Фан клуб - РК Металург

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Хммм, понуден му е нов договор на Станиќ, ќе видиме што ќе реши.
Reklo bi se „odbranili“ ste ga od Vardara tokom prošle sezone, a baratalo se cifrom od 800.000 evra. Toliko da se pokaže da Vardar ne može da vas pobedi van terena, iako je finansijski moćniji?

- Nismo ratovali sa Vardarom. Novac nije bitan. Da li je novac presudio u borbi za titulu? Pa, mi smo je osvojili. Za Stanića mi smo dali Žarka Markovića, ali i platili neko obeštećenje Gepingenu. Pre toga smo platili i Koperu obeštećenje za njega. Valjda smo zaslužili da i mi nešto naplatimo? Kako je Vardar platio za Šterbika? Zašto to isto nije uradio za Stanića?
Интересно прашање?

Kako bi Metalurg trebalo da izgleda sa njima za dve-tri godine?

- Strašno. Pribojavao bih se, iskreno, takve ekipe, i da je samo gledam, a tek da moram da igram protiv nje. Tako nešto smo viđali u vreme kada je Lino bio selektor reprezentacije Hrvatske. Setite se kako su igrali Vori, Lacković i drugi. Takav model reprezentacije Hrvatske sada pravimo u Metalurgu sa balkanskim manirima. Kratko ću citirati Linu Červara kada je rekao „u mojoj vitrini fali samo titula Lige šampiona“. Ima na raspolaganju odlične mlade igrače, gladne, kakvi su bili i njegovi Hrvati kada su osvajali zlata u istim godinama. Ovo nije finalna selekcija. Većina će ostati, ali ćemo raditi i dodatnu selekciju, ako se to pokaže neophodnim. Napravili smo određeni nivo rezultata, tu su i stariji igrači, koji će pomoći mladima da dođu brže do tog nivoa.

Polako prilaze i drugi sponzori. Za kratko vreme ćemo postati finansijski jači. Kao što gradimo ekipu, gradimo i budžet koji će nas osigurati za narednih deset godina.
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Еве го целото интервјуто на македонски:

Македонската ракометна приказна уште не го достигна својот врв. Иако минатата година постави стандарди кои тешко ќе се надминат, кога се во прашање резултатите и ривалитетот меѓу Металург и Вардар, се чини дека не чекаат уште поинтересни, поквалитетни и полуди девет месеци. Што може да се очекува од Металург, освежен со некои од најталентираните играчи во Европа, за Балкан-Хандбал.ком зборуваше претседателот на клубот, Левче Китевски:

- Секоја сезона во Македонија е многу интересна. Така беше и порано, кога не располагавме со вакви буџети. Додека е Лино Червар во македонскиот ракомет, тоа така ќе биде. Тоа е човекот кој направи огромен исчекор. Тој многу помогна македонскиот ракомет да стигне до некакви европски и светски висини, на клупски и на репрезентативен план.

Ривалството со Вардар влегува во една нова фаза, имајки ги предвид засилувањата на едните и на другите…

Не размислуваме за нив. Ние имаме свој проект, тие нивен. На крајот победува проектот, а не ривалството. Порано зборувавме за ривалство, а сега во прашање се проекти. Негуваме и создаваме нешто вредно и за клубот и за македонската држава. Создаваме ракометари за репрезентација, додека Вардар е проект, кој се роди минатата година. Оној стариот Вардар, тоа е нешто друго. Тоа тогаш беше ривалство, а ова е нешто друго. Не би сакал многу да зборувам за тоа, нека пишуваат медиумите и нека зборуваат другите.

Се чини дека Металург никогаш немал толку млади квалитетни ракометари во своите редови…

Не би се согласил. Металург во 2003. година ја презеде целата младинска репрезентација, некаде 60 проценти од играчите, кои беа четврти на ЕП. Тука беа Миркуловски, Ристовски, Филип Лазаров, Димковски, Пајовски, Кузмановски, не би сакал некого да изоставам. Тогаш ги поставивме основите на некои идни успеси. Со тек на време, од нив остана само Филип Миркуловски, но, во овие десет години ние ја создававме и нашата академија, која произведе играчи, кои се основа на младинската и на кадетската репрезентации денес. Генерациски се доближивме до тоа време, иако и сега главни играчи се Миркуловски, Мојсовски, Вугринец и други. Проектот Металург не е од оваа година, го подготвуваме подолго време. За да опстанеме во модерниот ракомет мораме постојано да исфрлуваме новитети, некои нови фаци и таленти. Оваа година тоа не би требало да се очекува, но, мислам дека веќе од наредната, големите европски гиганти ќе стравуваат од Металург.

Фленсбург, со релативно млада и не толку скапа екипа, дојде до титулата во Келн. Дали е тоа патот по кој одите? Која е вашата конечна цел ?

Конечна цел не е само пласманот на Ф4 турнирот на ЕХФ Лигата на шампионите. Ние сакаме да бидеме европски шампиони. Не би сакал да го намалам успехот на Фленсбург, но, ние три години едноподруго од квалификации доаѓавме во Топ 16 фазата, двапати во Топ 8. Се бориме да создадеме адекватни услови, иако имаме убедливо најмал буџет во тоа друштво. Тоа што го имаме им го даваме, се трудиме играчите да бидат задоволни, и тоа да не се само парите, туку и можноста за напредување, развој, образование. Кога играчот сето тоа овде ќе го добие, кога ќе замине, нека му е со среќа…

Во последните шест месеци стигнаа Циндриќ, Липовина, Борозан, Џукиќ, Марсениќ. Одлични “клинци“…

Тука би ги додал Талески и Нелоски, нашите млади репрезентативци.

Како би изгледал Металург со нив за две-три години ?

Страшно. Искрено, би стравувал од таква екипа, дури и да ја гледам, а не и да играм против нејзе. Нешто слично гледавме во времето кога Лино беше селектор на репрезентацијата на Хрватска. Сетете се како играа Вори, Лацковиќ и другите. Таков модел на хрватската репрезентација сега правиме во Металург, со балкански манири. Кратко ќе го цитирам Лино Червар, кој рече дека: “во мојата витрина недостасува само титулата од Лигата на шампионите“. Има на располагање одлични млади ракометари, гладни, какви што беа и неговите Хрвати, кога освојуваа злата во истите години. Ова не е финална селекција, поголемиот дел ќе остане, но ќе правиме и дополнителна селекција, ако тоа биде неопходно. Постигнавме одредено ниво на резултати, а тука се и постарите играчи, кои ќе им помогнат на помладите побрзо да стигнат до тоа ниво.

Го доведовте Мирослав Коциќ, кој требало да биде замена за Дарко Станиќ. Каква е иднината на Станиќ во клубот, имајки предвид дека договорот му истекува следното лето ?

Иднината на Станиќ не зависи од нас. Таа зависи само од него. Како што Металург го направи овој бум во Лигата на шампионите, така и самиот Станиќ направи бум кога дојде во Металург. Заедно направивме успех, кој ќе биде историја. Се зависи од него. Червар и јас би сакале тој да размислува како што размислуваме ние, но секој човек сам решава за својата судбина…

Дали ќе му биде понуден нов договор ?

Веќе му е понуден, се зависи од него, решението е негово. Во јуни имавме разговор, остана на тоа. Не спиеме, секој момент чекаме и следиме што се случува во клубот, но и пошироко. Ние не сме клуб со финансии од калибарот на Вардар, или на стандардниот врв: Барселона, Кил, Веспрем, Пари Сен Жермен. Мораме паметно да работиме.

Би се рекло дека го “одбранивте“ од Вардар во текот на минатата сезона, а се шпекулираше со цифра од 800.000 евра. Колку да се покаже дека Вардар не може да ве победи надвор од теренот, иако е финансиски помоќен ?

Не војувавме со Вардар. Парите не се важни. Дали парите превагнаа во борбата за титулата ? Па, ние ја освоивме. За Станиќ го дадовме Жарко Марковиќ, но и му плативме надомест на Гепинген. Претходно, му плативме и на Копер за него. Претпоставувам дека и ние заслуживме нешто да наплатиме. Како Вардар плати за Штербик ? Зошто истото не го направи за Станиќ ?

Во целата таа приказна влегува и прашањето околу финансиите…

Моментално тие не задоволуваат. Не знам што би било ако е поинаку, дали повеќе пари би ја расипале атмосферата и хемијата што ги имаме во клубот. Филозофијата на Лино е дека сите постојано учиме. Пред мене претседател беше Ристо Чокрев, заедно работевме 14 години, го создававне овој нов Металург. Од кога дојде Лино, Металург стана битна алка во европскиот ракомет. Лино донесе новитети, квалитет во работата, систематичност. Имаше таленти, но не знаевме како да ги изведеме на правиот пат. Тоа го добивме со Червар. Стручноста ни е на повисоко ниво, сите тренери на младите категории учат од еден човек.

Се појавија написи дека имате проблеми ?

Пред да тргнеме со подготовките, на Червар од контекст му е извадено дека клубот има проблеми. Мило ми е што така пишуваат. Кога би биле во криза со пари, ние би губиле играчи, а ние, како што гледате, се засилуваме. Не велам дека е лесно. Сопственик на клубот е г. Јорданов, зад него стои неговиот холдинг. Полека доаѓаат и нови спонзори. За кратко време ќе станеме финансиски посилни. Како што ја градиме екипата, го градеме и буџетот, кој ќе не осигура за наредните десет години – јасен е Китевски на крајот од разговорот за Балкан-Хандбал.ком
 
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
moze da znam koi dojdoa a koi si otidoa od klubot?
Дојдоа : Дарко Џукиќ, Мирослав Косиќ, Владан Липовина, Милорад Кукоски, Мијајло Марсениќ.
Заминаа : Раде Мијатовиќ, Златко Мојсоски, Никола Кеџо, Игор Мандиќ, Дејан Пецаковски.
 
Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Снимка од финалето [DOUBLEPOST=1408855359][/DOUBLEPOST]Играле стари против млади :pos:, тесно било :icon_lol:

За тимот на помладите настапија: Коциќ, Ојлески, Георгиевски, Борозан, Циндриќ, Липовина, Марсениќ, Пешевски и Куковски.

За тимот на постарите настапија: Станиќ, Митревски, Мојсовски, Вугринец, Атман, Миркуловски, Димовски, Н.Маркоски, Јоновски, В.Маркоски и младите Манасков и Џукиќ.

Присуствувавме на одличен и крајно рамноправен натпревар, во кој победи тимот на поискусните, со резултат 19:17 (9:9).[DOUBLEPOST=1408855408][/DOUBLEPOST]ПРИЈАТЕЛСКИ ТРЕНИНГ-НАТПРЕВАР: ИСКУСТВОТО НА МЕТАЛУРГ ЈА ПОБЕДИ МЛАДОСТА НА КЛУБОТ
 
Последно уредено:
Член од
21 август 2011
Мислења
246
Поени од реакции
97
Денес му е роденден на Дејан Манасков, полни 22г. :):)
Нека му е среќен, се најдобро и да постигнува многу успеси..па за некоја година можеби ќе стане лидер на подмладениот Металург заедно со Циндриќ.:pipi:
 
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Која бројка ќе биди Талески? гледам на ростерот на официјалната страница на Металург е ставен 17 и тој и Никола Маркоски.
 
Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
РК Металург - Татран Прешов
Првиот натпревар во СЕХА лига во СЦ Борис Трајковски против екипата на Татран Прешов. Сабота (30.08.2014), 20:15, влез слободен.
 

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.241
Поени од реакции
19.440

Нашите ракометни пријатели од бундеслигашот Рајн-Некар Ловен испратија покана до раководството на македонскиот шампион Металург да присуствува на историскиот натпревар од германскиот ракометен шампионат меѓу Рајн-Некар Ловен и Хамбург, што ке се игра на 6-ти септември годинава на фудбалската ,,Commerzbank Arena,, во Франкфурт. Германскиот вицешампион се обидува да го собори светскиот рекорд по бројот на посетители на еден ракометен натпревар. Според информациите што ни ги испрати портпаролот на клубот, Кристофер Монц, досега се продадени 38 000 влезници, а капацитетот на арената во Франкфурт е 51.500. Рајн-Некар Ловен посакува што поголем број на ракометните пријатели од Европа да бидат присутни на натпреварот во Франкфурт вклучувајки го и македонскиот шампион Металург.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom