Станови во Скопје, совети за купување.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.257
Поени од реакции
9.025
Јас никогаш не би барал раскин,едноставно плакање пенали за секоја изгубена секунда
Тоа е во ред, ама гледаш градежната фирма колку е самоуверена со зборовите тужете ако не ви чинит!

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.662
Поени од реакции
2.760
Тоа е во ред, ама гледаш градежната фирма колку е самоуверена со зборовите тужете ако не ви чинит!
мене ме интересираше дали некој знае ДАЛИ сме заштитени од државата со закон меѓутоа цело време одговори од типот кој те терат да купвиш,раскиниго договорот,ти рече ми рече ,........
.....пред распаѓањето ЈУ еден мангуп кој живееше странство купи стан од Трудбеник на топ место и доста скап за тоа време ама тој бараше све да му се напишит детаљно во договорот шо ставаат од игла до локомотива и на крајот со еден надзорник му ојде тој директорот кретенот и му рече 70 посто од договорот не е испочитуван и џглап тужба им наплати дебело на Трудбеник ама кур го болеше директорот пошто таа беше државна фирма.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.257
Поени од реакции
9.025
мене ме интересираше дали некој знае ДАЛИ сме заштитени од државата со закон меѓутоа цело време одговори од типот кој те терат да купвиш,раскиниго договорот,ти рече ми рече ,........
.....пред распаѓањето ЈУ еден мангуп кој живееше странство купи стан од Трудбеник на топ место и доста скап за тоа време ама тој бараше све да му се напишит детаљно во договорот шо ставаат од игла до локомотива и на крајот со еден надзорник му ојде тој директорот кретенот и му рече 70 посто од договорот не е испочитуван и џглап тужба им наплати дебело на Трудбеник ама кур го болеше директорот пошто таа беше државна фирма.
Тоа комплексно прашање не може никој да ти го одговори. Ама ако имаш во предвид дека градежните фирми се во сопственост на олигарси. Сега замисли се колкави се шансите ти да добиеш?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.780
Поени од реакции
5.553
Мое лично мислење е како што и претходно ти реков, ова не е за државата да те заштити со закон. Она треба да те заштити со независно и некорумпирано судство, како и разумно и рационално планирање на ДУП. Двете во мкд некогаш беа научна фантастика, сега едноставно граѓаните знаат дека не постојат.

Ти сам треба да се заштитиш со самиот купо продажен договор.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
350
Поени од реакции
594
@wiksa убаво одговори, во капитализмот државата не се меша во работи што се индивидуални за поединец.
Таа е должна судството да го обезбеди да работи како што треба, што кај нас е промашен случај.

Најголема заштита за поединец во МК е адвокат свој пред пишување на било каков договор.
И да знам бараат многу али мене многу ми помогнаа. Им даде 20 точки да сменат во договорот ради моја заштита. 15 прифатија 5 не, пак среќни бевме пошто за ниска цена земав имот.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.233
Поени од реакции
5.475
Она треба да те заштити со независно и некорумпирано судство, како и разумно и рационално планирање на ДУП.
_ Судството е корумпирано, несомнено, проверливо и по нивните (не)дела и по смешниот процент на јавната доверба во него,
- Планирањето во градењето е насочувано од урбаната мафија, исклучиво во нејзина финансиска корист.

Заклучок-„дупло голо„ е работава во „нашата земјата„.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.780
Поени од реакции
5.553
_ Судството е корумпирано, несомнено, проверливо и по нивните (не)дела и по смешниот процент на јавната доверба во него,
- Планирањето во градењето е насочувано од урбаната мафија, исклучиво во нејзина финансиска корист.

Заклучок-„дупло голо„ е работава во „нашата земјата„.
Да не се залажуваме и “државата” има убав дел од колачот. Тоа инспекторите што треба да го одобруваат тој ДУП или проверат не се цвеќиња. Како бројат две зградички станче, една зграда еден стан

братот Стевчо не смени удобна фотеља у собрание за да биде градоначалник за џабе. Комшија на сите им е у карпошите :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.233
Поени од реакции
5.475
Да не се залажуваме и “државата” има убав дел од колачот. Тоа инспекторите што треба да го одобруваат тој ДУП или проверат не се цвеќиња. Како бројат две зградички станче, една зграда еден стан

братот Стевчо не смени удобна фотеља у собрание за да биде градоначалник за џабе. Комшија на сите им е у карпошите :)
Се согласувам-државата има свој удел во планирањето, преку одобрувањето на планските документации од страна на МТВ (не онаа музичката...), но оттаму и почнува сиот проблем; ако државата одобрува лоша планска докуменација, а лоша е до очебијност и истата стане законска основа за изработка на проекти и нивно одобрување, од тој момент почнуваат коруптивните дејанија по општините и инспекциите-„колку ќе има за тате, а колку за бате„. И затоа да не се чудиме на високите цени од м2 стан, оти во таа цена веќе е пресметана и корупцијата.

Стевчо „подржиганакоњ„ е урбана легенда и приказна сама за себе...и за жал, не е единствен, туку е правило.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.662
Поени од реакции
2.760
Се согласувам-државата има свој удел во планирањето, преку одобрувањето на планските документации од страна на МТВ (не онаа музичката...), но оттаму и почнува сиот проблем; ако државата одобрува лоша планска докуменација, а лоша е до очебијност и истата стане законска основа за изработка на проекти и нивно одобрување, од тој момент почнуваат коруптивните дејанија по општините и инспекциите-„колку ќе има за тате, а колку за бате„. И затоа да не се чудиме на високите цени од м2 стан, оти во таа цена веќе е пресметана и корупцијата.

Стевчо „подржиганакоњ„ е урбана легенда и приказна сама за себе...и за жал, не е единствен, туку е правило.
ПодржиКурац си ги покажа рогојте никој не го дупит веке,му останаа мал број гребатори и се сврти сега со ѓупците и шипците надевајки се дека на изборите наесен ке одит во втор круг против дпмне и подршка на левица и сдсм ама и тие не го есапат веке.....каратиста бил јак а напушти на пола емисија кај инфомаксите....па велит немал ниеден стан ......изгледа капиталот го префрлил преку барата па затоа е на црна листа кај јенките

Член од
28 мај 2022
Мислења
96
Поени од реакции
185
Точно е тоа дека богатството се ствара од производство, иновација, продуктивност на работниците итн итн.
АЛИ и големо АЛИ
Најдобра заштита против принтањето на пари се инвестициите.
Имоти, акции, злато.

Сакале или не денешните 100 евра за 10 години ке вредат уште помалку.
Минималната плата за 10 години нема да биде 24,000 денари.
Храната/пијалоци све ке биде со друга цена.

Најлошо е човек да работи и да ги штеди парите под перница.
Подобро е човек да работи, штеди и да инвестира.

Принтањето на пари неможеме да го сопреме ние како индивидуи, али се заштитуваме преку инвестиции.
Знаеш што е најсмешно од ова што го напиша? :)

Што кажуваш како треба да инвестираме во имот за да се заштитиме од инфлација (принтање пари), и тоа на пост каде буквално покажувам (нацртано) дека има zero (or negative) inflation adjusted return!

Еве подолу пак нацртано колку поврат имаш од инвестирање во имот.
Минорно повисоко од пред 20 години, а колку само децении и децении се flatlined.

1739732134167.png

Инаку разбирам што сакаш да кажеш, ама погрешно го кажуваш. Да, си ја заштитил вредноста на тоа што го имаш, 100 евра ти останале 100 евра (во релативна вредност). Што се сведува на следново: си имал стан во смрдлив град, и на крајот повторно имаш стан во смрдлив град, ништо повеќе ниту помалку.

За каква инвестиција тогаш правиме муабет?

Housing is not an investment, unless it gives you a positive cashflow.
Or grows more than the inflation rate (што графиконот погоре го побива).

Исто така, да, разбирам кога ќе кажете дека 100те евра што ги плаќаш денес за ратата од кредитот не се исто со 100те евра рата што ќе ја плаќаш за некоја година. Но, она што вие не го разбирате е дека, за да бидеш во предност (добивка), потребно е каматната стапка на кредитот да биде пониска од стапката на инфлација. Инфлацијата последниве 20+ години беше околу или под 2%. Дали некој од вас има видено банките кај нас да даваат кредити со камата пониска од 2%?

Тоа е накратко околу каматниот ризик (инфлација).
Што се однесува до валутниот ризик, друг пат, сепак е ден недела. :)

Член од
1 декември 2021
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво, сакам да прашам дали некој од вас има информации за Билдинг Дизајн, односно инвеститорот на зградата што се гради кај Чешма во Кисела вода, Магнолија Резиденс? На интернет не успеав да најдам мн за фирмата, па си реков да прашам тука

Последно уредено:

SkopjeDude

27 CM
Член од
12 февруари 2025
Мислења
18
Поени од реакции
23
Здраво, сакам да прашам дали некој од вас има информации за Билдинг Дизајн, односно инвеститорот на зградата што се гради кај Чешма во Кисела вода, Магнолија Резиденс? На интернет не успеав да најдам мн за фирмата, па си реков да прашам тука

Член од
22 февруари 2024
Мислења
350
Поени од реакции
594
Знаеш што е најсмешно од ова што го напиша? :)

Што кажуваш како треба да инвестираме во имот за да се заштитиме од инфлација (принтање пари), и тоа на пост каде буквално покажувам (нацртано) дека има zero (or negative) inflation adjusted return!

Еве подолу пак нацртано колку поврат имаш од инвестирање во имот.
Минорно повисоко од пред 20 години, а колку само децении и децении се flatlined.

Прегледај го приврзокот 443639

Инаку разбирам што сакаш да кажеш, ама погрешно го кажуваш. Да, си ја заштитил вредноста на тоа што го имаш, 100 евра ти останале 100 евра (во релативна вредност). Што се сведува на следново: си имал стан во смрдлив град, и на крајот повторно имаш стан во смрдлив град, ништо повеќе ниту помалку.

За каква инвестиција тогаш правиме муабет?

Housing is not an investment, unless it gives you a positive cashflow.
Or grows more than the inflation rate (што графиконот погоре го побива).

Исто така, да, разбирам кога ќе кажете дека 100те евра што ги плаќаш денес за ратата од кредитот не се исто со 100те евра рата што ќе ја плаќаш за некоја година. Но, она што вие не го разбирате е дека, за да бидеш во предност (добивка), потребно е каматната стапка на кредитот да биде пониска од стапката на инфлација. Инфлацијата последниве 20+ години беше околу или под 2%. Дали некој од вас има видено банките кај нас да даваат кредити со камата пониска од 2%?

Тоа е накратко околу каматниот ризик (инфлација).
Што се однесува до валутниот ризик, друг пат, сепак е ден недела. :)
Обично луѓето што пишуваат вакви постови немаат инвестиции ниту пак имаат нешто направено.
Има една теорија незнам дали ја знаеш, да беа најчитаните луѓе во светот богати тогаш ке немаше потреба од библиотекари. :D

Имаш некое познавање ама не сваќаш тоа што го пишувам до крај. А немам ни намера да ти објаснувам со реферати зошто не си во право. Вие дур лелекате и плачете на темава 2,000 евра ви беше скапо сега 2,700 дојдоа цените во Скопје.

Да смрдлив град, исто како Белград, исто како Софија, исто како Тирана.
Пак сме ефтини за странците сакаш ти тоа или не.

А за инвестиции чим немаш и не се разбираш немам потреба повеќе да ти објаснувам. Сликај графикони и спамирај на темава.
Тие што купија и акции и имоти 10 години , 5 години порано се во подобра ситуација од тие што не купија.

Објаснив неколку пати на темава која е калкулацијата ако незнаеш како бројките работат тоа е твој проблем.
Самиот за себе израчунај депозит + рата и камата на имотни цени пред 5-10 години и споредиги со твоите глупости што ги пишуваш.

И самиот себе се демантираш :pos:
Прочитај го последниот дел од статијата што ја праќаш.

Последно уредено:
Член од
28 мај 2022
Мислења
96
Поени од реакции
185
Обично луѓето што не знаат како да го нападнат аргументот, го напапаѓаат човекот.
Thank you for proving that point, and for proving my point!
:)

Член од
24 август 2017
Мислења
610
Поени од реакции
1.392
^^Расправаш со лик шо тврдеше дека секој месец моеш да штедиш 100е од 500е плата :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom