Невиноста

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Дали невиноста е проклество? Дали е препрека на патот за потполното осознавање и оформување на жената или мотивација?
Има практика во некои земји хименот на девојката да се вади после раѓањето, за да е ослободи девојката во иднина од траумата на губењето на невиноста.
Првиот сексуален чин е иницијација на младата девојка во светот на возрасните. Дали тој чин треба да се направи што е можно побезболен или во превод незначителен и да ја ослободи девојката од одговорноста која таа ја чувствува?
Дали воспитувањето на младите според патријархалните норми, кои денес се многу активни во Македонија, треба да бидат напуштено?
Дали е добар советот, чувај се ќерко и пази што правиш?
Кои се последиците кои некоја девојка ќе ги чувствува во животот поради срамот во младоста, да го прави она кое го сакала и да ја слуша мајка си и пред се општеството?
Дали истите фрустрации, ако постојат, таа жена ќе им ги пренесе и на нејзините деца?

Многу прашања, кој би го знаел вистинскиот одговор.. :wink:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Nevinosta prokletstvo ne e sigurno, no mislam deka e nesto sto treba da se razmisli do koga ke se ima i komu ke se dade. Zatoa treba pomalive zbesneti devojcinja da si gi poslusaat majkite ako im davaat soveti da pazat malce ... patrijarhalnite normi ne treba da bidat napusteni ... no ne i da se preteruva so niv ... granica nekoja slatka da se ima vo sve ... a frustraciite sto bi gi imala nekoja zena od mladosta ... abe zavisi epten od samite "greski" ... ako zabegala premnogu ... sigurno ke ima posledici vrz nejzinite deca ... i toa mislam poveke negativni :( :wink:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Како не е пречка. Пречкетина. Ја се малтретирав со тоа срање до 21 година и после самиот чин траеше три факинг месеца. Е после, кад је кренуло :wink:

S

Svetovid

Гостин
Ej super tema. Demek da se izjasnam i jas. Izvinete me, ama ako vo deneshno vreme ima nekoja devojka koja e seushte nevina posle 17-ta godina (shto e maksimalna starost, pazete!!!) e togash neshto MNOOOOOOGU ne e vo red so nea. Fizichki, ili psihichki seedno. Kako shto rekov moe mislenje e proshtevajte, ako nekoj(a) se oseti pogodena!
Inaku i za momcite isto vazhi, ama za momcite nekako zavisno od devojkite doagja, neli? Ako ne dava sea sho da praish... Ustvari batali ja kuchkata i prodiuzhi dalje, sho kje praish...

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Svetovid напиша:
Ej super tema. Demek da se izjasnam i jas. Izvinete me, ama ako vo deneshno vreme ima nekoja devojka koja e seushte nevina posle 17-ta godina (shto e maksimalna starost, pazete!!!) e togash neshto MNOOOOOOGU ne e vo red so nea.
Еј сеа и ти немој така...Знам девојки кои до 17-тата не си фатиле дечко,а камоли невиност да изгубиле,па еве ги уште се живи,добри,весели и згора на тоа другарки ми се. Девојчињата не се стока,па ај сеа со кој било ќе се ...
Инаку мое мислење е дека секоја девојка треба да го направи тоа кога таа ќе смета дека е време,без предрасуди,без норми,мада сметам дека пред 18-тата е препрерано

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
divine напиша:
Nevinosta prokletstvo ne e sigurno, no mislam deka e nesto sto treba da se razmisli do koga ke se ima i komu ke se dade.
Невиноста се дава? :? :? :? :? :? :?
Дај бе малце полека. До кога со вакви размислувања. Од толку пазење ќе се зезнете повеќе - како мои 2 другарки. Едната идеше со тип скоро година дена, се сакаа се - многу блиски, секој ден заедно, и од принцип ништо не напраи оваа. После кога и се вжешти меѓу нозе, се плесна со првиот дебил со кој идеше 3 недели и до ден денес се кае за тоа. Нормално овој ја одјеба после некое време и и се јавуваше само кога има потреби. Епа .... сакаат да им влезе, ама да не се ебат :P
Се додека женските мислат дека даваат нешто со првиот сексуален однос (а и со останатите) ќе имаат проблеми од типот на лесна цура, дека се искористени и сл 8)

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Јас сум невин!

Плус можам да се пофалам дека досега не сум зел никому невиност.

Јес! :lol:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ја сум виновен ко старо вино! :) Шала на страна, патријархалното има големо влијание кај нас, но од година во година се менуваат работите. Сепак мислам дека ова е индивудуална работа, има секакви примери.

Член од
28 февруари 2005
Мислења
17
Поени од реакции
1
svetovid....kolku li godinki imash ti, sho vaka razmisluvash??
pa ni sram ni perde, tresna gluposti na kilo.....
kako samo ti go odobrile postot!
svashta....( "ne se naogaj pogoden":))

S

Svetovid

Гостин
CaveGirl напиша:
svetovid....kolku li godinki imash ti, sho vaka razmisluvash??
pa ni sram ni perde, tresna gluposti na kilo.....
kako samo ti go odobrile postot!
svashta....( "ne se naogaj pogoden":))
33! A za pogoden ne sum voopshto. Tukuuu... da ne e pogoden nekoj drug? Mala, pojma nemash. Imash mrdnato od tvoe maalo? Da mrdnesh malku po svetov da vidih shto ima. Nevinosta, potochno kultot na nevinost e toa shto gi drzhi zhenite zarobeni nasekade po svetot. Ne si svesna kakov okov imash na sebe, bidejki spored ova shto go napisha ochigledno si poklonichka na toj kult. Skrshi go shto pobrzo bez grizha na sovest i bez razmisluvanje! Osven normalno na OBAVEZNATA zashtita od... pa ne si valjda do tolku xxxxx pa da moram da ti objasnuvam od shto da se zashtitish. Ha sea malku ko Delfinot prozvuchev...
AuRoRa напиша:
Девојчињата не се стока,па ај сеа со кој било ќе се
Apsolutno se slozhuvam deka ne se stoka pa aj sea so sekogo. Ja ne propovedam ovde opshto ebanje! Zdrav i normalen seksualen zhivot vo edna stabilna vrska so eden partner (dechko/devojka) so kogo kje si se otkrivate sebe si i kje si gi uchite, prvo sopstvenite tela, a potoa toa na partnerot. Inaku jas samiot vo krugot na moite prijateli vazham za "nakaj konzervativna" lichnost, ama... do 18 da ne se zaljubish vo nekogo... epa izvini, ama mora da fali neshto na takva devojka!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Шо бе, и јас сум невин!
без оглед, јас си ја загубив невиноста со една многу постара, која беше дојдена само за тоа. дами скине џаната, шо би се рекло. не, не беше роспија, така, постара искусна, кја сакаше да му направи услуга на детето (мене). а дека, невиноста е overrated, е. Молиќу лепо, кој кур,се заебаваме. Ако и дошло, и дошло, ако не и дошло кога ќе и дојде, тогај. Се во свое време, се според желбите, потребите, чувствата, и тка натака.

Кејв грл, ти кога си загубила невиноста, или уште не си па мораме тоа да го опрајме под итно? :lol:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Абе шо знам дали можеме годините во апсолутни бројки да ги дискутираме. Имаш распупени примероци од 12-13 години, на кои им е стасан саатот и од друга страна моми со лична карта што не знаат, а не ги ни интересира, што се наоѓа под пупак (вклучувајќи го и сопствениот). Едноставно - доцна зреат. Таква им е сортата.
И не сум паметна да кажам што е похелти, подобро, попаметно... Само знам дека што подоцна се деси дефлорацијата (кој идиотски израз) поголеми се шансите безразложно и најкокошкински да се затреска женскиот човек во ПРВИОТ. Само затоа што бил прв. Глупост, ама реално се случува и обично резултира со брак.
Мислам дека традиционално, мајките кои имаат синови, ја имаат наметнато финтата со чаршавот и првата брачна ноќ, за да не им се фрустрираат синчињата дека евентуално би биле споредувани и, не дај боже, лошо оценети у перформанси.
Во секој случај, треба некаков степен на емотивна зрелост да сфатиш дека е сексот е инструмент во една врска, а не цел сама по себе. И обратно, кога е цел сама по себе, да не се замлатуеш дека е тоа врска.

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
Aceva напиша:
... Само знам дека што подоцна се деси дефлорацијата (кој идиотски израз) поголеми се шансите безразложно и најкокошкински да се затреска женскиот човек во ПРВИОТ. Само затоа што бил прв. Глупост, ама реално се случува и обично резултира со брак.
Мислам дека традиционално, мајките кои имаат синови, ја имаат наметнато финтата со чаршавот и првата брачна ноќ, за да не им се фрустрираат синчињата дека евентуално би биле споредувани и, не дај боже, лошо оценети у перформанси.
И после ќе има незадоволни жени и разводи.... епа ќе има :P :wink:

S

Svetovid

Гостин
Aceva напиша:
Во секој случај, треба некаков степен на емотивна зрелост да сфатиш дека е сексот е инструмент во една врска, а не цел сама по себе. И обратно, кога е цел сама по себе, да не се замлатуеш дека е тоа врска.
Hehehe, abe sea nemoj i ti da generalizirash! I jas sum sin na majka pa ne sum taka vospitan. Jas na primer mislam deka na ogromnoto mnozinstvo momci im e bitno da bidat posledni, a ne prvi (shtom si posleden znachi si se pokazhal, te biva) i koga kje naletaat na "nevina" ja prakjaat prvo da ide da go sredi toa pa da posle da dojde, "pa kje vidime za ponatamu". He he dobro sea malku preterav so poslednovo, ama znam eden tip koj i reche taka na edna curica koja beshe prilichno zacopana u nego. Sakam da kazham maliot svesno odbi da go ponese trofejot na "kinach"! A znaete zashto? Koa go prashavme drugarite aman be choveche kapka beshe devojcheto zashto taka grubo ja odbi? Tipot reche: "da be pa da mi kazhe posle: Ej bash mi e krivo sho ne probav edno dvaes' k u r a pred da se zemam so tebe"!!! Inaku ne se slozhuvam za "zacopuvanje" u prviot, posho prviot pat retko e "prijaten" za devojkata. Eeeej kolku devojki imat bukvalno izbegano na sred...khm. A ne deka "kinachot" zapnal ko vol, duri naprotiv, ama ete toj pusti okov... Ko sho sama vikash, ako dobro razbrav tri meseci trael toj proces kaj tebe :shock: :shock: :shock:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Svetovid напиша:
Hehehe, abe sea nemoj i ti da generalizirash! I jas sum sin na majka pa ne sum taka vospitan.
Така де, и јас мојот син не го воспитувам така. Ама зборуваме за генерации наназад. Факт е дека мажите се поповредливи и поосетливи во однос на сомнежите околу големината, должината, широчината, хидрауликата, тајмингот, количина, брзина на ејакулат (42 км/саат ако ве пита некој) ... а мајка ко мајка, заштитничка. Не дај боже некоја да промрчи и да го повреди синчето на мајка. И затоа - нема компарација. Решен проблем, тој ти е, еден единствен за цел живот, носи си го со здравје.
И кад боље рамислим, можда е и попаметно тоа :?

Kajgana Shop

На врв Bottom