Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Прегледај го приврзокот 476717
... пак со таа Википедија, секој си пишува како сака и што сака, и што да прочитам?

која е норвешката новинарка Meland Astrid (51) да ми биде мене репер да се информирам за вистински факти за Југославија, кога таа уште била во пелени, Visser Auke кој напишал за норвешкиот брод МС Берге Истра сопственост на бродска норвешка компанија Бергесен, регистрован у Либерији регистриран како танкер за нафта и за превоз на руда, транспорт од Бразил во Јапонија, а на враќање сирова нафта преку Персискиот Залив во Европа.

.. бродот Берге Истра е конструиран под бр 296 во бродоградилиштето Уљаник во Пула во СФРЈ (1972), во пловидба од Тубара во Бразил кон Јапонија со 32 бродска посада и товар од железна руда се изгуил контатк кај Филипините, па се сметал како исчезнат, па двајца преживеани морепловци не биле пронајдени, па имало разни теории околу судбината на бродот, дека бил присвоен од пиратите, други кажувале дека бродот потонал од преостанатите мини или од алутан торпедо, да на крај сопственикот на бродската компанија Бергесен воедно и на бродот, Стагеланд, укажал дека бродот потонал после ерупције од подводен вулкан.

и? што со тоа? што веза има писанијата на норвежаниве со СФРЈ?

... тоа е „од втора рака“, прва рака бил татко ти што служел во воена морнарица во Пула, ама не правел бродови и не работел на бродоградилиште.

.. треба историски факти или факти на тие што биле сведоци, а не вака читај референции од норвежани што нема врска со економијата и гигантите за време на СФРЈ.
Оф мори мајко со кој најдов да се објаснувам... :facepalm:

Ништо... терај со Зурла на рамна земја..

Оф мори мајко со кој најдов да се објаснувам... :facepalm:

Ништо... терај со Зурла на рамна земја..
... за Месечина пишувам т.е. прашувам работи кои не ми се логични, па и кај „рамна Земја“ ако ми нема логика, ти прифаќаш така црно бело а? 101 автомобилот оригинал од Црвена Застава Крагуевац, сменет само ладилникот и свеќиците, турбо работи денес и тоа како теренец шиба нема гајле, експонат од ЈУ време, километража нема место, ајде кој автомобил денес издржал толку!
ти ми даваш ова од Википедија да читам, според норвежани кои биле деца, ме заебаваш, па одозгора „со кого си нашол да се објаснуваш“

... за Месечина пишувам т.е. прашувам работи кои не ми се логични, па и кај „рамна Земја“ ако ми нема логика, ти прифаќаш така црно бело а? 101 автомобилот оригинал од Црвена Застава Крагуевац, сменет само ладилникот и свеќиците, турбо работи денес и тоа како теренец шиба нема гајле, експонат од ЈУ време, километража нема место, ајде кој автомобил денес издржал толку!
:pos:

Дај некој жити све нека и објасни "прва специјала", "втора специјала", рʼѓа , скапување.. не палење на ладно..
И зошто бил стокецот sh!t варијанта на фиат 128 кој и самиот бил тешко срање..

IMG_1760.jpeg

P.S. најди ми Биџи стокец со 200к поминато.. има да ти го купам на поклон :rolleyes:

Дај некој жити све нека и објасни "прва специјала", "втора специјала", рʼѓа , скапување.. не палење на ладно..

Прегледај го приврзокот 476731

Да бе затоа сеуште ги тркаат низ Италија и бивша Ју пошто не чинеле 128.

... тоа е „од втора рака“, прва рака бил татко ти што служел во воена морнарица во Пула, ама не правел бродови и не работел на бродоградилиште.
Ама глеам дека ништо ти не разбираш, ;)
читај: дојде време или ова е време,
кога синоите го учат таткото како се прават деца!

Само да знаеш, интересни ми се во своето незнаење.

Да бе затоа сеуште ги тркаат низ Италија и бивша Ју пошто не чинеле 128.
Затоа и шпанците ги произведуваа seat 128 и тоа во две верзии... класична и спорт верзија.

P.S. најди ми Биџи стокец со 200к поминато.. има да ти го купам на поклон :rolleyes:
Ќе и покажуваш како се прави прва и втора специјала во него :pos:
Автоматски споено мислење:

Подетално! Кои земји се деколонизирале? Алжир? Ти се читаш ли што пишуваш???

СО што плаќала Африка?

Ова ти се одговори пишувани од јеховин сведок без никаков издржан аргумент.

Тоа што си бил подложен на таа пропаганда ти има направедно напреден brain damage што на некој начин и многу јасно ни објаснува зошто сме на ова дереџе.

Југославија единствена улога ја имаше за еден ден да биде како денешна Украина.

Дури и ова индустрија е 20 години застарена во однос на советската.
Не е застарена туку за Г-2 е можеби и најдобриот мотор, а Г-4 го наследува моторот и останува килав од раѓање. Затоа за напредниот тренажен авион на САД во 80ти се бара промена на моторот и малку издолжување на трупот од 35-75mm (нешто помеѓу ова не можам да се сетам на вредноста). Дури и денес еве да го земам за пример Л-39НГ нема задно седиште каде што седи пилот-инструкторот за да го надгледува пилот-кадетот како управува со авионот и директно да му посочи каде греши. Што се оденсува до Ј-22 тој е застарен концепт ама во соработката со Романија се извадени многу поуки. Ј-22 можи да ја носи ракетата АГМ-65А Маверик.

Последно уредено:
Бар две фирми имаме што прават базени од фиберглас :cautious:

Што мислите вие у време на глобализација.. да почнат ако не и глисери да прават.. јаката филозофија иначе :rolleyes:

Поефтино ти е од грчка на приколица да го донесеш.. ама ај довлечкај базен од 10 метра :cautious:
Правиме муабет како глув и слеп!
Може се' да се произведе

Јас мојот 101 го продадов на баџото со 130к
Они го префарбаа и гураше уште отприлика толку.
Да направиш тогаш 200 000 треба околу 25 да ја возиш. Не идевме по бурек со кола, сеуште имавме навика да одиме по земја :)
Трипати Скопје, еднаш Охрид или Грција, нема двете во една година :), и до Врање евентуално Белград. Тоа е макс за една година.
Многу помалку имавме потреба и навика да стигнуваме од точка А до точка Б со кола!

Малку од воената индустрија

понатаму

Црвена застава Крагуевац.... пешадиско оружје, артилерија и воени возила
Самоков... муниција за пиштоли, пушки и минофрлачи... не знам зошто ја затворија кога потребите од производство беа поголеми од капацитетите
Зоља... Прилеп ли беше

Сопствено производство пловила за морнарицата па и подморници

..... има уште ама ај...
РУЕН-Кочани, МЗТ-ХЕПОС (мислам дека така се викаше), 11 ОКТ Прилеп, ТЕМКО-Скопје. Само во овие фабрики имаш милијарда долари. Тенкот М-84 е на ниво според електроника на Т-80/90, Леопард 2 и М1 Абрамс од тоа време кој тогаш уште туркаше 105mm (таков беше во Кувајт). Знам дека Садам кога го нападна Кувајт ги одвлечка тенковите што му беа испратени на Кувајт за обука во тенковската школа во Џахра.

РУЕН-Кочани, МЗТ-ХЕПОС (мислам дека така се викаше), 11 ОКТ Прилеп, ТЕМКО-Скопје. Само во овие фабрики имаш милијарда долари. Тенкот М-84 е на ниво според електроника на Т-80/90, Леопард 2 и М1 Абрамс од тоа време кој тогаш уште туркаше 105mm (таков беше во Кувајт). Знам дека Садам кога го нападна Кувајт ги одвлечка тенковите што му беа испратени на Кувајт за обука во тенковската школа во Џахра.
М-84 е лиценцирана копија на Т-72, со некои ситни унапредувања за потребите на ЈНА!
Дај не си прајте филмови со споредбиве..

М-84 е лиценцирана копија на Т-72, со некои ситни унапредувања за потребите на ЈНА!
Дај не си прајте филмови со споредбиве..
Не е филм само оклопот е на ниво Т-72М кај М-84, а кај М-84А има и челна плоча како дополнителен оклоп. Нишанските справи се различи, радио уредот исто, моторот исто. На ниту еден советски тенк до Т-80 и Т-90 ако се работи за некоја верзија на Т-72 немаш жиростабилизација како кај нас со жироскопи и топовската цевка да "игра" на брзини од 50км/ч. За Кувајт се разликува тенкот затоа што е има фар кој е како долго светло на автомобилот и служи за пребарување во пустината, а кај Т-72 имаш таму ИЦ фар, кај нас таков фар не е потребен затоа што во нишанската справа имаш појачувач на слика како во Леопард 2, исто за Кувајт има гумени подлошки на гасениците, а исто за Кувајт има и команден тенк со британски радио станици и ГПС од фирмата Теледајн, како и факс машина која испраќа проблеми со единицата или било кој тенк од неа на повисоката команда. Се ова се правеше на западна електроника дури и за ЈНА со чипови од по 100 и кусур долари нагоре (имаше чип и по 1000 долари).

Последно уредено:
7.62 ... не се користи?????? :pos: :pos: пак се глупираш, иди прегледај ги новите верзии на АК и митралезите па после јади бурек
..и НАТО го користи

т-72 .... руски тенк
М73-ОСА ..... против воздушно оружје .... земја-воздух ..... една од намените му е да гаѓа и летечки т-72
:bravobe::popce:

7.62 ... не се користи?????? :pos: :pos: пак се глупираш, иди прегледај ги новите верзии на АК и митралезите па после јади бурек
..и НАТО го користи

т-72 .... руски тенк
М73-ОСА ..... против воздушно оружје .... земја-воздух ..... една од намените му е да гаѓа и летечки т-72
Нашето зрно е различно од руското М43 по однос на пробојност, а не е М73 ОСА туку М79 и е најлошиот противокопен ланесер.

Јас имав 101.На секој 60000 се праеше ремонт. Ама многунине ме уверуваа дека 101 бил четврта кола на светот по квалитет. На крајот р'ѓоса и се распадна.

Јас имав 101.На секој 60000 се праеше ремонт. Ама многунине ме уверуваа дека 101 бил четврта кола на светот по квалитет. На крајот р'ѓоса и се распадна.
Немој така... па најдобра кола на светот била! :rolleyes:
Ама не сме знаеле ние..
И нашиот беше на прва специјала на 50-60к!
Толку им беше векот на тие гомна!

Не е филм само оклопот е на ниво Т-72М кај М-84, а кај М-84А има и челна плоча како дополнителен оклоп. Нишанските справи се различи, радио уредот исто, моторот исто. На ниту еден советски тенк до Т-80 и Т-90 ако се работи за некоја верзија на Т-72 немаш жиростабилизација како кај нас со жироскопи и топовската цевка да "игра" на брзини од 50км/ч. За Кувајт се разликува тенкот затоа што е има фар кој е како долго светло на автомобилот и служи за пребарување во пустината, а кај Т-72 имаш таму ИЦ фар, кај нас таков фар не е потребен затоа што во нишанската справа имаш појачувач на слика како во Леопард 2, исто за Кувајт има гумени подлошки на гасениците, а исто за Кувајт има и команден тенк со британски радио станици и ГПС од фирмата Теледајн, како и факс машина која испраќа проблеми со единицата или било кој тенк од неа на повисоката команда. Се ова се правеше на западна електроника дури и за ЈНА со чипови од по 100 и кусур долари нагоре (имаше чип и по 1000 долари).
До 91ʼва не сте знаеле за Т-80 дека е посебен тенк како прво и дека постои..
Намали доживљај!
Нишанската справа е точно југословенска, а колку е подобра од советската знак прашање..
И стабилизација има Т-72, така да може само варијација на тема да направиле.

Сендвич оклоп, и други перипетии од Т-80 не сте ни знаеле дека постојат.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom