Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
- Член од
- 1 ноември 2011
- Мислења
- 8.603
- Поени од реакции
- 15.403
...
Тупеница,Расолница,Качамак,Чварки,Пача
..........ве вратив пола век наназад.
Иде зимо почнаа тикви да се печат, ама за тоа имате тема секако, ама за ова.
Денес поточно пред малку прв пат пробав РАСОЛНИЦА и тоа ми даде повод за овој муабет.
Овие јадења Тупеница,Расолница,Качамак,Чварки и Пача беа специјалитети посебно или само во зимно време. Овие јадења мислам ги имаше во секоја скопска куќа.Тоа време пред земјотресот стававме расол во дрвени буриња-каци.Исто така стававме и свинско месо во дрвени каци,ред месо ред сланина.
За пача ќе правиме муабет понатака за Водици.
Ама ТУПЕНИЦАТА најмногу јас(или ние деца) сме ја чекале на маса со нетрпение. Можеби некој од вас и незнае што јадење е тоа, во што не верувам,но незнам таму кај некој фамилии со родител,градски татко во тоа време или директор на Охис или Маврово или со пет ѕвезди на рамо можеби имало други јадења кај ним.
Слики нема...ако некој побара ќе пуштиме.
За сега само рецептот.
Има останато бајат-тврд леб,се дроби во една тава=тепсија лебот на мали парчиња, се става одозгора две три лажици свинска маст(сега бидејќи ја немаме ставам маргарин) се попрскува и со малку вода целата тава одозгора.Се става тепсијата во загреана релна (тогаш беше обавезно во шпорет на дрва).Се пече 15 тина минути додека не се зацрвенат горните парчиња леб. Тие најмногу ги сакам крцкави се.Ако се има чварки се ставаат и тие одозгора при печењето. Се служи обавезно со ладна расолница,порано беше во длабока чинија во која се ставаше и дробен сув-печен пипер или буковец.
Е сега како се овие јадења наречени по Битолски,Тетовски,Штипски кажете.
Па пријатна вечера.
Тупеница,Расолница,Качамак,Чварки,Пача
..........ве вратив пола век наназад.
Иде зимо почнаа тикви да се печат, ама за тоа имате тема секако, ама за ова.
Денес поточно пред малку прв пат пробав РАСОЛНИЦА и тоа ми даде повод за овој муабет.
Овие јадења Тупеница,Расолница,Качамак,Чварки и Пача беа специјалитети посебно или само во зимно време. Овие јадења мислам ги имаше во секоја скопска куќа.Тоа време пред земјотресот стававме расол во дрвени буриња-каци.Исто така стававме и свинско месо во дрвени каци,ред месо ред сланина.
За пача ќе правиме муабет понатака за Водици.
Ама ТУПЕНИЦАТА најмногу јас(или ние деца) сме ја чекале на маса со нетрпение. Можеби некој од вас и незнае што јадење е тоа, во што не верувам,но незнам таму кај некој фамилии со родител,градски татко во тоа време или директор на Охис или Маврово или со пет ѕвезди на рамо можеби имало други јадења кај ним.
Слики нема...ако некој побара ќе пуштиме.
За сега само рецептот.
Има останато бајат-тврд леб,се дроби во една тава=тепсија лебот на мали парчиња, се става одозгора две три лажици свинска маст(сега бидејќи ја немаме ставам маргарин) се попрскува и со малку вода целата тава одозгора.Се става тепсијата во загреана релна (тогаш беше обавезно во шпорет на дрва).Се пече 15 тина минути додека не се зацрвенат горните парчиња леб. Тие најмногу ги сакам крцкави се.Ако се има чварки се ставаат и тие одозгора при печењето. Се служи обавезно со ладна расолница,порано беше во длабока чинија во која се ставаше и дробен сув-печен пипер или буковец.
Е сега како се овие јадења наречени по Битолски,Тетовски,Штипски кажете.
Па пријатна вечера.