Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    777
91ва Ирак не е ист со 2015та Ирак.
Подобра споредба ќе ти биди кога тргнаа во војна со двојно поголемиот Иран, или кога тргнаа да го освојуваат Кувајт, некој месец претходно.

Патем, истото прашање постави му го и на Асад. :D
Колку пати збореме дека не е исто Ирак и Украина, а вие правите споредби,
ама во Ирак едно е исто и во 2003 и во 2014 и било кога и каде да е, е масовното предавање без борба, такви огромни градови колку и да е надмоќен непријателот ќе траат со месеци и месеци.
https://www.cbsnews.com/news/8000-man-iraqi-division-surrenders/
An entire division of the Iraqi army, numbering 8,000 soldiers, surrendered to coalition forces in southern Iraq Friday, Pentagon officials said. The move marked the largest single unit to surrender en masse.
The 51st was one of the better equipped and trained in Iraq's regular army forces and was the key division protecting Basra, a major transportation and oil shipment hub on the Shatt al-Arab waterway that leads to the Persian Gulf.
Замислиси една од најдобро опремените се предала без борба и ја дала Басра на тацна, а па што да кажеме за помалку опремените небитни единици.
Within a few hours of crossing into southern Iraq, the 15th Marine Expeditionary Unit encountered 200 or more Iraqi troops seeking to surrender. One group of 40 Iraqis marched down a two-lane road toward the Americans and gave up.

Another group of Iraq soldiers alongside a road waved a white flag and their raised hands, trying to flag down a group of journalists so they could surrender.

Forty to 50 Iraqi soldiers surrendered to a Marine traffic control unit. They came down the road in the open back of a troop vehicle, their hands in the air for about a mile before they reached the Marines.
https://www.voanews.com/a/a-13-a-2003-04-04-37-thousands/389847.html
Coalition spokesman Captain Frank Upton says the Iraqi soldiers surrendered during a battle in the region of al-Kut, 80 kilometers south of the capital. "We have reports of approximately 2,500 soldiers of the Iraqi Republican Guard laying down their arms in their confrontation with the 1st Marine Expeditionary Force," he said.
Републиканската гарда ти е елитна единица и повторно по 11г имаме предавање на 45 илјади војници во пола милионски град на 1500 главосечачи.

Споредувате нешто што не може да се спореди од могу причини, прво теренот не е ист, војската не е исто воинствена, технологијата (воената опрема), бројчаната надмоќ, американците имале повеќе војници од Ирак, дааа пратено во Ирак, додека Русија имаше некој 150 илјади пратено (што и беше голема грешка), со мобилизацијата беа на половина, лани некаде стасаа до пата-пата, сега веројатно имаат повеќе што се гледа и по пробивите што се случуват.

Незнам дали следете, ама на југ од Покровск могу брзо напредуваат, ако успеат да го средат Гуљаполе пред нова година ќе биде стварно брзо и до февруари би било одлично, Купјанск е завршена работа, Лиман сигурен сум дека ќе биде пред нова година, тој делот што го изгубија во есента 2022г би го средиле до летото, ама зависи дали и треба целиот, оти тоа е делот по Северски Донецк што е одличен за одбрана, ама русите не се во одбрана, само Изум и треба за да го опколат Славјанск и Краматорск од север,
ќе видеме како ќе биде, ако запнат до лето можат да ги опколат, а да не бидат ни блиску до градовите, после Покровск на север е бришан простор, односно на сите страни, баш да видеме каде ќе одат русите, можно е да одат и на сите страни.

Кур мој ти имаш шетано.
К*рот зачувај си го да онанираш на путин сликата наместо на жена ти (ако ја имаш). Види кој е премиер на Русија (евреин) и колку премиери и олигарси од 90ти наваму биле жидови, а башка овие орангутаните исламски - татарски. Поентата на предходните дискусии ми е дека Русите (раководството) се изманипулирани од анти-христијански религии да убиваат и нивни и украински христијани. Позз и не замарај.

..Ete go Vucic, se sileshe Kina Mina, ova ona, NIS mis, na krajot ke go legnat na brasno, i ne samo so ke im ja zemi na Rusite NIS, tuku ako mu recat i na Amerite bez pari ke im ja prefrli...
Голем курац.

Ќе го натера ли Западот Вучиќ да го признае Косово?
Ќе го натера ли Западот Вучиќ да воведе санкции кон Русија?

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој ја предал државата во албански раце, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој го тргнал националниот симбол од знамето, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој сменил име, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој не смее да стави националн симбол на грбот, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој наскоро ќе биде Бугарин по налог на Западот.

Голем курац.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој ја предал државата во албански раце, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој го тргнал националниот симбол од знамето, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој сменил име, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој не смее да стави националн симбол на грбот, по налог на Западот.

Тоа се прашањата кои треба да ги разгледува некој кој наскоро ќе биде Бугарин по налог на Западот.
Вучиќ одамна го продаде кучата на Косово! И се измоча на 1244 резолуцијата, им даде се што му бараа, општини, фалц избори, војска, курци-палци.. и само чаци би поверувал на Ацо Србине!

На РФ не и става санкции, ама на големо продава оружје на Украина (и Израел бтв). И гради со зетот на Трамп.
Ова со НИС е кревање прашина само за проста раја..

Убаво тука што го мразме западот.. ама дај и малку реални да бидеме! Жвалавиот кај и да е ќе јаде гулаш заедно со Грујо у Будимпешта..

Вучиќ одамна го продаде кучата на Косово! И се измоча на 1244 резолуцијата, им даде се што му бараа, општини, фалц избори, војска, курци-палци.. и само чаци би поверувал на Ацо Србине!

На РФ не и става санкции, ама на големо продава оружје на Украина (и Израел бтв). И гради со зетот на Трамп.
Ова со НИС е кревање прашина само за проста раја..

Убаво тука што го мразме западот.. ама дај и малку реални да бидеме! Жвалавиот кај и да е ќе јаде гулаш заедно со Грујо у Будимпешта..
Санкциите кон Русија немаат реална тежина, туку политичка, бидејќи скроз е нерелевантно дали некој ко Србија ќе придонесе во блокада на Русија, во пракса.
Признавањето на Косово исто, бидејќи Косово де факто е независно.

Политичката тежина е она што им тежи на Западните земји.

Ние попушивме, они сеуште не.
Центрифугата на најјако е пуштена, прашак ала Лаврентиј Берија....

Твитолепач....
со кој твит од тој пост имаш проблем?
сметаш дека не е вистина
Автоматски споено мислење:

К*рот зачувај си го да онанираш на путин сликата наместо на жена ти (ако ја имаш). Види кој е премиер на Русија (евреин) и колку премиери и олигарси од 90ти наваму биле жидови, а башка овие орангутаните исламски - татарски. Поентата на предходните дискусии ми е дека Русите (раководството) се изманипулирани од анти-христијански религии да убиваат и нивни и украински христијани. Позз и не замарај.
lol, Ти и батерс од гз ги вадите работиве?
онака куп зборови без некаква кохерентност

never go full retard

Последно уредено:
Ti odgovori @PticaSelica za toa, i tocno e toa se...

I moeto spomenuvanje na Vucic bese samo korelacija na muabetot za odnosot US Russia, i sosema sporedno na muabeto, a ti vekje pravis full defocus na temata.

Jas ti vikam edinstveniot pobednik vo vojnata Rusija - Ukraina se samite SAD. Gubitnici se Rusija i najmnogu Ukraina, a gubitnik ke bide i cela Evropa. Toa e fakt, ako saka Vancho Prke ,902 tvitoj na Lord Bebo denot neka postira....

Ti odgovori @PticaSelica za toa, i tocno e toa se...

I moeto spomenuvanje na Vucic bese samo korelacija na muabetot za odnosot US Russia, i sosema sporedno na muabeto, a ti vekje pravis full defocus na temata.

Jas ti vikam edinstveniot pobednik vo vojnata Rusija - Ukraina se samite SAD. Gubitnici se Rusija i najmnogu Ukraina, a gubitnik ke bide i cela Evropa. Toa e fakt, ako saka Vancho Prke ,902 tvitoj na Lord Bebo denot neka postira....
Ја се надевам дека губитник ќе биде Европа.

(она и така е губитник со исламизацијата на своето општество и со спроведувањето на новата нивна идеологија, чиј дел е исламизацијата, но и многу повеќе)

Русија нека ги оствари целите, па викајте вие дека е губитник или дека не ви е доволно брзо све тоа. Немам ја проблем. Немам никаков проблем ни со неартикулирани изливи на бес, како Батерс и оној новион. Самата таа појава кажува многу на каде иде ратот.

А за Вучиќ ме боли курац. Единствено ме интересира дали он или тие што ќе го заменат ќе го признаат Косово и ќе воведат санкции кон Русија.

Што се секирате, еве Украина пошто веќе не увезува руски гас - ќе увезува (руски) гас од Грција.

Epa prodolzi da se nadevas, oti Makedonija Juzna Amerika se naoga a ne vo Evropa...Nasata sudbina sakal nejkel e vrzana za taa Evropa....A pa mozi i Rusin si, ako e taka okej e izvini....
Русија нека ги оствари целите, па викајте вие дека е губитник или дека не ви е доволно брзо све тоа. Немам ја проблем. Немам никаков проблем ни со неартикулирани изливи на бес, како Батерс и оној новион. Самата таа појава кажува многу на каде иде ратот.
Edno e sigurno. SAD si gi ostvarija celite, so ispukaniot prv kursum od Rusija kon Ukraina....

Jas sum Makedonec, mene me boli za Makedonija, a ne za Kosovo...Ete ti, pogledaj gi izjavite na opozicijata vo Srbija....Da, da, vo odnos na Kosovo se poradikalni od onie na Vucic...Koga veke tolku ti dojde do Kosovo.....

Ama okej e, pak glasajte si dpne, jacajte se so Rusija, site okolu nas si go trasiraa patot gradat zeleznici prugi pickesimaterine, a nie ke sobirame gjubre i ke go prikazuvame toa dostignuvanje ko da sme izgradile 300 fabriki....A da, i ke go hvalospevame Putin so java mecki, sam so faka ribi od reka, i so se sunca na -20 stepeni....Samo napreT

(она и така е губитник со исламизацијата на своето општество и со спроведувањето на новата нивна идеологија, чиј дел е исламизацијата, но и многу повеќе)

А за Вучиќ ме боли курац. Единствено ме интересира дали он или тие што ќе го заменат ќе го признаат Косово и ќе воведат санкции кон Русија.
Се се слагам, освен за последниот параграф!
Јамката им ја стави на србите, исто како што нашите патриоти нам ни ја ставија со законот за знамињата, серењето на Венецијанската комисија, и давањето се што ќе побараат шипците..
Оттука, натаму, патот е само провалија!
Ние пропаднавме.. они уште се нишаат на работ!
Веќе не е битно ни кој ја вози колата штом дотаму е стигната.

А санкции ставил или не, е сосем небитно..
Нека им го даде литиумот на Рио Тинто, ќе замижат и за тоа ако треба...

Epa prodolzi da se nadevas, oti Makedonija Juzna Amerika se naoga a ne vo Evropa...Nasata sudbina sakal nejkel e vrzana za taa Evropa....A pa mozi i Rusin si, ako e taka okej e izvini....
Нашата судбина е веќе у курац ради таа Европа и Западот.

У крајна линија ме боли кур и за Русија. Ја сакам да изгуби Западот. Европа највише.
Се се слагам, освен за последниот параграф!
Јамката им ја стави на србите, исто како што нашите патриоти нам ни ја ставија со законот за знамињата, серењето на Венецијанската комисија, и давањето се што ќе побараат шипците..
Оттука, натаму, патот е само провалија!
Ние пропаднавме.. они уште се нишаат на работ!
Веќе не е битно ни кој ја вози колата штом дотаму е стигната.

А санкции ставил или не, е сосем небитно..
Нека им го даде литиумот на Рио Тинто, ќе замижат и за тоа ако треба...
Не вовел санкции кон Русија.
Не го признал Косово.

Тие две работи ги бара Западот од него. Ако се сложи со тоа магично преку ноќ ќе бидат пуштени низ вода протестите.

Нема споредба со Македонија. Македонија све што беше побарано од неа, од страна на Западот, исполни без поговор. Само Мицко за задњево се препелка нешто.
Сето тоа беа работи кои од никого на свет не ги бараат. Само од нас.

Последно уредено:
Мило ми е што отиде фуллретард.Уште една днопертиза од српски јоутубери, пошто само они се олку пореметени со хазарите и евреите.

Немав ни сомнеж.Ти немаш подалеку од дворот дома излезено, а не пак Москва или Петерсбург да си ги шетал.

Нашата судбина е веќе у курац ради таа Европа и Западот.
Cela istorija samo kukame deka se nekoj ni e kriv, se nekoj nam ni praj, se nekoj nas ni se tokmi da ne izbrisi da ne postoime...A vsusnost nikogas da se svestime deka nie sme si samite najgolemite neprijateli...Uste od vremeto na Aleksandar, generalite se ispoubile megjusebno koj da prigrabi pogolema teritorija, pa da ne zboruvame za predavstvata vo VMRO (ona vistinskoto, a ne dpnejcite), infiltriranje na Makedonci janicari na Bugarija vnatre vo VMRO..Da ne gi spomnuvam kodoskite makedonski grupacii koi kodosea vo Belgrad za vreme na JBT, pa do ovie izmetosobiracite koi veke ocigledno podgotvuvaat teren za vmetnuvanje na mongol ovaj bugarite vo Ustavot....

Nasata sudbina e otidena u kurac PRVENSTVENO zaradi NAS!!!!!! 80% od naselenievo tuka, nema NACIONALNO CUVSTVO NA PRIPADNOST...Pobitna mu e licnata korist, partiskata korist, i zatoa toa partiite uspesno go koristat od osamostojuvanjeto do denes...

Mora ednas da i pogledneme na istorijata vo OGLEDALO, i da prestaneme da kukame, zosto istorijata e nemilosrdna i ke ne frli vo zaborav. Se duri ne si trgni sekoj poedinecno sam od sebe i da raboti drzavicevo nase da go naprajme ona sto zasluzuva, se dotogas ke kukame kako ni se krivi Amerikanci, Rusi, Vietnamci.....

Cela istorija samo kukame deka se nekoj ni e kriv, se nekoj nam ni praj, se nekoj nas ni se tokmi da ne izbrisi da ne postoime...A vsusnost nikogas da se svestime deka nie sme si samite najgolemite neprijateli...Uste od vremeto na Aleksandar, generalite se ispoubile megjusebno koj da prigrabi pogolema teritorija, pa da ne zboruvame za predavstvata vo VMRO (ona vistinskoto, a ne dpnejcite), infiltriranje na Makedonci janicari na Bugarija vnatre vo VMRO..Da ne gi spomnuvam kodoskite makedonski grupacii koi kodosea vo Belgrad za vreme na JBT, pa do ovie izmetosobiracite koi veke ocigledno podgotvuvaat teren za vmetnuvanje na mongol ovaj bugarite vo Ustavot....

Nasata sudbina e otidena u kurac PRVENSTVENO zaradi NAS!!!!!! 80% od naselenievo tuka, nema NACIONALNO CUVSTVO NA PRIPADNOST...Pobitna mu e licnata korist, partiskata korist, i zatoa toa partiite uspesno go koristat od osamostojuvanjeto do denes...

Mora ednas da i pogledneme na istorijata vo OGLEDALO, i da prestaneme da kukame, zosto istorijata e nemilosrdna i ke ne frli vo zaborav. Se duri ne si trgni sekoj poedinecno sam od sebe i da raboti drzavicevo nase da go naprajme ona sto zasluzuva, se dotogas ke kukame kako ni se krivi Amerikanci, Rusi, Vietnamci.....

Многу си загрижен за небиднината на државичево наше.

Не се секирај, ако Македонците им бидат корисни идиоти на европејците или на американците, државичето ќе опстои како вазалска држава додека не стане непотребна.

А ако државјаните на северенфиромистан станат непотребно топовско месо, ќе следува "администрирање" на државичето од страна на балкански татарстан и голем шиптaристан, со амин од истите тие американци и европејци кои денес ги "бранат" државниот суверенитет и територијалниот интегритет на Украина.

Купи си руски или кинески речник и прави си подготовки за иселување, освен ако планираш да се селиш кај вазалските господари на државичево кои не` охрабруваат уште од 1995 година со менувањето на знамето и воведувањето на привременото име ПЈРМ/ФИРОМ да се откажеме од сите придобивки на АСНОМ.

Последно уредено:
Купи си руски или кинески речник и прави си подготовки за иселување, освен ако планираш да се селиш кај вазалските господари на државичево кои не` охрабруваат уште од 1995 година со менувањето на знамето и воведувањето на привременото име ПЈРМ/ФИРОМ да се откажеме од сите придобивки на АСНОМ.
Jas vo zivotot sum naucil deka kukanjeto e samo chisto gubenje na vreme i pokazuvanje slabost. Chovek sto premnogu kuka, i se neshto nekoj drug mu e kriv za negovite neuspesi, vo tekot na zivotot na krajot ostanuva sam, napusten od drustvo, familija...Ednostavno, sam se sece ko divo meso i ostanuva distanciran...

Surovo, vo nekoja doza bescustvitelno, no taa e realnosta. E sega, ili ke prezemis cekor za da smenis nesto, ili ke bidis isecen ko divo meso, ili ke kukas i ke te pregazi denesnicata..

Taka e preslikano i vo drzavata i megjunarodnata geopolitika. Chustva, pravda, kurac palac, ne se naucivme deka ne postojat, deka postojat samo interesi..Rusija,SAD,Kina ke ne esapat ako od nas imaat korist..

Nie prvo samite se nejkime sebesi..Svrti se okolu sebe, sekoj poedinec Makedonec vidi kako se odnesuva prvo so komsilukot, potoa so mestoto na ziveenje, pa so drzavata...Pa posle da terame nastrana..

E sega ili ke kukame i nema da prezemame nisto, ke se tazime kako Kalimero nema pravda, kako site sakaat da ne nema i ke se borime (ama dosega borbata e samo vo kafeana so peenje pesni vo pijana sostojba) ili ke prezememe realni cekori za da ja smenime politikata na golemite sili kon nas....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom