Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
најголемите Македонци кои се борат за обединета Македонија се заведени за Бугараши, е тоа е се што треба да се знае за историјата како наука.
кои големи Македонци, МПО? Кој бил под апсолутна власт на Михајлов? Или Петар Ацев и Љубен Димитров, уредници на Македонска Трибуна, најблиските соаботници и организатори на трансферот на финансии од МПО (ванчовистичка) кон внатрешните организации на вмро во Македонија? Грчките, турските, италијанските и француските разузнувачи инфилтрирани во вмро, а против тогашна ФНРЈ, а со тоа и евентуална пропаст на Македонија макар и само Вардарскиот дел? Или "големата македонка" која го ликвидирала Тодор Паница и ги вртела парите од Италија кон антимакедонските т.н. вмро организации?
Некои дејци кои не размислувале за последиците од евентуално отцепување од ФНРЈ и божемно соединување со другите два дела, а во реалност надвор од заштитниот чадор на ФНРЈ и лесна мета на договорените големи сили или соседите, посебно за бугарите кои ги финансирале овие антијугословенки дејности (додека врховисти и балисти сеуште биле активни низ НРМ?
Кои биле тие големи македонци и со каква визија за иднината на Македонија? Како ќе се справеле до Метаксас и британските напалм бомби и бугарските чети и воопшто Бугарија која сеуште чекала на анексија и на Вардарскиот дел?
Едно е желба, друго е реалност. За жал, од наивност настрадале клучни Македонци тој период.
Автоматски споено мислење:

И зошто сеуште постои улица Мара Минанова кога ја знаеме каква улога имала во ликвидацијата на петте струмички студенти како клучен играч за ликвидацијата заради нејзината позиција како лидер на Струмичкото КП?

Отрезнете се малку од тој "патриотизам" и фрлање вина кон нешто за кое постојат бројни докази дека не било баш така.

Последно уредено:
Ама затоа по ххх години ке викаат еве Петре се сметал за бугарин и неговите кажал дека се осеќале за бугари а одкако Петре го снемало најмалку битен е фактот што он никогаш не се осеќал бугарин и дека го извадил од економски причини
Voopsto ne e bitno sto ke vikaat, nie sekako vekje ne postoime kako makedonci, toa samite si go izglasavme i izbravme so Zaev.
A i ke dochekame vo nas zivotek vek da ja vidime finalnata shajka na Severna, prasanjeto e kako ke zavrsime kolektivno, bugari, srbi, grci ili albanci. Toa e, samite si se prodadovme za 500 evra plata vo administracija, ne e eden, ne se dvajca, iljadnici si gi glasaat istite grobari na makedonski identitet, izbori po izbori. Pa se uste tolku glupi, sto mozes i po forumov da vidis, kade glumat online patrioti.

Ама затоа по ххх години ке викаат еве Петре се сметал за бугарин и неговите кажал дека се осеќале за бугари а одкако Петре го снемало најмалку битен е фактот што он никогаш не се осеќал бугарин и дека го извадил од економски причини
i?

kako ke se odrazi toa vrz Makedonija?

mislis deka sluzhbite vo Makedonija, koi gi ima vo golem broj, pogotovo sluzhbite na drzhavite od prv svet, mislis deka ne znaat lugjeto vadat bugarski pasosi od ekonomski pricini?

mislis deka golemite sili ne znaat?

mislis deka Bugarija smee da go iskoristi toa kako pricina za da ne napadne voeno, koga i nie i oni sme NATO clenka?

u shto e ustvari opasnosta?

mene mi e daleku poopasno toa shto poradi korupcija i kradenje ke staneme nelikvidni kako drzava do stepen kade sto sekoj segment na opstestvoto ke krahira i narodot sam ke ja samoukine ovaa drzhava ili ke bara pripojuvanje, otkolku toa shto nekoj buljash ke izleze u evropski parlament so moabet deka tuka imalo 200k bugari, koi gi nema ni na popis, a ne pak vo realnosta.

Во околинава почнаа да се создаваат сојузи а ние како и секогаш сме надвор од настаните. Од една страна тука е сојузот меѓу Хрватска, Албанија и Кисово со можност да им се приклучи Бугарија. Од друга страна Грција , Израел аи Србија влегува во игра со се поголемата воена соработка со Израел. Друг воен сојуз е Турција ,Саудиска Арбија и Пакистан. Шо е причината за формирање на вакви воени сојузи? Каде сме ние во целава ситуација? Или како и секогаш отпосле ќе му ја мислиме?

Во околинава почнаа да се создаваат сојузи а ние како и секогаш сме надвор од настаните. Од една страна тука е сојузот меѓу Хрватска, Албанија и Кисово со можност да им се приклучи Бугарија. Од друга страна Грција , Израел аи Србија влегува во игра со се поголемата воена соработка со Израел. Друг воен сојуз е Турција ,Саудиска Арбија и Пакистан. Шо е причината за формирање на вакви воени сојузи? Каде сме ние во целава ситуација? Или како и секогаш отпосле ќе му ја мислиме?

Тоа ти кажува дека не сме ние некој си фактор во геополитика, тоа е се. Како и секогаш, први во последните сме во регионов и тоа е тоа.

Тоа ти кажува дека не сме ние некој си фактор во геополитика, тоа е се. Како и секогаш, први во последните сме во регионов и тоа е тоа.
Или пак на крајот ќе го јадиме. Не заборавај дека двете балкански војни се воделе пред се поради Македонија.

Или пак на крајот ќе го јадиме. Не заборавај дека двете балкански војни се воделе пред се поради Македонија.

Можи нешто полошо да и се случи на оваа држава отколку што е сега лоша самата? Мислам дека да направат партиција подобро ќе биде, иначе ова ќе остане кримодувло каде криминалците имаат држава.

Во целава оваа ситуација, ние (Македонија и Македонците..) сме целосно изгубени, временски и просторно.

Како и до сега...нели.

И како и до сега, ќе чекаме „некој друг„ да ни ги решава проблемите, оти јасно е дека со вакви државни и локални раководства, добивме само крадци и корумпирани ликови.

Али ја‘ си не‘ам гаље, оти ОТАН ќе ме брани, а ЕУ ќе ме ‘рани...

Можи нешто полошо да и се случи на оваа држава отколку што е сега лоша самата? Мислам дека да направат партиција подобро ќе биде, иначе ова ќе остане кримодувло каде криминалците имаат држава.

На „оваа држава„ веќе и‘ се случува од лошо кон полошо, оти сме дојдени во состојба која новинарски кажано, се нарекува „слободен пад„.

Не постои дно кое сака да не‘ прифати и да не‘ запре, оти самиот систем е самодеструктивно поставен и само на тој начин фунцкионира.

Држава која не е во состојба да исплати плати и пензии, освен ако не земе кредити или добие грантови секоја година не може да има независна политика. Ние ќе се приклучиме на таа страна на која што нашите кредитори ќе ни кажат да се приклучиме.

Тоа ти е исто како да си вработен на државно, ја мамиш жената со некоја од работа, детето ти средиле од партија да не лежи затвор за сообраќајка, Во банка имаш два кредита еден за кола, другиот за станот со вкупна вредност од 100 000 евра.

Дали може од тој човек да размислува независно? Нормално не. Не можеш да бидеш независен ако си заглавен во долгови и уцени.

Последно уредено:
Држава која не е во состојба да исплати плати и пензии, освен ако не земе кредити или добие грантови секоја година не може да има независна политика. Ние ќе се приклучиме на таа страна на која што нашите кредитори ќе ни кажат да се приклучиме.

Тоа ти е исто како да си вработен на државно, ја мамиш жената со некоја од работа, детето ти средиле од партија да не лежи затвор за сообраќајка, Во банка имаш два кредита еден за кола, другиот за станот со вкупна вредност од 100 000 евра.

Дали може од тој човек да размислува независно? Нормално не. Не можеш да бидеш независен ако си заглавен во долгови.
treba da se udri pinned na mislenjevo na temava i sekoj sto ke vleze vo nea slucajno ili ne slucajno da go procita.
Aj sega kazi im zosto sme vo ovaa situacija i kako VMRO I SDSM se edna paricka so dve strani i deka i dvete partii so nivniot sistem i partisko uhlebuvanje i kradenje ne dovedoa do ovde, moze poleka ke pocne da im se razbistruva.

Au da, samo da ne podelat I da ne ugnetuvaat ke vidite kako pravdata ke cveta I pari ke se isturaat tuka.
:tapp:

treba da se udri pinned na mislenjevo na temava i sekoj sto ke vleze vo nea slucajno ili ne slucajno da go procita.
Aj sega kazi im zosto sme vo ovaa situacija i kako VMRO I SDSM se edna paricka so dve strani i deka i dvete partii so nivniot sistem i partisko uhlebuvanje i kradenje ne dovedoa do ovde, moze poleka ke pocne da im se razbistruva.

Да додадам уште нешто. Реалноста е дека овој систем е повеќе неодржлив, зошто се потпираше на претпоставката дека САД и Европа вечно ќе ни даваат пари да си играме држава и заради тоа освен краток период за време на Груевски, никој ама апсолутно никој не се потруди на ниту еден начин да изгради функционален и ефикасен државен апарат и функционална економија.

А ова не само што нема да трае вечно, туку веќе е стигнато до моментот дали ќе трае уште многу долго. Единственото нешто што останува за дебата, е дали ќе се направи некако обид да се спаси ситуацијата пред да дојдеме до моментот на пропаст. Или ќе оставиме да си тече природниот тек на работите, да пропаднеме комплетно па потоа ќе пробуваме промени. Проблемот е дека природата е многу сурова ако сама си ја тера работата, и луѓе со малку капацитет за размислување генерално би требало да пробаат да го избегнат ова решение. Али ете кај нас не е баш така.

Најжалната работа е што како така имавме достигнато одредено цивилизациско ниво во 1990. Дали имало еден куп проблеми, секако. Јас отворено сум критичар на многу работи за време на Југославија. Али сме имале одредено индустриско и техничко ниво. Сме знаеле да произведуваме автобуси, електрична опрема, хемикалии. Сме имале градежни фирми со капацитет за големи проекти, сме имале земјоделие кое може да ја опслужи државата. И од 1990 наваму, имаме еден процес на уништување на се што сме наследиле а не градиме ништо ново, барем не ништо ново од каква било вредност долготрајна:
  • Скопски саем - Срушен
  • Универзална сала - Срушена
  • Железници - Руинирани
  • Пошта - Нефункционална
  • Езеро Треска - Затрпано
  • ФАС 11 Октомври - Затворен
  • МЗТ - Затворен
  • Хемтекс - Затворен
  • Стаклара - Затворена
  • Охис - Затворен
  • Алумина - Затворена
  • Треска - Затворена
  • Раде Кончар - ниту сенка од тоа што биле
  • Хотел Панорама - Срушен
  • Маврово, Гранит, Бетон - не постојат.
  • Војска - шака јад и чемер
  • Образование - сите стандарди руинирани
  • Полиција - продолжена рака на организиран криминал
И ова се само еден мал број примери и примарно од Скопје.Во Куманово, Прилеп, Битола, Охрид ситуацијата е далеку далеку полоша од тој аспект. Тие следни што ќе доаѓаат после ДПНЕ и СДС откако овој систем неминовно ќе пропадне. Ќе треба да градат држава КОМПЛЕТНО ОД ПОЧЕТОК, зошто не се зачува ама апсолутно ништо. И се ова зошто? зошто успеаја да го поделат народот на два кампа на навивачи и да ги третираат изборите и владеењето на државата како да е натпревар. Вие крадевте, сега ние ќе крадеме. Вие имавте титули, сега ние ќе имаме титула.

Проценката во 1980тите била дека Македонија до 2020 ќе има 3 МИЛИОНИ жители. Денеска немаме повеќе од 1.5 милиони жители. Е тоа ни донесоа овие 35 години. И да потенцирам, ние 35 години подоцна уште правиме РЕФОРМИ. Уште помалку од 10 години фалат, и Македонија ќе била под овој режим исто толку колку што била во Југославија. И за 35 години немаме ништо.

Последно уредено:
Во целава оваа ситуација, ние (Македонија и Македонците..) сме целосно изгубени, временски и просторно.

Како и до сега...нели.

И како и до сега, ќе чекаме „некој друг„ да ни ги решава проблемите, оти јасно е дека со вакви државни и локални раководства, добивме само крадци и корумпирани ликови.

Али ја‘ си не‘ам гаље, оти ОТАН ќе ме брани, а ЕУ ќе ме ‘рани...

На „оваа држава„ веќе и‘ се случува од лошо кон полошо, оти сме дојдени во состојба која новинарски кажано, се нарекува „слободен пад„.

Не постои дно кое сака да не‘ прифати и да не‘ запре, оти самиот систем е самодеструктивно поставен и само на тој начин фунцкионира.

Некни го зачекав професорот кој ми предаваше историја, начитан човек значи ептен, тој ја опиша ситуацијата за Македонија вака:

За жал, ние сме под "самоокупација", што скроз има смисла..

Некни го зачекав професорот кој ми предаваше историја, начитан човек значи ептен, тој ја опиша ситуацијата за Македонија вака:

За жал, ние сме под "самоокупација", што скроз има смисла..
...и што е најинтересно, оваа бесмислица од држава и состојбите во неа, им доаѓаат како нарачани на земјите од ЕУ кои не сакаат да не‘ примат во нивниот клуб, затоа што бесмислицата и бесцелноста во кои битисува „нашата земјата„, за нив (за ЕУ...) ем се од корист, ем се оправдување за да не не‘ примат.

На пример, преку непрекинатото иселување или земање бугарски пасоши, прашање е на момент кога ќе стане бесмислено постоењето на земја/држава и народ кои се самоименуваат како Македонија и Македонци. Преку иселувањето се појавува „потреба„ за пополнување на иселените места (финта која веќе ја користат домашниве „брача„ и завзеемаат се‘ што е напуштено како населено место..).

Со нашето самоукинување, ЕУ ќе го „реши„ и нашиот „проблем„, така да ќе може да не‘ прими во ЕУ, а „ние„ ќе влеземе во ЕУ без никаков (билатерален) проблем, оти ќе влеземе без проблеми, под некое друго име и со некои други газди и народи, населени на нашава земја.

Последно уредено:
Да додадам уште нешто. Реалноста е дека овој систем е повеќе неодржлив, зошто се потпираше на претпоставката дека САД и Европа вечно ќе ни даваат пари да си играме држава
Дај бе не тропај глупости (и не шири дефетизам)!
Баба ти дедоти не добивале пари од САДистан и ЕУропска па како ли опстанувале/живееле, според твојава логика требало милион пати да се самоубијат од заседа.

Back
На врв Bottom