Апостолски пости

Дали ќе го постите постот?

• Да, планирам

Гласови: 3 21,4%
  • Не, не планирам

Гласови: 7 50,0%
  • Не знам

Гласови: 2 14,3%
  • Не сум православен христијанин

Гласови: 2 14,3%

• Вкупно гласачи
    14

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
160
Поени од реакции
123
_uploads_thumbs_resize_800x420_586196.jpg
За православните христијански верници кои се водат според Јулијанскиот календар понеделник почнува Петровденскиот пост во чест на светите апостоли Петар и Павле и му претходи на празникот Петровден, кој секогаш се одбележува на 12 јули. Дали планирате да го постите постот?
FB_IMG_1719685955474.jpg
Распоред на деновите од постот.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.922
Поени од реакции
22.003
Со лесно постот на сите.
З'што ги викаш да им е со лесно?
Тешко ли ке им биде?

Па ако е тешко,што мора да се пости,што мора да се мучиф људи?

И која е сфрха на постење? Како начин на исхрану е повржан сс ваши гревови?
И што е разлика од строг пост и масло и вино?

Член од
29 јуни 2024
Мислења
101
Поени од реакции
127
Тешко ли ке им биде?

bate ti ako ne postish drigi poste toj je za adet kon nas boga i za licno nas da se stavime na mir i strogost
mozda razberesh kako neko dietu je ama ne je bate edino sto e so verba sprema chinot i tradicijata
nekoj sto je bolen je bolen i ne mora oti navistina je tesko i neko ne moze svaki da tezi so jadenje do kraj i so meseci

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
160
Поени од реакции
123
Тешко ли ке им биде?

Затоа што така се вика, лесно да ви помине постот. Еве и јас постам. Постот не е само воздржување од месо, млеко и јајца, постот е воздржување од страсти, од правење зло, од неправди...
Постот ја чисти душата и постот не е мачење. Кој може пости, кој не може, Бог му простува.
Сврхата е прилижувањр до Бога и издржување од сите задоволства и злобни нешта.
Строг пост ко на пример за Велики Петок каде се пости само на вода и леб, дури леб и не мора. Без масло се пости понеделник, среда и петок, а со масло останатите денови.

Член од
29 јуни 2024
Мислења
101
Поени од реакции
127
Затоа што така се вика, лесно да ви помине постот. Еве и јас постам. Постот не е само воздржување од месо, млеко и јајца, постот е воздржување од страсти, од правење зло, од неправди...
Постот ја чисти душата и постот не е мачење. Кој може пости, кој не може, Бог му простува.
Сврхата е прилижувањр до Бога и издржување од сите задоволства и злобни нешта.
Строг пост ко на пример за Велики Петок каде се пости само на вода и леб, дури леб и не мора. Без масло се пости понеделник, среда и петок, а со масло останатите денови.
izgleda target mu bese da se ismeva so ovoju rabota
koj razbere razbere to je lichna stvar no ne mu lici vaka ironichno da pishe epten nezrewlo kazano i glupo prasanje oti lesno
izgleda prost chovek je vaj parva
koje prasanje ti je razberi malo detishte

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
160
Поени од реакции
123
izgleda target mu bese da se ismeva so ovoju rabota
koj razbere razbere to je lichna stvar no ne mu lici vaka ironichno da pishe epten nezrewlo kazano i glupo prasanje oti lesno
izgleda prost chovek je ovaj
Нека се исмева во други теми, нека си отвори некоја за атеисти и таму нека пишува, овде не.

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
160
Поени од реакции
123
Podrshka, predlog kako del od postot da si ja smenish slikickata, Kristijan Bejl vo Amerikan Sajko e.... sajko.

Сликичката беше колу да имам нешто, буквата Ѕ ми стоеше па ми текна на Sigma па ја ставив. Човеков нит го знам нит негов филм некогаш сум гледал.

Член од
5 мај 2016
Мислења
213
Поени од реакции
183
А ти да ми издедеш кур немиен у сред апостолски пости,без да уздригнеш,само да си глт'неш.

Убаво ве прашују што како и ти ке ме викаш глуп.

Прашање.
Кој е глуп?
Тј што веруе дека невина може да роди?
Или он што не веруе?
Зарем се дрзнуваш со погрдни зборови посебно во време на пост да се ругаш во религија да бараш одговор од верници? Оди во црква доколку си христијанин и позбори со свето лице, не е важен чинот, можеш и со монах, можеш и со поп, владика и т.н.
Ако се осеќаш како христијанин, време ти е за исповед а доколку не си крстен да се крстиш.

Ако веќе толку те интересира христијанство, почни да го читаш светото писмо (библија) нов завет!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom