Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.828
- Поени од реакции
- 22.932
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Затоа и наведив квоти, банови и слично. Или поедноставно за Наваро, 0 за 0, и match на VAT сo Sales Tax во САД. New Jersey има Sales Tax 6.625%, ама за европски производи да биде исто како тие што ставаат, 19-21%.Еве ЕУ понуде 0% царини ако истото го направи и САД. Советникот на Трамп вели не може така, ЕУ морало и регулативата да ја олабај(читај гмо да дозволи за храна) и ДДВ да намали(како ова ги афектира нивните прозови незнам)
Понуда на ЕУ
Одговор од САД
Мене не ме интересира што и како за другите. Правиме реципроцитет U.S. vis-à-vis the EU.Како ДДВ ги афектира само америчките производи? Кога се аплицира на сите производи без ралзика од каде се.
сите го тапшаат само, но никој не работи со него. Едино стандардните ќе останат со него. Неславен крај ќе има пошто не знае дипломатија и се потпира на силеџиски методи. А тимот му е фијаско. Едино Маск е некој со свежи идеи, другиве се дибидуси.
Не те сфаќам? ДДВ е данок еднаков за сите производи локални и увозни. Не фаворизира никого. Треба производ од УСА да се продава со понизок ддв од локален производ? Малку повеќе трипаат ако тоа им е целта.Мене не ме интересира што и како за другите. Правиме реципроцитет U.S. vis-à-vis the EU.
Оти Мерцедес и БМВ на пример во САД и денес повеќе коли произведуваат него Америчките брендови кои во голема мера произведуваат во Мексико?

Твое е право да имаш свое мислење.
Силеџиски било тоа да бараш нормални економски односи. Пристап на америчките компании кон пазарите. При тоа им ја гарантираш безбедноста на цел континент. Добро дечки. Да ќе се сложам, не функционира ова така. Лош систем изградиле. И мора да се мења. Кој му е јасно ќе се престрои. Кој не ќе го јаде бубата. Енигма ми е како Кинеските инвестиции на Балканот и во Европа беа океј. Ама сега тарифиве не биле фер.
Ќе го расцепат ако треба цел монетарен систем Сад, бидејќи до таа мера е силен црвениот драгон од Истокот. Абе ти штом Панама ја контролираа, до толку е дојден сатот. Прашање е само колку кеш имаат лапано демократите, бидејќи во нивно време најголемо влијание на Кина се случува.
I sto mislis ti deka koga ke bidat tarifite 0-0 cela evropa ke se strca da jade takis i velveeta sirenje?Прво и основно, се гледа холистички на цела надворешна трговија, за сите подеднакво како и за Македонија и за Молдавија. Македонија нема преференцијален третман.
Еве подолу неколку примери за тарифи што се ставени од ЕУ страна a САД нема контра ставени. Дефицит е кога експортираш помалце од тоа што увезуваш. Е како ќе експортираш повеќе кога има тарифи, квоти, банови и слични работи што ги блокираат тие производи.
EU Tariffs on U.S. Goods (Pre-2025, No U.S. Equivalent):
Значи кога ЕУ става тарифи за да си ги заштити своите, тоа е ок, кога САД ќе врати на тие тарифи тогаш нечини.
- Agriculture:
- Dairy: EU tariffs on U.S. dairy products like cheese can hit 30% or more (sometimes even 50% on specific items like cheddar), plus quotas limit imports. The U.S. had no tariffs on EU dairy entering its market pre-2025.
- Meat: U.S. hormone-treated beef faces a de facto ban in the EU (technically not a tariff but a non-tariff barrier), while non-hormone beef gets slapped with tariffs around 12.8% plus additional per-kilo duties. The U.S. had zero tariffs on EU beef imports.
- Poultry: EU tariffs on U.S. poultry average 10-20%, with some processed products higher. The U.S. didn’t tax EU poultry.
- Grains and Cereals: EU tariffs on U.S. wheat and corn can reach 10-15%, depending on quotas. The U.S. had no tariffs on EU grains.
- Automotive:
- Cars: The EU imposes a 10% tariff on U.S.-made cars. The U.S. tariff on EU cars was only 2.5%—a gap Trump often griped about—until he jacked it up to 25% in 2025.
- Food and Beverages:
- Wine and Spirits: EU tariffs on U.S. wine and bourbon range from 5-15%, varying by alcohol content and country-specific deals. The U.S. had no tariffs on EU wine or spirits pre-2025.
- Sugar: EU tariffs on U.S. sugar products can exceed 25% under quota systems. The U.S. didn’t tax EU sugar imports (though it protects its own sugar industry differently).
- Textiles and Apparel:
- Clothing: EU tariffs on U.S. textiles and apparel average 12%, with some items like synthetic fabrics higher. The U.S. had zero or near-zero tariffs on EU clothing.
Не е еднаков. Тоа е проблемот.Не те сфаќам? ДДВ е данок еднаков за сите производи локални и увозни. Не фаворизира никого. Треба производ од УСА да се продава со понизок ддв од локален производ? Малку повеќе трипаат ако тоа им е целта.
Овој систем кога ќе престане да постои на сојузниците нема да им треба Сад. Секој си го гледа бенефитот и кога ќе му го земеш тоа ни здраво не ти прави. Трамп има историска шанса да уништи сето тоа што некои паметни го осмислиле минатиот век.
Паметните се оние вампирите како Клинтон, Бајден и тн?
Западот сакал нејќел ќе си прифати тоа што е побарано. Неможе Кинез да продава како сака низ Европа, Азија, Америка при тоа да јакне економски,додека Европа бара Сад да ти штителе од лошите Руси и тн. Не фукционира тоа така. Или пак Азијатите да очекуваат Сад дека ќе ги држат воено и штити од Кина.
Ако бараш фер и објективни односи, тогаш си згрешил. Силниот ќе прави тоа што сака, слабиот тоа што мора.
Сега Кина се непријатели или не се? Некако неопределени се Еврогејчињата.
Поголема е сликата од биткоин и акциите на петко на sap500 или dax.
Ронка, потрошив пола саат со research и преведување за инбалансот на САД со ЕУ. Трамп може и си бара еднаквост, за тоа беше изгласан.Секој си ги гледа своите интереси, но Трамп згазна на нешто што не требаше ни да помисли.
Крајната цел на ова глупост е да се изолира Кина. Да не може да ги победи у трговската војна што започна. Затоа реши да го казнува цел свет. Но иако им збори да бидат трпеливи, нема начин он како да победи пошто едноставно нема извоз.