Свети Кирил и Методиј, основоположници на словенската писменост

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Демкеш,тоа е Солунска легенда,АПОКРИФНА(мислам дека си читал),од 12 век,има четири преписа,сите намерени во Македониjа.Ако сакаш да ти постирам обjаснетото, ама е на бугарски,не знам дали нема да го избришете.Инаку еве ти линкот за бугарската Вики:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0

Ма, ти благодарам за адресата, но јас го побарав твое толкување, затоа што има можност дека само со голи цитати се обидуваш да манипулираш.

По-добре(според мене) да се видат доказите без толкуванье,па секи да решава дали ги приима или не-се пак нема мали деца овде за манипулиранье,нели? Историjата е наука на документи и артефакти (некои сеуште спорат дали е наука).

Историјата е наука на тие што имаат пари и моќ, документите и артефактите се релативни затоа што може да се уништуваат....

По-добре(според мене) да се видат доказите без толкуванье,па секи да решава дали ги приима или не-се пак нема мали деца овде за манипулиранье,нели? Историjата е наука на документи и артефакти (некои сеуште спорат дали е наука).

Контрадикторност, СЕКОЈ ДА СИ ТОЛКУВА КАКО САКА, А СЕПАК ИСТОРИЈАТА Е НАУКА НА ДОКУМЕНТИ.

Па рпоблемот во бугарската историографија не е во недостаток на документи, ТУКУ ВО ТОЛКУВАЊЕТО НА ИСТИТЕ.

А има и мали и големи деца во Бугарија, а постои можност и да биле изманипулирани.

Но добро, горе-доле го знам твојот став, ГОЛ ЦИТАТ ....... и толку, СЛОВЕНИТЕ БИЛЕ БУГАРИ.

Herodot: tie finti - na bugarsko-rumunska granica, ne tuka.

Ti go izbrishav postot zatoa shto ne diskutirash. Inaku prashanjeto od Demkesh e mnogu validno i mozhe i treba da se razvie diskusija.

Ти бришеш само постови, кои не ти изнасат, ама нејсе. Сметаш дека сите са слепи и глухи ?! :wink:

Ти бришеш само постови, кои не ти изнасат, ама нејсе.
Сметаш дека сите са слепи и глухи ?! :wink:

Се прави интернет страна и ....... http://www.soros.org.mk/archive/indeks.htm

Ја побарав негово гледање на истите документи кои ги знаат и македонските историчари, нема ништо ново .

Herodot: tie finti - na bugarsko-rumunska granica, ne tuka.

Ti go izbrishav postot zatoa shto ne diskutirash. Inaku prashanjeto od Demkesh e mnogu validno i mozhe i treba da se razvie diskusija.

Тоа дето го избриша е мисленье на Микулчик, коj е хрватин,професор по историjа во Скопскиот университет.Не сум го jас измислил, да кажеш дека е "бугарска пропаганда".И текстот е на македонски.

Cetaj MAKEDONSKI i evolucijata na Mikulcic....

Со најновите истражувања на професорката Викторија Соколовска и на Иван Микулчиќ веќе се тврди дека во Полог живеело најсеверното античко македонско племе Агријаните, кое го офаќало целиот појас од Полог, преку Скопје, сe до Западна Бугарија.

Алаш-Вериш научник...???

Сакаш да кажеш дека се врти како фурнаджиjска лопата ли? Не сакам да коментирам за античните племиньа, jас сметам дека сме словени, а постот ми беше за Св. Кирил и Методиj и крштенето на тие словени.

штом си чел толкова много, тогава веројатно си чел и за мисијата на братјата в Моравија. Веројатно имаш видено какви са били имената им /рождените?/ Може би знаеш за в'просите,зададени на Констонтин-Кирил философ след диспута в Хазарскија хаганат ? Може би знаеш как е отговорил на тија в'проси ? И естествено очаквам да ми дадеш твојата версија за това тотално разминаване с "фактите", представени от скопските историчари....

Ако се бугари, како застапникот на црквата од Бугарија во Рим, не ги примал мисионерите, т.е. се противел како и другите дека се е тројазично, нема друг јазик?

Методиј бил ставен на Византиско-Бугарска граница како стратег од страна на Византија. Фактички, ја чувал, надгледувал, границата за да не поминат бугарите...татарите тогаш.

А уствари ако толку си им ги читал житијата, не сфати дека нивната Моравска е всушност Анти-Бугарска? о.0

Не знам колко години имаш, но опитај да се замислиш и да дадеш
нјакак'в отговор на самија себе си. Ако ти беше на мјастото на Борис, как би пост'пил ? Немаше ли да си ја оплетеш кошницата тајно ?

Азбуката бе с'здадена специално за един народ. И това не бе народа на Византија ! Азбуката трјабваше п'рвом да намери маждународно признание.
И това трјабваше да стане другаде, Не в нашите земи.

Случајно ли от 200 ученика, продадени в робство, бјаха спасени именно Климент, Наум и Ангелариј ? Случајно ли Борис гласува такова доверие на Климент и Наум ? Имаш ли представа с какви п'лномоштија са се ползвали те в областта Кутмичевица? Имаш ли идеја с какви д'ржавни средства са разполагали ?

Случајно ли стават такива нешта ? :wink:

И уште една теориjа, коjа не е бугарска: "Мили мои пријатели, струва ми се, че д'лго време сте се заблуждавали. Моравската мисија на Кирил и Методиј не е била в онази Моравија, разполагашта се на територијата на нјакогашна Чехословакија, а в истинската Велика Моравија, којато през IХ в. е била с'ставна част от б'лгарската д'ржава."-вели Петер Jухас.http://www.slovo.bg/old/litforum/121/niliev.htm

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom