Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Чичо, не одиме низ фантазии, ако самите луѓе не сфатиме што треба да направиме, се ќе биде залудно, односно животот што сме го живееле не ни имал смисла ако не направиме некој подвиг.
А која е најголемата смисла на животот? Љубовта, без љубов, се е празно, ништо нема, празен човек кој што живее без волја.
Јас знам дека секој може да се покае, па и касно да е, како разбојникот што бил до Исус Христос. Сите сме разбојници, но ако ги исплачеме гревовите и се што сме згрешиле, Господ би не че
кал со раширени раце и силно би не гушнал.
Не фантазии. Фантазии е добар збор.
Во ФАНАТИЗАМ одиш. Како фанатик!
Оди прави подвиг, правењето и зборувањето не е исто. Зборови и Дела! Инаку, ништо...

Да, сине.
Љубовта.
Љубовта е закон, љубов под волја.

Сето друго, богови, верувања, ова е исправно ова не е, оние се зло, ние не сме води кон тој твој крај на светот и страдање.
Прекини со тоа.
Ако мислиш дека треба да се покаеш, да одиш по манастири, да имаш духовен отец и слично - твоја работа. Ако веруваш во Исус, пак твоја работа - никој не ти забранува. Но ти нема да седнеш и да наичиш за Аллах и Мухамед.
Исто и тие, муслиманите нема да седнат да учат за Исус освен ако се има потреба да се зборува злонамерно за другите...
Имаш гревови? Не постои ниту бог ниту сила во универзумот што може да избрише лоши или добри дела да не родат плод!
Тоа е лага... за ловење на бедни по дух... држи се машки и не греши во иднина. Што е направено, направено е.

Заради тоа и нема да има читање на свети книги пред деца... бидејќи ќе ги одделни едни од други заради едно верување и догми!
Ок е вака сега, ме разбираш зошто нема? Бидјеќи секоја држава која ќе напне да биде христијанска или муслиманска - ќе пострада кога тогаш бидејќи не сите сме едно та исто...

П.С. Може да се гушкаш со кој сакаш и кога сакаш, од богови до ѓаволи и бесови - но само ако тоа е твоја волја, ние другите - правиме што ни е волја исто така...
Ти зборуваш дека сите треба да сме христијани бидејќи нема ништо друго... каде така :)
Зарем заборави на другите? :coffee:

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.055
Поени од реакции
1.114
Не фантазии. Фантазии е добар збор.
Во ФАНАТИЗАМ одиш. Како фанатик!
Оди прави подвиг, правењето и зборувањето не е исто. Зборови и Дела! Инаку, ништо...

Да, сине.
Љубовта.
Љубовта е закон, љубов под волја.

Сето друго, богови, верувања, ова е исправно ова не е, оние се зло, ние не сме води кон тој твој крај на светот и страдање.
Прекини со тоа.
Ако мислиш дека треба да се покаеш, да одиш по манастири, да имаш духовен отец и слично - твоја работа. Ако веруваш во Исус, пак твоја работа - никој не ти забранува. Но ти нема да седнеш и да наичиш за Аллах и Мухамед.
Исто и тие, муслиманите нема да седнат да учат за Исус освен ако се има потреба да се зборува злонамерно за другите...
Имаш гревови? Не постои ниту бог ниту сила во универзумот што може да избрише лоши или добри дела да не родат плод!
Тоа е лага... за ловење на бедни по дух... држи се машки и не греши во иднина. Што е направено, направено е.

Заради тоа и нема да има читање на свети книги пред деца... бидејќи ќе ги одделни едни од други заради едно верување и догми!
Ок е вака сега, ме разбираш зошто нема? Бидјеќи секоја држава која ќе напне да биде христијанска или муслиманска - ќе пострада кога тогаш бидејќи не сите сме едно та исто...

П.С. Може да се гушкаш со кој сакаш и кога сакаш, од богови до ѓаволи и бесови - но само ако тоа е твоја волја, ние другите - правиме што ни е волја исто така...
Ти зборуваш дека сите треба да сме христијани бидејќи нема ништо друго... каде така :)
Зарем заборави на другите? :coffee:
Другите луѓе живеат со верување во Антихристот, тој што е непријател на Господ Исус Христос.
Но, на крајот, се ќе се сведи на големиот суд, секој човек ќе излези пред Исус Христос.
Вечерва и утре е празник на светител, зар тој живеел во лага ќе ми кажеш? Колку ли само светители страдале и умреле за господ Исус Христос? Тие мене ми даваат надеж, дека човек колку и да се бори низ маки и низ неволји, сепак може да живее вечен живот, но само со силна вера во Господ Исус Христос.
Кога би станал свесен дека Господ е сега измеѓу мене и тебе, ќе разбереш дека не живеам само во нешто што го велиме вера, туку во врска со живиот Бог, Господ Исус Христос.
Ах, камо да дојде тој што го избави Израел и да го избави својот народ, но и тој ден ќе дојде, ќе ги земе своите предвреме како разбојник во куќа што влага ненадејно и неочекувано и ќе ги земе при себе, а на другите ќе им испрати од небото оган и сета земја ќе ја изгори и после сите народи ќе се најдат пред Господ Исус Христос.
Тврдам, Господ Исус Христос е мој цар, спасител, избавител, лекар, мојата сила, крепост на мојот живот и само тој ми е се што имам на земјата, ништо од земјата не е мое, телото и духот мој и твој се божји и се на нас е божјо, освен гревовите наши.
Сите народи ќе го слушните името на Господ Исус Христос кога ќе дојде со слава да им суди на народите спрема нивните дела, сите што ќе примат печат ќе бидат уништени, а оние што веруваат во него ќе наследат вечен живот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Тврдам, Господ Исус Христос е мој цар, спасител, избавител, лекар, мојата сила, крепост на мојот живот и само тој ми е се што имам на земјата, ништо од земјата не е мое, телото и духот мој и твој се божји и се на нас е божјо, освен гревовите наши.
Сите народи ќе го слушните името на Господ Исус Христос кога ќе дојде со слава да им суди на народите спрема нивните дела, сите што ќе примат печат ќе бидат уништени, а оние што веруваат во него ќе наследат вечен живот.
И сето ова е во ред. И јас истото го зборувам: твој живот, твои гревови, твое разбирање и надеж. Ако ме мене прашуваш може и Алах да ти е спасител и да ти дава мир, или Шива... сеедно! Дела и Зборови!

Сите кои не се христијани не се антихристи. Така зборуваат свештениците и старците ваши...
Ова ти е клетвата што ќе ја влечеш со тебе бидејќи судиш за другите непотребно...
Престанете со таа реторика, глупо е... Сите слушнавме за Исус, тука таа догма на земјата ровари многу време, но тоа не значи дека сите мора да се христијани и да веруваат во таа догма...
Толку е едноствано, а го правете да е како да е нешто толку сложено. Не можете да ја прифатите реалноста....

Никој нема да излезе пред ничиј суд... за да има таков суд, треба да исчезне човештвото, да умре! Тоа сакате, тоа проповедате?
ОД кај вас доаѓа идејата за страдање и дека има крај на нештата... а реално нема.
Има други учења и верувања кои не споменуваат ниту страдање, ниту смрт, ниту казнување, ниту ѓаволи ниту бесови... ниту ги осудуваат другите заради нивните патишта... и ти најде „мој цар, твој цар“ преплашен од смртта, ќе умрел и нашол спас - и сега сите ние заради тоа сме антихристи!
Ок си вака да те прашам?

Ќе умреш, ќе се исповедаш претходно заради верувањето, ќе ти носат крстот и може некој ќе ти шепне: и сега што?
Ние да чекаме да дојде? :coffee:

П.С. Ако ти имаш право да бидеш христијанин и да си избереш идеал, остави ги другите да го направат истото - сите имаат право на тоа!

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.571
Поени од реакции
3.366
Господи Исусе Христе помилуј не!
На што личи ова? Зошто судиш со суд каков што сакаш да ти се суди?
Ниту еден од законите што ги пропишале пророците и Господ нема да се скрши, побрзо ќе поминат небото и земјата, отколку на некој закон да му се случи некаква измена!
Јас ви велам, припремете си покајание, покајте се, оти ви велам, Господ ќе дојде во неочекувано време, како што вие сте родени, така ќе бидете и земени од овој свет, сите народи ќе паднат пред Господ Исус Христос и на големиот суд ќе му се суди на сите и Господ ќе си суди според неговиот најправеден суд.
Ако однесете најголемо богатство, ниту тоа нема да ве спаси, џабе ви е се овде што збирате, ако не се свестите со тоа што го правите, ќе ви се суди.
Јас го објавувам на сите овде судот божји, имајте страв и почит и покајте се, оти синот човечки ќе дојде, се веќе се знае, и ви велам, вашите деца ќе станат повеќе лоши од вас родителите и ќе ве мразат и ќе ве колнат, оти вие проклети не сте ги научиле на вера вистинска, не си ги научиле на божјото слово, тешко вам, вие што не ги пуштате да одат на литургија и да учат се што е добро за нивните души.
Простете ми и простете му на сите што ви згрешиле, ако навистина простете, ќе ви прости и небесниот Отец тајно.
Како прво ја сум трагач по вистината,душата ми гори по неа и интуицијата ми вели дека оваа што го имаме ,,на терен" презентирано е толку замотано во лага и затрпано ко листовите од зелката а факт е дека порано најголем процент на луѓе биле неписмени и им увалиле секакво срање/реформа/новитет/адет/традиција што и да е и народот верувал во наметнати глупости и почнал духовно да извршува самоубисто кој знае колку векови наназад..На нас ни се избиени од раце секакви докази и пишани работи кои се добро сокриени или уништени и не ни преостанува ништо повеќе него да се ,,потпреме" на интуицијата со чисто срце и осознавање на правата вистина што и како било и ,,шта нам је чинити" по тоа питање..

Бонус: http://www.cps.org.rs/Knjige/vmr.pdf

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Како прво ја сум трагач по вистината,душата ми гори по неа и интуицијата ми вели дека оваа што го имаме ,,на терен" презентирано е толку замотано во лага и затрпано ко листовите од зелката а факт е дека порано најголем процент на луѓе биле неписмени и им увалиле секакво срање/реформа/новитет/адет/традиција што и да е и народот верувал во наметнати глупости и почнал духовно да извршува самоубисто кој знае колку векови наназад..На нас ни се избиени од раце секакви докази и пишани работи кои се добро сокриени или уништени и не ни преостанува ништо повеќе него да се ,,потпреме" на интуицијата со чисто срце и осознавање на правата вистина што и како било и ,,шта нам је чинити" по тоа питање..

Вам, поточно на мнозинството христијани ви е забрането односно сте обесхрабрени од старци и свештеници на црквата да се сомневате.
Имате толкувачи и вам ви е забрането да толкувате и како ќе разбере, така да дејствувате, а со тоа и да се потврди учењето за добро или лошо, полезно или не...

Има и од вас христијаните луѓе кои не одат заедно со сите други и тоа е добро...
Потребно е да се истражува.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.188
Поени од реакции
5.401

Младиќу,
кој трага и ја бара вистината, Го наоѓа живиот Бог.

Според „литературава„ која ја посочуваш, се чини дека повеќе ти лежи лагата, не вистината...
Автоматски споено мислење:

Вам, поточно на мнозинството христијани ви е забрането односно сте обесхрабрени од старци и свештеници на црквата да се сомневате.
Имате толкувачи и вам ви е забрането да толкувате и како ќе разбере, така да дејствувате, а со тоа и да се потврди учењето за добро или лошо, полезно или не...

Има и од вас христијаните луѓе кои не одат заедно со сите други и тоа е добро...
Потребно е да се истражува.
Дури и во Црквата е дозолено па дури и препорачливо сомневањето-а тоа е сомневањето во своето „знаење„, кое нема ништо заедничко со Божјото учење за светот и за животот.

Оние поединци кои се сомневаа(т) премногу, редовно стануваа(т) еретици и си формираа(т) засебни „цркви„.

Протестаните се жив пример за таквата пракса...

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.055
Поени од реакции
1.114
@PROROKOT Јас отворено ќе ти кажам неколку работи:
- За жал, почнато е да се одбројува времето пред да дојде нашиот Господ и спасител Исус Христос
- Она што го пишале нашите апостоли и евангелисти во Новиот завет за последните денови што кажал Господ Исус Христос се чини дека повеќе се случува во реалноста, особено за децата пророкуваното од Господ дека ќе станат полоши од родителите, а таквиот пример го имаме сега со младиот човек кој прегази млада студентка
- Црквата ќе почне да ја прогонуваат, ама прво треба да се случи тоа, да надвладее многу засилено лажното учење и после да почне најмасовниот прогон на православната христијанска вера
- Почна да надвладува знаењето од светот, отколку знаењето за вистинскиот Господ Исус Христос, односно повеќе луѓе се заносени дека парите им требаат и задоволствата
- Чим тој човек што е до претседателот на Америка влезе до него, сметај дека ќе почне по некое време планот да се прими печатот на ѕверот, ќе го претстават момчето од она кај беше од кај Арапите во Ерусалим како Месија и се ќе се случи што е пророкувано
- Јас пророкувам дека многу нема да бидат будни кога ќе дојде Господарот на сите да ги собере своите слуги, но нека бидат сите што можат најмаксимално будни, бидејќи тоа време не е познато и Господ ќе ги земе како разбојник што влага неочекувано во куќа
- Македонија ја чекаат тешки времиња, ќе има суши, водата ќе почне да се повлекува, секој што ќе набави залиха на вода и храна, ќе успее да ги преживее тие години додека Господ не дојде, а кој не, ќе умираат луѓе кој каде што ќе стаса, па затоа бидете будни и молете се повеќе за да не западнете во некое големо искушение. А кој нема залиха, ќе мора да прими печат за да купи за да го помини денот, но тешко ќе се прехрани целиот тој народ, поарно е тие денови да се скратат што може повеќе, да го молиме Господ да ги скрати маките.
- Секој што ќе колне, ќе хули и ќе убива и ќе прави зло и големи гревови, а ако не се покае вистински и да не го прави, си нанесува на себе само поголем суд.
- Смиреноста човек го вознесува, таквите луѓе ќе бидат спасени и нивните фамилии ќе бидат, тоа ќе се случи според милоста божја, па затоа, нека исчекуваат спасение тие семејства што имаат по еден избран од Господ, бидејќи ќе поминат низ маки во овој живот, но ќе бидат спасени.
- Блажени се повеќе тие што не виделе, а поверувале на делата на Господ Исус Христос и го примиле целосно како свој Господ.
- Тие што ги оддалечуваат луѓето од Господ Исус Христос, само си ставаат поголем суд и на нив ќе му биде најтешко судено.
Благословен да си, Господ Исус Христос го молам да ти дава здравје, спасение, молитва, покајание, исповедање почесто, причестувањето да ти биде за вечно спасение и да биде благословена Твојата фамилија, само со црквата и со Христос ние сме живи!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Лага. Постојано лаги и криење... насочи ги луѓето да ја читаат библијата и да бараат од каде доаѓа сето тоа запишаното... да знаат што и како доаѓа на ред... и да се сомневаат во боговите и ритуалите и праксата! И да надминуваат. Да не бараат догма и само да се верува!

ДА се сомневаш нема да има догма. Блажени нели беа оние кои поверувале но не виделе? КОи немаат искуство?
Имаме примери со Исус и оној што не веруваше... морал да провери па го покажуваат како лош пример дека така не треба.
САМО ВЕРУВАЈ!

Нема сомнеж, нема истражување - свети отци и оние по манастири најдобро го знаат животот на Земјата.
Ха.

Ете @aishtajn- ми го потврдува ова што го зборувам! Догматици и кукавици кои сакаат сите да бидат како нив.
Не може... едноставно, не оди со духот на човекот да не истражува, да не надминува, да не распнува и да поминува бездни - макар за тоа да треба еони! :coffee:

Член од
4 август 2018
Мислења
1.571
Поени од реакции
3.366
Младиќу,
кој трага и ја бара вистината, Го наоѓа живиот Бог.

Според „литературава„ која ја посочуваш, се чини дека повеќе ти лежи лагата, не вистината...
Точно..Кој трага и ја бара вистината го наоѓа живиот Бог..А оние инертни кои не мрдаат ни со мисла ни срце на кои се им е ,,поставено на тањир" догматски сервирано а нивно е само да конзумираат го обрале бостанот..

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.902
Поени од реакции
21.882
Сфе сфе само не ми е јасно у реалан живот како се изведуе тој "ја бара вистината".
Иде од човека на човека и прашуе што е стфарно а што не.

Или иде по тротоари и прашуе људи абе кај е вистината,ја виде?

У овија луди времиња, џабе и да гу "знаеш" истину.Ке пројде ке те лупне некој на црвено.

Има прости људи што жииф безгрижно.
Има преинтелигентни људи што не знаеф глава куде им е.

Нема права истина.
Нема правила.

Више ми не живимо, ми преживуемо.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.188
Поени од реакции
5.401
Точно..Кој трага и ја бара вистината го наоѓа живиот Бог..А оние инертни кои не мрдаат ни со мисла ни срце на кои се им е ,,поставено на тањир" догматски сервирано а нивно е само да конзумираат го обрале бостанот..
Си ги помешуел рабојќето...

Догмите се производ од верата која Бог му ја остави на човечкиот род, односно, догмите ќе ги запознаеш дури откако ќе Го бараш Бога, ќе Го најдеш, ќе се сретнеш со Него, ќе се покаеш/преумиш, ќе Му се придружиш во Неговата Црква...

Догмите се дадени од Црквата, не од самиот благ Бог.

Не се станува следбеник Божји со просто читање на Црковните догми.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Па нормално дека е така! Што збореме тука, дека не е лошо учењето, наследниците разбираат малку! Тоа е јасна работа.
Христијанството не е од небото паднато, не е различно од другите учења и пракси... но се промаши со идејата за обединување со власта на Земјата!

20. Таа сила Он ја покажа во Христа, кога Го воскресна од мртвите и Го постави од Својата десна страна на небесата,
21. повисоко од секое началство, власт, сила и господство и од секое име, со кое се именуваат не само во овој свет, туку и во идниот,
22. и сè Му покори под Неговите нозе и +Го постави глава над сите во Црквата,
23. која е Негово тело, полнота на Оној +Кој исполнува сè во сè.

Таму, послание некакво кон Ефесјаните :coffee:

Догмата знаеме дека доаѓа од црквата. Но забораваш што вие учите за црквата за да свештенството има авторитет, а вие мирјаните за едно „галење по главата“ повторувате без престан што рекле во црквата за божественото!

П.С. И заборавате дека сте егзотерија и лесно може да се следи нишката и кога зборувате право, но и кога зборувате криво и намерно или не лажете.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.571
Поени од реакции
3.366
Си ги помешуел рабојќето...

Догмите се производ од верата која Бог му ја остави на човечкиот род, односно, догмите ќе ги запознаеш дури откако ќе Го бараш Бога, ќе Го најдеш, ќе се сретнеш со Него, ќе се покаеш/преумиш, ќе Му се придружиш во Неговата Црква...

Не се станува следбеник Божји со просто читање на Црковните догми.
Догмите и религиите се добри за контрола на масите(политички гледано) за да недај Боже некој почнува да се издвојува,да почнува да сваќа што е уствари Бог како функционира,што бара од нас и како да му пристапиме..Ако го знаеме фактот дека ретко кој а скоро никој кој е неговиот прав слуга на земјата не бил на ,,јака функција" во некаква си замислена ,,пирамида" на луѓе кои одлучуваат што може да помине а што не кај масите тогаш тоа е тоа..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.188
Поени од реакции
5.401
Догмите и религиите се добри за контрола на масите(политички гледано) за да недај Боже некој почнува да се издвојува,да почнува да сваќа што е уствари Бог како функционира,што бара од нас и како да му пристапиме..Ако го знаеме фактот дека ретко кој а скоро никој кој е неговиот прав слуга на земјата не бил на ,,јака функција" во некаква си замислена ,,пирамида" на луѓе кои одлучуваат што може да помине а што не кај масите тогаш тоа е тоа..
Да де, и Маркс, еден од најпознатите антихристи од поново време, викаше дека „...религијата е опиум за народот...„, така да ако се повикуваш на Маркс, за Бога ќе дознаеш-никогаш.

Туку, ајде подобјасни кој Е Бог и како Он фунционира, кога истово на никого до денешниов ден ем не му е јасно, ем не му е објавено од самиот Бог.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom