Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Епаа продај ја куќата и купи стан да си бидеш раат. :coffee: Ама знаеш дека е подобро во куќа.
Автоматски споено мислење:
Само сакав да направам компарација дека зависно од раатот е и цената на нештото.
Имам раат, трева, река, шума околу, куче, маче, цвеќе, ама кошта, додуша на рати.
Од друга страна близината до работа и супермаркет ја плаќаш во самиот старт.

Само сакав да направам компарација дека зависно од раатот е и цената на нештото.
Имам раат, трева, река, шума околу, куче, маче, цвеќе, ама кошта, додуша на рати.
Treba da otvorime tema Dvorceto i tamu ovie so stanoj da postirat sliki od balkunot :D

Во право си. Толку некаде и го платив. Ама нов, во градба. И на добра локација, далеку подобра од Лисиче.

Горе - долу ќе ми излезеше исто како со куќа, дури и малку поевтино. А имам и клуч на рака, без да се бркам со мајстори.

Предности се на куќата секако дворот, и спокојот.

Но со мојот буџет едноставно не можев да најдам куќа. Можев во Драчево и Петровец, Лисиче кaј Рагуза не.
Муабетот ми беше дека за таа цена, имаш може полоша локација, меѓутоа поголема квадратура.
Јас реновирав стан, некое време се каев што земав стар место нов, ама го средив :D
Автоматски споено мислење:

Ама не би се вратил сега во стан така?

@Ocajna сега разбра ли дека саглам куќа на саглам локација кошта повеќе од стан?
Тоа што ти кажуваше се куќи од плитари кои плачат за багер, лепенки без двор, без пристап, без паркинг/гаража, мали набиени парцелички!

@Ocajna сега разбра ли дека саглам куќа на саглам локација кошта повеќе од стан?
Тоа што ти кажуваше се куќи од плитари кои плачат за багер, лепенки без двор, без пристап, без паркинг/гаража, мали набиени парцелички!
Да разбрав дека у Велес нема саглам куќа, барем не у градот.

Да разбрав дека у Велес нема саглам куќа, барем не у градот.
Епа не за џабе оние што имаат пари прават/направија куќи на езеро, Отовица, Бабуна...
6-7км за раат (ние ни семафори имаме, ни гужви за 7-8мин си у град, а градот џунгла!)

И тие што купуваат за рушење и правење згради(чки) бараат главна улица!

Дечки, само да ве потсетам дека еден од становите на груевски има тераса од 90 квадрати.
Не е дека не постојат станови со тераси, туку вие немате пари за нив :pos:

Епа не за џабе оние што имаат пари прават/направија куќи на езеро, Отовица, Бабуна...
6-7км за раат (ние ни семафори имаме, ни гужви за 7-8мин си у град, а градот џунгла!)

И тие што купуваат за рушење и правење згради(чки) бараат главна улица!
Па да, во Велес реално 90% од куќине се без плоча, стари некои се и руинирани,во градот. Околу центарот на Којник, црна џамија, прцорек и така натака

Дечки, само да ве потсетам дека еден од становите на груевски има тераса од 90 квадрати.
Не е дека не постојат станови со тераси, туку вие немате пари за нив :pos:
Е да.
Снашке не е месо скупо, ти си се лошо одала :)

Па да, во Велес реално 90% од куќине се без плоча, стари некои се и руинирани,во градот. Околу центарот на Којник, црна џамија, прцорек и така натака
стар дел е тој, природно е тоа..
И не е толку проблем градбата (се руши), колку што е никаквата урбанизација на левел бразилска фавела!
Да не набројувам пак улици, пристап, парцели итн итн..

За парите од станот што ги земав и плус 15-20к еур во игра сум за два по 40 квадрата на Олимписка регија новоградби втор ред
од плажа. Моја нога таму не би стапнала, али за парка да врти немам проблем. 10% плус трошоци за целиот процес веројатно ќе се задужам нешто да се покријам. Ама, одма со агенција авансно да ги закупи за следна година од 01.05 до 30.09. Бруто парите за тој период се поголеми од што би ги зел за станот да го издавам тука за цела година. Тоа е математиката.

За парите од станот што ги земав и плус 15-20к еур во игра сум за два по 40 квадрата на Олимписка регија новоградби втор ред
од плажа. Моја нога таму не би стапнала, али за паркамда врти немам проблем. 10% плус трошоци за целиот процес веројатно ќе се задужам нешто да се покријам. Ама, одма со агенција авансно да ги закупи за следна година од 01.05 до 30.09. Бруто парите за тој период се поголеми од што би ги зел за станот да го издавам тука за цела година. Тоа е математиката.
Пишав порано дека работев недвижности во Грција. Нема математика. Тоа шо пише во книгите, не расте на нивите.
Ќе им го полниш чекмеџето на агенцијата и државата. Тебе ќе ти остане нервозата и реновирањето.

Околу центарот на Којник речиси се е срушено и изградено одново, од 70тите навакај. Тие што беа паметни ги купија местата со руинирани куќи, си изградија нови куќи, а под нив простор за изнајмување :)

Муабетот ми беше дека за таа цена, имаш може полоша локација, меѓутоа поголема квадратура.
Јас реновирав стан, некое време се каев што земав стар место нов, ама го средив

Поголема квадратура да. Ама па имаш проблем ако не ти е целата запишана во имотен лист, па катастарски проблеми. Имав и таков случај што гледав.

Другото се што можев да најдам за таа пара е како што @Смртта опишал. Од корен да ја реновираш.

И кога ќе направиш есап дека за да земиш кредит, треба да дадеш учество, па да имаш кеш за намештај и други пропратни работи, плус реновирање, ти требаат многу пари.

Тој што ги има, ќе земе повисок кредит и нема да се замара да реновира, ќе земе подобра куќа/стан.
Тој што нема ќе треба и потрошувачки да земи.

На крај, како и да ја вртев, до 100к тој ми беше изборот. И ако чекав, ниту ова немаше да можам да го земам оти сега отиде квадратот на 2200+ на оваа локација.

Може некому повеќе му одговара. Мене никако не ми одговараше куќа. Според мои пресметки под 150к не може да се најде. Освен надвор од градот.

Пишав порано дека работев недвижности во Грција. Нема математика. Тоа шо пише во книгите, не расте на нивите.
Ќе им го полниш чекмеџето на агенцијата и државата. Тебе ќе ти остане нервозата и реновирањето.

7.500 даваат за цела сезона на рака. По моја рачуница, струја повеќе од 80 еур не доаѓа, телевизија мтел и интернет 30 еур, вода е 10 еур макс, одржавање влез 10 еур…пропуштам нешто? Ок амортизација кречење ама ај оперативно фикс месец за месец тоа е. Башка само во сезона.

Back
На врв Bottom