Scirea
ZARDOZ
- Член од
- 4 август 2010
- Мислења
- 27.866
- Поени од реакции
- 89.654
Femicide or feminicide is a term for the murdering of females, often because of their gender. Femicide can be perpetrated by either sex but is more often committed by men.
Како би го превел ова?
Па пишав, убиство на жена, само затоа што е жена, ама поентата ми беше дека е глуп терминот и не држи вода, ама ете насилно се бутка со сила во јавноста (со се другите "циди" што не сакам да ги знам) да се прикаже на уште еден начин дека жената е угнетувана во модерново општество, особено од страшниот патријахален маж.
Еве пример утре да ми се закачи некоја пореметена, да ми го пукне филмот и во афект да ја убијам, како што ќе ми се рачуна тоа? Класично убиство или фемицид?
Нас ни е чудно оти реално тука нема, ама во светот постои.
Во дупката во светот Индија намерно ги убиваат женските деца, и затоа уствари имаат диспропорционална демографија со 100 мажи на 1 жена.
Па убаво пиша "дупката Индија" каде 95% се нецивилизирано племе кое се мава со лајна од крави и прават фешта од тоа... Е таму може да се користи "фемицид" ако толку сакате (општо зборам, не за тебе лично), кај нецивилизирано, просто, неуко племе кое јаде лајна од крави, и прават чорба од сопствената мочка.
Ама овој термин се користи претежно во либерално-западниве земји, а еве веќе и тука пушти корени, нажалост.