А1 Македонија (VIP)

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
А зошто да поскапуваат? Ај 20 евра 1199 денари за неограничено се (150GB интернет) и опција за размена ај ќе сфатам, како последица на нова мрежа, поскапена струја, инфлација и т.н. и за профит правење, ама 100 денари плус на сегашнава цена не ми е логично, ама имај во предвид трошоци за плати, дуќани, струјата индустриска што ја плаќаат и за одржување на базните станици.
Инфлација пак луѓе ќе има, татко ми денеска ми кажа дека се пак ќе се поскапува, така да не е исклучено и покачување на цените на претплатите.
Брат, интересно е што А1 на пример поскапува повремено нови понуди, за нов договор.

А ти нуди повеќе од Телеком што нуди за иста цена. И боље услови за мобилна технологија (размена, нет сеф 150 гига нет, 5џи.).

Од друга страна, за дел од поскапувањата што се жалат луѓе се работи за тарифи стари 10+ години. Што се по 300, 400, 500 денари месечно за мобилен.
Или пак оние ултра стари близу тарифи за нет и ТВ со по 500-700 денари за интернет и телевизија. Што до некаде е и логично.

Во Телеком сеа морав да сменам договор, ептен поскапеа понудата за да ми остане се исто. Ми дојде 400 денари плус. А и воедно не можеш да комбинираш тарифи, мора да е и тв и нет на иста тарифа (на пример М до М, Л со Л итн.)

Со старите тарифи во Телеком веќе ништо не можеш. Јас имав ептен стара на Телеком, што сепак беше поскапа од новата на А1.

Само океј, ги сфаќам и луѓето. Никогаш поскапувањето не е добро, но треба да се сфати дека СЕ поскапе. Па геврекот дојде да е 25-30 денари, лебот 50 итн. Јебеш га. Само најлесно е да се фатиме за телекомуникациите зашто поскапеле, за реалните секојдневни проблеми многу мислење треба

Член од
9 јануари 2021
Мислења
946
Поени од реакции
955
Брат, интересно е што А1 на пример поскапува повремено нови понуди, за нов договор.

А ти нуди повеќе од Телеком што нуди за иста цена. И боље услови за мобилна технологија (размена, нет сеф 150 гига нет, 5џи.).

Од друга страна, за дел од поскапувањата што се жалат луѓе се работи за тарифи стари 10+ години. Што се по 300, 400, 500 денари месечно за мобилен.
Или пак оние ултра стари близу тарифи за нет и ТВ со по 500-700 денари за интернет и телевизија. Што до некаде е и логично.

Во Телеком сеа морав да сменам договор, ептен поскапеа понудата за да ми остане се исто. Ми дојде 400 денари плус. А и воедно не можеш да комбинираш тарифи, мора да е и тв и нет на иста тарифа (на пример М до М, Л со Л итн.)

Со старите тарифи во Телеком веќе ништо не можеш. Јас имав ептен стара на Телеком, што сепак беше поскапа од новата на А1.

Само океј, ги сфаќам и луѓето. Никогаш поскапувањето не е добро, но треба да се сфати дека СЕ поскапе. Па геврекот дојде да е 25-30 денари, лебот 50 итн. Јебеш га. Само најлесно е да се фатиме за телекомуникациите зашто поскапеле, за реалните секојдневни проблеми многу мислење треба
Во однос на тоа како најевтин оператор за фиксен интернет е А1, порано 599 денари имавме combo box, сега е 100 денари повеќе и 200GB вклучени, порано имаше и 150 и неограничено од полноќ до 6 часот. Со самото средување на мрежата, се среди и Combo box - от. Ама како најевтина опција за дома, го препорачувам секаде, е сега кај што има оптика/кабелска, за истите пари 699 денари има 50 Mbps интернет, а кај ADSL е 16/1Mbps ептен кај што е слаба мрежата од А1.
Незнам, повеќе што да биди, сега барем има повеќе опции за одбирање, исто и кај мобилната телефонија, припејд број секој месец по 300 денари ставаш и активираш Mesecen paket XXL и имаш 30 денари неограничено се и 10GB 4G+ интернет што е одлично за повеќето луѓе, само што повеќето преферираат некои постпејд на претплата.
Во Телеком можеби е далеку подобра мрежата, но и А1 сега се подобрени доста и можам да ги препорачам слободно на секого да го користи.

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.111
Поени од реакции
749
vo sporedba A1 i Telekom, sekako na A1 dobivas i pomala predplata i poveke privilegii... Primer na M tarifa koja vo Combo paket e 999 (redovna 1199) ina sef koj sobira 100GB i mozes da razmenis 50GB za 10GB vo roaming vo 30+ drzavi ili 30GB za 3GB roaming... znaci besplatno si imas roaming nasekade i toa e top ponuda za site sto patuvaat cesto
Автоматски споено мислење:

Ne e fer sto i pokraj 2 godini aktivno 5G uste ne e aktivno besplatno za site, najmalite predplati nemaat 5G... Volte uste nemaat site... Tretiot operator ke gi koregira cenite...

eve i S tarifata koja stigna famozni 999 den. da bide, i ima 60GB koi se sosema dovolni za pogolem del od nacijata, NO NEMA 5G, znaci mora da ste 4G, a ke plakate 999... epa ne e ok.

Screenshot_20241104_155335_Chrome.jpg

Член од
6 август 2024
Мислења
81
Поени од реакции
38
Dali domasen opticki internet preku router Huawei e 4G Ili 5G ? Deka jas pravam speed test rezultat e 100/97.8

Член од
6 август 2024
Мислења
81
Поени од реакции
38
Па и последниот рутер од Хуавеи HG8145 V5 што го даваа(т) на користење доаѓа со Wi-Fi 5 верзија.

Wi-Fi безжичната мрежа е најмал проблем, ако не ти врши работа рутерот од телекомуникацискиот оператор ќе си купиш втор рутер или Wi-Fi екстендер - подобра опција е вториот рутер.

Далеку поважно е рутерот кој ти го дале на користење да биде полесен и попрактичен за конфигурирање, за разлика од Техниколор ѓубрињата кои Македонски Телеком им ги дава на своите корисници.
Me interesira imam ruter huawei sto mi go dadoa od a1 kako da znam dali e 4G ili 5G internetot bidejki e na optika i mi vagja brzine 100/98,2 standard?

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
762
Поени од реакции
1.037
Me interesira imam ruter huawei sto mi go dadoa od a1 kako da znam dali e 4G ili 5G internetot bidejki e na optika i mi vagja brzine 100/98,2 standard?
ако е на оптика на оптика е, нема врска 4г и 5г, тоа е за мобилен интернет.

да не мислиш 2.4 и 5 гхз, ги подржува двата бенда, можеш и во исто време да имаш 2 мрежи.

Член од
6 август 2024
Мислења
81
Поени од реакции
38
Zdravo ljudi
Izvinete so dosagjam sakam da prasam edna rabota ova so ruterov Huawei na nego iam opticki 100/100 od A1 I'ma uste za Eden priklucok lan koj deneska mi tekna da mu go turim u televizorot I trepkase ama nemase internet cela zgrada ja prasuev po vratat mi rece Dan trebalo da mi ja dozvolar taa linija ve molim Ako nekoj znae da mi kazw Kako da gi povrzen pravilmo deka tv ne mi podrzue wifi ama zatoa so kabel mu go piknav lan ama ne saka

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.111
Поени од реакции
749
A1 Srbija ja gasi 3G mrezata

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Zdravo ljudi
Izvinete so dosagjam sakam da prasam edna rabota ova so ruterov Huawei na nego iam opticki 100/100 od A1 I'ma uste za Eden priklucok lan koj deneska mi tekna da mu go turim u televizorot I trepkase ama nemase internet cela zgrada ja prasuev po vratat mi rece Dan trebalo da mi ja dozvolar taa linija ve molim Ako nekoj znae da mi kazw Kako da gi povrzen pravilmo deka tv ne mi podrzue wifi ama zatoa so kabel mu go piknav lan ama ne saka
Имаш 4 лани порти на рутерот. Сите 4 можеш да ги користиш.

3 и 4 се за ресивер, ако имаш 3 ресивери тогаш и лан 2 ти е за ресивер.

1 и 2 се за интернет и двете треба да бидат активни.

На која порта не ти работи нетот?

Ако е на 1 или 2, тестирај со друг уред и/или друг лан кабел. Така ќе знаеш што е проблемот, дали портата, кабелот или тв то

Kajgana Shop

На врв Bottom