Крвавата страна на црквата

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Me interesira kako ja opravduvate hristijanskata crkva.
Samo da prosetame malku niz vremeto, palele zeni zaradi toa sto bile "vesterki". Gi progonuvale i ubivale naucnicite, kolele, besele, sto se ne.
Komentari pls ...

С

Сатори

Гостин
Бог да, Црква не!

Dark Angel напиша:
Samo da prosetame malku niz vremeto, palele zeni zaradi toa sto bile "vesterki". Gi progonuvale i ubivale naucnicite, kolele, besele, sto se ne.
Komentari pls ...
Благодарам за темата прво...
Е вака сега, ова се само мои филозофии, за тоа но еве.
Прво-Црвката сама по себе е раководена од одбрана група на свештени лица и кардинали кои што целиот свој живот се грижеле за тоа како да ги сокријат сопствените дела од народот и да пронајдат нови начини за да го контролираат.Вештерките се само уште една појава и доказ + за тоа.Секоја жена која што имала барем малку слободен дух и го кажувала своето мислење јавно била „вештерка“ која треба да се осуди и да послужи за пример во машката хиерархија, а сите знаеме дека жената не може да има некоја висока положба во Црквата.
Второ-Црквата сама по себе како објект, ја почитивам и секој обичен свештеник што се жртвува во името на Бога, но кој бил толку само свесен како човек пратен од Бога, за да ги осуди најголемите луѓе во историјата на човештвото.(Никола Коперник, Галилео Галилеј, Џордано Бруно).И тоа аплицира дека црквата ги создаде прерасудите и дискриминацијата.
Трето-Да не ги заборавиме сите „Свети војни“ што се водат во нејзино име и денес и во минатото(Крстоносните војни).
Заклучок:Црквата секогаш ќе биде лулка на интриги и само уште еден начин за контролирање на човековите маси, треба да се верува во Бога со срцето, а не како што некои „свештени лица“ велат дека тоа е патот кон Бог.
Јас лично сум голем верник и ќе верувам дека тоа ќе останам до крајот на животот, но не можам да и верувам на Цркавта кога луѓето што ја претставуваат, го валкаат нејзиното име, но што е најлошо и името на Бога!

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Баш нешто размислувам и не можам да се сетам... кога и кого тоа Македонската Православна црква го спалила??? или кои книги фрлила на ломачи... и кои се нејзините најголеми интриги????
Од друга страна се слагам дека свештенството е со крвави раце, сеќавајќи се на десетици иљади човечки животи кои во јужна Америка паднале како жртви кон боговите на Маите и Ацтеките....

Мислам стварно да се зборува воопштено и под поим црква да се става се и сешто оддава поприлично незнаење околу темата за која се зборува. не исто Католичка, Православна, Лутеранска, Баптистичка, Презвебеританска, Адвентистичка, и кој који војни поттикнал и кој какви дејствија во минатото извршил.

С

Сатори

Гостин
...

Јас зборував општо на темата и ако забележа не спомнав ништо конкретно.Само поставив неколку крути примери...

T

trilobite

Гостин
Dark Angel напиша:
Komentari pls ...
Pa eve recimo koga kje zapalis eretik(...ostanatite),
ne go pravis toa od omraza sprema nego
tuku bas sprotivnoto
niz oginot eretikot se procistuva
i taka vo ljubov mu ovozmozuvas da ne zavrsi vecno vo pekol

Zadovolen?:zlo:

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Dark Angel напиша:
Komentari pls ...
Ова што го наведе се дела на Католичката црква.... иако ако се осврнеме наназад такви случаеви (убивање, колење спалување имало и во Словенското паганство, Старогрчката религија, Религиите на Маите и Ацтеките, во Каанската религија, во Староегипетската, во персиската во племенските пагански обичаи на полинезија и микронезија....... дали можиш да бидиш поконкретен и кажиш која црква и која религија треба да се оправда??
Затоа што мислам дека Јеховините сведоци, Адвентистите, Православните, следбениците на Харе кришна... не се познати баш по некои ”колења и бесења”, а од друга страна едни стари добри атеисти како Сталин или Мао Це Тунг или Ким Ил Сунг се одговорни за смрт на милиони....... дали е тоа оправдано бидејќи не биле верници?

T

trilobite

Гостин
Site ste dobrodojdeni.
Kolku da znaete deka oganot e dobar sojuznik...
Ako znaete mudro da go upotrebite!;)

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
Ова што го наведе се дела на Католичката црква.... иако ако се осврнеме наназад такви случаеви (убивање, колење спалување имало и во Словенското паганство, Старогрчката религија, Религиите на Маите и Ацтеките, во Каанската религија, во Староегипетската, во персиската во племенските пагански обичаи на полинезија и микронезија....... дали можиш да бидиш поконкретен и кажиш која црква и која религија треба да се оправда??
Затоа што мислам дека Јеховините сведоци, Адвентистите, Православните, следбениците на Харе кришна... не се познати баш по некои ”колења и бесења”, а од друга страна едни стари добри атеисти како Сталин или Мао Це Тунг или Ким Ил Сунг се одговорни за смрт на милиони....... дали е тоа оправдано бидејќи не биле верници?
А католичката црква не е христијанска??? Ако не е тогаш да ја затвориме темава. А ако е тогаш се ти паѓа во вода.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Верба во еден бог (истиот бог во кој веруваат и Христијаните и Исус како пророк) е и одлика на Исламот. Можда ова вест ќе те вознемири но така е. Во Христа и во едниот бог веруваат и Католиците и Православните и Адвентистите и Јеховините сведоци и Лутерани и Протестанти и Англикани и Презвебетаријанци и Баптисти и Назарени и Копти и уште еден куп помали или поголеми религиозни заедници. Не ја гледам воопшто врската со Католичката инквизиција и Православната црква. Таква институција и такви прогони немало во рамките на Православието како ни во рамките на некои други Христијански цркви. Затоа твоето воопштено познавање за христијанството и те буни и доведува до вакви наивни прашања.

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Верба во еден бог (истиот бог во кој веруваат и Христијаните и Исус како пророк) е и одлика на Исламот. Можда ова вест ќе те вознемири но така е. Во Христа и во едниот бог веруваат и Католиците и Православните и Адвентистите и Јеховините сведоци и Лутерани и Протестанти и Англикани и Презвебетаријанци и Баптисти и Назарени и Копти и уште еден куп помали или поголеми религиозни заедници. Не ја гледам воопшто врската со Католичката инквизиција и Православната црква. Таква институција и такви прогони немало во рамките на Православието како ни во рамките на некои други Христијански цркви. Затоа твоето воопштено познавање за христијанството и те буни и доведува до вакви наивни прашања.
Католичката инквизиција???? Во кој век живееш бе ти?? 13?

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Навистина би сакал кога барем малку би се потрудил и прочитал нешто пред да го кажеш како вистина она што само го замислуваш, затоа што ме заморува да наместо да дискутираме овде изигравам професор по историја, затоа пред нештото да го кажиш - провери го. А сега за инквизицијата:
Папата Грегор 9ти ја основа Инквизицијата во 1231 година. Администраторите на инквизицијата беа директно одговорни на папата . Во 1245 година папата му дава право на инквизиторите да користат ”секаков акт на насилство” за спроведување на должностите.Франциско Пена, инквизитор на светата црква изјавува во 1578 дека ”Не е цел на нашите судења и егзекуции да ги сочуваме душите на обвинетите, туку достигнување на општото добро преку влевање на страв во другите” Папата Иноцент 4ти (пази Иносент - невин на англиски) во 1252 ја потврдува употребата на тортурата а инквизиторските цркви се претворени во места на хоророт. А што е така чудно... Официјално инквизицијата е ”тргната” како легална опција на црквата дури во 1917 со објавување на Codex Juris Canonici. Значи инквизицијата како таква постоела 700 години и тоа само во Католичката црква. Гледаш, не е како во филмовите оние дебели чичковци со кукулички на главата кои мачат невини луѓе во 13 век

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Браво, и сега дојдовме до одговорот. Сега сме 2006 или можеби грешам?
Значи не постои инквизицијата. Можеби во православната црква немало инлвизијија, но ги имале истите ставови кон повеќето работи. Како на пример жените.
Но повторно не ме разбра, затоа што сево ова нема веска со она за кое е темата. Темата е Крвавата страна на Црквата. ХРИСТИЈАНСКАТА ЦРКВА. А бидејки и католичката црква е христијанска, сево ова што го говориш за православната ти паѓа во вода!

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Ти не знаеш колку ..... неуко звучиш, за Православните христијани Католичката црква е еретичка иако се нарекува Христијанска та затоа и не можиш да ставиш знак еднакво помеѓу тие две организации. Одлуките на папата не се прифатени од страна на Православните како ни одлуките на патријасите што немаат значение за Кардиналите, не знам како да ти објаснам али еве да се обидам, како да речиш дека и делата на Даме Груев и Адолф Хитлер се исто бидејќи биле основачи и водачи на национални партии, иако блага врска нема. Значои можеби е подобро своите дискусии да ги сведиш на прашања околу верата, догмата, историјата бидејќи многу од тие работи не ти се јасни

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
колку се различни не е важно, и двете се христијански така да...

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Како не разбираш... не можат да се двете исто, не можат да се двете во право не можат двете да се на вистинскиот пат на Христијанството. Стварно не ти е позната темата Христијанство. Па ако е исто, шо има врска дал ќе се крстиш во католичка или православнна црква, прашај некој верник дал му е сеедно да го закопаат по осточните или западните обреди, дал да го опеи поп или фратар, дал е исто да те венча бискуп или владика. Значи исто е и ДУИ и ВМРО сеедно каде си и двете се ПАРТИИ и двете се ДЕМОКРАТСКИ па кај е поблиску таму ќе се зачлениме. Бре дете таман ми даде надеж ... пак ја упрска
1. Jas ubavo naglasiv hristijanska crkva
2. I katolicka i pravoslavna se hristijanski
3. vo site religii ima nesto so e krvavo,ama jas prasav za hristijanska
4. posto a DUI a BMRO se isto sranje drzavata ni propaga, ako veke taka sporedime ic ne mi e gajle dali sum pravoslaven hrostijanin ili katolik
5. PRESTANETE SO PREPUCAVANJA DA SE VRATIME NA TEMAVA

Kajgana Shop

На врв Bottom