Уствари “разгаленките“ се такви зашо нивните родители биле меки со нив и им дозволиле, то ест ги натерале да бидат такви. Нив само родителите можат да ги вратат да бидат неразгаленки. Луѓе вака од страна, само со лажење, тачно е. И со еурокрем, нормално.Јас само знам дека на разгаленките,не смееш да им викаш-никако.
Ке се дере како да го колат.
Само да ги смоташ некако,да ги излажеш,тоа е спас.
Инаку...нема чаре.
E ова,да,точно е.Уствари “разгаленките“ се такви зашо нивните родители биле меки со нив и им дозволиле, то ест ги натерале да бидат такви. Нив само родителите можат да ги вратат да бидат неразгаленки. Луѓе вака од страна, само со лажење, тачно е. И со еурокрем, нормално.
Колку идилични реченици...Тоа се деца но кои родителите никогаш за ништо не им поставиле граници. Во суштина тоа се многу несреќни деца кој пиштат за се. Дете не се воспитува со камшик туку со љубов. Но секогаш родителот мора јасно да им каже до каде е дозволено да се иде или добие и да не ВЛЕГУВА во дискусија со нив(детето).
Ауу се надевам дека само провоцираш!!! Тешко дека ќе можеш малото татино керќиче да го искршиш со камшик зато што не си ги собрало играчките. Со свои пример ќе го васпиташ тоа значи едно 200 пати ќе се наведнеш со него и ќе му покажуваш како тоа се собираат играчките е сеа ако и 201-от пат не свати тогаш незнам дали е умно на мама или на тато??Колку идилични реченици...
Дете се воспитува со камшик. Факт. Ниту едно дете не може да разбере дека згрешило ако не биде казнето коа ќе згреши. Точно, треба да се награди кога било паметно, ама ако само биде наградувано, а не и казнувано кога има потреба од тоа, тогаш ќе го направите болесник за успеси, па ќе ви се претвори во нарцисоидно ѓубре кое ќе јаде ластици у школо.
Зошто да провоцира? Јас се согласувам со него...Ауу се надевам дека само провоцираш!!! Тешко дека ќе можеш малото татино керќиче да го искршиш со камшик зато што не си ги собрало играчките. Со свои пример ќе го васпиташ тоа значи едно 200 пати ќе се наведнеш со него и ќе му покажуваш како тоа се собираат играчките е сеа ако и 201-от пат не свати тогаш незнам дали е умно на мама или на тато??
Иначе вака како што си напишал вероватно се дресираат лавови.
Тешко, сигурно тебе така не те раснеле или можеби да ?? Значи стого Спартански голи и боси на снег, без вода на сонце ОК ваши ќе бидат па правете им што саката, ама и тие ке пораснат а вие ќе ми остарете па мислете му ја....Зошто да провоцира? Јас се согласувам со него...
Јас на пример, би му/и рекол да ги собере играчките 2-3 пати, ако не сака ќе добие шамар. Само така ќе сфати.
не значи дека треба да се изживуваш на децата, голи боси на снег ...Тешко, сигурно тебе така не те раснеле или можеби да ?? Значи стого Спартански голи и боси на снег, без вода на сонце ОК ваши ќе бидат па правете им што саката, ама и тие ке пораснат а вие ќе ми остарете па мислете му ја....
Можеш многу лесно да му објасниш на дете се без да му ја залепиш една. Ниту животните се тепаат, а камоли деца.не значи дека треба да се изживуваш на децата, голи боси на снег ...
Не мојш на дете да му објасниш со збор нешто, дури не му ја залепиш една воспитна. Ко ќе му текни наредниот пат да прај иста глупост, и ко ќе се сети како го болело ко праел, појќе нема да прај.
Инаку јас си сум растен со ќотек , па ептен си ги сакам родителите. Знам дека то шо сум јадел ќотек го праеле за мое арно, за да биди чоек од мене
Имам јадено ќотек додека бев мал, не многу ама јадев, и се заблагодарувам на мајка ми и на татко ми за тоа.Тешко, сигурно тебе така не те раснеле или можеби да ?? Значи стого Спартански голи и боси на снег, без вода на сонце ОК ваши ќе бидат па правете им што саката, ама и тие ке пораснат а вие ќе ми остарете па мислете му ја....
Ако се вратиш погоре на страницата ќе прочиташ што напишав околу поставувањето на граници. Разгалени деца не се раѓаат , родителите се криви што ги разгалуваат, е после со шамари работа не се исправа. Со ќотек само ќе го одалечиш детето од себе и еве ти јаз на генерации. Имај повеќе време за него додека го растеш, вложувај во неговото исправно воспитание и нормално кога еден го кара другиот родител несмее да брани туку со здружни сили сложно воситувај. Значи нај важно е да имаш време за него секогаш.Имам јадено ќотек додека бев мал, не многу ама јадев, и се заблагодарувам на мајка ми и на татко ми за тоа.
Со зборови гарантирам дека нема многу да постигнеш, детето ќе смета дека е над тебе, дека добива се што сака кога сака...не може така...
Со ќотек (секако ако дојде до тој степен) најдобро ќе научи и нема да го повтори тоа (има исклучоци сепак) а понатаму, кога ќе порасне, ќе сфати и самото дете.