Туризмот и натаму останува неискористен потенцијал

J

Johnny Stulic

Гостин
:pos2:

Браво, ме изнасмеја.

Али за почеток, патиштата и нови климатизирани автобуси за меѓуградски превоз се обавезен почеток. Без тие две работи никогаш нема да тргне туризмот во Македонија. Како што реков, рент-а-кар е скап кај нас а и нема толку многу возила, така што единствен начин да се шетаат туристите за да ги видат нашите убавини (и да остават некоја пара) е да се земат нови автобуси.

Али пошто имаме фабрика за автобуси (демек) давачките се огромни за да се увезе асален автобус.

Се сеќавам на 95/96 кога со автобус (мислам на Галеб Охрид дека беше) поминав низ Бугарија и Романија а луѓето го гледаа како спејс шатл да дошол, нивните беа како од „Ко то тамо пева“, али се смениа работите и сега ние сме со крнтии а они со авиони.

Пред некој месец другар мој со Транскоп Битола отиде до Софија па од таму накај Варна со Бугарски автобус. Ги сликаше и двата, разлика неверојатна, кој се возел знае.
Ќе се научат ама ќе помине време тоа салам постројки автобуски нема кај нас некоја која останала од 70-тите онака рандом треба да застаниш некаде и да мафташ со раце за да те примети прекрцаниот автобус ,што да расправам идила како во некое Кубанско село да влегуваш не во Македонија тајмлес затоа и ќе кукаат дека немаат туристи не ми се расправа што ми се случи лани во Славија во ресторанот ќе одземам многу време ама со такво однесување и непрофесионалност ме чуди и толку што имаат туристи нашиве капацитети
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Крушево преплавено од туристи


26.07.2009 14:47

„Еј народе, чујте и почујте, ова е нов ден од етно градот во Крушево, бујрум повеле посетете не има многу што да се види, еј народе“.
Со овој проглас на барабанџијата кој секое утро шета низ старата крушевска чаршија започнува секој нов ден од манифестацијата етно град. Градот е преполн, чаршијата и кафеаните имаат луѓе како никогаш до сега. Комитите, турците и староградските носии предизвикаа невиден интерес кај туристите кои го преплавија градот.
„Сите крушевчани се влезени во филмот на 1903-та година, сите се облечени маскирани и среќни, бидејќи сега со оваа идеја имаат да мислат на нешто подобро и дека во Крушево може да се случи убава работа“, изјави Ранко Петровиќ, автор и идеолог на востанието..
Бројот на туристи е зголемен за 100 проценти, целиот град е вклучен во туристичкото востание и сите крушевчани живеат во филмот од 903-та.
„Посетата на Крушево за овие неколку денови е енормно зголемена, а исто така може да се каже дека целиот град е сега излезен во чаршијата и младите и старите крушевчани, атака да овој настан се покажа како полн погодок“, вели Калиопи Бојчиноска, директор на историски музеј Крушево.
Кај т.н. актери, облечени во Турци и комити има учесници од 7 до 60 години. Крушевчани се пресреќни бидејќи конечно нешто го заживеа градот и предизвика голем интерес.
„Има многу заинтересирани луѓе кои сакат да се сликаат со комитите, градот живна посетата е голема сега тука се враќаат и голем крушевчани кои се иселиле од тука за да ја видат манифестацијата“, вели Симе Србиноски, комита, учесник на манифестацијата.
„Пресреќни сме што ова се случува во нашиот град сите сме вклучени во проектот и на големо го поддржуваме“, истакна Санде Мојчески, Турчин, учесник на манифестацијата.
Најзадоволни сепак угостителите, за маса во кафулињата во старата чаршија се чека и по половина час.
„Многу туристи доаѓаат. Се разработи Крушево, многу е убаво и мислам овој проект ќе го спаси Крушево“, рече Бранко Лазарески, угостител.
Веќе започнаа да пристигнуваат и туристи од странство, екипата на А1 сретна група туристи од Украина.
„Ние сме за прв пат тука, ова е многу убав мал град, сите се многу љубезни, прекрасно е тука“, вели турист од Украина.
„Овде е многу невообичаено, луѓето се прекрасни, сите се насмеани, восхитени сме од тоа што вчера сите танцуваа на улица“, вели турист од Украина.
Наредниве денови за прв пат после 20 години во Македонија BBC ќе снима тука промотивен спот за овој настан.




Izvor A1....



I dodeka Ohrid vo nedostig na turisticka ponuda od godina vo godina go dopira dnoto na turizmot, poleka se budat pomalite turisticki mesta koi so entuzijazam i kreativnost poleka no sigurno stanuvat se poomileni kaj turistite...
Ako Krusevo denovive e polno , togas nesakam da znam sto ke se slucuva za vreme na Ilindenskite praznici...
No taka i treba da bide ... A ova kulturno vostanite treba da bide najodbar primer deka Makedonija ima sto da im ponudi na turistite i deka MAkedonija ne e zemja vo koja treba da se nudi "turbofolk" turizam...



Tuku ABC se potsmevase na ovoj proekt, so ogromno zadovolstvo go demantiram...

КОЛЕШИНСКИТЕ ВОДОПАДИ АТРАКТИВНИ ЗА ТУРИСТИТЕ
Водопадите во Колешино полека ама сигурно стануваат неизбежна туристичка дестинација во струмичкиот регион.

Со покачувањето на температурите расте и бројот на гостите кои секојдневно доаѓаат овде. Во просек колешинските водопади дневно ги посетуваат помеѓу 400 и 500 туристи, а за време на викендите ова бројка е двојно поголема.

- Сабота и недела за време на викендите таа бројка може да достигне некаде до 1.000 туристи, а кога би имало сместувачки капацитети тоа би било многу повеќе бидејќи и во работните денови би останеле гостите тука. Накратко кажано потенцијал за развој на туризмот веќе постои - вели Петар Спасов, градоначалник на општина Ново Село.

- Туристите се расположени за повеќедневен престој, тие се заинтересирани за приватно сместување за да го видат селскиот туризам кој моментално е доста атрактивен и мислам дека треба да се работи на тоа, на смесување во приватни куќи од месното население - рече Зоран Николов, менаџер по туризам.

Туристите од Македонија во моментов се најбројни, но не е мала бројката и на оние кои доаѓаат надвор од нашите граници, пред се од Холандија, Полска, Норвешка, Данска и Франција.

- Прв пат сум овде и воодоошевени сме од убавата природа и од Македонија воопшто. За прв пат во животот гледам водопад и воодоошевена сум од идејата за туширање под истиот... ние веќе го направивме тоа и беше одлично - изјави гостинка од Франција.

- Јас сигурно повторно ќе се вратам овде, а ќе препорачам да дојдат и моите пријатели, пред се поради прекрасната природа, но и поради одличната македонска храна - вели друг турист од Франција.

- Впечатокот е многу голем и би препорачала на сите кои се уште не биле тука да дојдат да ги видат - рече еден од туристите од Македонија.

Колешинските водопади се сместени во пазувите на планината Беласица помеѓу јаворова шума и камени гребени на надморска височина од 610 метри и со пад на водата во висина од 19 метри кои досега не оставиле рамнодушен ниту еден од нивните посетители.



Sitel






Poseta na Vodopadite vo Kolesino i Smolare bi preporacal na sekogo...
Kako sto citate problem e smestajot...
Kapacitet ima vo Banja Bansko a tamu se naoga i rimskata banja koja navistina e prekrasna a arheolozite si ja imat navistina profesionalno izvrseno rabotata...Ima i eden odlicen motel vo podnozjeto na belasica se vika Podgorski An no ocigledno kapacitetot mu e mnogu mal, inaku ima prekrasen ambient...i hrana...

БЕСИМИ НА СРЕДБА СО НАДЛЕЖНИТЕ ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ
Подобрување на Законот за туризам се со цел да се подобри грдата слика на дивите станоиздавачи, отворање на ниско тарифни авионски линии како на пример Охрид - Лондон, промоција на виа игнација, од идната година на туризмот да му се признае извоз т.е. сите аранжмани кои се продаваат надвор и сите средства кои доаѓаат преку Народна банка да бидат ослободени од ДДВ - се само дел од барањата на туристичките работници.

Тарифник за субвенционирање на туризмот кој треба да започне од 1 јануари идната година се со една идеја поддршка и развој на туризмот, најавија од Министерството за економија.

Министерството за економија и Хотам со спротивставени ставови во врска со тоа каква е посетеноста на туристичките дестинации.

Како што велат од Министерството за економија туризмот како гранка бележи пораст во овој период за 10 посто споредбено со останатите гранки.

Според анализите со кои располага ХОТАМ од 12 јуни -12 јули охридско -струшкиот регион е послаб со туристи во споредба со април-мај бидејќи тогаш престојуваа странските гости кои што доаѓаа на културни аранжмани т.е. 6-8 посто оваа година има послаб туризам за разлика од изминатата година. причина за тоа како што велат тие е лошиот настап на саемските манифестации, ненудењето на пакет аранжмани од страна на туристичките агенции и секако временските прилики.



Sitel
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.715
Поени од реакции
12.136
За водопади во Македонија

Водопадот Дуф, дали овие места како понуда негде може да се најдат? Како за наши, така и за странски туристи.

Радика е пак посебно нешто -вајарско дело на природата

Младите од Ростуше се убедени дека со реализацијата на нивната програма за заштита на природните споменици ќе успеат да го сочуваат ова природно богатство, да го афирмираат и да го направат достапно за сите. Очекуваат дека водопадот Дуф ќе биде туристичка дестинација за сите туристички групи што ќе минуваат низ западниот дел на Македонија.

 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Abe ova epten mnogu potencijal izleze..
Bukvalno vo sekoj region ima sto da se vidi...
A Radika e prikaska sama za sebe...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.715
Поени од реакции
12.136
За кои ниту ние не знаеме целосно :smir:
Шарајќи по сајтовите наидов на еден
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=9&pid=31
каде има повеќе информации за убавините на Македонија-езера, реки, водопади, археолошки локалитети...

На друг сајт (Крале Марко) наидов на огромен број водопади низ Македонија
http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=864FBBCA01860F42BFF5C0D6F4082AE0

За разлика од нив, туристички сојуз на Македонија нема страна, туристички сојуз на Скопје-нема страна... на другите градови не знам. Македонец не може да најде инфо за понудите, а што станува со странците кои сакаат да направат тура, да прошетаат и потрошат некој денар (странците кај нас и оние преку граница).
Освен порталот
www.exploringmacedonia.com
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
За кои ниту ние не знаеме целосно :smir:
Шарајќи по сајтовите наидов на еден
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=9&pid=31
каде има повеќе информации за убавините на Македонија-езера, реки, водопади, археолошки локалитети...

На друг сајт (Крале Марко) наидов на огромен број водопади низ Македонија
http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=864FBBCA01860F42BFF5C0D6F4082AE0

За разлика од нив, туристички сојуз на Македонија нема страна, туристички сојуз на Скопје-нема страна... на другите градови не знам. Македонец не може да најде инфо за понудите, а што станува со странците кои сакаат да направат тура, да прошетаат и потрошат некој денар (странците кај нас и оние преку граница).
Освен порталот
www.exploringmacedonia.com

Navistina neznam kako se opravat strancite...
Eve citav za Stip deka od godina vo godina ima se poveke stranski turisti, jas osven po MOMI na vremeto nikogas ne bi otisol , a gledas strancite go pronasle...
I koga sme veke kaj Stip:

Во Штип деновиве, за прв пат по шест децении се појави пајтонот
Здравица за аирлија. Вака штипјанецот Северџан Кадриев по 60 години, повторно со пајтон шета по штипската калдрма. Убеден е, идејата стара безмалку десет години ќе му носи леб на семејството.

- Мило мие што ја реализирав идејата на татко ми да направам пајтон и од него да заработувам за леб - вели среќниот Северџан.

Пајтонот пријатно ги изненади штипјани. Воодушевени се ова да е нова штипска туристичка атракција.

Кој има пари ќе вози или луксузни автомобили или ќе го возат на пајтон коментира штипјанка.

Првите патници беа странски туристи кои во лето во Штип ги има се почесто.

- Овој пајтон е прекрасен, прекрасно е чувството за миг да се чувствуваш како богатите кои се возеле во вакви нешта - смета Денис Редман од Велика Британија,

- Убаво, многу убаво, како што е и друго прекрасно во Штип - констатира Сабине Рау од Германија.

Враќањето на пајтонот за повозрасните повод да се потсетат на некогашните штипски пајтонџии. Ги немало многу, но биле секогаш актуелни и со полни раце работа. Половина век е малку, уште по наназад беа пајтоните по штипските калдрми.

- Тоа беше се - сеќава еден од повозрасните Штипјани Ангел пајтонџијата.

И лете и зиме тука на Суитлакот, познатото шеталиште на Штипјани ќе биде паркиран како што Северџан го именува по својот прекар - Али Баба пајтонот.

Izvor KANAL 5

За кои ниту ние не знаеме целосно :smir:
Шарајќи по сајтовите наидов на еден
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=9&pid=31
каде има повеќе информации за убавините на Македонија-езера, реки, водопади, археолошки локалитети...

На друг сајт (Крале Марко) наидов на огромен број водопади низ Македонија
http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=864FBBCA01860F42BFF5C0D6F4082AE0

За разлика од нив, туристички сојуз на Македонија нема страна, туристички сојуз на Скопје-нема страна... на другите градови не знам. Македонец не може да најде инфо за понудите, а што станува со странците кои сакаат да направат тура, да прошетаат и потрошат некој денар (странците кај нас и оние преку граница).
Освен порталот
www.exploringmacedonia.com

Zakon e stranata Krali Marko...ti blagodaram za trudot...
Ajde ako naletas na poveke informacii za vinskiot turizam prostri nekoja strana...
Imeno na 15 avgust ke ide edna prijatelka Germanka za Makedonija, go saka mnogu toj vid na turizam , bila vo Italija, Spanija, Germanija, Francija...pa bi sakala da proseta i po nasite vinovi nasadi i vizbi...
Minatata godina bev so nejze na vinska proba vo okolinata na Würzburg i toj tipot sto ni go servirase vinoto me prasa od kade sum, koga mu rekov od Makedonija , prijatno se iznenadi i mi kaza deka mnogu dobro gi znae nasite vina i deka planira da ja poseti Makedonija...

A za site ljubiteli na FOTOGRAFIJATA bi ja preporacal ovaa strana:

http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Macedonia_FYR/

Ovde ima fotografiji a tie se sortirani po drzavi i gradovi pa taka moze da uzivate vo ubavinite na Makedonija , navistina ima prekrasni dela...
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Се е ова убаво,навистина убаво.Само што овие места се за ден,максимум два.Овие места треба да влезат во една понуда,тура низ Македонија.
Единствените места каде може да се зборува за туризам од десет дена се местата кој нудат забава и автентичност,тоа е за жал само Охрид,а Струга може да му биде единствена конкуренција,ако сака и ако не крадат.
Охрид колку што може да донесе за еден месец,неможат сите овие места заедно.Затоа акцентот треба да се има на Охрид,а заедно со него да се развива алтернативниот туризам со овие убавини.
За да успее се,треба да има човек кој треба да седне и да мисли.За жал во министерствоз а економија,моментално нема таков човек.Еве му идеја,нека организира македонска вечер во Охрид по локалните меани за 500 денари,со неограничено пиење вино и локални специјалитети.Се разбира од неколку саати.Абе и 400 денари да е,ќе биде преполно ако се изрекламира меѓу туристите.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Се е ова убаво,навистина убаво.Само што овие места се за ден,максимум два.Овие места треба да влезат во една понуда,тура низ Македонија.
Единствените места каде може да се зборува за туризам од десет дена се местата кој нудат забава и автентичност,тоа е за жал само Охрид,а Струга може да му биде единствена конкуренција,ако сака и ако не крадат.
Охрид колку што може да донесе за еден месец,неможат сите овие места заедно.Затоа акцентот треба да се има на Охрид,а заедно со него да се развива алтернативниот туризам со овие убавини.
За да успее се,треба да има човек кој треба да седне и да мисли.За жал во министерствоз а економија,моментално нема таков човек.Еве му идеја,нека организира македонска вечер во Охрид по локалните меани за 500 денари,со неограничено пиење вино и локални специјалитети.Се разбира од неколку саати.Абе и 400 денари да е,ќе биде преполно ако се изрекламира меѓу туристите.
Тоа со јадењето е завршна фаза , тоа е кога некој ќе ти дојде , да го угостиш за да ти дојде повторно...
Туку како да дојде кога никој нема појма што и како се случува во Македонија...
А за тоа најмногу се криви неажурните амбасади и конзулати...
А најмногу од се повеќе од скромните интернет информации кои им се достапни на туристите...
Тие страни што ги има се повеќе од скромни а најголем дел од нив се правени пре 10 години и не се актуализирани...
А дали некој ги видел страните на „македонија вечна„...
Има неколку градови кои навистина имат колку толку добри страни а другото е играчка...
Погледнета ја страната на Охрид и на Струга и се ќе ви стане јасно...
А за Битола има неколку страни од кои едната е играчка...
Ви се молам со тој проект сакаме да се промовираме во светот, мислам дека Авганистан има подобра интернет понуда од нас...
Во делот дека само во Охрид може да се оди на подолго летување тука само делумно се согласувам...А од автентичност како што веќе реков од Охрид нема ни А...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.715
Поени од реакции
12.136
Тоа со јадењето е завршна фаза , тоа е кога некој ќе ти дојде , да го угостиш за да ти дојде повторно...
Туку како да дојде кога никој нема појма што и како се случува во Македонија...
А за тоа најмногу се криви неажурните амбасади и конзулати...
А најмногу од се повеќе од скромните интернет информации кои им се достапни на туристите...
Тие страни што ги има се повеќе од скромни а најголем дел од нив се правени пре 10 години и не се актуализирани...
А дали некој ги видел страните на „македонија вечна„...
Има неколку градови кои навистина имат колку толку добри страни а другото е играчка...
Погледнета ја страната на Охрид и на Струга и се ќе ви стане јасно...
А за Битола има неколку страни од кои едната е играчка...
Ви се молам со тој проект сакаме да се промовираме во светот, мислам дека Авганистан има подобра интернет понуда од нас...
Во делот дека само во Охрид може да се оди на подолго летување тука само делумно се согласувам...А од автентичност како што веќе реков од Охрид нема ни А...
Тоа е една од причините ради кои и ние домашните потенцијални туристи не знаеме и не можеме да одбереме некоја понуда. Едноставно одиме таму, трчаат газди по нас и нудат соби. Далеку од нешто нормално. Може да се јавуваме по телефнои од златна книга, но тоа со телефоните е...:kesa:
Точно, има некои сајтови со обиди, но голем дел од понудата недостасува, цените (доколку ги има) се стари, податоците исто. А без соодветна интернет понуда тешко работа.

Али кога ќе видам дека до скоро многу фирми за хардвер немаа (не знам, можда и сега немаат сите) свои страни или имаа со застарени информации, ова за туризмот е премија :)
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Тоа е една од причините ради кои и ние домашните потенцијални туристи не знаеме и не можеме да одбереме некоја понуда. Едноставно одиме таму, трчаат газди по нас и нудат соби. Далеку од нешто нормално. Може да се јавуваме по телефнои од златна книга, но тоа со телефоните е...:kesa:
Точно, има некои сајтови со обиди, но голем дел од понудата недостасува, цените (доколку ги има) се стари, податоците исто. А без соодветна интернет понуда тешко работа.

Али кога ќе видам дека до скоро многу фирми за хардвер немаа (не знам, можда и сега немаат сите) свои страни или имаа со застарени информации, ова за туризмот е премија :)
95% од инфрмациите денес ги добиваме преку интернет...
Macedonia Timeless всушност беше замислено како претставување на интернет страната која понатаму треба да ги насочи туристите...
Оди отвори ја страната и увери се...поврзувања со некој линкови кои врска немат, како некој деца од забавач да се играле...
Ако веќе се прави нешто треба да има строг критериум и филтер...
А ако не не бива не треба да измислуваме топла вода или тркало како што знаеме тоа често да го правиме, едноставно е доволно да седнеме и да видиме како тоа се прави во држави за кои тоа уште пред 15 години било под „СЕ ПОДРАЗБИРА„....
Навистина е несериозно да се дадат линкови од интернет смет а рекламите ти кошта 1 милион евра...
На крај на краевите иработка и одржување на веб страни не е научна фантастика , само треа на некој да му текне дека тоа е најважниот сегмент...
На пример кога јас одам во некој хотел се водам исклучиво од квалитетот на страните и скоро никогаш негрешам...
Треба да разбереме дека странците немат импровизирани начини како што ги имаме ние (војнички другар, втор братучед на дедо ти, на другар ти на татко му братучед, на твој втор братучед цимер и тн.)ако ние може на овој начин да се информираме тогаш другите неможат...
Еве земете го проектот Крушево Етно град , 0 никакви информации ако се смилуват телевизиите да кажат нешто тогаш ОК , ако не господ нека ви е на помош , па шо биде нека биде...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.715
Поени од реакции
12.136
Macedonia Timeless всушност беше замислено како претставување на интернет страната која понатаму треба да ги насочи туристите...
Оди отвори ја страната и увери се...
Ги гледав, сепак им треба ажурирање и поконкретни информации. Барав пред 2-3 години за Лагадин (информативно, иако секоја година скоро сум таму), немаше ништо конкретно освен една две вили. Имам телефони, но не е тој начин добар за промоција, што викаш од чичко брат, па од вујко му :) таква презентација е одлика на општеството во кое живееме, а тоа за странец кој треба (и сака) да остави пари е прв лош сигнал.
На пример кога јас одам во некој хотел се водам исклучиво од квалитетот на страните и скоро никогаш негрешам...
Јеп, сејм хиар. Ако некој хотел каде треба во странство да престојувам нема сајт или има колку да има, знам отприлика каде идам :smir:
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мислиш ли дека незнаат за очајните страни?Мислиш ли дека незнаат како се привлекуваат туристи?Абе ги мрзи да живеат,а не да работат.
Ние неможеме да им конкурираме на Грција,Хрватска,Црна Гора,Бугарија во скоро и на Албанија.Ние имаме езеро,ние неможеме да зборуваме за некаков туризам од нивни ранг,да бидеме реални.Ние единствено можеме да извадиме што можеме повише од она што го имаме,а имаме перфектен алтернативен туризам во комбинација со Охрид.
За да дадеш понуда,треба да осмислиш рута на движење,забава за тој тип на гости кои ги сакаш,традиционална храна и музика,перфектен превоз (не во автобус без клима),па магариња,друштвени игри,плажа,базент за разладување,коктели,ниски цени,перфектна услуга (а не еден келнер на 20 маси).Буквално цела приказна да има за неколку дена.И сите туристи имаат различни потреби.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Мислиш ли дека незнаат за очајните страни?Мислиш ли дека незнаат како се привлекуваат туристи?Абе ги мрзи да живеат,а не да работат.
Ние неможеме да им конкурираме на Грција,Хрватска,Црна Гора,Бугарија во скоро и на Албанија.Ние имаме езеро,ние неможеме да зборуваме за некаков туризам од нивни ранг,да бидеме реални.Ние единствено можеме да извадиме што можеме повише од она што го имаме,а имаме перфектен алтернативен туризам во комбинација со Охрид.
За да дадеш понуда,треба да осмислиш рута на движење,забава за тој тип на гости кои ги сакаш,традиционална храна и музика,перфектен превоз (не во автобус без клима),па магариња,друштвени игри,плажа,базент за разладување,коктели,ниски цени,перфектна услуга (а не еден келнер на 20 маси).Буквално цела приказна да има за неколку дена.И сите туристи имаат различни потреби.

Еве ако нешто им се работи тогаш нека пробат да се пикаат по вакви пребарувачи:

http://web3.hrs.de/web3/showHomepage.do;jsessionid=78A83BB25B6881CBA686488D0ABA600C.10-1?clientId=ZGVfX05FWFQ-&cid=10-1&activity=showClear

Има неколку поглавни што се и што нудат хотели за секаде во светот и било каков туризам...
А најголемата комедија е кога пишуваш Охрид...ти излегува како прво Хотел Дончо Охрид а потоа хотели во Тирана...
Епа неможе некој да ми каже дека Тирана има повеќе туристички потенцијал...
И смешни ми се нашите туристички работници кога ќе ги видам во тоа врските издотерани како да ги гледаш „боговите„ на туризмот а уште ни најосновните работи незнаат или несакат да ги завршат...
И на крај Лендра кажи ми шо учевте во тоа факултетот за туризам?
Или се потврдува моето тврдење дека на сите менаџерски функции во државата треба да се стават машинци од машинскиот факултет во Скопје, бидејки за еден семестар менаџмет очигледно многу повеќе се учи отколку на факултетите специјализирани за таа намена..
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Bidejki vo MKD....odamna pamtam vakvi diskusii...koi , bez navreda...mi se isto taka odamna stanati smesni....
....vreme e da svatite deka od vrba samo supelka biduva....., a verojatno , ako ostanat da se vrtkaat na ovie prostori i vasite vnuci ke si pravat slicni muabeti... turisticki :)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не ми отварај стари рани:)
Не бев на тој смер,ама ги имав скоро истите професори,некои предмети од нивните и слично.Прва работа која се учи на овој факултет е како да станеш преварант и за ова не се шалам туку сум мртва сериозна.Имаш на шалтер баба преку која се перат пари,а служи за психичко убиство на студентите.
Предмети имаа по десет во година,тој е можеби смерот со најмноу испити.Учат се и сешто,од промоција на туризам,од гастрономија,од културно наследство,деловни комунакации,хотелиерство,криминалитет....Значи навистина има квалитетни предмети.Но полоши професори нема на овој бели свет.Тоа е група на хоштаплери,фамилијарно поврзани кои со тарифи на маса испрашуваат студенти.Или треба се да научиш или треба да имаш длабок џеб и тешки врски.Оние студенти кои завршиле со учење се навистина квалитетни,но проблемот е што 70 % идат со пари и родители,бидејќи тоа е најлесниот пат до диплома.
Од тој факултет сите треба да ги избркаат,буквално сите.Од признат факултет насекаде низ светот кој вадел најуспешни туристички работници го направија калакурница.Е токму тие ја прават стратегијата за туризам во Македонија:smir:како стручњаци де:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom