Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
На 7 март истиот ден кога е издадено предупредувањето на американската амбасада, русите тврдат дека веќе неутрализирале исламистичка келија. Американците тврдат дека им ги дале доказите на русите.

MOSCOW, March 7 (Reuters) - Russia's Federal Security Service (FSB) said on Thursday it prevented an attack on a synagogue in Moscow that was plotted by an Islamic State cell, Russian state news agencies reported.

FSB said that the members of the organization had been planning "to commit a terrorist act against one of the Jewish religious institutions in Moscow", the RIA news agency quoted the report as saying.

The attackers opened fire during the attempted arrest and were "neutralized by return fire", the FSB said.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.296
Поени од реакции
13.877
Смешни се фоксњјуз и американските пропагандни центри кои тврдат дека Исис превзел одговорност и дека они стојат зад нападот. Прво од аспект на тоа да се лица кои војувале за Исис. Тие се доста добро следени, и како што ебана Македонија има листа на тоа отишол да војува така и Русите имаат листи на тоа кој војува/л за Исис. Претежно лицата се елеминираат директно по пристигнувањето во кавкаските републики. Чеченија,Ингушетија или пример Дагестан.
Начинот на кој го вршат тоа е несвојствен за алахуакбар секти. Они ќе се разнесат, и нема да мислат да избегаат од местото на злосторството. Не пак да имаат ајкју да лепат експлозивна направа за да извршат double tap напад.

И во рок од неполни 2 часа америчката пропаганда со сила турка наратив. Се со цел да се тргне сомнежот од нивната европска Исис задруга со седиште во Киев моментално. Иако баш тие имаат најголем мотив, искуство, можност и корист од нападов. Имаше веќе неколку статиии како Циа работи на Украина во соработка со СБУ и како елиминираат лица на Донбас. Поголем мотив од нивниот нема за да истероризира населените во Русија и предизвика еден вид на внатршна криза. Можностите да тренрираат вакви поединци и те како имаат со тоа што имаат дузина на секти од Кавказот кои им се во редовите на доброволците.

Исис неможе еден напад во Сирија да изврши моментално, не пак ќе потепаат над 70+ лица во Москва.

Како лик што е на релација Русија доста често подледниве години и сум запознаен со нивото на безбедност, малце чудно ми е неспособноста на обезбедувањето. Но тука впечаток е припремата и брзото елиминирањето на обезбедувањето од страна на напаѓачите. Плус се работи за приватен објект, нив ги чуваат компании за обезбедување. Железничката во Калининград само на влезот треба преку две контроли да поминеш. Автобуските станици ист принцип. Обезбедени се од државни безбедносни структури.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Како и да е, еден е фатен жив, набрго ќе држи рецитал во просториите на фсб.

Немаат фатено ниту еден од извршителите. Тоа се 5-6 души вработени во објектот.

6 мина дошле со комбе, со шок бомби и пукање го онеспособиле обезбедувањето на врата и влегле внатре. Потоа избегале со рено кола.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.481
Поени од реакции
5.183
znam peer usa i can na razglednica si ja videl ili na work and travel pred 10 godini koga si spiel na tavan u nekoja shtala u kanzas... vidi kolku se kirii u vankuver, tornonto ili u bilo koj pogolem grad vo usa nadvor od nekoe geto.
Тажно е... ама тоа е македончето. :(

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.884
Поени од реакции
21.816

непроверена информација .. од видеата кои ги има по нет вкупно се 4-ца напаѓачи од кои 3-ца носат автоматско оружје а еден од нив носи пламенофрлач.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.296
Поени од реакции
13.877

Нема потврдена информација дека имаат фатено некого жив.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.481
Поени од реакции
5.183
Начинот на кој го вршат тоа е несвојствен за алахуакбар секти. Они ќе се разнесат, и нема да мислат да избегаат од местото на злосторството. Не пак да имаат ајкју да лепат експлозивна направа за да извршат double tap напад.
Не е точно.
Нападите во Индија во 2008 и во Париз во 2015 беа слични на овие. Вооружени со лесни пушки терористите пукаа не се што ќе им дојде на пат.

Чисто информативно, Русија до пред 7-8 години имаше големи проблеми со постојани терористички напади, најчесто организирани од исламски организации од Кавказот.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.296
Поени од реакции
13.877
115 повредни од кои 5 се деца. Од 5те деца, едно е во тешка ситуација. Од 110 возрасни, 60ет се во тешка ситуација.

Над 70 жртви.
Автоматски споено мислење:

Не е точно.
Нападите во Индија во 2008 и во Париз во 2015 беа слични на овие. Вооружени со лесни пушки терористите пукаа не се што ќе им дојде на пат.

Чисто информативно, Русија до пред 7-8 години имаше големи проблеми со постојани терористички напади, најчесто организирани од исламски организации од Кавказот.
Ааа топганбој.

За Индија не знам. За Париз знам дека ниту еден од алахуакбар не бил со план да бега после нападот.

И немора да ми информираш за тероризам во Русија. Можеш за во Мк да ме информираш.

Мене барем ми е јасно ги подготвуваше сектите во Чеченија и околината.

Патем доколу испадне дека се европскиот Исис вмешани, тероризам ќе е или како го викаше ти она убивањето цивили во претходните дискусии?

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Од искуство ќе кажам само, обичниот граѓанин не знае и не може да разбере што значи спречување терористички напад. Не постои служба и држава која може да спречи или предвиди 100% од евентуални напади.

Прерано е да се збори за некаков ако уопште имало пропуст на службите. Нема врска дали се обучени професионалци или аматери радикали, пеколно тешко е да се спречи и предвиди. И трагедијата е што 99 да спречиш и 100000 животи да спасиш, 1 ќе пројде некако и нажалост ќе има жртви и тој ќе се памти.

Скоро во сите европски земји имаше терористички напади коа беше бегалската криза и исис. Ако некој се намерачил да изврши терористички напад, особено ако е радикализиран и спреман од некоја посериозна служба, многу се мали шансите дека сите до еден обиди некој може да ги спречи.

Со оглед на се поголемите проблеми за западот во Украина а богами и во своите земји, јасно е дека интерес од ова имаат тие. Кои и да се извршителите, нарачателите се од запад или Украина. На далечно трето место некоја исламска терористичка орг. (не им е ваков модус операнди).

Штета што не фатиле а и многу веројатно нема да фатат никој од извршителите за да одма се расчисти случајот, вака ќе треба опсежна и долга истрага и секој ќе верува или не верува на истата според своите навијачки убедувања.

Макед0нер

Red Devil
Член од
7 март 2012
Мислења
759
Поени од реакции
642
BREAKING: The attackers were 'Slavs, above average height, and may have used fake beards and mustaches', and were likely part of the Pro-Ukraine 'Russian Volunteer Corps'

– Sources to Kommersant, one of Russia's largest state-owned newspapers

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Исто како со Северен тек ќе се знае кога ќе се види кој има корист од тоа.
Зарем со Северен тек гасоводот, не се знае кој има корист од неговото уништување? :unsure:

Терористичкиов напад во Москва е надвор од целиот начин на оперирање на Украина во оваа војна. Не сум убеден дека ова се они, или пак дека е од Киев ова нарачано.

Разочарани руски војници, налутени бивши украински војници, накурчени Вагнерци. Не верувам дека ова го праи официјална Украина, од просра причина што ништо не добива со ова, напротив може да изгуби.
Дури и да ги рачунаш Украина за независен играч (што не се ), од ракав може да се набројат повеќе нивни чисто терористички чинови. Колку типично (за тебе) и нереално неинформирано гледиште. Како од Марс да си паднат (или како од СNN да се информираш). Тоа во исто време додека лагано игнорираш цела серија украински терористички напади со стотици убиени, ладно кажуваш дека руски војници или платеници на Вагнер ќе земат да убиваат цивили... Инфантилно нонсенсичен си.

И кои се жити се тие „налутени бивши украински војници“?
Бивш украински војник е само мртов украински војник, и/или инвалид украински војник. Или ти знаеш за некој што е демобилизиран?

Од која дупка го извади ова? Го прочита во вечерње глупости ?
Чеченскиот батаљон учествуваше во сите поголеми битки, последно со упадот кај Белгород... Класично како за @Ne_sum_ja , oд шyпак да ги вадеше глупостиве повеќе шанса ќе имаше да погоди нешто.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.481
Поени од реакции
5.183
Ааа топганбој.

За Индија не знам. За Париз знам дека ниту еден од алахуакбар не бил со план да бега после нападот.

И немора да ми информираш за тероризам во Русија. Можеш за во Мк да ме информираш.

Мене барем ми е јасно ги подготвуваше сектите во Чеченија и околината.
Не, ама не е првпат. За жал нема да биде ни последен.
Чисто да се знаат фактите кога ќе почне да се покажува кон некого со прсти.
А дали планирале да завршат таму или им се дала можност, тоа е друго прашање, што не е ни битно, еднаш кога веќе ги имаш профилите на терористите.
I guess putinboy. :(

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Не е точно.
Нападите во Индија во 2008 и во Париз во 2015 беа слични на овие. Вооружени со лесни пушки терористите пукаа не се што ќе им дојде на пат
Делумно точно. Барем во Париз нападот беше извршен од таканаречен "lone wolf". Директно неповрзан со исис и не испратен и спреман од исис, туку нивни симпатизер и радикал кој се самоиндоктринирал и го избршува чинот во име на алах и исис. Исис потоа, ради пропагандни цели за регрутација, "ја презима одговорноста"

Исто е ама не е исто :toe:

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.296
Поени од реакции
13.877
Од искуство ќе кажам само, обичниот граѓанин не знае и не може да разбере што значи спречување терористички напад. Не постои служба и држава која може да спречи или предвиди 100% од евентуални напади.

Прерано е да се збори за некаков ако уопште имало пропуст на службите. Нема врска дали се обучени професионалци или аматери радикали, пеколно тешко е да се спречи и предвиди. И трагедијата е што 99 да спречиш и 100000 животи да спасиш, 1 ќе пројде некако и нажалост ќе има жртви и тој ќе се памти.

Скоро во сите европски земји имаше терористички напади коа беше бегалската криза и исис. Ако некој се намерачил да изврши терористички напад, особено ако е радикализиран и спреман од некоја посериозна служба, многу се мали шансите дека сите до еден обиди некој може да ги спречи.

Со оглед на се поголемите проблеми за западот во Украина а богами и во своите земји, јасно е дека интерес од ова имаат тие. Кои и да се извршителите, нарачателите се од запад или Украина. На далечно трето место некоја исламска терористичка орг. (не им е ваков модус операнди).

Штета што не фатиле а и многу веројатно нема да фатат никој од извршителите за да одма се расчисти случајот, вака ќе треба опсежна и долга истрага и секој ќе верува или не верува на истата според своите навијачки убедувања.

Има доста сведоци. Веќе се појауваат вести со опис на напаѓачите, и првично најверојатно не се припадници на Исис ниту пак Кавкасци. Туку припадници на словенската група народи.
Автоматски споено мислење:

Најново непотврдено инфо е дека напаѓачите се забаракадирале во една од просториите на трговскиот центар.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom