Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Pa sega ako go propusti faktot deka otisla fizicki da se presmeta so nego i novata zenska vo nekoj kafic, togas da, cvekje mirizlivo bila, planinsko. Dusa od covek.
Каде пишува дека отишла физички да се пресмета? Како заклучи ти со каква цел се појавила таму?
Автоматски споено мислење:

Во случајов не знаеме како било..
Веројатно Владе, воопштено зборува.
(иако некој веќе напиша и за дотичната дека била шизо! Самиот факт што си го убила детето кажува многу за нејзе..)
Факт треба да се докаже. Не знаеме дали се фрлила или ја турнал

Во конкретниот случај можеле да спречат.
Ликот бил пријавуван, имале докази дека ја малтретира и не постапиле според закон.
Да беше зад решетки Стојанче немаше да има ниту скандали, ниту швалерката ќотек ќе јадеше, во случајот жртвата се фрла одма после расправија со него.
Можеби била лабилна и ќе се фрлела после 10 години поради друг ропак ама во случајот се фрла заради него
Ete i jas konkreten slucaj ti kazav.
Treba zenata da lezi vo zatvor za psihicko nasilstvo kako pricina za samoubistvo ?
Mozebi i si razbrala, pred nekoja godina bese, ispi coekot kiselina. Go baraja nekoj den, ne znaeja kaj e, a toj si otisol vo vikendicata ili kukjata na selo, si ja ispil kiselinata i si se samoubi.
Ok, tuka vo konkretniot slucaj ne mozeja da sprecat, no treba nekoj da odgovara ili ne?
Sepak za samoubistvo se raboti, pricinata povekje od jasna, isto ko vo vasiot slucaj.

Treba zenata da lezi vo zatvor za psihicko nasilstvo kako pricina za samoubistvo ?
Mozebi i si razbrala, pred nekoja godina bese, ispi coekot kiselina. Go baraja nekoj den, ne znaeja kaj e, a toj si otisol vo vikendicata ili kukjata na selo, si ja ispil kiselinata i si se samoubi.
Ok, tuka vo konkretniot slucaj ne mozeja da sprecat, no treba nekoj da odgovara ili ne?
Sepak za samoubistvo se raboti, pricinata povekje od jasna, isto ko vo vasiot slucaj.
Ова е веќе минско поле што го кажуваш..
И јас лично знам за човек што цел живот беше малтретиран од жената... и веројатно ваквите случаи се многу почести него ли што мислиме, оти мажите жртви уште поретко или никогаш пријавуваат!

Пред да почнат да вриштат тука "фемицииииддд :vozbud:"

Да се вратиме на случајов, оти долга е ваа..

In psychiatry, the situation you describe—where a parent kills their child and then themselves—is generally called filicide–suicide.

Key terms​

• Filicide – the killing of one’s own child by a parent.
  • Filicide–suicide – when the parent kills the child and then dies by suicide shortly after (or at the same time).

A specific subtype sometimes discussed​

Psychiatrists sometimes describe cases where the parent believes they are “saving” the child from suffering (due to severe depression or psychosis). This is sometimes called:

• Altruistic filicide
In those cases, the parent may believe the child cannot live without them or that the world will harm the child. Severe Major Depressive Disorder, Postpartum Depression, or Postpartum Psychosis are sometimes involved, though not always.

Important note​

Each case can be very different. Some involve:

• severe depression or psychosis
  • extreme stress or domestic violence
  • personality disorders
  • impulsive acts during crisis
So psychiatrists usually analyze the mental state of the parent before deciding which category best fits.

If you want, I can also explain the 5 classical psychiatric categories of filicide used in forensic psychology (it’s actually a very interesting classification used in court cases).

yes please

Forensic psychiatry often uses a classification proposed by the American psychiatrist Phillip J. Resnick in 1969. He analyzed many cases of parents killing their children and described five main types of filicide.

1.​

The parent believes killing the child is in the child’s best interest.

Typical situations:

• Severe Major Depressive Disorder
  • Parent planning suicide and believes the child cannot survive without them
  • Parent thinks they are saving the child from suffering
Example thinking:

This is one of the most common types in filicide–suicide cases.

2.​

The killing happens during psychosis, where the parent loses contact with reality.

Often associated with:

• Schizophrenia
  • Postpartum Psychosis
  • severe Bipolar Disorder with psychosis
Possible delusions:

• believing the child is possessed
  • believing the child is not really their child
  • hearing command hallucinations
The act may seem irrational and sudden.

3.​

The child is killed because they are perceived as unwanted or a burden.

More common in:

• neonaticide (killing of newborns)
  • situations of extreme poverty
  • young or socially isolated mothers
The motive is removal of responsibility.

4.​

The child dies unintentionally, often during abuse or punishment.

Examples:

• severe physical punishment
  • shaking the baby (related to Shaken Baby Syndrome)
The parent did not intend to kill, but the abuse escalated.

5.​

The child is killed to emotionally punish the other parent.

Sometimes linked with:

• extreme jealousy
  • divorce or custody battles
  • personality disorders
The logic is:

Important pattern:
When a parent kills the child and then themselves, the case is often categorized as altruistic filicide with suicide or sometimes psychotic filicide, depending on the mental state.
Птицо сега гледам сори.
Ова истово го кажав само на лаички начин
IMG_8567.jpegIMG_8566.png

Чим решила и дете да земе со себе. Рамна линија.

За прељуба нема затвор, за тепање има.
Затоа пишав во овој случај можеа да спречат.
Сигурно мвр има некои индиции како се одвивале работите тој ден штом го држат притвор и го товарат за наведување на самоубиство.
Мада не би ме чудело и да дошло до турканици и да паднале.
Некој рече дека наназад паднале, не знам балконите какви се во таа зграда, ама се е можно.
Јас одбивам да верувам дека скокнала со се дете намерно, во моја глава не ми влегува тоа, ама во моја, никој не знае неа како и било и што се случило во моментот

Pa sega ako go propusti faktot deka otisla fizicki da se presmeta so nego i novata zenska vo nekoj kafic, togas da, cvekje mirizlivo bila, planinsko. Dusa od covek.
Си има убав народен термин за оваа состојба, ова не му била нова женска, туку му била швалерка. Или само ебачица, не знаеме, претпоставуваме. Човекот уште си бил во брак, така курсот се движи во наведената терминологија. Мора да бидеме што е можно попрецизни.

Башка си нашол многу новини во приказната за одење контра, алал вера! Ама не може да се изземе целосно вината на мајката, затоа што, со оглед на фактичката состојба на министерот за внатрешни работи, Стојанче ќе се товари за наведување на самоубиство, а не за убиство! Баба Трајанка (да и дадеме лажен идентитет на женичката која се појавила како шпекулативен сведок), која тврди дека тој ги бутнал од кров, морала одма да викне полиција и за тоа да се направи записник. Очегледно тоа не е направено, веројантно и не е вистина, а како логичка поддршка говори и изјавата на Панче.

Ако продолжиме да ја премостуваме пласираната приказна дека самите скокнале од кров, иако сето ова мора детално да се истражи, може и самата жртва на насилство на крајот да испадне и убиец. Не може да се најде една оправдана причина каде самиот родител би посегнал по животот на своето чедо.

Какви скандали излегоја од случајов, наместо да се дискутира за негрижата и колапсот на една институција наречена ЦСР, за игнорантскиот пристап на полицијата, ние тука два дена се оправаме дали ликот што ја тепал жената имал кривица или не. Сериозно ме загрижува не само што има ликови што размислуваат така, туку и чувствуваат слобода да си го искажат таквото мислење.
Влегуваме во зона од која ми се повраќа, на покоен кој си заминал од светов за да си ги скрати маките, ние тука му бараме кривица.
Виновна била жената.
Темава и форумов, огледало на општеството.

... со новите промени на Кривичниот законик

Прегледај го приврзокот 471472
Да глумам малку Адвокат на Ѓаволот..

-што ако најдат пораки у телефон, рецимо: ако не ја оставиш таа пачаврата има да се фрлам од балкон!
или уште полошо има да се "фрлиме" (множина!)

-или што ако типкава навистина имала психички пореметувања и пиела апови (препишани или не)

Нека им е со среќа у судот да му накалемат "наведување на самоубиство"!

п.с. немам намера да го бранам ропаков во случај некој да не сфатил..

Влегуваме во зона од која ми се повраќа, на покоен кој си заминал од светов за да си ги скрати маките, ние тука му бараме кривица.
Виновна била жената.
Темава и форумов, огледало на општеството.
Тој покоен убил и невино шестгодишно детенце...
Буквално животот му го зел!!

Може да ти се повраќа до утре сабајле, ова се фактите, и ова е зоната...

Да глумам малку Адвокат на Ѓаволот..

-што ако најдат пораки у телефон, рецимо: ако не ја оставиш таа пачаврата има да се фрлам од балкон!
или уште полошо има да се "фрлиме" (множина!)

-или што ако типкава навистина имала психички пореметувања и пиела апови (препишани или не)

Нека им е со среќа у судот да му накалемат "наведување на самоубиство"!

п.с. немам намера да го бранам ропаков во случај некој да не сфатил..

Тој покоен убил и невино шестгодишно детенце...
Буквално животот му го зел!!

Може да ти се повраќа до утре сабајле, ова се фактите, и ова е зоната...

Наведување на самоубиство и помагање во самоубиство
Член 128
(1) Тој што друг ќе наведе на самоубиство или ќе му помогне во
извршувањето на самоубиството и тоа ќе биде извршено, ќе се казни со
затвор од три месеци до три години.
(2) Ако делото од став 1 е сторено спрема малолетник што наполнил 14
години или спрема лице кое се наоѓа во состојба на битно намалена
пресметливост, сторителот ќе се казни со затвор од една до десет години.
(3) Ако делото од став 1 е сторено спрема малолетник кој не наполнил
14 години или спрема непресметливо лице, сторителот ќе се казни според
член 123.
(4) Тој што сурово или нечовечно постапува со лице кое спрема него се
наоѓа во однос на некоја подреденост или зависност, па тоа поради таквото
постапување ќе изврши самоубиство кое може да се пропише на
небрежност на сторителот, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет
години.
(5) Ако поради делата од ставовите од 1 до 4 самоубиството е само во
обид, судот може сторителот да го казни поблаго.

Законот како и обично е напишан амбигуозно и широкоопфатно, така да како и секогаш ќе се тумачи во зависност од тоа што ќе го задоволи јавното мислење.

Според став 4, ако на моја вработена и речам: Ти си ретардирана и неспособна, и таа да земе да се самоубие, можат да ме товарат со наведување на самоубиство од небрежност.

... не си во право, ако у ги имаш прочитано постовите тука, конкретно све што напишал му држи вода!
Многу ми е тешко на душата, премногу ми е жал за мајката и девојчето...од колосек ме извади трагедијата, немам сила за коментирање, а лошо ми паѓа кога ги читам бљувотините бесрамни на владе и птицана.
Во право сум Биџи, потполно сум во право а ти браниш нечувствителни суштества ..толку од мене.

Ова е веќе минско поле што го кажуваш..
И јас лично знам за човек што цел живот беше малтретиран од жената... и веројатно ваквите случаи се многу почести него ли што мислиме, оти мажите жртви уште поретко или никогаш пријавуваат!

Пред да почнат да вриштат тука "фемицииииддд :vozbud:"

Да се вратиме на случајов, оти долга е ваа..
Pa toa i celo vreme mi bese i poentata, a ne deka go pravam nego cvekje za mirisanje.
Da obvinis nekoj za samoubistvo, kako bese terminologijata naveduvanje za samoubistvo e vo najmala raka bezveze.
Dolga i siroka e taa terminologija.
Dali neverstvo bi mozelo da se racuna kako naveduvanje za samoubistvo.
Zatoa i go spomnav slucajot so samoubistvoto. Ocigledno za covekot toa bilo sosem dovolna pricina za da se samoubie. Si bil sosem ok dodeka ne naucil toa sto naucil. Ne e samo fizicki napad nasilstvo, nekogas psihickiot ima pogolem impakt od fizickiot.

Си има убав народен термин за оваа состојба, ова не му била нова женска, туку му била швалерка. Или само ебачица, не знаеме, претпоставуваме. Човекот уште си бил во брак, така курсот се движи во наведената терминологија. Мора да бидеме што е можно попрецизни.

Башка си нашол многу новини во приказната за одење контра, алал вера! Ама не може да се изземе целосно вината на мајката, затоа што, со оглед на фактичката состојба на министерот за внатрешни работи, Стојанче ќе се товари за наведување на самоубиство, а не за убиство! Баба Трајанка (да и дадеме лажен идентитет на женичката која се појавила како шпекулативен сведок), која тврди дека тој ги бутнал од кров, морала одма да викне полиција и за тоа да се направи записник. Очегледно тоа не е направено, веројантно и не е вистина, а како логичка поддршка говори и изјавата на Панче.

Ако продолжиме да ја премостуваме пласираната приказна дека самите скокнале од кров, иако сето ова мора детално да се истражи, може и самата жртва на насилство на крајот да испадне и убиец. Не може да се најде една оправдана причина каде самиот родител би посегнал по животот на своето чедо.
Карши зградата има игротека.
Доле се Сома, Френдс, Шпаркасе банкомат има.
десно од Сома е Рамстор.
Има камери таму доста.
само да се најде некој да ги провери.
За Вања татко ѝ им ги однесе да ве потсетам.
Дур им светне на нив у мозочето…

Во конкретниот случај можеле да спречат.
Ликот бил пријавуван, имале докази дека ја малтретира и не постапиле според закон.
Да беше зад решетки Стојанче немаше да има ниту скандали, ниту швалерката ќотек ќе јадеше, во случајот жртвата се фрла одма после расправија со него.
Можеби била лабилна и ќе се фрлела после 10 години поради друг ропак ама во случајот се фрла заради него
Ok, vo pravo si.
Dali i jas sum vo pravo?
Ovaa ako ne se klecala bukvalno za paketa cigari i so toa psihicki go unistila koga doznal, i ovaj ke bil ziv i nemal da si posegne po soopstvenuot zivot i ke si teral uste bog znae kolku godini, arno ama ....
Sakas da ti dadam ime i prezime, za da podnesis prijava za naveduvanje za samoubistvo. Neka polezi zenata nekoja godina vo zatvor, decata sekako porasanati mu se.

Каде пишува дека отишла физички да се пресмета? Како заклучи ти со каква цел се појавила таму?
Imalo vo policiski bilten, zaedno so deteto mu otisla. Taka i jas procitav. Zosto otisla, pa da se zapoznaat valjda, da vrzat camce muabet, drugo stvarno ne mi teknuva zosto bi otisla.
A ti kako zakluci deka radi nego se samoubila ?
P.s druze izvini vaka, si imal kontakt so zena, zeni. Nekako mnogu neiskusen mi deluvas po muabetite. Daj boze da gresam.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom