@cool@
Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
- Член од
- 2 јуни 2007
- Мислења
- 23.601
- Поени од реакции
- 27.109
Таа се нарекува и "леб на ѓаволот" и "плунка од Бога."
Доколку таа објави војна на човештвото, не постои шанса да се преживее
Мувлата се појавила на Земјата пред околу 200 милиони години и научила да преживува во секакви услови: во радијации, арктички лед и отворен космос. Таа и убива и спасува од смрт.
Таа е сегде присутна и неуништлива, и го придружува човекотот од раѓањето до смртта.
Можеби таа е чувар на животот на Земјата, но е способна да стане "чума на XXI век".
Човекот премногу претенциозно верува дека е господар на светот, всушност, светот му припаѓа на мувлата.
Јапонскиот научник Toshiyuki Nakagaki направил еден експеримент поставувајќи на влезот од еден лавиринт мувла, т.е. «Physarum polycephalum», а на излезот парче шеќер.
Мувлата веднаш ги испуштила своите «пипци» имено на онаа страна кон шеќерот , спорите од габата го наполниле со себе целото пространство во лавиринтот, раздвојувајќи се на секоја препрека .Доколку некој од нив „забегал„ во погрешна насока веднаш се враќал назад и го барал патот во друг правец . На микроскопската габа и’ требале само 4 часа да го исполни со себе целиот лавиринт и да го најде правиот пат до шеќерот.
http://news.sciencemag.org/2000/09/slimy-not-stupid
опасната мувла
Мувлата ја има насекаде, таа живее во големи колонии во бањите, становите, вентилацијата шахтите, а повеќе од загрижувачки се домашните фрижидери. Но, луѓето ја игнорираат.
И покрај тоа што се микроскопски габи можат да уништат цели згради, тие се, исто така, токсични за човечкото тело. Во текот на растот произведуваат супстанции кои ги напаѓаат белите дробови, цревата и кожата. Нивните спори навлегуваат во дишните патишта и "отседнуваат" во човекот, отворајќи го патот за бактериите и вирусите. Алергиите -се најбезопасните последици при животот со мувлата како сосед . Микроскопските габи можат да ја уништат структурата на ДНК и да доведат до малигни заболувања.
Според научниците, мувлата и нејзиниот отров практично неможат да се елиминираат од телото. Најопасна, во овој случај, се смета жолтата мувла од родот Aspergillus, која "расте" на млечните производи, рибата и оревите. Таа испушта опасна материја афлатоксин, која се акумулира во телото, и по 10 години може да предизвика рак на црниот дроб.
Лекарите препорачуваат- ако производот почнува да фаќа мувла, тој мора дасе фрли.. самото отстранувањето на погодената област не доведува до ништо. Ако е меко овошје, леб или џем, мицелиумот веројатно се проширил и на целиот производ.
Но, не секоја мувла, на производите е опасна . Исто така, постојат јадења со вакви габи и човештвото неколку векови веќе произведува на пример гурманско сино сирење камембер или познатото француско сирење рокфор.
Доколку таа објави војна на човештвото, не постои шанса да се преживее
Мувлата се појавила на Земјата пред околу 200 милиони години и научила да преживува во секакви услови: во радијации, арктички лед и отворен космос. Таа и убива и спасува од смрт.
Таа е сегде присутна и неуништлива, и го придружува човекотот од раѓањето до смртта.
Можеби таа е чувар на животот на Земјата, но е способна да стане "чума на XXI век".
Човекот премногу претенциозно верува дека е господар на светот, всушност, светот му припаѓа на мувлата.
Јапонскиот научник Toshiyuki Nakagaki направил еден експеримент поставувајќи на влезот од еден лавиринт мувла, т.е. «Physarum polycephalum», а на излезот парче шеќер.
Мувлата веднаш ги испуштила своите «пипци» имено на онаа страна кон шеќерот , спорите од габата го наполниле со себе целото пространство во лавиринтот, раздвојувајќи се на секоја препрека .Доколку некој од нив „забегал„ во погрешна насока веднаш се враќал назад и го барал патот во друг правец . На микроскопската габа и’ требале само 4 часа да го исполни со себе целиот лавиринт и да го најде правиот пат до шеќерот.
http://news.sciencemag.org/2000/09/slimy-not-stupid
опасната мувла
Мувлата ја има насекаде, таа живее во големи колонии во бањите, становите, вентилацијата шахтите, а повеќе од загрижувачки се домашните фрижидери. Но, луѓето ја игнорираат.
И покрај тоа што се микроскопски габи можат да уништат цели згради, тие се, исто така, токсични за човечкото тело. Во текот на растот произведуваат супстанции кои ги напаѓаат белите дробови, цревата и кожата. Нивните спори навлегуваат во дишните патишта и "отседнуваат" во човекот, отворајќи го патот за бактериите и вирусите. Алергиите -се најбезопасните последици при животот со мувлата како сосед . Микроскопските габи можат да ја уништат структурата на ДНК и да доведат до малигни заболувања.
Според научниците, мувлата и нејзиниот отров практично неможат да се елиминираат од телото. Најопасна, во овој случај, се смета жолтата мувла од родот Aspergillus, која "расте" на млечните производи, рибата и оревите. Таа испушта опасна материја афлатоксин, која се акумулира во телото, и по 10 години може да предизвика рак на црниот дроб.
Лекарите препорачуваат- ако производот почнува да фаќа мувла, тој мора дасе фрли.. самото отстранувањето на погодената област не доведува до ништо. Ако е меко овошје, леб или џем, мицелиумот веројатно се проширил и на целиот производ.
Но, не секоја мувла, на производите е опасна . Исто така, постојат јадења со вакви габи и човештвото неколку векови веќе произведува на пример гурманско сино сирење камембер или познатото француско сирење рокфор.