Што ни оставија предците, колку е надежен нашиот генотип?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Во САД како резултат на уникатното глобално истражување по генетичко здравје- опфатени беа 193 држави, а Русија доби во него високо 5-то место .Во светот секоја година се раѓаат околу 8 млн деца со сериозни генетски дефекти (околу 6% од сите новородени ).

Македонија е на незавидно 66-то место, Албанија на 56-то, а Бугарија на 32-ро.

Во истражувањето се вбројувале сите вродени генетски дефекти или со делумна генетичка природа: болести на срце, болести на крвта (таласемија и анемија), синдром Даун. Добиените податоци дозволуваат да се определат главните мерки за намалување на бројот на генетските заболувања. Многу од нив иако едноставни , сепак се ефективни : вакцинација, јодирана сол, витамини.... А како фактори кои придонесуваат за нивна појава - екологијата, кровнороднински бракови , степенот на култура и образование на луѓето и др.




 
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Gluposti, ova bas me potsekja na onaa fraza od "Vikend na mrtovci" : "Da be, vo Beograd ne umiraat"

Koga ke vidis prvi na listata se posranite zemji od Zapadna Evropa i Prviot Svet, a znaejki deka istite tie se prvi i vo poroci,(droga alkohol, steroidi, solariumi itn itn), koi se predispozicii za genetski narusuvanja, listata ja pravi NEVALIDNA.
Samopromocija ili sto ??:pos2::pos2:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Богами, ептен глупости. :tapp:
 
J

Johnny Stulic

Гостин
Мене ме чуди каков фактор е степенот на образование и културата во генетиката?
 
J

Johnny Stulic

Гостин
Можеби тоа што во тие земји нема промискуитет и инцест :smir:
Па не би рекол дека е така промискуитетот е сепак некој феномен од кој патат развиените земји зошто кај оние послабо-развиените сексот е сеуште табу тема.
За инцестот кој е минорна појава исто така не е фактор недоволната образованост би реков дека е некоја девијантна појава која не е поврзано со некој културно-образовни влијанија .
 
Член од
14 ноември 2008
Мислења
29
Поени од реакции
1
Fakt e deka za mnogu pati se zgolemuva rizichnost odnosno shansata da se rodi bebe so defekti ili bolesti koga ima meshanje na ista krv.

Zatoa stapenosta na bolesti e povisoka kaj muslimanskite zemji vo koi chesto se zemaat bratuched/bratuchedka, itn.

Vo mnogu od razvienite drzhavi, toa e zabraneto so zakon.

Vo pravoslavnite zemji, iako da ne e zabraneto so zakon, toa e zabraneto spored Pravoslavnata Crkva (mislam do chetvrto koleno).

Sigurno i drugi faktori igraat ogromna uloga, no meshanjeto na krvta e edna od vaznite faktori.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Навистина во црвените земји со исклучок на две три африкански на крајот сите се муслимански земји. Дали верата или обичаите тука играат улога или едноставно примитивните услови за живот би било интересно да се дознае.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom