Војната на патиштата

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
1000 нерегистрирани коли...
Толку нерегистирани рикши нема у Лахоре Пакистан...

Се што треба да знаеме у која вукојебина живееме...

Рачунајте минимум х2 х3 од тоа возат без возачка...

Еден од начините како се додава на скопскиот метеж е несинхронизирано тргнување при вклучување на зелено светло, луѓето се толку загледани во телефоните што забораваат каде се наоѓаат.
Се надевам дека со сејфсити понатаму ќе има казни и за користење на мобилен телефон или тоа од сам почеток ќе го има?

И сега пак не ми се разјасни. На трепкаво зелено се застанува на семафор/на пешачкиот или на жолто. Оти негде нема трепкаво, има бројчаник. Бутел пример и Куманово ако не ги сменија.

Јас го сефтосав лимитерот :D

Ај да видиме од јануари во пракса со казни како ќе оди, но меркава ми ветува дека може да влијае на сообраќајната култура.

Kazna za 51 km/h vo 50? E pa, ova go nema nikade — ama nikade — osven kaj nas.

Gledame deka Safe City vo Skopje zapocna ,,da kaznuva,, i za 51 km/h vo zona kade limitot e 50.
I toa se pretstavuva kako ,,sovremena evropska regulacija,,. Ajde malku realnost: NITU EDEN avtomobilski brzinometar vo svetot ne e tocen do 1 km/h. Promeni vo pritisok na gumi, temperatura, tip na gumi, starost na senzori…

Sekoj avtomobilski merac ima otstapka. I toa go znaat site drzavi - osven izgleda nasite.
Sekoja normalna drzava ima tolerancija pri merenje brzina.

Eve konkretni primeri:
Germanija tolerancija:
3 km/h do 100 km/h,
3% nad 100 km/h.
Vo grad (limit 50): Kazna duri od 54 km/h pa nagore.

Avstrija Tolerancija vo grad:
5 km/h Realna kazna najcesto 56 km/h+

Svajcarija Tolerancija:
5 km/h vo grad.

Francija Tolerancija:
5 km/h za fiksni radari pod 100 km/h Kazna nad 56 km/h.

Italija Tolerancija:
5 km/h ili 5% Kazna nad 55 km/h.

Velika Britanija Policiskite upatstva preporacuvaat:
10% + 2 mph (~5 km/h tolerancija)
Vo 50 km/h zona → kazna najcesto nad 57 km/h.

Sto pravi Skopje (i Makedonija)?
Limit: 50
Kazna: 51
Tolerancija: 0 km/h
Ignoriranje na tehnicka greska kaj kamerite: da
Ignoriranje na tehnicka greska kaj brzinometarite: da
Sekoj sto barem malku se razbira vo soobrakajna tehnika znae deka ova e nepravedno, tehnicki netocno i daleku pod site evropski standardi.

ZOSTO OVA E POGRESNO?
- Brzinometarite ne se tocni
Za +1 km/h ne mozes da obvinis nikogo. Proizvoditelite NE garantiraat preciznost do 1 km/h.

- Kamerite imaat sopstvena greska. Site uredi za merenje brzina imaat dozvolena tehnicka tolerancija. Kaj nas ne e primeneta.

- Nitu edna seriozna drzava ne kaznuva za +1 km/h Toa e sprotivno na evropskata praksa i zdraviot razum.

- Ova ne e bezbednost — ova e lov na greska, kaznuvanje za 51 ne ja pravi ulicata pobezbedna, tuku samo ja polni kasata.

- Ostetuvacki e i za vozacite sto ne ja precekorile realno brzinata. Avtomobil moze da vozi 52, da prikaze 48, kamerata da registrira 52 = kazna.
A realno NE e napraven prekrsok.

Zaklucok
Ne e problemot vo toa sto treba da se pocituvaat pravilata. Problemot e sto pravilata mora da bidat pravedni, tehnicki tocni i usoglaseni so svetskata praksa.

A kaznuvanje za 52 km/h vo 50 km/h zona e nesto sto: go nema vo Germanija go nema vo Avstrija go nema vo Svajcarija go nema vo Francija go nema vo Italija go nema vo Britanija go nema vo nitu edna normalna drzava … no go ima kaj nas. Ova mora da se smeni. Ova ne e bezbednost - ova e nepravda.

Последно уредено:
Баѓи пари ќе добие државата, продолжете вие вака по старо, само да се искористат за крупни стратешки проекти не за глупости.

Shok e za site bidejki matricata ni e izmestena i znaeme da pocituvame pravila samo nadvor. Ovde sekoj ima vrski, kabli, lugje itn. Toa ne posra ko narod godini unazad. Mora da sfatime deka svesta ni e na nivo so zaostanatite zemji, da ne si pravime bajram na pametot deka sme ne znam sto. Ne sme, se gleda po nekulturata i vladejackite garnituri. Taka da sum za ova derenje no me pravi pesimist toa sto parite nema da se iskoristat za infrastruktura, javen prevoz itn. Zosto sme skapanici.
Daj bozhe da gresham.

Веќе видов двајца луѓе кои велат дека се осеќа некоја смиреност во сообраќајот. Се надевам дека е така и дека ќе биде долгорочна таа "смиреност".

само да се искористат за крупни стратешки проекти не за глупости.
:pos:Нивните стратешки проекти се единствено да си ги стават во нивни џеб. Како и секоја претходна политичка гарнитура.
Автоматски споено мислење:

Веќе видов двајца луѓе кои велат дека се осеќа некоја смиреност во сообраќајот. Се надевам дека е така и дека ќе биде долгорочна таа "смиреност".
Кога ќе им стигне казна ќе се смират и без да сакаат.

Еден од начините како се додава на скопскиот метеж е несинхронизирано тргнување при вклучување на зелено светло, луѓето се толку загледани во телефоните што забораваат каде се наоѓаат.
Се надевам дека со сејфсити понатаму ќе има казни и за користење на мобилен телефон или тоа од сам почеток ќе го има?
Кај црвен крст према чаир раскрсницата видов еден дебил играше кенди краш, прв во лента на зелено.

И сега пак не ми се разјасни. На трепкаво зелено се застанува на семафор/на пешачкиот или на жолто. Оти негде нема трепкаво, има бројчаник. Бутел пример и Куманово ако не ги сменија.
Еве ти шанса да си ги повториш прашањата.

Дали стварно верувате дека ќе му дојде казна на некој цајкан од Пехчево или Брод? Или на оној што го вози моториштено на тротоар у сред центар и паркира кај си сака?
Ех, и Дедо Мраз ќе ви дојде низ оџак.

Не ми е гајле, мој приоритет е мене да не ми стаса казна.
65000 за еден ден не ќе да се само цајкани и врскачи.

Тој тебе те загрозува со истиот однос, а мува нема да го лази. Софтверски веројатно се се може.
Друга работа е што, барем за Скопје, го споменуваат зелениот бран. Го нема, колони се ствараат километарски, гориво се троши, се загадува. И трето, зашто не се усогласи сигнализацијата согласно зголемениот број население и зашто пешачките семафори не им работат копчињата па стојат колони непотребно. За плус некоја акциза у буџет?
За да посееш, треба да го спремиш теренот. Длабоко орање, тањирање, гребење, валање, прскање...
Во еден град шо порано го споменав, полиција има на секој 1-2 км по главните улици. Нит зборат на мобилен, нит седат во кафана.

Back
На врв Bottom