Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.602
Поени од реакции
42.122
Развиле тактика германците, те буткаат на туф за да купиш нова кола. Сибале векот они.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.394
Секако, плус тој што те бутнал зема процент.
Си ебале матер. Опелот ќе го поминам со еуро 5.

Ама мерцедесот со еуро 6 тешко. Измислиле нови правила од лани и возила од 2020 година заради DPF не ги пуштаат на технички. Не се исплаќа нов DPF секкои 2 години, така да и официјално германците му имаат објавено смрт на дизелот.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.300
Си ебале матер. Опелот ќе го поминам со еуро 5.

Ама мерцедесот со еуро 6 тешко. Измислиле нови правила од лани и возила од 2020 година заради DPF не ги пуштаат на технички. Не се исплаќа нов DPF секкои 2 години, така да и официјално германците му имаат објавено смрт на дизелот.
Балканци или бабари (арапи) ќе ти направат ТУВ за пари. Тоа за бензинците, за дизелашите прав си.

Член од
30 ноември 2014
Мислења
160
Поени од реакции
224
Таму повеќе земаат мито, него тука. Батали приказните од пред 30год, кога се било идеално.
Сега го пратам Будучи Класици, и дури изненаден сум, какви се половните возила од Швајцарија/Германија. Заведено во сервисна книшка дека е извршен сервис, а уствари пола работи не сменети. И таму почнале со дубари.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.394
Таму повеќе земаат мито, него тука. Батали приказните од пред 30год, кога се било идеално.
Сега го пратам Будучи Класици, и дури изненаден сум, какви се половните возила од Швајцарија/Германија. Заведено во сервисна книшка дека е извршен сервис, а уствари пола работи не сменети. И таму почнале со дубари.
Тоа дека заведуваат работи како сменети, а уствари не се сменети е точно.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
Што би купиле меѓу Пежо 2008, Шкода Јети, Нисан Кашкаи и Киа Спортејџ?
За до 10 000 евра половна.
Не сакам нова кола да купувам до 2027ма година.

Член од
30 ноември 2014
Мислења
160
Поени од реакции
224
Шкода Јети (бела). И одиш да ти изработат налепници (Букви), ПОЛИЦИ и рафтови.

шала на страна, колку км поминуваш годишно, дали возиш на отворено, преферираш дизел или бенз.
Дај повеќе инфо.
И заборавив, дали имаш прв пик, од овие модели.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.300
Јетито не е заебанција, не знам како се со потрошувачка на масло бензинците али тоа би гањал, а дизелите се кандила (буквално), роднина имаше му се изнавози. Со сите ризици шо си ги носи дизелот, нормално.

Кашкаито од поранешни години, 2007 бензинците (пример) малку послаби на карики па знаеше масло да си цицни малку дали и колку го решиле тоа со поновите модели не знам али исто би било модел да се разгледа како поприоритетен од сите 4.

Киата и Пежото, можда ќе добиеш покомотна вожња ама за кварови не знам како ќе си поминеш со овие 2 модели (треба да каже некој со искуство).

Во секој случај гледај кое е повеќе одржувано, тоа нека ти е водилка првенствено. Потоа километражата и начинот на вожња на актуелниот газда.
Ние сите бараме „да ја пробаме“ колата, а никој не ни текнува да видиме газдата како вози и како се понаша кон сопственото возило - што и можда е клучен фактор. ;)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.394
Балканци или бабари (арапи) ќе ти направат ТУВ за пари. Тоа за бензинците, за дизелашите прав си.
Денес од 4ти пат поминав на TÜV.

1. Вредноста за црни честички била 1,32 а нормала требало 0,5

2. Обид: адитив за DPF Liqui Moly после 100 км на автопат средно газење до 160 km/h. Резултат: 0,6

3. Обид газење на автопат пак 100 км, ама грешката беше што отидов наредниот ден да мерат на ладен мотор. Резултат: 0,8.

4. Обид газење на автопат 100 км со најмалку 3000 вртежи во минута, загреан мотор и плус со четка за заби :icon_mrgr: и влажни марамчиња го исчистив ауспухот од гарежот (имаше поприлично доста)
Резултат: 0,37

TÜV помина, сега има мир две години:D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.602
Поени од реакции
42.122

2. Обид: адитив за DPF Liqui Moly после 100 км на автопат средно газење до 160 km/h. Резултат: 0,6

3. Обид газење на автопат пак 100 км, ама грешката беше што отидов наредниот ден да мерат на ладен мотор. Резултат: 0,8.

4. Обид газење на автопат 100 км со најмалку 3000 вртежи во минута, загреан мотор и плус со четка за заби :icon_mrgr: и влажни марамчиња го исчистив ауспухот од гарежот (имаше поприлично доста)

До тогаш ќе заработиш за нова Астра со Пежо мотор.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.300

Ги чистат ауспусите со разни четки и средства пред ТУВ хахаха, а пази мене шо ми се дешава.

Имав точна локација во соседната населба од Либанец кој дава тув за чакати, падна телефонот си еба мајката екранот и нормално нов телефон е поевтино него екран тука да поправаш.

Отиде контактот, не дека немаше да го најдам ако извозев 5-6км дотаму, али ајде си реков ќе ја носам така на ТУВ кај шваби па где пукло пукло.

Годинава бев со неа Италија на одмор, башка МКД и цел пат трускање по патишта, овде нормално не ја штедам - предницата беше отидена леле мори мајко и ја слушав во вожња кај шо си „клацка“.

На ТУВ, замисли, НЕМАШ рикверц светло и НЕМАШ светло на таблици назад.
Па да ти ебам матер и во ТУВ и во свети ТУВ и во Имачка и во сервиси овластени и во програми баждарени и во луѓе со Аусбилдунг таму шо ти проверуваат демек. Сите на куп да се носите.

Сензорот за рикверц светло *(прекидач најобичен со штраф одозгора) го сменив сам (цели 9 евра кошташе) и жицата за светло на таблици ја залемив пошто беше во прекин кај шо преклопфа багажот во снопот. Некој лемел претходно ама не завршил работа како треба.

И пази сеа, одам, ми даваат ТУВ (овва уште септември беше), па си нарачвам цела предница (пошто куглите не се менуваат кај мене посебно туку со нитни се фатени за раменото - па ај цело го сменив, не дека некој го менал пред мене од 2010), Лемфордер на попуст. 2 рамена и стабилизатори од оваа марка (најдобра за ДЕ пазар) ме фатија помалку отколку работната рака кај Босанецот (а уствари бабари деца се учат и едно германче, тој само микроменаџира) и ко видов како не прсна WD40 или било кое срање на штрафот туку му запна машки да го отштрафува додека овој квичеше ти се чини сеа ќе се скрши си реков батуле без разлика на тоа шо немаш време, понекогаш и алат и знаење ти поќе „сервисер“ во оваа Имачка не гледаш.

200 евра покасно, комплетно нова предница сменета - ни крцка, ни тропка. Поќе работна рака ме фати него материјал.

И то ова кај Босанецот, со фирма регистрирана со сите нишани, башка и центрирање во таа цена.
Кај Германецот, да му ја сестра му наебам, за три помочани штрафа по страна на рамената и по 2 на стабилизаторите (за добар мајстор саат време сосе центрирање пошто прелесно е да смениш на ова возило - само шо неам ни алат ни време моментално), цената со „која ќе почнеме“ - го налгаси ова 2 пати, беше 350 еур.
Му наебав 350 мајки и си заминав.
Ги лажи бабите шо возат уште кола за до Лидл шо им е на 200 метри, млати пари од пензионери ко да нема утре.

Јебеш тоа, осигурањето ќе поскапи од НГ за 25% во Имачка, пошто нели се ИМА, па сеа треба да го барам тоа агентот да прашам колку ќе дај попуст ако му платам за цела година унапред, ако не ќе му речам „Путуј Игумане“ и менвам ново. Од годинава можи да се сменат до крај Ноември.

Данок за загадување плаќам помочани 60 еур годишно, осигурувањето 80-че месечно, па ќе ти ебам и осигурање и сичкото.

Се чека @Ron Burgundy да ни каже како тоа сме се заебале шо живееме во странство и кога сме будали арно ни прават. :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.602
Поени од реакции
42.122
Имам заработено јас и за Ламбо и за Ферари, не бери гајле за мене.
па зошто живееш ко егеец со астриче старо 10 години. Еднаш се живее, купи си ламбо и уживај во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom