Локални избори 2025 (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
Најголем државен непријател на Македонците е скопјанизацијата на просечниот каур. И физички и духовно. Касно ќе ви биде дур го сфатите тоа.

Иииииии...

А какви би биле последиците од „чаиризацијата„, можам да замислам.

Си заминаа со автобусите од Чашка, нема што да чекаат втор круг за каурите, си се изнавикаа УЧК и назад во италија, германија, швајцарија.
Прегледај го приврзокот 458538Прегледај го приврзокот 458539

Da se pametni sega ovie od vlada denar ne treba da dadat vo opstinskiot budzet za proekti, neka im pratat tie od italija svajcarija itn.

Ama patriotive od Drpame se izivuvaat samo vrz Makedonci kako Danela, Albancite ne smeat da gi cepnat

Иииииии...

Чаиризацијата дава резултати. Скопјанизацијата убива држави и народи.

Две и пол држави на Балканот. Мора нешто добро да се прави.

Иииииии...

Немаше да стануваме малцинство во сопствената држава како прво.Останатото се со време може да се реши ама исчезнување на еден народ не може

Ај врати на форумов и читај, се нешто ми се нафрлаш безвезе и лепиш етикети.
Не нафрлам, ете сега пак ќе те прашам, и одговори ми директно, без заобиколување.

Кај беа заветните лавови да го спречат тоа?! Што се криви овие што си ја тераат агендата, си се организирале, си се собрале, авиони, автобуси, точаци, тротинети итн...Некој им дал државјанство, си гласале...Кој им го удоволил тоа? КОЈ??? Само те молам, немој да ми пишиш дека Џони Бранко Вокер му дал 100.000 државјанства на Косоварите...Зошто Лавовите беа 100 години на власт досега можеа 890 пати да ги поништат тие...

Da se pametni sega ovie od vlada denar ne treba da dadat vo opstinskiot budzet za proekti, neka im pratat tie od italija svajcarija itn
Па види Албанија и Косово па и нивната мафија сигурно подобро ќе се грижат за нив него оваа држава за нашите надвор од границите, а гледаме овие 30 години што направи оваа држава за нашите внатре, но изгледа пак народот бил крив.
Народот е крив што имаме смотани политичари без национална стратегија.
Автоматски споено мислење:

Не нафрлам, ете сега пак ќе те прашам, и одговори ми директно, без заобиколување.

Кај беа заветните лавови да го спречат тоа?! Што се криви овие што си ја тераат агендата, си се организирале, си се собрале, авиони, автобуси, точаци, тротинети итн...Некој им дал државјанство, си гласале...Кој им го удоволил тоа? КОЈ??? Само те молам, немој да ми пишиш дека Џони Бранко Вокер му дал 100.000 државјанства на Косоварите...Зошто Лавовите беа 100 години на власт досега можеа 890 пати да ги поништат тие...
Брат земи читај назад во темава, се согласуваме, само не разбирам што се мене ми фаќаш за зло, незнам, да не сакаш јас овие да ги сакам? Само споделувам.

Па види Албанија и Косово па и нивната мафија сигурно подобро ќе се грижат за нив него оваа држава за нашите надвор од границите, а гледаме овие 30 години што направи оваа држава за нашите внатре, но изгледа пак народот бил крив.
Народот е крив што имаме смотани политичари без национална стратегија.
100 %, затоа нивните села/населби/општини уште канализација немаат

Чаиризацијата дава резултати. Скопјанизацијата убива држави и народи.

Две и пол држави на Балканот. Мора нешто добро да се прави.

Хммм...да.

Истерувањето на Македонците од својата земја, според тебе, е „резултат„...од „чаиризацијата„, нормално.

Комбинирано со криминал, корупција, „бело робје„, „брашно„ и томе слично.

Може да се тешиме со вакви тези но во реалност колку и да е добра економската ситуација се додека културата е иста ќе си останеме со фертелитет на ниво на Германија.

Во реалноста „економски причини” и „не сме спремни за деца ама сакаме да имаме” е истото како да не сакаш деца воопшто.Никој никогаш немал совршени услови ниту пак биле спремни а мојот дедо имал 7 браќа и сестри и покрај мизерната економска ситуација во негово време.Ако мислите дека денес живееме полошо од средината на 20-ти век тоа е до вас не е до никој друг
Да, и? Никој не сака некој да соли памет, особено лицемер, за како да се живеел животот. Лесно е да се кажува како треба од страна на човек кој на рака носи повеќе пари отколку што просечен Македонец ќе види цел живот, човек кој буквално ништо не направи за наталитетот, правата и квалитетот на животот за Македонците, човек кој има 2 деца а пропагира многудетност.

Зборувано е безброј пати во темата демографија, јебига народот сака да живее убаво денес, зависен е од социјални медиуми и како се претставува пред комшиите и тоа е тоа. Ова е вистина и за Албанците во Албанија па и за значителен дел кај нас, останаа уште Албанците по селата кои ќе дојдат во модерната ера на низок наталитет а тоа е неминовно.

Брат земи читај назад во темава, се согласуваме, само не разбирам што се мене ми фаќаш за зло, незнам, да не сакаш јас овие да ги сакам? Само споделувам.
Јас не реков дека ти ги сакаш..Јас те прашав и пак не ми одговараш. Еве пак ќе те прашам истото прашање и ќе те цитирам до бескрај се дури не ми одговориш без вртење:

100 %, затоа нивните села/населби/општини уште канализација немаат
Ние сме 10 пати бетер од нив, да си знаеш, затоа и лесно се продаваме, така е тоа кога државава е смотана.

Ние сме 10 пати бетер од нив, да си знаеш, затоа и лесно се продаваме, така е тоа кога државава е смотана.
ти си изгубен случај бе дечко,

Јас не реков дека ти ги сакаш..Јас те прашав и пак не ми одговараш. Еве пак ќе те прашам истото прашање и ќе те цитирам до бескрај се дури не ми одговориш без вртење:
Па ти одговорив, јас ги кривам нашите, но несакаш да читаш назад.
Автоматски споено мислење:

ти си изгубен случај бе дечко,
Океј, оди види им ги куќите, патем реката им тече среде село, не им треба канализација, велешани ги капат со нивниот измет.

Левица е фактор, сигурно еден од победниците на овие избори, без разлика што уште не се доближуваат до 100к гласови, а има помага и падот на СДСМ во Скопје. Затоа што најважна е перцепцијата, а таа е на нивна страна, крунисана со втор круг во Скопје.

Но Левица уште нема покажано капацитет дека може да биде сериозна закана за ВМРО-ДПМНЕ, да биде АФД, а камоли Мелони.

Засега може да бидат само како Радикалите на Шешељ на времето, има некои сличности и во начин на делување. Но, не можат да освојуваат толку гласови како нив.

Плус, на нив повеќе би им одговарало расуло на десница, и покрај името, тие многу тешко можат да бидат алтернатива на СДСМ. Па еве, СДСМ постојано допира ново дно, а Левица не може да завладее со тој терен, иако тие гласачи бараат алтернатива.

Уште се ограничени на протестни гласови (добро, овие ќе бидат се побројни), радикална десница, суверенисти, антиглобалисти и со раширени раце чекаат нови разочарани вмровци.

Мислам дека Левица е втор избор за поголем број на вмровци, отколку за сдсмовци и еден куп, сега апстиненти, кои претходно се попалија околу шарена револуција.

А треба многу, многу лоши работи да се случат, за вмровците да решат да срушат своја влада.

Левица полека пробува да освојува лево и на центар, како што пред референдумот и потоа тргнаа да освојуваат десно. Но, немаат јасна идеја како да го направат тоа, воопшто не знаат каде да се движат и како да се шират.

Ако мислат дека е доволно тоа што ќе се издигнат против сите, против се' и така ќе бидат алтернатива за сите, не се во право.

Ваквото делување како до сега, не може да ги доведе во позиција да бидат навистина голема, голема партија.

Сега се уште се само партија која што може да биде проблем и тоа голем за традиционалните партии, но не и да биде толку значен фактор како нив.

Кадровската политика им е исто проблем. Изгубија еден куп млади, паметни луѓе, само затоа што не се слепи послушници на Апасиев.

Може некој да објасни зошто од избори до избори варира бројот на советници? Конкретно јас каде гласам има помалку советници од пред четири години.
Три пати истото прашање во рок од 7 минути, да не те озрачиле од дуи со радиоактивни супстанци.
Очигледно гласаш во Гостивар или Желино, па сега плачки зошто помалце арнаутски советници ќе имаш.

Според Законот за локална самоуправа бројот на советнички места во општините се распоредува согласно борјот на жители во општината.

Па така, општините до 5.000 жители имаат 9 советнички места, оние од 5-10.000 имаат 11 места.

Општините со 10.001-20.000 жители имаат 15 советнички мандати, оние со жители помеѓу 20.001 и 40.000 жители имаат 19 советнички места.

Општините помеѓу 40.0001-60.000 имаат 23 советници, оние со 60.001-80.000 жители 27 места, од 80.001-100.000 жители 31 советник и општините со над 100.000 жители имаат 33 советници во Советот.

Град Скопје како најголема единица на локалната самоуправа има 45 советнички места.

Ти се иселиле сонародниците ете затоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom