Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
3 декември 2023
Мислења
13
Поени од реакции
16
Добар ден, после подолго време на задолжителна, денеска ми се смени мене статусот во ова:
  • Преписка 103**/2021 е нередовна. Необходимо е представјане на доп'лнителни документи В срок до 07.04.2024 г. следва да представите в оригинал Свидетелството за свето кр'штение на дјадо Ви и на прадјадо Ви, издадени от Б'лгарската екзархија и официални документи, издадени от б'лгарски или чуждестранни органи, с които да удостоверите, че имате родствена вр'зка с поне едно лице Ваш в'зходјашт до трета степен вклјучително, което е от б'лгарски произход. Документите трјабва да с'д'ржат информација за имената на в'зходјаштија и родствената Ви вр'зка с него. При непредставјане на документите в срок, преписката Ви ште б'де разгледана на заседание на С'вета по гражданството с мнение молбата да не б'де уважена. С'обштението е публикувано на 07.02.2024 г.
Додека на брат ми статусот се смени во следниот:

Прегледај го приврзокот 406050
Двајцата имаме аплицирано во ист термин со исти оригинални документи кои ги имаме предадено во амбасадата во Скопје додека аплициравме. Дали некој имал слична ситуација и како би можела да се среди ситуацијата? Поздрав
Како да го направам тоа и кои документи поточно ми требаат? Дали треба да доставам некои документи во Софија до советот за граѓанство, или да пратам мејл до некоја институција? Фала многу, Поздрав.
Добар ден, околу крајот на Февруари поднесов молба до Министерство за Правосудие, пред две недели се смени статусот во ова: B 11.03.2024.PNG
Колку време се чека повторно на финална?

Поздрав

Член од
21 ноември 2009
Мислења
182
Поени од реакции
316
Пасошите ни се истечени пред една година. Може ли некој да пише која е процедурата да ги обновиме во бугарска амбасада во Скопје
Автоматски споено мислење:

intervju za deca juni/2021 vo bitola . Inaku imam bugarski pasos. vcera dobiv izvestuvanje deka
  • С'вет'т по гражданство не е уважил молбата. Родителите на молителја не са отговорили подробно и изчерпателно на всички в'проси от в'просника при провеждане на интервјуто, поради което не е покрито изискването на чл. 29, ал. 3 от Закона за б'лгарското гражданство.
  • С'обштението е публикувано на 21.03.2024 г
. koja e postapkata ponatamu i dali mozi nesto da se napravi preku oficijijalna zalba
Колку се стари децата, сопругот има ли бг пасош?

Член од
10 јануари 2022
Мислења
15
Поени од реакции
20
Здраво,

Да прашам при подигање указ и адреса, меѓународните изводи извадени во Скопје дали треба да се преведат и легализираат, и ако треба некој контакт од Софија да завршиме работа!
Фала

Член од
29 октомври 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
Пасошите ни се истечени пред една година. Може ли некој да пише која е процедурата да ги обновиме во бугарска амбасада во Скопје

Колку се стари децата, сопругот има ли бг пасош?
Soprugot nema bugarski pasos. A decata se pod 14 god

Член од
11 март 2019
Мислења
25
Поени од реакции
29
Образувана преписка N:19×××/2022/25.11.2022 г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

Уште колку време би го добил документите, потеклото е докажано преку татко?
И мене истото ме интересира, колку време се чека на овој статус...искуство од некој скоро што му се сменал

Член од
17 јануари 2023
Мислења
4
Поени од реакции
1
И мене истото ме интересира, колку време се чека на овој статус...искуство од некој скоро што му се сменал
Мислиш воопшто? Други велат од 2 до 2,5 години на овој статус. А 2022 година сè уште не е започнатa

Член од
30 мај 2018
Мислења
83
Поени од реакции
68
Momentalno oktomvri 2021 preminva na finalna, posleden broj so go imam e 1611x. Po nekoja moja procenka juni bi trebalo da pocni 2022 da preminva vo finalna.

Член од
23 март 2024
Мислења
8
Поени од реакции
7

Procedura je sledeća: Ponesite stare bug. pasoše i u ambasadi popunićete na bugarski jezik formular (zahtev za izdavanje ličnih dokumenata), potom će Vas slikati i platićete taksu za izdavanje novog dokumenta. Za ličnu kartu taksa je 25 evro a za pasoš 46 evro (ukupno 71 evro). Uzeće Vam stare pasoše i čekaćete za nove oko 3-4 meseca. Isto to možete uraditi i u Bugarskoj (u tamošnoj policiji) u zavisnosti od Vaše adresne registracije u Bugarskoj.

Член од
21 ноември 2009
Мислења
182
Поени од реакции
316
Soprugot nema bugarski pasos. A decata se pod 14 god
Ние вадевме пред пет години за децата. Двајцата имаме пасоши и веднаш им дадоа државјанство, немаше интервју. За вашиот случај не знам како оди постапката.

Член од
27 декември 2022
Мислења
11
Поени од реакции
5
Momentalno oktomvri 2021 preminva na finalna, posleden broj so go imam e 1611x. Po nekoja moja procenka juni bi trebalo da pocni 2022 da preminva vo finalna.

Jas sum 17xxx septemvri 2021 Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване. Nema nikakva promena od dekemvri 2022

Kajgana Shop

На врв Bottom