Пан-турцизмот на Ердоган во замав

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Еден куп верски невладини од Турска се накотија во земјава уште од времето на Грујо па навака и спонзорираа(т) градење на еден куп џамии низ Македонија. Толку од секуларноста.
Истражувај колку цркви се изградени во Турција сега во последните години.
Под водство на Ердоган, христијаните добија повеќе права од кога било претходно. Многу верски објекти, манастири и имоти кои порано беа одземени, се вратија на христијанските заедници преку процесот на денационализација.
Кажав неколку пати Турција е секуларна држава која успева да ги балансира своите верски и културни разлики, што е факт што многумина игнорираат. Наместо да се фокусираме на стереотипи, подобро е да ги гледаме работите со факти и реалност.
И на крај, зошто не пишуваш и за големиот крст над Скопје ? Дали тоа е оправдано ? Или тука не важи секуларизмот. Но за други религии важи. Ха ха ха катастрофа сте катастрофааа..

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.116
Поени од реакции
23.594
Да, да, си ебало мајката од модерност и креативност... :icon_lol: :icon_lol:
Ne ni gi davaat poklon tuka, si gi otkupuvame. Cim gi otkupuvaat znaci nekoj saka i gi gleda. Ti ako preferiras spanski tv noveli toa e drugo ali pazarot diktira sto ke se gleda i slusa. Ete utre organiziraj nekoj nordiski gotski bend i organiziraj ja Ceca na primer i vidi za koj ke prodades povekje karti i po koja cena.
Toa e realnosta ti se dopagjalo toa ili ne.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.220
Поени од реакции
84.171
Под водство на Ердоган, христијаните добија повеќе права од кога било претходно. Многу верски објекти, манастири и имоти кои порано беа одземени, се вратија на христијанските заедници преку процесот на денационализација.
Кажав неколку пати Турција е секуларна држава која успева да ги балансира своите верски и културни разлики, што е факт што многумина игнорираат. Наместо да се фокусираме на стереотипи, подобро е да ги гледаме работите со факти и реалност.
И на крај, зошто не пишуваш и за големиот крст над Скопје ? Дали тоа е оправдано ? Или тука не важи секуларизмот. Но за други религии важи. Ха ха ха катастрофа сте катастрофааа..
Да даде Господ муслиманите и исламот тука да живеат како христијанството под Ердоган.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.116
Поени од реакции
23.594
Ja znaes onas narodnata, sakam da se ebam ama nejkam da mi vlezi. E to e se sto ti treba da znaes za groto tuka :toe:

• Ми се допаѓа
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Да даде Господ муслиманите и исламот тука да живеат како христијанството под Ердоган.
Па супер си живеат таму. Ајде амин да речам.
Автоматски споено мислење:

Ja znaes onas narodnata, sakam da se ebam ama nejkam da mi vlezi. E to e se sto ti treba da znaes za groto tuka :toe:
Батали ги... Мене интересни ми се ама ха ха ха ха:icon_lol:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.116
Поени од реакции
23.594
Па супер си живеат таму. Ајде амин да речам.
Mislis deka nekoj tuka znae ili se pomacil da proveri barem deka od osnovanjeto na republikata, na Ataturkova Turcija de, od 1923 pa do Erdogan ne se izgradila niti edna nova crkva. Prvata pazi sega ova e interesno, se izgradila i pustila vo upotreba bas za vreme na negoviot mandat, na Erdogan otomanistot, panturcistot, golemiot krvnik na hristijanite i toa ne bilo kade tuku bas vo Istanbul. I toj bil na otvoranjeto, izgleda da gi dupci i da gi zaebava.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Mislis deka nekoj tuka znae ili se pomacil da proveri barem deka od osnovanjeto na republikata, na Ataturkova Turcija de, od 1923 pa do Erdogan ne se izgradila niti edna nova crkva. Prvata pazi sega ova e interesno, se izgradila i pustila vo upotreba bas za vreme na negoviot mandat, na Erdogan otomanistot, panturcistot, golemiot krvnik na hristijanite i toa ne bilo kade tuku bas vo Istanbul. I toj bil na otvoranjeto, izgleda da gi dupci i da gi zaebava.
erdogan-kilise-acilisinda-konustu-baskenti-kudus-olan-bir-filistin-devletinin-hayata-gecir-H15...jpg
Автоматски споено мислење:

A овие се христијански турци, и други етнички групи од христијанска вероисповед. Литургиите се на турски и грчки јазик. Ете ердо колку бил диктатор. Срам да му е ха ха ха

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.220
Поени од реакции
84.171
два посто не ми чуе дали Ердоган е диктатор или не е, ја за друго зборам

според кого тоа е диктатор?
според Западот?

Член од
16 октомври 2021
Мислења
682
Поени од реакции
1.521
Ние ќе си ја кроиме самите судбината кога ќе бидеме економски независна држава од останатите, а тоа е никогаш. Играч како Турција те условува и уценува на еден начин така да сакале или нејќеле ебани сме, на нас е дали помеко или потврдо ќе изиграме. И верувам дека никој од тука нема против тоа ние како држава да соработуваме со Турција се додека Турција пропагира нормална политика од било кој аспект, дали е тоа вера, економија, тргување итн итн. Проблемот е со оваа Турција на Ердоган која тера накај шиптаризација низ светот, светот во кој за жал сме и ние. Не се тука само џамиите и останатите глупости, еден тон исламистички организации финансираат и они и Катар. Знаеш кај нас дека даваат пари месечно за дете да носи бурка? Свесен си за тоа? А кој на пример Русин или било кој православец дошол и давал пари за било што поврзано со православието? Зборам вака за нормални луѓе да носат одредени алишта или такви дрангулии, не за градење цркви и слично.
И моето прашање на твојов реферат е, зошто и што не финансираат во грција во атина или некаде во бугарија а ете ги одма едни до други се? Еве ќе ти одговорам: - Затоа што некој не им дозволува и секоја организација поврзана или прилив од турски пари или од турција е регулиран како што треба. муртино им даде 200.000 државјанства, што не им даде некој од грција толку или бугарија? Ние им дозволуваме тоа да го прават и ќе го прават, пак ќе ти кажам да не е ердоган, турскиот Петко ќе биде или Станко. Они ќе си тераат по тоа што имаат замислено затоа што се апсолутно независни од внатре. Се додека не си го средиме самите ние дворот така ќе биде и нема што да се буниме, ние овде држава не ни заслужуваме да имаме кога со пропаднат референдум и незаконски некој ти менува име на држава и тоа така си помина глатко без еден убав протест да се тепа се живо и диво на улица.

И ете за споредба пак исламот гледаш колку го форсираат, мене мислиш ми е убаво што е така? Мислиш дека сакам да е така? Не, не сакам. Ама тоа е, за идеали се гине, они баш гинат, убаво го сфатиле тоа дека за религијата и за државата се гине. Огромни пари се даваат иако немаат леб да јадат нели како што се збори овде по темава, ама за финансирање на ислам па дури и радикален ислам се фрлаат пари на велико. Таа е реалноста, да не беше ердо ќе беше сердо. Исто така тоа што никој со прст не мрднал да помогне за да се развива православието и да го изфинансира со пари дали на еден или на друг начин доволно говори кој се залага повеќе за религиите и дека православието ќе си биде религија во втор ред кај нас за скоро. Не оди подалеку од балканот, нема една држава што помогнала за финансирање од надвор да се градат цркви во Македонија или што викаш да се носат одредени алишта, абе дури горниве комшии не ни ја признаваат црквата. И да се деси некое финансирање, кој ти гарантира дека нема да имаш проблем со нив?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Polaris bese bolji, i ponteresen. U najmala raka, ne bese islamist, tuku zestok nacionalost. Ovoj go nemase dobri 10 godini, i se upeca na temava odma.
Скокнува од време на време кога Турција ќе направи нешто во своја корист.
Била Америка на Балканот. Тоа само од вакви таленти ќе го слушнеш и никаде на друго место. Нема ни Турција појдено за да знае што зборува.
Во реалноста се дупка на Балканот и пошироко, бескорисна структура од чија внатрешност не излегло ништо корисно, само штетници.

Имаат среќа, сплет на околности па ги играат добро картите. Нема да трае долго. Наследството што ќе го остави Ердо ќе биде наплатено.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
два посто не ми чуе дали Ердоган е диктатор или не е, ја за друго зборам

според кого тоа е диктатор?
според Западот?
Еве ти постирав и видеа, има докази. Христијаните ги уживаат сите права. Покрај тоа, постојат и оригинални Турци кои се христијани, односно христијански Турци, додека останатите се Грци, Бугари и многу мал број Ерменци.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.220
Поени од реакции
84.171
Еве ти постирав и видеа, има докази. Христијаните ги уживаат сите права. Покрај тоа, постојат и оригинални Турци кои се христијани, односно христијански Турци, додека останатите се Грци, Бугари и многу мал број Ерменци.
Ја следам ситацијата на христијанството во Турција и велам - да даде Господ и муслиманите тука таков третман да имаат. Ти рече Амин и толку е. Мене не ми треба повеќе ништо.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Скокнува од време на време кога Турција ќе направи нешто во своја корист.
Била Америка на Балканот. Тоа само од вакви таленти ќе го слушнеш и никаде на друго место. Нема ни Турција појдено за да знае што зборува.
Во реалноста се дупка на Балканот и пошироко, бескорисна структура од чија внатрешност не излегло ништо корисно, само штетници.

Имаат среќа, сплет на околности па ги играат добро картите. Нема да трае долго. Наследството што ќе го остави Ердо ќе биде наплатено.
Секој има право на свое мислење, но треба да гледаме на работите објективно. Турција е земја со своја историја, култура и геополитичка позиција која влијае на многу процеси во регионот и пошироко. Можеби не секој го поддржува начинот на кој се водат работите, но факт е дека успеваат да ги користат своите ресурси и позиција за да ја зацврстат својата улога. Како и секоја друга земја, времето ќе покаже какво наследство ќе остане...

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.316
Поени од реакции
8.807
Може не е за на темава, сум слушнал како и повеќето тука за оваа наводна различност, современост, европеизираност од остатокот од исламскиот свет, и кај мене повеќе создава презир спрема Турачињата отколку нешто друго. Низ Западна Европа се перципирани како апсолутното дно и џган (далеку бетер и од нас...), ама сепак некако инсистираат да им се допаднат... Алкохол пиеле... :icon_lol: :icon_lol:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Ја исчитав темата па видов дека заглавивте со стари бројки, еве ги новите па прерачунајте проценти ако не ве мрзи и се уште ве интересира.

Kajgana Shop

На врв Bottom