А оти ти не знајш со пипер и леб да поминиш, еве леб нејајш, пипер, со 300 денари ќе поминиш ден-два? И детулето ќе научи пипер да јади, ко старовреме, шо има то. Мора појасо малку да се стегни, зима иди, еве, поќе да се шпари. Сега седум одмора ќе тера, ќе ојме ваму-ќе ојме таму. Не бе, базен за детулето и нозете у леѓено. И в река да се капите нема да биде крајо на свето. И то месо не треба да се јади налето, само зијан му прајш на организмо. Ова ќе ти го крепи. Ако се шпари, буџето ќе ви биди кнап.
Се’ ви е весела математика, се зависи од поединецот, пример јас можам и без излегувања, ем ме мрзи, ем тоа ми е изживеано. Можам и без класичен одмор, лани не бев, оваа година бев 5 дена. И доста ми се. Одмор ми е и во село, природа, воздух, малку физичка работа, има река, морнарска лежалка, книга, филм, живот. Некои не можат без класичен одмор, гледаат потреба во ова. Други, фрлаат пари за цигари и алкохол, нешто што не конзумирам. Трети имаат кредити, кирии, високи режиски трошоци, скапи одржувања на моторните возила...и ова го немам. Делам трошоци, ми останува повеќе од третина плата. Некогаш и пола.
Сите сме во различни животни ситуации, имаме различни потреби и перципции, затоа најмеродавна е сидникалната кошничка, која е просек, и секако не соодвејствува на буквално секој од нас.