Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
15 ноември 2008
Мислења
5.774
Поени од реакции
11.793
Па и тие родители на малолетни 14-15-16 годишни деца. Како спиеле дома, знаејќи дека нивните деца во 2-3 часот по полноќ не се дома?!

Секаде има пропусти, секаде.
Зошто? Ти твоето 14 годишно дете ќе го пушташ по дискотеки во 3 саат по полноќ?
Да, дека пожар избувнува само после 2 по полноќ. Истово можело да се случи во 22ч.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.150
Поени од реакции
68.432
Poglednete go videoto staveno vo komentari, ovde veke jasno e deka vnatre se slucuva ili ke se sluci haos.
Mnogu sporo izlagaat ovie sto veke uspeale, so odenje, mozebi se vo shok ne znam ama mislam deka ne se svesni sto se slucuva bas, od strana sedat luge eden si pusi iqos, i samo gleda, kako i ostanatite.

Ovde obezbeduvanje treba da ima veke vtemelen protokol kako da reagira, tocno e deka obezbeduvanjeto spasuvalo zivoti i sekoja cest za toa, toa e i covecka reakcija veruvam poveketo od nas toa ako bi go rabotele, bi reagirale isto, ama isto taka i trebale da znaat kako da postapat vo vakva situacija, ne veruvam deka imalo plan tuku rabotite se odvivale random.

Ne deka direktno gi krivam niv za toa, jas ne veruvam bilo koe obezbeduvanje na vakvi nastani znae bilo sto od toa, toa mi e vsusnost i muabetot, ama go gledam videovo i 1 ton nervoza imam zasto ako se postapelo spored nekoi protokoli, i se ubrzal procesot na izleguvanje, mnogu zivoti ke bea spaseni, nastanot sekako ke imase tragicen kraj, ama ne vakov, totalno brutalen.
Кои протоколи? Често си го поставувам прашањето.

500 деца, во 2-3 по полноќ, кој знае колку се пијани, на сето тоа и паника ги фаќа, дел и сериозно не ја сфаќаат ситуацијата, гледаш дека снимаат со мобилни на почетокот. Каков протокол, какви бакрачи, кај ке контролираш маса од 500 луѓе. Единствено нешто што ми текнува дека би ги спасило е да имало повеќе излези, и да истрча некој да ги отвори сите, како не би се туркале сите на едно место. Друго што ми доаѓа на памет е да била поголема влезната врата, драгоцени животи би се спасиле. Ама дека ке можеш некој протокол да спроведеш во цел тој хаос, тешко.

Член од
25 октомври 2016
Мислења
243
Поени од реакции
228
Zakonski e uredeno neukazuvanje na pomos, i da kaznivo e kolku sto znam. Zatoa i koga polagame za vozacka imame obuka za prva pomos.
MKD VLADE ne planirav da pisham, ama aj ko vidov deka i tuka bistrish politiki i solish pamet, se ukluchuvam samo da ti pisham EBI SI MAJKATA I NE ZAMARAJ TUKA!!! Za site shto se chudite zs pisham, stanuva zbor za iskluchitelno glupav chovek i partiski poltron, VLADE na Zmicko levoto Made, izroood!!!

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.443
Поени од реакции
47.700
Кои протоколи? Често си го поставувам прашањето.

500 деца, во 2-3 по полноќ, кој знае колку се пијани, на сето тоа и паника ги фаќа, дел и сериозно не ја сфаќаат ситуацијата, гледаш дека снимаат со мобилни на почетокот. Каков протокол, какви бакрачи, кај ке контролираш маса од 500 луѓе. Единствено нешто што ми текнува дека би ги спасило е да имало повеќе излези, и да истрча некој да ги отвори сите, како не би се туркале сите на едно место. Друго што ми доаѓа на памет е да била поголема влезната врата, драгоцени животи би се спасиле. Ама дека ке можеш некој протокол да спроведеш во цел тој хаос, тешко.
Epa zatoa go rabotis toa sto go rabotis, protokol mora da ima za vakva situacija sekoj objekt, i sekoj organiziran nastan.
Istreniran protokol, vidi go videoto kaj devojkata, izleguvanjeto na lugeto e mnogu sporo, se dvizat najnormalno, ako postoi protokol, duri i vo toj haos, moze da se izdejstvuva da nema tolkav broj na zrtvi.

A i bas deka nikoj ne ja sfati situacijata seriozno, protokolot odma se aktivira koga nesto pocnuva da gori, za sekoj slucaj, da pocnea togas da vadat luge organizirano, edni da se podelat nadvor drugi vnatre, nemase da se kopaat sega 60 grobovi vo Kocani, toa e fakt. Tuka se izgubija dragoceni sekundi, ne plamna sve naednas, gorelo ova nekoja minuta spored videava, zasto prvo ima kako snimaat, pa posle kako gasat, znaci od momentot koga se zapali krovot, do totalniot haos i kolaps, pominalo izvesno vreme, ne 15-20 sekundi. Ama ja zboram generalno sekoj vakov objekt, i sekoj sto raboti tamu kako obezbeduvanje, treba da znae kako vo edno vakvo scenario, koga zapocnuva pozar, kako da reagira. Ova nigde ne e slucaj kaj nas, prepusteni sme na Bog u vakva situacija samo, i na faktorot srekja.

I na kraj doagame do izlezot, da ima covek koj ke mozel da ja otvori i zadnata vrata koja bi bila emergency exit vo slucajov.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
1.025
Поени од реакции
1.590
Мрш да ви ебам простите мозоци , 3 дена не почекавте гомна да јадете насекаде.

Гомно народ , ние сме сите системот, мамицата да ви ја ебам.
Земете застанете пред огледало и имајте храброст да ја наведнете главата од почит кон себе , ништо друго не треба.
Одговорност од самите себе да барате а не да ја користите ситуацијава за вашите бунтови , гомнари скапани.

Што не предлагавте протести кога немаше вакви дешавки , море лој оф луѓе?
Кај бевте кога се праеше чистка за да се вработуваат луѓе по рамковен и партиски наредби?
Знаете кој дојде да работи?
Курто-мурто луѓе што врска си немаат од животот..
Вие тие луѓе сакате да ви бидат криви..
а они само си ја искористиле ситуацијата и си добиле работа и им се посреќило во животот за да си прават што сакаат , додека сите на слепо сте го бирале претставникот на народот..
На избори гласате море гомна скапани , тие се најголем доказ против цела наша вукоебина и дека само ние сме криви.

Они не се криви , криви сме сите што мижиме 35 години како слепци и после бараме одговорност од тие што на слепо сме ги гласале.
Да не му текнало на некој од вас да остави сѐ и да се посвети на политика , а гомнари?
Знаете колку има за учење море скапаници едни?
Се препукувате тука како хоштаплери , развивате дискусии и пишувате раскази,ми иде сите да ве згужвам ко смоки.3 дена жалете бе , остајте ги раат да ги закопаат да ви ебам племето себично.Остајте ги бе да искажат молитва и да ги испратат како што сите се испратени.
Срам да ви е на сите што идете правда да барате по собири овие 3 дена , гомна хоштаплерски.
Нас ни треба протест ама против самите себе
Протест против тие што на ист начин секогаш пробуваат да ги решаваат работите!
Ако сакате правда , еве ви предлог што да напишете , таман тука многу сте решени да се собирате по улици..
Почнете како што доликува со
НЕ ЗА РАМКОВЕН!

Знаете ли колку луѓе ќе има по такви протести ?
Знаете ли кога ќе се дозволи такво нешто , поготово со такви натписи и граѓански бунт?
На свети никад , е тогаш..

Секоја идна влада е жртва на бадентерово мнозинство и тоа е канцерот и системот на нашата вукоебина.

95 страни муабети за пред кооперација.

Ме боли кур ако сте се навредиле
МРШ!

Браво за сите, јас веќе се гасам од темава.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.502
Па вие што цело време реалтивизирате и повикувате да нема протести не сте ништо поарни од фаци ко Бужаровска и Серала.
Како баби некои, зошто тогаш не се протестирало, зошто вака, зошто онака.
Излеговте ли вие да протестирате кога се менуваше името или за договорот со Бугарија, протести кои беа апла контра сдс?
Па истите луѓе протестираат секогаш, 90% од тие ги заболе стапот ако Серала или другите од умрената сдс која господ не ја воскреснува, си правел поени на сметка на протестите, важна е масовност и истите не се смена на власта, туку на системот.
Сто пати повеќе ќе направиш ако изразиш револт, па макар и еден виновник да биде разрешен поради тоа, отколку да дремеш и да викаш, абе нема сврха и другите да дојдат исто е.
Па исто е ЗАТОА ШТО СТЕ СИГУРНИ ГЛАСАЧИ, задоволни со "абе лоши се овие, ама другиве се побетер".
Последното највише ти вреди. Кога нема да имаат доверба од граѓаните поточно кога ќе видат дека никој не ги ферма , тогаш ќе видам дали ќе си тераат по старо. Али тоа е све теорија и како треба да биде , реалноста е дека во секој дом пред избори тие партиски штеточини навалуваат на блиски со муабет гласај тоа е твое право и кога ќе дојдат нашите ќе биде подобро и ќе ти најдеме работичка или ќе те гурнеме понапред на подобра функција. Реалност и дека многу мудри , паметни, чесни и навистина кадарни си најдоа чаре насекаде низ светов и доаѓа до степен кога нема кој да ги извршува институционалните најосновни работи за се да биде ко под конец. И реалност е дека уште веруваме дека Европа ќе не спаси од многу работи и чекаме све на нив, а нивните граѓани исто го јадат курот со лоши политики и либерализмот на нивните влади. Секој ден им гинат луѓе од црнци и џихадисти од колење, пукање и влезови на коли во толпи.
Европа стана еден голем Џихадистан. Тоа е друга тема веќе , но за жал многу работи се дешаваат од таму.
А овие што бараат оставки од цел државен врв , имам прашање за нив?
Спремни ли сте вие да ја преземете одговорноста за водење на државата или само ќе повторувате системот мора да падне без самите да бидете одговорни во општеството?

Член од
14 април 2012
Мислења
33.150
Поени од реакции
68.432
„Повредени се 196 лица, од кои 20 деца. Во моментот 93 повредени се на лекување во скопските болници, а 80 во странство и тоа Србија, Бугарија, Австрија, Хрватска, Турција, Грција, Унгарија и Бугарија – рече Тошковски.

200 повредени. :eek:

Член од
16 октомври 2021
Мислења
758
Поени од реакции
1.715
Isto i tebe ke te prasam ?
Dali ako e zabraneto za maloletnici posle 12 ili kolku i da e, koj ja snosi odgovornosta posto si ti maloleten. Koj treba da odgovara za tebe ?
ke odgovara roditelot, ama ne mi se pravi majka tereza deka tvoite znaele kaj akas ili utre zadutre nie ke znaeme nasite deca kaj ke akaat. Za srekja nemalo incidenti i se toa, ama aj pa da gi cuvame decata u stakleno dzvono, mozda ke mi rece kaj drugar ili drugarka ke spie i sho ja sea treba da im dzvonam da gi baram ko psihopat nekoj? Site sme gi lazele nasite deka negde ke ideme a ne sme otisle tamu sme otisle na zurka.

Член од
19 август 2017
Мислења
275
Поени од реакции
880
Spored vistinska slucka, vo Brazil. Skroz isto scenario

Ova se izbaci na youtube, isto, svadba vo Irak

Kojznae, kolku ima sto ne sme svesni

Da ne se povtori!

Neka pocivaat vo mir, zaginatite

Член од
13 април 2021
Мислења
3.583
Поени од реакции
11.690
Да, дека пожар избувнува само после 2 по полноќ. Истово можело да се случи во 22ч.
Не е битно времето дечко. Истиот систем што дозволува влез на малолетници по дискотеки, малолетници после 12 часот на улица, истиот тој систем дозволува и отварање дискотеки со лажни лиценци, и возење со неисправни автобуси, и несоодветно градени модуларни болници, и вработувања врз партиска основа и све останато.

Очигледно дека ни големиот број трагедии кои ни се случуваат не може да не свестат како народ. Многу сме уназадени со размислувањата и сфаќањата. Жално е сето тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom