Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
И јас не би одбрале да градам со Кина по дебаклот со настрешницата и мостовите што паѓаат ко кула од карти.
Kade se tie mostovi sto pagjaat ko kula od karti? Za nastresnicata poverojatno e deka nekoj od tuka zabrljal rabota nego li kinezite.

исто така дебаклот со автопатот со сино хидро, го градат 10 години Кичево Охрид. Не знам како ги завршуваат дома проектите експресно али овој претераа. Така да може и попаметно е што кинезите се заобиколуваат, настрана геополитичките услови кои се против било каква соработка.

Majko mila kako chipirani ste :D

па еве дај аргумент, 10+ години го градат патот, колку 250 милионски анекси имаше, 1 или два не се сеќавам, 600 милиони до сега потрошени и уште патот не е отворен.

Majko mila kako chipirani ste :D
Кина – брзина и иновации
- Инвестиции: Кина вложува огромни средства во инфраструктура – од 4.8% до 24% од БДП, што е повеќе од Северна Америка и Западна Европа заедно.
- Технологија: Во 2024–2025 Кина реализираше прв целосно автоматизиран проект за реновирање на автопат (158 км) со роботи, дронови и автономни машини, без човечка интервенција на терен.
- Предности:
- Брза изградба и модернизација
- Висока прецизност и помалку прекини
- Масовна мрежа на автопати и експресни патишта

Прегледај го приврзокот 461149

Не треба да е за фалење ова ама ај :icon_lol::icon_lol:

Пред некоја година, кога „нашата земјата„ ја посети директорот на CIA (М. Помпео), на Зоќета из Муртино му нареди 3 рабојќе:
- да нема кинески кредити,
- да нема руско влијание и
- купување гас од Грција.

Ацето из Охрид само слуша што му е кажано...
Автоматски споено мислење:

исто така дебаклот со автопатот со сино хидро, го градат 10 години Кичево Охрид. Не знам како ги завршуваат дома проектите експресно али овој претераа. Така да може и попаметно е што кинезите се заобиколуваат, настрана геополитичките услови кои се против било каква соработка.

Автопатот Кичево-Охрид е проектански и економски промашен...не е до Кинезите, туку до „нашите„ е.

па еве дај аргумент, 10+ години го градат патот, колку 250 милионски анекси имаше, 1 или два не се сеќавам, 600 милиони до сега потрошени и уште патот не е отворен.
Proektot e politicki kocen vekje 10 godini. Pred se idiotski poteg od Gruevski da odi so niv pri ocigledna geopoliticka situacija, a potoa na site posle niv da ne se zavrsi.
Razgleaj sto se imaat Sinhidro gradeno i razmisli dali tehnicki im e problem da igradat nesto. Btw proektot na behtel e procenet recisi 2 milijardi, pritoa i oni ne ti garantiraat deka taa suma kje bide na kraj.

Proektot e politicki kocen vekje 10 godini. Pred se idiotski poteg od Gruevski da odi so niv pri ocigledna geopoliticka situacija, a potoa na site posle niv da ne se zavrsi.
Razgleaj sto se imaat Sinhidro gradeno i razmisli dali tehnicki im e problem da igradat nesto. Btw proektot na behtel e procenet recisi 2 milijardi, pritoa i oni ne ti garantiraat deka taa suma kje bide na kraj.

Со таа разлика што „Сино...„ гради по фаличен проект, а „Бехтел...„ гради по непознат (читај-непостоечки) проект/и...

Tuka stanuva zbor za svleciste i videoto e namerno iseceno za da ne go prikaze toa. Mozebi izbrale pogresna lokacija za mostot, ama da se somnevas vo sposobnost i kvalitet na Kinezite vo 2025 e smesno. Edno stavno za vakvi raboti se drugo nivo pred zapadot momentalno.

разгледај малце за нив, ќе видиш каква фирма се. Не значи дека ако секоја фирма од Кина прави с екако што прават таму кај нив. И у овие Бехтел немам доверба дека ќе завршат се на време, али поверојатно е дека ќе биде поквалитетно направено.

Tuka stanuva zbor za svleciste i videoto e namerno iseceno za da ne go prikaze toa. Mozebi izbrale pogresna lokacija za mostot, ama da se somnevas vo sposobnost i kvalitet na Kinezite vo 2025 e smesno. Edno stavno za vakvi raboti se drugo nivo pred zapadot momentalno.
За што и да станува збор мене не ми е битно тоа, не знам за тебе, но ја не сум инжињер, не е моја експертиза, само добив заклучок дека инжињерот не е способен во комбинација со ефтини материјали.
Самите Кинези ги нарекуваат инжињерските чуда тофу градби, па нека биде мојот сомнеж смешен ете.
Многу малку се зборува како завршуваат "добродушните" кинески инвестиции во Африка.

Фер е разочарувањето од западот кое и јас го имам, но за разлика од тебе а ко што гледам повеќето тука, јас внимавам и не се губам во очигледна кинеска пропаганда.
Сепак 2025 Кина е светлосни години назад со ВИ.

Се купува британска наклоност, како што со Бехтел се купуваше америчка. Што стварно се купило ќе си каже времето, ама во секој случај, смешно е да се пуваш со тоа што си се заглавил, а ти било понудено да не се заглавиш

Малите и небитни народи имаат „листа„ со начини преку кои ја купуваат наклонетоста од големите и јаките.

Србија на пример, тоа го стори преку купување француски воени авиони, слично како и Хрватска. Во Хрватска барем имаше реакција на тоа купување авиони, кои го надминуваат размерот и потребите од хрватската држава и територија.

За што и да станува збор мене не ми е битно тоа, не знам за тебе, но ја не сум инжињер, не е моја експертиза, само добив заклучок дека инжињерот не е способен во комбинација со ефтини материјали.
Самите Кинези ги нарекуваат инжињерските чуда тофу градби, па нека биде мојот сомнеж смешен ете.
Многу малку се зборува како завршуваат "добродушните" кинески инвестиции во Африка.

Фер е разочарувањето од западот кое и јас го имам, но за разлика од тебе а ко што гледам повеќето тука, јас внимавам и не се губам во очигледна кинеска пропаганда.
Сепак 2025 Кина е светлосни години назад со ВИ.
VI nema vrska so ova, iako i tamu Kina ne e svetlosni godini nazad, tuku e vednas pozadi SAD so nekoj 3-6 meseci docnenje spored procenite na nekoj od najvlijatelnite likovi vo AI svetot.
Rabotata e sto vo sektori kako ovoj se daleku ponapred, pred se zasto oni imaat otideno ponapred a zapadot se ima unazadeno vo ovie oblasti. Vakvi primeri kako na linkovite mozes da najdes bilo kade.

Inaku, ako si me citala na drugi temi, ja ne sum nikakov Kina fanboj ili razocaran do zapadot. Ama da ja prefrlis nasata politicka glupost kako nivna vina e tragicno.
Автоматски споено мислење:

разгледај малце за нив, ќе видиш каква фирма се. Не значи дека ако секоја фирма од Кина прави с екако што прават таму кај нив. И у овие Бехтел немам доверба дека ќе завршат се на време, али поверојатно е дека ќе биде поквалитетно направено.
I ednite i drugite kje zavrsat ako im dades dovolno finansii i ne gi kocis politicki. Nema nekoja filozofija tuka, gradat 100km pat a ne raketa za mars.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom