Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
17 декември 2019
Мислења
2.780
Поени од реакции
4.762
Ама чекај сега малку... Кавказот го владеат веќе неколку векови, нема потреба да го ораат. А Украина секако веќе 2+ години ја ораат.
Тогаш чуму фолс флаг за Украина/Кафказ?
Glup se pravis ili slep si ne citas sto napisav??

Zatoa mislam deka Putin namerno go dozvoli ova, za sega da ima odvrzani race da udri pojako vo Ukraina i duri moze i na Kavkazot tie teroristickite kelii sto mu se matkaat.. Nego ne mu e za pogolema sila za na domasna scena, na Putin mu treba za svetot da vidi ej videte ni pravat terorizam ke udram pojako i nema da mislam na posledicite.. Realno do sega Rusija vnimavase na civili vo Ukraina vnimavase na sekoj aspekt da ne bide klasicna vojna i mavase samo na voena infrastruktura.. Sega moze ke ramni so zemja gradovi polni so civili i da rece ete ni pravea terorizam pa sea morame da gi unistime (nesto sto go pravi Izrael momentalno vo Gaza)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Glup se pravis ili slep si ne citas sto napisav??
Чекај... Три пати ти кажувам дека фолс флаг се прави за да се направи изговор за некаква екслација. И дека ескалација за Русија би била да нападне западно од Украина, не да ја нападне Украина пошто таму Русија веќе води војна во Украина (и не им треба фолс флаг за Украина). Три пати ти го кажувам ова. Полека ти го објаснувам и без многу зборови за како и глуп да може да го разбере... И ти мене ме прашуваш дали сум глуп?

Ај читај полека: Русија нема потреба овде да прави фолс флагови.
Се разбира ако нападнат нешто друго освен Украина тогаш ти ќе бидеш во право, а јас глупиот. Но во спротивно... :unsure:

едит: И ова... Ако мислиш дека Путин мора да си убие стотици цивили за да има изговор “да чисти терористички келии на Кафказ“, епа тогаш ни кантар не те мери. Глyп е недоволно описно.

Во ред е да ги земаш сите опции во обзир, дури и да шпекулураш. Ама еднаш кога ќе ти објаснат (како за и глуп да разбере) дека не е така, и кога ќе продолжиш да верглаш за фолс флагови... Епа тогаш провоцираш вакви реплики. Ај соземи се малку, не те напаѓам. Само ти посочувам дека грешиш.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.607
Поени од реакции
5.323
Чекај... Три пати ти кажувам дека фолс флаг се прави за да се направи изговор за некаква екслација. И дека ескалација за Русија би била да нападне западно од Украина, не да се нападне Украина пошто таму Русија веќе води војна. Три пати ти го кажувам ова. Полека ти го кажувам, и без многу зборови за како и глуп да може да го разбере... И ти мене ме прашуваш дали сум глуп?

Ај читај полека: Русија нема потреба овде да прави фолс флагови.
Се разбира ако нападнат нешто друго освен Украина тогаш ти ќе бидеш во право, а јас глупиот. Но во спротивно... :unsure:
Молам да се користи службениот опис, а тоа е Специјална Воена Операција.
Дали ќе имаме војна е прашањето кое многумина ги интересира?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Не знам еве ти кажи ми, Туполев стратешките бомбардери кај ги летаат. Просветли ме.
Автоматски споено мислење:

Не не, требаше да го кажеш стандардниот одговор што се користи на темава. Можат, ама не сакаат! Се воздржуваат! :pos: :pos:
Ете ти пишав, на 2000 и од таму гаѓаат нацисти дури и во западна Украина.

E

enzo8

Гостин
Баш така, свињава остаре 15 години за еден ден:
Баш сега го видов на Х, ликов изгледа како зомби, колку ми е мило само без разлика што е човек, само вака треба.
Ставиле и слика како го малтретираат со струја врзана за муда, само така, јавно и јасно, да се покаже пример како треба со нив.
Ми нема логика овие да се ИСИС а да бегаат да преживеат, обично се нели алах акбар и се убиваат, кој знае што ќе излезе на крај.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.449
Поени од реакции
5.974
Дволичноста која што владее во ЕУ е нешто неверојатно, нормално дека зборувам за односот према балтичките земји.
Литванија, Летонија и Естонија (особено последниве две) имаат значително руско население до таа мера каде што 30-40% од Рига и Талин се составени од Руси.

Слично демографска состојба како и во Македонија, само што кај нас за малцинствата не смее да се писне збор, додека во тие земји се затвараат школи на руски и се забранува учење на руски јазик, проблеми со државјанства...и се тоа со АМИН од ЕУ и никаков отпор од озлогласената унија на рамноправност.

А тука кај нас предавања по морал и етики добиваме од нив, нормално придружени со домашните квинслизи.

*И не ми зборувајте за тоа дека Русите биле дошљаци таму

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Kazav nekoja strana prethodno, slicno vaka napravija Evreite, dozvolija da im vleze Hamas i da im ubivaat civili ama zatoa sega napravija etnicko cistenje vo Gaza i pred svetot se povikuvaa na teroristite deka se krivi.. Znaci za da mozat Evreite da napravat etnicko cistenje i da se vadat na toa deka imalo teroristi sto go zagrozuvalo naselenieto, namerno dozvolija da vleze Hamas iako imaat top3 razuznavanje u svetot - Mosad (pokraj britanskoto i americkoto).. Zatoa mislam deka Putin namerno go dozvoli ova, za sega da ima odvrzani race da udri pojako vo Ukraina i duri moze i na Kavkazot tie teroristickite kelii sto mu se matkaat.. Nego ne mu e za pogolema sila za na domasna scena, na Putin mu treba za svetot da vidi ej videte ni pravat terorizam ke udram pojako i nema da mislam na posledicite.. Realno do sega Rusija vnimavase na civili vo Ukraina vnimavase na sekoj aspekt da ne bide klasicna vojna i mavase samo na voena infrastruktura.. Sega moze ke ramni so zemja gradovi polni so civili i da rece ete ni pravea terorizam pa sea morame da gi unistime (nesto sto go pravi Izrael momentalno vo Gaza).. Mi ja sfakjas sea poentata?
Да, ти ја разбирам поентата но не се сложувам. Од секој аспект нема основа. Дури и да речеме дека Нетањаху го оставил нападот за да прави геноцид, Путин нема никаква потреба од такви гимнастики. Од 2014 има оправдана причина да ги покоси нацистите, тие веќе правеа геноцид врз руското население низ Украина, особено Донбас и Одеса. Буквално спроведува специјална операција или веќе војна веќе 2.5 год, не му треба дополнителна причина. Буквално веќе има 3 потврдени терористички напади од украинските служби врз цивили на руска територија. Буквално Норд Стрим му го рокнаа дали Украина сакаш да ги обвиниш или Ми6/циа сеедно е. Буквално Донбас го бомбардираат исклуливо на цивилни цели. Белгород исто, претежно цивилни цели. Рафинериите и Крим и Севастопољ и пристаништата не ги ни бројам еве да ги оквалификуваме као некои легитимни цели.

Причини и поводи да ја срамни Украина имал отпојќе досега и тоа е целта на западот, го провоцира постојано за да направи некој екстремен напад или од реваншизам да удри по цивили па да го распнат медиумски и да го возат тој наратив до бесвест. Они и вака го тераат непрестајно тој наратив ама цел свет гледа дека исклучиво воени цели гаѓа и затоа не им проаѓа баш најдобро спинот.

Исто така, мора сите да разберат, од почетокот на СО, Путин кажа дека веќе завршил со западот, т.е. веќе не се секира како ќе го гледал светот, како што и сам кажа кај Такер, невозможно е да се бориш против пропагандната машинерија на западот или како што точно ја квалификува како империја на лаги.

Едно е сигурно, досега се покажа дека воопшто не му значат пораките или однесувањето или заканите од западот. Тера по свој план и програма и не скршнува колку и да се обидуваат да го испровоцираат.

П.С. колку сурово и да звучи, овој грозоморен чин е многу послаба причина да преземе екстремни чекори према нацистите од тој на рокање на Норд Стрим. Не заборавај и Бајден и Нуланд и полскиот пратеник и сите докази досеа укажуваат кој стои позади тоа и кој го изврши. Таков напад на државен имот и потенцијален профит у миљарди се казнува со најмалку иста мера, а најдобро дупло за да не им текне пак.

Така да, апсолутно не држи вода дека "го дозволил" ова за да добиел "оправдание" за поголем напад. И без ништо од горе набројаното, само со геноцидот од 2014 од страна нацистите према руското население, на кој западот мижеше, па уште и кур си играа со него со тие Минск1 и Минск2, имаше и повеќе од доволно причини и оправданија да ги претвори во честички.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.480
Поени од реакции
5.183
Таа девојката што му подметна бомба на новинарот, и што се правеше луда дека не знаела дека му носи бомба, потоа се испостави дека е директно поврзана со агенти на СБУ. Топтан со снимки/фотографии, повеќе од солидни суми финансиски средства, итн.

Ќерката на Дугин (новинарка), загина од бомба поставена од жена агент на СБУ. Има снимка каде се гледа како ја поставува бомбата, а потоа е уапсена на ЕУ граница.

Грузиски шофер е наместен да вози камион полн со експлозив, кој потоа далечински е детониран на кримскиот мост. Не успеаја ни озбилно да го оштетат мостот, ама успеаја да ги убијат родителите на девојче кое се гледаше на снимки како ползи преку мртвите родители да излезе од запалениот автомобил. Имаа несреќа да бидат блиску до камионот во моментот на експлозијата (го претекнуваа, има снимка од целиот настан).

Има уште дузина и повеќе примери, и само некој со скроз затворени очи (како @Ne_sum_ja или @Human ) може да се прави неук/глуп дека Украина има и тоа каква докажана историја на тероризам. Тоа е дури и без да го земеме во обзир масакрот во Одеса, 10+ години убивање цивили во Доњетск со артилерија, касетна муниција, и далечинско поставени мини. Дури и без убивањето цивили во регионите на Белгород и Крим. И без куп други примери.
Новинарот и Дугин беа отворени пропагатори на Кремљ.
Мостот беше и е клучна инфраструктура во снабдувањето на фронтот. Легитимни мети во војна.
Од каква вредност е убиство на еден куп цивили во рандом трговски центар?

Ајде Ванлоче, можеш ти подобро.
Вклучи когнитивна дисонанца и cui bono. Одамна не ги верглаш по темиве.
смени Русија со САД.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.294
Поени од реакции
13.868
Ете според Ранд не користеле веќе Русите миг31 само су-34 за да пукаат кинжали. Згора на тоа 4 кинжали во месецот можеле да произведат. Плус Патриотот веќе ги пресретнувал. Видовме како тој во Киев што му направиа булз ај. :D
Све што имаат пишано све имаат промашен.

Баш сега го видов на Х, ликов изгледа како зомби, колку ми е мило само без разлика што е човек, само вака треба.
Ставиле и слика како го малтретираат со струја врзана за муда, само така, јавно и јасно, да се покаже пример како треба со нив.
Ми нема логика овие да се ИСИС а да бегаат да преживеат, обично се нели алах акбар и се убиваат, кој знае што ќе излезе на крај.
Ги нема западњаците да квичат за човекови права.

Малце им е ова. Треба семејствата да им ги посетат и така редум.

Нема логика дека се Исис, тие живееат да бидат мартјард. Нема логика и на сликата што дигнале лева рака со прстот нагоре. Правило непишано е десна рака и прст нагоре како заштитен гест на Исис. Нема шанси некој што е хардкорд Исис член спремен да убива да го практикува ова погрешно.
Нема логика дека и на телграм дека ги регрутирале. Не дејствува така Исис. Нема логика и дека им ветиле 500.000 рубљи околу 5000 евра за да го сторат ова. Кога на бауштеле на црно во Москва земаат по 150.000-200.000 рубљи.
Па уште во рубљи ќе исплата.

Баш ме интересира каде биле пред Турција. Едниот од извршителите бил уште на 7ми бил во трговскиот и веројатно анализирал што како се одвива и започнуваат подготовките за нападот, го фатил фотограф кок бил дента во трговскиот и правел фотки од поситителите. На 9ти март во трговскиот се одвиваше концерт на Шаман, доста популарен артист.

На 8ми амбсадата на Сад предупредува за можен терористички напад.

Некако како точно да знаеле што се случува.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
1.5K?
Др'ж 3К!
(малку е зар'ѓана, ама глајдинг модулот е чичка нов) :unsure:

Автоматски споено мислење:

За Шојгу ги фарбале малку (да нема стрељот).

Оваа зарѓаната е нарачана уште од Хрушчов :D

Пишав на другата тема, ќе има сега ментални гимнастики, когнитивни дисонанци.
Едно е сигурно - САД се криви.

Да беше некоја друга држава ова ќе беше фолс флег. :D

@Lester Freamon, како функционира ПВО-то на двете страни, добро е?
Или поминуваат нападите?
Во Украина мислам има задремано дедото со чифтето, кај Русите не гледам дека погодиле нешто битно, плус Недела, ловџиите се имаат запиено и нема кој да ги турне.

Kajgana Shop

На врв Bottom