Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
Драго ни е.
Дополнително, колку што знам, во Македонија има над 100.000 Македонци со наши паспорти и сигурен сум дека оваа вест ќе ги израдува
„Тие„ кои во свое име се откажале од своето македонско потекло, потпишувајќи документи со кои „докажуваат„ дека се Б‘лгари 16 колено по ред, веќе не се Македонци...а верувам дека ни самите веќе не знаат што се по својата национална определба.

Ним, со среќа нека им е неограниченото движење низ шенген-зоната.

И нека не глумат лудило кога некој ќе ги подбере...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
Б‘лгарија со раст од 669%!
Уааааааууу!...
Па тоа го нема ни кај Кинезите...

Ај прашања до тебе...ваљда ќе можеш да ги одговориш.

1. Во однос на која економија и на која година е измерен раст од 669%?
2. На што се должи тој раст (која/каква економија)?
3. Како овој раст се одразува на квалитетот од твоето лично секојдневно живеење?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
@roden,

на што се смееш? На твоето незнаење? Ај прочитај што питувам и одговори...

Ако знаеш, нели...или повеќе сакаш да веруваш во надувана статистика...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.620
Поени од реакции
716
Б‘лгарија со раст од 669%!
Уааааааууу!...
Па тоа го нема ни кај Кинезите...

Ај прашања до тебе...ваљда ќе можеш да ги одговориш.

1. Во однос на која економија и на која година е измерен раст од 669%?
2. На што се должи тој раст (која/каква економија)?
3. Како овој раст се одразува на квалитетот од твоето лично секојдневно живеење?
Овде им кажуваме на луѓето како тебе: "Т'п, но упорит".

1. Јасно пишува. Во однос на економијата на засегнатата земја. Споредени се 2000 и 2022 година. ((Реален БДП 2022 - Реален БДП 2000) / Реален БДП 2000) * 100 = раст во %. Не знам што учите во основните и средните училишта во вашата земја, но кај нас се учи.

Economic growth can be defined as the increase or improvement in the inflation-adjusted market value of the goods and services produced by an economy in a financial year. Statisticians conventionally measure such growth as the percent rate of increase in the real and nominal gross domestic product (GDP).

2. Еве на што:
Членство и интеграција во ЕУ
Ниски корпоративни даноци
Раст на ИТ и аутсорсинг секторите
Стратешка локација
Стабилна макроекономска средина
Раст на производството и извозот
Проширување на туризмот
Инфраструктурен развој финансиран од ЕУ
Приватизација и структурни реформи
Енергетски и обновливи развојни проекти
Развој на работна сила и образование

3. Совршено се одразува. (y)

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
Овде им кажуваме на луѓето како тебе: "Т'п, но упорит".

1. Јасно пишува. Во однос на економијата на засегнатата земја. Споредени се 2000 и 2022 година. ((Реален БДП 2022 - Реален БДП 2000) / Реален БДП 2000) * 100 = раст во %. Не знам што учите во основните и средните училишта во вашата земја, но кај нас се учи.
А бе не заебавај...

Ако во 2000-та си имал утепана екононија со смешен раст, па во однос на тој смешен раст си се поместил за одредена вредност, тој раст е само проста статистика, која во реалното живеење не се одразува позитивно.
Автоматски споено мислење:

2. Еве на што:
Членство и интеграција во ЕУ
Ниски корпоративни даноци
Раст на ИТ и аутсорсинг секторите
Стратешка локација
Стабилна макроекономска средина
Раст на производството и извозот
Проширување на туризмот
Инфраструктурен развој финансиран од ЕУ
Приватизација и структурни реформи
Енергетски и обновливи развојни проекти
Развој на работна сила и образование
Да де...како што веќе напишав миљон пати-на зголемениот број од разнесувачи на пица низ Пловдив...

„Лупаш„ апстрактни економски поими, без да посочиш шти тие значат во реалниот економски сектор во бугарската економија.

И уште еднаш, по миљонитти пат-тоа е заслуга од ЕУ, не ваша бугарска...и не со свој памет и со свој труд, туку со туѓ.

Во Македонија, тоа го нарекуваме „китење со туѓи перја„.

3. Совршено се одразува. (y)
...:pos:...

Ти благодарам на исцрпниот одговор...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.620
Поени од реакции
716
А бе не заебавај...

Ако во 2000-та си имал утепана екононија со смешен раст, па во однос на тој смешен раст си се поместил за одредена вредност, тој раст е само проста статистика, која во реалното живеење не се одразува позитивно.

Да де...како што веќе напишав миљон пати-на зголемениот број од разнесувачи на пица низ Пловдив...

„Лупаш„ апстрактни економски поими, без да посочиш шти тие значат во реалниот економски сектор во бугарската економија.

И уште еднаш, по миљонитти пат-тоа е заслуга од ЕУ, не ваша бугарска...и не со свој памет и со свој труд, туку со туѓ.

Во Македонија, тоа го нарекуваме „китење со туѓи перја„.

...:pos:...

Ти благодарам на исцрпниот одговор...
1. Ова е економски развој од кој агол гледаш. „Ако“, „Неако“ не е важно. Важно е дека во овој период имаме огромен економски развој.
2. Разбирам дека според тебе ЕУ ни даде се и верувам дека кога ќе влезете во ЕУ ќе бидеш многу разочаран од тоа што го дава ЕУ. :)
3. Ќе ти објаснам во пракса, во 2000 година добивав 20 евроценти на час, а пиво во ресторан беше 50 евроценти. Денес заработувам скоро 15 евра на час, а пивото е 2 евра. Дали доволно сликовито ја опишав ситуацијата?

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
1. Ова е економски развој од кој агол гледаш. „Ако“, „Неако“ не е важно. Важно е дека во овој период имаме огромен економски развој.
2. Разбирам дека според тебе ЕУ ни даде се и верувам дека кога ќе влезете во ЕУ ќе бидеш многу разочаран од тоа што го дава ЕУ. :)
3. Ќе ти објаснам во пракса, во 2000 година добивав 20 евроценти на час, а пиво во ресторан беше 50 евроценти. Денес заработувам скоро 15 евра на час, а пивото е 2 евра. Дали доволно сликовито ја опишав ситуацијата?
1. Ај вака...
Ако една држава во 2000-та година имала економски раст од 1% а во 2001-та имала раст од 3%....па тоа е економски раст од цели 300% за само една година!
Уаааааауууу!....
Потполно е небитно што економски раст од 3% не значи речиси ништо и за економијата во целина и за личниот доход. Годишната инфлација го „јаде„ тој слаб раст.

2. Не ми е потребна ЕУ. Не патам по ЕУ. Кратко и јасно...

3. Да де....ама оти не кажеш кој те плаќаше во 2000-тата а кој те плаќа сега...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.620
Поени од реакции
716
1. Ај вака...
Ако една држава во 2000-та година имала економски раст од 1% а во 2001-та имала раст од 3%....па тоа е економски раст од цели 300% за само една година!
Уаааааауууу!....
Потполно е небитно што економски раст од 3% не значи речиси ништо и за економијата во целина и за личниот доход. Годишната инфлација го „јаде„ тој слаб раст.

2. Не ми е потребна ЕУ. Не патам по ЕУ. Кратко и јасно...

3. Да де....ама оти не кажеш кој те плаќаше во 2000-тата а кој те плаќа сега...
1. Научи ја таа математика конечно. Види ја формулата погоре - ја напишав како за второтделенец.
3. Работодавецот ми плаќа, јас плаќам даноци во Бугарија - и тогаш и сега.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
1. Научи ја таа математика конечно. Види ја формулата погоре - ја напишав како за второтделенец.
3. Работодавецот ми плаќа, јас плаќам даноци во Бугарија - и тогаш и сега.
Младиќу....ај ти продолжи да живееш по статистички економски показатели...онака, првооделенски...

А кога ќе те прашаат, одговарај со апстрактни поими, кои во секојдневното
живеење не значат ништо....

Член од
12 јануари 2022
Мислења
656
Поени од реакции
1.338
Младиќу....ај ти продолжи да живееш по статистички економски показатели...онака, првооделенски...

А кога ќе те прашаат, одговарај со апстрактни поими, кои во секојдневното
живеење не значат ништо....
Знам дека гроздето е кисело...;)

Kajgana Shop

На врв Bottom