Visual basic програмирање

Член од
29 јануари 2007
Мислења
44
Поени од реакции
2
не е ништо страшно да се напраи судоку. еве една идеја..

Прво си правите функција во која ке се бараат бревите кои можат да стојат во тоа поле.најпрви хоризонтално па вертикално и на крај во малиот квадрант.
Потоа во копче со Do..Loop until c=81, нека c ви биде бројач, ке ги зимате со функцијата можните броеви кои може да се постават и ке одберете еден од нив случајно. ако функцијата не ви врати ништо(ова е бидејки може да ви го закочи прорамот) тогаш c=0 и пак одново..ептен е лесно :)

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15

Прво си правите функција во која ке се бараат бревите кои можат да стојат во тоа поле.најпрви хоризонтално па вертикално и на крај во малиот квадрант.
Потоа во копче со Do..Loop until c=81, нека c ви биде бројач, ке ги зимате со функцијата можните броеви кои може да се постават и ке одберете еден од нив случајно. ако функцијата не ви врати ништо(ова е бидејки може да ви го закочи прорамот) тогаш c=0 и пак одново..ептен е лесно :)
Да, лесно е вака на уста (на тастатура на форум) и јас така почнав ама седни да пишуваш функција..напиши код да видиш што ќе испадне.. уште 100 нови работи ќе треба да додадеш и функции во функции.
да ќе бара по хоризонтала, по вертикала, да пази каде се наоѓа и да внимава до каде ќе оди бројачот од каде да почне 1 000 работи... не е така едноставно.

има книга за судоку за VB.....

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Ес ај уас афраид. Ништо од мене и од судокуто. Компјутерот кај што ми беше алгоритмот искодиран е форматиран без мое знаење, и сета уметност во него е отидена во неповрат.

Не иде така. Ќе заглавиш многу време со пресметките и еден 3x3 судоки ќе ти го убие компјутерот.
Се користи бектрекинг алгоритам со апдејти при секој чекор. Се иде до неколку степени на рекурзија со памтење на undo чекори за враќање назад при неуспех. Генерално целото дрво на можни варијанти драстично се намалува со овој апдејт.

Да седнам да го кодирам пак, не, ме мрзи, ептен е гломазен.

D

Deleted member 12196

Гостин
Ако ви е тешко да направите sudoku, за почеток може лото, потоа бинго... Системот е ист, но лото е доста едноставно, потоа следува бинго. Sudoku треба да подреди девет реда, девет колони и девет квадрати, па затоа е доста сложен алгоритам.

П.С.
Инсталирајте си Linux. Таму имате игра Sudoku.

Член од
1 април 2008
Мислења
41
Поени од реакции
1
Preku VB6 napraiv se ok web prebaruvac.
Ama se pojavuva problem,koa ke iskucam koja strana ja sakam,ja otvara stranata no odma mi se pojavuva error:

Shto mislite,sto da napraaam za da mi bide SKORZ OK prebaruvacot?Aj pisete pobrzo

Attachments

Член од
1 април 2008
Мислења
41
Поени од реакции
1
so VB6 napraiv internet prebaruvac se ok,ama mi se pojavuva error koa otvaram nekoja strana.
Pokonkretno pisuva vaka :Run time error '-2(fffffffe)'

Aj pisete so da praam pls

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Како тоа направи интернет пребарувач? Пребарувач како Мозила што се усовршува со години, што го работат мнооогу луѓе истовремено, постојатно, ти го направи сам во VB6?

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Не Јане, туку си направил свој прелистувач (свој дизајн) а енџинот е од IE.. :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Е така може:)

Член од
29 јануари 2007
Мислења
44
Поени од реакции
2
misla deka ako go napraite kako sto trebe nema nogo golemi sansi da vi go zakoci kompjuterot .. mozebi 2-3 sekundi sto e mnogo - priznavam.no ne e strasno :D

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Не знам, види на страната прочитај ако најдеш дека е trial тогаш trial е :)

nelo

Смрта е сигурна, животот не е!
Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Dali nekoj znae da mi objasni kako da napravam meni vo visual basic. Na primer sakam da napravam File>Save As. Jas go napraviv menito no neznam kako da go napravam da funkcionira. Mi treba za edna programa slicna na Notepad sto sum ja napravil jas vo visual basic.

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
De be ke mi pomogne nekoj ili ne?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Dali nekoj znae da mi objasni kako da napravam meni vo visual basic. Na primer sakam da napravam File>Save As. Jas go napraviv menito no neznam kako da go napravam da funkcionira. Mi treba za edna programa slicna na Notepad sto sum ja napravil jas vo visual basic.
Хехе, претпоставувам кај си и што сакаш да направиш.
Вака, во design time кликни на менито кое што си го изградил (File->SaveAs) и автоматски ќе ти се генерира настанот поврзан при клик на менито. Е сега што како ќе го искодираш, тоа си е твое. А за да направиш SaveAs и Open, треба да имаш познавање од работа со фајлови. Имаш?
И, која верзија VB? VB6-ка или .NET?

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Bidejki sum pocetni i sea pocnav da ucam visual basic nemam poznavanje od rabota so fajlovi i zatoa baram pomos. Inace koristev visual basic 2005 express edition, no za zal bese trial verija i sea mi bara registration key. Inace sea sum u plan da go download Visual Studio 2008. I da te prasam ako mozes da mi kazes kade da go najdam vb6

Kajgana Shop

На врв Bottom