Kazav nekoja strana prethodno, slicno vaka napravija Evreite, dozvolija da im vleze Hamas i da im ubivaat civili ama zatoa sega napravija etnicko cistenje vo Gaza i pred svetot se povikuvaa na teroristite deka se krivi.. Znaci za da mozat Evreite da napravat etnicko cistenje i da se vadat na toa deka imalo teroristi sto go zagrozuvalo naselenieto, namerno dozvolija da vleze Hamas iako imaat top3 razuznavanje u svetot - Mosad (pokraj britanskoto i americkoto).. Zatoa mislam deka Putin namerno go dozvoli ova, za sega da ima odvrzani race da udri pojako vo Ukraina i duri moze i na Kavkazot tie teroristickite kelii sto mu se matkaat.. Nego ne mu e za pogolema sila za na domasna scena, na Putin mu treba za svetot da vidi ej videte ni pravat terorizam ke udram pojako i nema da mislam na posledicite.. Realno do sega Rusija vnimavase na civili vo Ukraina vnimavase na sekoj aspekt da ne bide klasicna vojna i mavase samo na voena infrastruktura.. Sega moze ke ramni so zemja gradovi polni so civili i da rece ete ni pravea terorizam pa sea morame da gi unistime (nesto sto go pravi Izrael momentalno vo Gaza).. Mi ja sfakjas sea poentata?
Да, ти ја разбирам поентата но не се сложувам. Од секој аспект нема основа. Дури и да речеме дека Нетањаху го оставил нападот за да прави геноцид, Путин нема никаква потреба од такви гимнастики. Од 2014 има оправдана причина да ги покоси нацистите, тие веќе правеа геноцид врз руското население низ Украина, особено Донбас и Одеса. Буквално спроведува специјална операција или веќе војна веќе 2.5 год, не му треба дополнителна причина. Буквално веќе има 3 потврдени терористички напади од украинските служби врз цивили на руска територија. Буквално Норд Стрим му го рокнаа дали Украина сакаш да ги обвиниш или Ми6/циа сеедно е. Буквално Донбас го бомбардираат исклуливо на цивилни цели. Белгород исто, претежно цивилни цели. Рафинериите и Крим и Севастопољ и пристаништата не ги ни бројам еве да ги оквалификуваме као некои легитимни цели.
Причини и поводи да ја срамни Украина имал отпојќе досега и тоа е целта на западот, го провоцира постојано за да направи некој екстремен напад или од реваншизам да удри по цивили па да го распнат медиумски и да го возат тој наратив до бесвест. Они и вака го тераат непрестајно тој наратив ама цел свет гледа дека исклучиво воени цели гаѓа и затоа не им проаѓа баш најдобро спинот.
Исто така, мора сите да разберат, од почетокот на СО, Путин кажа дека веќе завршил со западот, т.е. веќе не се секира како ќе го гледал светот, како што и сам кажа кај Такер, невозможно е да се бориш против пропагандната машинерија на западот или како што точно ја квалификува како империја на лаги.
Едно е сигурно, досега се покажа дека воопшто не му значат пораките или однесувањето или заканите од западот. Тера по свој план и програма и не скршнува колку и да се обидуваат да го испровоцираат.
П.С. колку сурово и да звучи, овој грозоморен чин е многу послаба причина да преземе екстремни чекори према нацистите од тој на рокање на Норд Стрим. Не заборавај и Бајден и Нуланд и полскиот пратеник и сите докази досеа укажуваат кој стои позади тоа и кој го изврши. Таков напад на државен имот и потенцијален профит у миљарди се казнува со најмалку иста мера, а најдобро дупло за да не им текне пак.
Така да, апсолутно не држи вода дека "го дозволил" ова за да добиел "оправдание" за поголем напад. И без ништо од горе набројаното, само со геноцидот од 2014 од страна нацистите према руското население, на кој западот мижеше, па уште и кур си играа со него со тие Минск1 и Минск2, имаше и повеќе од доволно причини и оправданија да ги претвори во честички.