Да бе, да одговараат оти некој им дошол дома и се обидел да ги убие, не ви е арно.
Ниту Пале ја ослободија оти е жена, ниту Љубе оти е дедо, туку затоа што убиле за да го заштитат својот живот.
Пале типот ја давел во моментот кога фатила било што (не можела да види, ја давел) и сакала да го удри, откако го повредила се јавила во Брза Помош и слушала како да му помага и ЦПР да му дава, направила сè што можела да не умре. Тоа е инаку дополнително олеснително во нејзиниот случај.
Дедо Љубе доби условна казна за оружјето оти му беше нелегално, ама грам сомнеж немам дека кој било на негово место оправдано е да ги убие напаѓачите.
Меѓу мојот и твојот живот, мојот ми е помил.
За секое друго убиство освен кога се браниме себе, нема причина за "попустливост".
Затворот е казнено-поправна установа, ако се одбрани некој, еве како дедо Љубе, што ќе го воспитуваме во затвор? Следно да не се брани, да го убијат?
ЕДИТ: Потенцирав дека законот во РСМ е променет од март 2023та, но сè уште никој не е осуден за фемицид, кога ќе биде некој, може и детално да ги расправаме околностите.
Автоматски споено мислење:
Педерите со Уставот наш, и тоа првиот, се заштитени од дискриминација. Тоа што не ве казнуваат, друга приказна е. Било каква: родова, полова, расна, етничка, верска припадност не смее да биде дискриминирана.
Ако педерот го убиеш затоа што е педер, апсолутно треба да е "тешко убиство".
Koja bi bila razlikata ako peder ubies deka e peder, zena deka zena i maz deka e maz. Ete vo hipotetitcko scenario, vleguvas vo kafic i gi ubivas samo mazite ( stavi tuka samo zenite ili samo pederite). Koe od ovie bi trebalo da se klasificira kako najtesko ubistvo, a koe najlesno. Za koe treba da odgovaras najpovekje?
Palčo i kompanija ke lezat dozivotna robija poradi nacinot na ubistvoto ili poradi motivot? Golrm patlak ako ne se doznae motivot, im preti dozivotna robija poradi toa sto ja kidnapiraa, ì gi vrzaa racete, nozete, ustata i ocite, ja vozea vo vrekja 45 minuti od doma do brazda, deteto nenormalen strav pretrpelo, nekolku pati izvrsilo nuzda od strav i sea batinjata ke lezat dozivotno poradi nacinot ili motivot??
Значи ако некој те нападне, што сака нека биде, маж, жена, педер, транџа, шќиптар, ванземаљац - имаш право да се браниш.
Ако убиеш ти педер оти нејќеш педери, е сосема друга приказна. Ако убиеш жена оти нејќеш што облекла минич, тоа е друга приказна. Не е толку тешка филозофија.
Значи ако некој те нападне, што сака нека биде, маж, жена, педер, транџа, шќиптар, ванземаљац - имаш право да се браниш.
Ако убиеш ти педер оти нејќеш педери, е сосема друга приказна. Ако убиеш жена оти нејќеш што облекла минич, тоа е друга приказна. Не е толку тешка филозофија.
Koja bi bila razlikata ako peder ubies deka e peder, zena deka zena i maz deka e maz. Ete vo hipotetitcko scenario, vleguvas vo kafic i gi ubivas samo mazite ( stavi tuka samo zenite ili samo pederite). Koe od ovie bi trebalo da se klasificira kako najtesko ubistvo, a koe najlesno. Za koe treba da odgovaras najpovekje?
Сите исто, затоа што ги убиваш ЗАРАДИ ТОА ШТО СЕ: мажи, жени, педери итн.
Значи кој е твојот порив, мотив да ги убиеш се гледа, а во моментов пак ти кажувам дека во Македонија 50% од сите убиени жени се убиени од сегашен или бивш партнер, во домот или во домот на нејзините родители. ЗАТОА постои фемицид како посебно дело, затоа што е преголема стапката на убиени жени заради мотиви кои се врзани со контрола, доминација врз животот на тие жени.
Palčo i kompanija ke lezat dozivotna robija poradi nacinot na ubistvoto ili poradi motivot? Golrm patlak ako ne se doznae motivot, im preti dozivotna robija poradi toa sto ja kidnapiraa, ì gi vrzaa racete, nozete, ustata i ocite, ja vozea vo vrekja 45 minuti od doma do brazda, deteto nenormalen strav pretrpelo, nekolku pati izvrsilo nuzda od strav i sea batinjata ke lezat dozivotno poradi nacinot ili motivot??
Прво е важно тоа што се 2 убиства, второ е важно тоа што едно од убиствата е дете, трето е важно ДА, ИМАЛЕ УМИСЛА.
Отежителни околности ќе бидат начинот на убиствата итн.
Мотивот е важен, да беше само Палчо и да се степаа со Панче, па Палчо да се бранеше, ќе правевме друг муабет на таа тема, не ти е примерот соодветен.
Дедо Љубе доби условна казна за оружјето оти му беше нелегално, ама грам сомнеж немам дека кој било на негово место оправдано е да ги убие напаѓачите.
Меѓу мојот и твојот живот, мојот ми е помил.
Ти на се слушаш ли што зборуваш?!
Нас не ни било арно... боже господе
Дедото се одврзува некако, се довлечкува до пушката, напаѓачите веќе оддалечени.
Испаѓа на балкон, и од далечина едниот го убива, другиот го ранува!
И немој молимте не ми расправај за права и кому му бил помил животот! За мојот знам.. рокам и 5сек не размислувам!
Ама сега за закон зборуваме! Т.е. ти нешто у некој легалистички филм си влезена.
По закон тоа ти е убиство од прв степен!
Крај на муабетот!
И за Пале малце дискутабилна е работата кој како што. Имаше среќа на притисок од јавност и невладини се извлече!
Дали е судењето како што треба, друг муабет!
Психолошки профил? реконструкција? детектор за лага?
Ако ја се прашам, типката имаше фаца на таа од Rosemary's baby.
Среќа па јас не се прашам! И така треба!
Ама треба за сите подеднакво!
Е вас тоа ве боли.. сакате еднаквост, ама да бидете малку по еднакви од другите!
Сакате правда, ама со повеќе права во вашите случаи..
Лицемерие пар екселанс
Сите исто, затоа што ги убиваш ЗАРАДИ ТОА ШТО СЕ: мажи, жени, педери итн.
Значи кој е твојот порив, мотив да ги убиеш се гледа, а во моментов пак ти кажувам дека во Македонија 50% од сите убиени жени се убиени од сегашен или бивш партнер, во домот или во домот на нејзините родители. ЗАТОА постои фемицид како посебно дело, затоа што е преголема стапката на убиени жени заради мотиви кои се врзани со контрола, доминација врз животот на тие жени.
Кои свети лица се убиени и во која мера?
Прво е важно тоа што се 2 убиства, второ е важно тоа што едно од убиствата е дете, трето е важно ДА, ИМАЛЕ УМИСЛА.
Отежителни околности ќе бидат начинот на убиствата итн.
Мотивот е важен, да беше само Палчо и да се степаа со Панче, па Палчо да се бранеше, ќе правевме друг муабет на таа тема, не ти е примерот соодветен.
Еве јас барам (по сулудата логика на разбуденава), повеќе права, за како дијабетичар ако утре поминам пред слаткарница и ми потечат лиги..
Да го рокнам слаткарот и да не одам в затвор.
А да, и здружението на лица болни ид дијабет да ми помогне во тоа..
Да, ако мотивот е "мразам попови" (верска дискриминација) и апсолутно тоа е и се третира како тешко убиство. Ако убиеш поп затоа што те нападнал и си се бранел, е самоодбрана. Ако го убиеш при пљачкање, пак е друго, не е оти мразиш поп, сеедно ти било кој е во банката пример.
Поентата е зошто нема "попоцид" затоа што нема убиени попови, не се секојдневие, не е нешто што се појавува во ова општество. Да постои таков тренд кон попови, сигурно ќе се разгледува рамка за нивна заштита и посебна класификација на дело.
Не збориме хипотетички, збориме со факти.
*** За Љубе беше поодамна но кога ќе можам ќе ги разгледам транскриптите од судењето, за Пале имаше и медицинска и психолошка евалуација. Нејзините повреди веднаш после убиството соодветствуваа со нејзинот исказ, плус ископаа (иако од Велес баш се трудеа да сокријат дека не постапувале) кај што го пријавува типот за насилство. Тоа беше плус олеснителна околност инаку.
Да, ако мотивот е "мразам попови" (верска дискриминација) и апсолутно тоа е и се третира како тешко убиство. Ако убиеш поп затоа што те нападнал и си се бранел, е самоодбрана. Ако го убиеш при пљачкање, пак е друго, не е оти мразиш поп, сеедно ти било кој е во банката пример.
Поентата е зошто нема "попоцид" затоа што нема убиени попови, не се секојдневие, не е нешто што се појавува во ова општество. Да постои таков тренд кон попови, сигурно ќе се разгледува рамка за нивна заштита и посебна класификација на дело.
Приметуваш ли дека халуцинираш вечерва..
Дај олабави со печурките!
Немаш појма што е дело што е мотив!
Кога те судат, не те судат за мотивот, туку за делото!
Попоцид неможе да има, како што неможе ни фемицид.
Имаш убиство и крај.
Koj crn fakt e deka 50% od ubistvata vrz zenite vo mkd se napraveni samo radi toa sto bile zeni.. daj molim ti se jebote, ili e radi prevara, ili e radi ljubomora ili poradi psihicko poremetuvanje na mazot.. ne sme nie kina ili indija pa pri samoto ragjanje ako vidime deka e zensko bebe go ubivame ili se otkazuvame od nego.. nema teorija 50% zenive sto se ubieni vo mkd da bilr poradi toa samo sto bile zeni.. sigurno postoi druga pozadina.. baska sudijata koga ke sudi ke rece da da max kazna zs batevo mrazel zeni ili pederi.. daj ne me jebi u zdrav mozok..
Znaci naravoucenie vo celata prikazna e da se mesa, skini gi site ete zeni vo objektot ali upukaj i nekoj maz radi reda, za polesno da pominis. Barem nema da te sudat za femicid tuku za najobicno ubistvo
Prva rabota, Pale ne go probodila ednas vo samoodbrana tuku 50 ubodni rani imase tipacot, bukvalno 5 minuti go bodela so nozot..
Vtora rabota, za da go ubies maz ti porado pari e bas toj motiv, ubistvo za pari.. ne go ubivas radi androcid..
Zatoa ti vikam, ne treba poradi motivot da e pogolema/pomala kaznata, baska ne smee da postoi pogolema kazna za motiv omraza kon pederi otkolku bilo koja druga omraza kon obicen gragjanin.. motivot e omraza, bez razlika dali e maz, zena, peder, bogat, siromav.. znaci ne moze sega ubistvo zaradi omraza kon peseri da mu dadss 10 godini a ubistvo omraza kon popovi da mu dades 7 godini.. Ednostavno motivot e omraza, i si dobivas tolku god kolku sto e predvideno spored zakon.. Vtora rabota, kaj nas vo praksa povekje go gledaat nacinot na izvrsuvanje, sto sepak toa e normalno, ne moze sega jas da dojdam da te ubijam so pistol i da dobijam 7 godini, a drug da mu ja odere kozata ili pak da go maltretira, da mu gi sece prvin racete pa nozete, pa da umre covekot vo takvi surovi okolnosti i da dobie isto 7 godini..
Razberi, Motivot omraza si e omraza, ne smee da se kvalifikuva ko omraza kon pederi ili zeni ili ti rekov mi rece.. omraza si e omraza kon bilo kogo..
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.