Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.629
Поени од реакции
3.782
FT Ranking: Europe’s Long-Term Growth Champions
https://www.ft.com/content/13a35b35-eb0f-4935-bbd2-afbdc984cb4e

Financial Times го објави своето ново рангирање „Шампиони за долгорочен раст на Европа“, кое го следи финансискиот раст и успехот на компаниите од цела Европа во последните десет години.
Бугарската компанија euShipments.com е на прво место меѓу логистичките компании и на 26 место во генералниот пласман
euShipments.com е водечка компанија фо сферата на фулфилмонт и мегународни испораки за е-трговија. Логистичката група euShipments.com вклучува три купени логистички компании во Романија, Хрватска и Словачка, кои покриваат над 27 европски пазари и работат со 7 сопствени и 8 партнерски и прекугранични складишта на стратешки локации во Европа.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.868
Поени од реакции
4.997
FT Ranking: Europe’s Long-Term Growth Champions
https://www.ft.com/content/13a35b35-eb0f-4935-bbd2-afbdc984cb4e

Financial Times го објави своето ново рангирање „Шампиони за долгорочен раст на Европа“, кое го следи финансискиот раст и успехот на компаниите од цела Европа во последните десет години.
Бугарската компанија euShipments.com е на прво место меѓу логистичките компании и на 26 место во генералниот пласман
euShipments.com е водечка компанија фо сферата на фулфилмонт и мегународни испораки за е-трговија. Логистичката група euShipments.com вклучува три купени логистички компании во Романија, Хрватска и Словачка, кои покриваат над 27 европски пазари и работат со 7 сопствени и 8 партнерски и прекугранични складишта на стратешки локации во Европа.
Уаааааааууу!....

Ај вака...

Јасно е ка‘ ден дека модерната економија, онаа западната, се отараса од валканата индустрија и ја пренесе кај азијатите-и со тоа Западот се зафркна самиот себе, сметајќи дека не му треба индустрија, туку му требаат фотоволтаици...мислим.

За да запази каква-таква еконимија, Западот се „сети„ и почна да ја растегнува економијата во делот со услугите...кои сами по себе не создаваат нова вредност.

Можеш до нова година да постираш статистика за „успехот„ од бугарските фирми и нивниот раст...ама наведените се во делот од услугите.

Реалната економија во реално време ја има само кај азијатите (Кина, Виетнам, Индонезија..) и кај нив има реален раст на платите (и стандардот) за разлика од Западот, на кого економијата му се сведе на продавање магла, извоз на човекови права, измислување родови и џендери, менување пол, бесконечна иднустрија на забавата и томе слично...

Па...ако се сетиш на некоја бугарска фирма која создава нова вредност а не фирма чија дејност е пренесување на стока од точка А до точка Б....слободно извести не‘.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Оваа лага се поби со јасна и точна статистика.
Прикажи ја тука, само немој општа статистика за цела Европа,и земји во ЕУ и надвор од ЕУ. Ако сакаш да му бидеш адвокат на Роден,покажи се.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Прикажи ја тука, само немој општа статистика за цела Европа,и земји во ЕУ и надвор од ЕУ. Ако сакаш да му бидеш адвокат на Роден,покажи се.
Врати се неколку страни наназад и ќе ја видиш.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.977
1. "Кај виде дека потекнувам од Анадолија?" Сами си го напишал, го има на графиконот за твојот фенотип, како и во текстот за истиот фенотип за кој тврдиш дека е 50,43%. Ова се твоите изјави.
2. "Античките Македонци, Микенските Грци, Тракијците и Словените делат иста Y-DNA хаплогрупа R1a": Токму поради ова може да се сумира дека си Анадолец - чисто по географско потекло.
3. Очигледно ти е важна ДНК - тогаш од каде знаеш дека си Македонец, а не си Грк, Бугарин, Србин, Албанец или некој друг? Дали има нешто во твојата ДНК што вели дека си првенствено Македонец? Повторно, ДНК воопшто не ми е важна, но бидејќи ти е важна, е убаво да објасниш.
1. 1730991293121.png
1730991313631.png

Разбра ли сега или ти треба превод на дунавско-бугарски, волшко-бугарски, чувашки...?

Еве ти и зумирана мапа за појасно да видиш:

1730991458265.png

2. Види 1.

3. ДНК ти е важна зашто одредени хаплогрупи се поподложни на некои болести, кои со направен генетски тест, полесно би ги превенирал. Но ти тоа не го разбираш. Ти дозволуваш Бугарија да те влече за нос и да те убедува дека си Бугарин, псевдо-етнос заснован на асимилација и митови и да се доведеш во ситуација како со вицот: „Ние три години го лечиме од жолтица, за тој на крајот да ни каже дека е Кинез (Во твојот хипотетички случај би било: Ние цело време го лечиме од слабокрвност поради бледилото кое го има, бидејќи ни кажа дека е Бугарин (жолта раса)“.

Но твои се парите и само твое право е дали ќе ги искористиш за нешто што е корисно за тебе.

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Several high-ranking democracies, including Sweden (CPI score: 82), Netherlands (79), Iceland (72) and the United Kingdom (71), have recorded their lowest-ever scores. Notably, the UK has experienced a six-point decrease over the past five years. Denmark (90), Finland (87) and Norway (84) top the CPI ranking, while the lowest-performing countries, reflecting substantial weaknesses in the rule of law, include Hungary (42), Romania (46) and Bulgaria (45).
Автоматски споено мислење:

Да продолжам ли со реалноста?

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.629
Поени од реакции
3.782
Уаааааааууу!....

Ај вака...

Јасно е ка‘ ден дека модерната економија, онаа западната, се отараса од валканата индустрија и ја пренесе кај азијатите-и со тоа Западот се зафркна самиот себе, сметајќи дека не му треба индустрија, туку му требаат фотоволтаици...мислим.

За да запази каква-таква еконимија, Западот се „сети„ и почна да ја растегнува економијата во делот со услугите...кои сами по себе не создаваат нова вредност.

Можеш до нова година да постираш статистика за „успехот„ од бугарските фирми и нивниот раст...ама наведените се во делот од услугите.

Реалната економија во реално време ја има само кај азијатите (Кина, Виетнам, Индонезија..) и кај нив има реален раст на платите (и стандардот) за разлика од Западот, на кого економијата му се сведе на продавање магла, извоз на човекови права, измислување родови и џендери, менување пол, бесконечна иднустрија на забавата и томе слично...

Па...ако се сетиш на некоја бугарска фирма која создава нова вредност а не фирма чија дејност е пренесување на стока од точка А до точка Б....слободно извести не‘.
Please. :)
Huvefarma - меѓународната империја на браќата Домушчиеви оценета на 4,2 милијарди долари.
Јас не го велам тоа а Forbes..
Meet Bulgaria’s First Billionaires Who Built A Global Animal Health Firm From Sofia To Nebraska.
How the Domuschiev brothers raised in Communist-era Bulgaria went from selling shoes to controlling a $4.2 billion empire ranging from animal health and shipping to real estate and soccer.

https://www.forbes.com/sites/giacomotognini/2021/11/26/meet-bulgarias-first-billionaires-who-built-a-global-animal-health-firm-from-sofia-to-nebraska/?sh=6605599f715f
Знам дека за тебе и за широката македонска душа не е доволно, ама тоа е то..:)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.982
Поени од реакции
83.334
Eве јас ќе ти одговорам опширно за таа омраза во соодветна тема.
А овде ќе ти одговорам накратко - Бидејќи сте лицемери.

1. Зборите против Србија, а ваму не ѝ ставате вето на Србија, туку на Македонија. Кој е во овој случај србоман?
2. Зборите против Брикс, а ваму не кажувате вашиот европски Костадинов што рече за Брикс. Ниту пак кажувате дека Бугарија имаше испратено спортисти на Игрите на Брикс во Казан годинава.
треба да знаеш дека Бугарите што идат на овој форум се од оние невладини испрдоци кои ги знаеме од кај нас
све тоа е на соросова цицка или на usaid

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Huvefarma - меѓународната империја на браќата Домушчиеви оценета на 4,2 милијарди долари.
Meet Bulgaria’s First Billionaires Who Built A Global Animal Health Firm From Sofia To Nebraska.
How the Domuschiev brothers raised in Communist-era Bulgaria went from selling shoes to controlling a $4.2 billion empire ranging from animal health and shipping to real estate and soccer.

https://www.forbes.com/sites/giacomotognini/2021/11/26/meet-bulgarias-first-billionaires-who-built-a-global-animal-health-firm-from-sofia-to-nebraska/?sh=6605599f715f
Хахаха, ама мислам дека ретки се ваквите. Има и Германија милијарди, мислиш дека за македонската душа не е доволно...Баш не боли долниот за милијардери Бугари во светот, или возач на мафијашки бос што станал премиер во Бугарија..

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.977
Знам зошто сум Бугарин. Моето потекло е бугарско (тука не зборуваме за ДНК, туку за предци - родители, баби и дедовци), мојата култура е бугарска (традиции, обичаи, вредности, верувања), мојот јазик е бугарски, мојот идентитет е бугарски. Ова се главните критериуми по кои се одредува етничката припадност. Секој има право да ми го каже своето мислење, дури и оној "хромозомот"...
Како знаеш дека твоето потекло е бугарско?
Твојата култура не е бугарска, туку најверојатно христијанска, со словенски и локални мотиви.
Твојот јазик не е бугарски, туку јужнословенски.

Како дојде до заклучок дека твојот идентитет е бугарски?

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.629
Поени од реакции
3.782
Хахаха, ама мислам дека ретки се ваквите. Има и Германија милијарди, мислиш дека за македонската душа не е доволно...Баш не боли долниот за милијардери Бугари во светот, или возач на мафијашки бос што станал премиер во Бугарија..
:lolzz: :pos: :lolzz:
Да беа Гугл, Епл или Самсунг бугарски фирми, пак ќе се појавиш ти и уште 10 други идиоти, кои ке објаснувате како се бескорисни ,за ништо не стават и колко е зле:D.
Трагедиja сте.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Several high-ranking democracies, including Sweden (CPI score: 82), Netherlands (79), Iceland (72) and the United Kingdom (71), have recorded their lowest-ever scores. Notably, the UK has experienced a six-point decrease over the past five years. Denmark (90), Finland (87) and Norway (84) top the CPI ranking, while the lowest-performing countries, reflecting substantial weaknesses in the rule of law, include Hungary (42), Romania (46) and Bulgaria (45).
Автоматски споено мислење:

Да продолжам ли со реалноста?
Демек ние сме биле најлоши, а Унгарија е по нас. Македонска логика...

Каде сме по овој економски критериум?
1730992949425.png

1730993489404.png

1730994068273.png
1730996328374.png
1730996513247.png

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.868
Поени од реакции
4.997

Уааааааауууу!...(пак).

Се сети дека од твојот пост, во кој се наведени само услужни фирми во кои нема реална економија, па наведуваш други бугарски фирми кои се „као„ успешни па дури и споменати во релевантни извори на информации од областа на економијата!...:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom