Jaс бев меѓу првите што млатев за детево да се проба за репрезентација и пратам што се случува со него од 2010... Но, тука се ствара многу погрешна слика за неговите квалитети со тоа што се кажува дека играл за Duke. Зафировски имал понуди за стипендиски договори од два колеџи, не се сеќавам точно кои, ама ги одбил за да СТУДИРА (не да игра) на Duke. Крајот на 2009 играчот на Duke Olek Czyz незадоволен од шансата што ја добива во Duke бара трансфер на друг колеџ и тука се отвора простор за Зафировски кој во тимот влегува како walk-on, т.е. повеќе служи за загревање на играчите и како добар спаринг партнер на тренинзите, но не доволно добар за да игра. Повеќето играчи кои играат во NCAA екипите од прв ранг имаат стипендиски договори, т.е. не плаќаат ништо за студирање, за разлика од Зафировски кој првите две години сам плаќал за студирање, дури последнава сезона доби стипендиски договор. Крижевски го ставаше во игра во мечеви кои беа добиени со 20-30 разлика, и тоа по минута-две на меч, и искрено тоа ме иритираше, значи имаше мечеви во кои комотно можеше да му даде да изигра барем по пет минути без да има никаква штета на резултатот. Тоа кажува дека или Зафировски нема сериозни намери за професионална кошарка, или во тимот е колку да пополнува место, или стварно е тапа штом не добива голема шанса да игра. Исто така не добива шанса поради тоа што на неговата позиција Duke има страшно добри играчи кои во претходниве сезони завршија во NBA или во наредните две сезони ќе завршат во NBAA. Јас би сакал да го видиме во репрезентацијата барем на пријателски, затоа што реално не доби вистинска шанса во Duke. Сепак голема предност е да имаш привилегија да присуствуваш на тренинзите на селекторот на USA и убедливо најуспешниот тренер во NCAA, а исто така да имаш привилегија да играш со минатогодишниот пик број еден на драфтот во NBA Kyrie Irving (кој најверојатно ќе биде и руки на сезонава), потоа син му на Doc Rivers, брат му на Stephen Curry од Golden State... итн...
Јас мислам дека понекогаш може
. Има многу примери а последен и најсвеж е оној кој е врзан за Џереми Лин. Не знам колку си запознат дека изминатото лето Лин им бил нуден на Реал Мадрид, меѓутоа Пабло Ласо (тренерот на Реал) и Алберто Ерерос сметале дека нема никаква вредност и не го ангажирале.
Така што додека не се види на дело за ниту еден играч не може со сигурност да се тврди дека е неквалитетен и обратно.
Многу лоша споредба правиш, Џереми Лин бил легенда и на колеџ, срушил многу рекорди на Harvard.