не мразат и слични брбушки.

Минатото лето бев 30 дена во Солун, со кола со скопски таблици. ТРгнав со предрасуди "Леле сеа коа ќе видат СК таблици..." И? Што се случи? Во сообраќај сите ми правеа место да се престројам, дури бев збунет од толеранцијата. Во Скопје нема шанса некој да ти отстапи место да се престроиш во негова лента. И во комуникацијата со обичните луѓе кои ги запознав таму, кај сите зрачеше искрен израз на пријателство, сите се трудеа да ми помогнат, да ме упатат...

Значи, нема предрасуди од типот на припадност на народ, има добри и лоши луѓе, чесни и нечесни!

А, ќе заборавев. На пазарот во Солун на една од тезгите заборавивме чанта со мобилен, пасош, околу 100 евра... Се вративме после неколку часа, без никаква надеж дека ќе ја најдеме, и за чудо луѓето кога не видоа одма потрчаа накај нас со чантата да ни ја вратат!

Kajgana Shop

На врв Bottom