Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ај да прашам. Имам проблем со ПК каишот ми го кине делка на едната страна т.е. едниот канал по должина е скинат..испрекинато не по цела должина.Ова е трет пат за кратко време,првите два пати ги скина по должина..и откривме дека е до шајбната на алтернаторот.Тоа беше пред три месеци сега пак постепено струже некаде и по малце кине. Што би можело да биде?

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.133
Ај да прашам. Имам проблем со ПК каишот ми го кине делка на едната страна т.е. едниот канал по должина е скинат..испрекинато не по цела должина.Ова е трет пат за кратко време,првите два пати ги скина по должина..и откривме дека е до шајбната на алтернаторот.Тоа беше пред три месеци сега пак постепено струже некаде и по малце кине. Што би можело да биде?
Веројатно не се шајбните во една линија, некоја е понапред или поназад од другите. Ако се има вадено алтернатор или пумпа за серво, итн. можда не е наместено назад како треба. Има на некој мотори како подметачи, шајбни за во линија да дојде ама мајсторите забораваат да ги стават овие назад или ги губат...

Доволно е милиметар, неприметно за око да не се во линија за да го кине каишот, сеа не одма за брзо време.

Се средува ама ти треба добар мајстор што ќе знае да измери кај е проблемот.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Веројатно не се шајбните во една линија, некоја е понапред или поназад од другите. Ако се има вадено алтернатор или пумпа за серво, итн. можда не е наместено назад како треба. Има на некој мотори како подметачи, шајбни за во линија да дојде ама мајсторите забораваат да ги стават овие назад или ги губат...

Доволно е милиметар, неприметно за око да не се во линија за да го кине каишот, сеа не одма за брзо време.

Се средува ама ти треба добар мајстор што ќе знае да измери кај е проблемот.
Го вадев алтернаторот менувавме шајбна пошто кочеше и поради тоа ги кинеше каишите.Има шанси да не е добро наместено.Фала.

Член од
4 декември 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo, nekoj da ne ima iskustvo so sledniov problem. Koga kolata e vo mesto bilo kakvo vrtenje na volanot levo desno,dodeka go vrtam volanot se slusa nekoj zvuk(Kako pistenje) nekade napred Dali kaj gumata Ili na drugo mesto neznam tocno

Член од
2 декември 2020
Мислења
86
Поени од реакции
67
Zdravo, nekoj da ne ima iskustvo so sledniov problem. Koga kolata e vo mesto bilo kakvo vrtenje na volanot levo desno,dodeka go vrtam volanot se slusa nekoj zvuk(Kako pistenje) nekade napred Dali kaj gumata Ili na drugo mesto neznam tocno
Ne sum mehanicar ama ova e od licno iskustvo.
Servo pumpata ti buchi. Toa znaci:
-prvo proveri ATF dali ima. Ako nema znaci ti e otidena letvata na volan i znaci ili nova letva ili reparacija

Член од
28 ноември 2022
Мислења
402
Поени од реакции
719
Dali ,,ja probal,, nekoj aplikacijata MyPatrol ,,za radari na pat,,? : )
Screenshot_20241204-185820_Facebook.jpg
Izleguva ,,kako reklama,, na facebook postojano. Nekoe ,,iskustvo,,?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.029
Поени од реакции
1.521
Zuenje malo koga vrtis levo desno ili do kraj koga vrtis mora da ima ali ako vadi jako zuenje (pistenje) motorceto od servoto e problemot. Najcesto se resava ili se prodolzuva vekot na servoto so ATF doturvanje ali kaj nekoj vozila so se so full elektricno servo mora da se stavi nova.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.644
Поени од реакции
5.356
Некое мислење за Shell Helix Ultra 5-30 за дизел возило
Појма немам што џип и апе другаров што ме праша (некој од кинеските од 2014 година)

Вика порано имало многу копии на Шел па незнае дали да ризикува или не

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.278
Поени од реакции
15.402
Некое мислење за Shell Helix Ultra 5-30 за дизел возило
Појма немам што џип и апе другаров што ме праша (некој од кинеските од 2014 година)

Вика порано имало многу копии на Шел па незнае дали да ризикува или не
Ako e originalno e top....no moja preporaka e da se iybegnuvaat zvučni iminja i da se odberi kvalitetno, ama ne tolku zvučno ime maslo

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.350
Поени од реакции
1.219
дали TEXTAR е ок марка за плочки за патничко возило?
На автобусите во фирмава кај што возам само Техтар се става, значи на автобуси од по 100.000 евра, не гледам зошто и на леки коли да не се ставаат.
Автоматски споено мислење:

Dali ,,ja probal,, nekoj aplikacijata MyPatrol ,,za radari na pat,,? : )
Прегледај го приврзокот 437419
Izleguva ,,kako reklama,, na facebook postojano. Nekoe ,,iskustvo,,?
Овие треба да се забранат, а не да се рекламираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom