Скопско пиво, најдоброто пиво од Македонија? Или не?

  • Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување

Radical Boy

Говнојадец
Член од
21 април 2005
Мислења
3.529
Поени од реакции
59
SeaGull напиша:
Eve veke mesec dena na odmor pijam isklucivo Corona, i toa so zelen limon (Lime), interesno pivo.
Еве кој знае што е пиво. Сега ме потсети, ке одам до Веро да си земам едно Корона, али обично.

Иначе скопското стои и ферментира, ама 10 дена и му стават некој вештачки фермент (или што знам како се вика) за побрзо да ферментира и го продаваат. Додека другите пива во МКД не отстојуваат ич, туку одма се продаваат. Ова е информација од човек што работи во пивара
 

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
4.796
Поени од реакции
9.829
436053 напиша:
Ја колку шо се разбирам у пиво,знам дека најбитна е ферментацијата.Како што кажа андроник.Работата е што тој процес е многу различен во пластика и во срча.Далеку е подобро во срча и затоа скопското е најбољи у срча.А башка и многу зависи процентот на екстрактите.Мислам дека според екстрактите скопското е на прво место,и затоа е најбољи летно време,грч ладно,да те освежи и да даеш еден ждриг,да се издуваш
Токму така, разликата од срча и пластика најлаички кажано е што пластиката има својства на упивање на аромата и другите состојки од пивото/ракијата, а срчата нели нема. Затоа оние буренца и балончиња од по 10-15 литри за ракија се стаклени, па преплетени ко со трски, да не се кршат нели.
 
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Абе коа ќе му седнам на 3 Битолски, за 150 ден пиј пиј цела вечер :) 5 литри. Али на вкус Скопското ми е најубаво, само ладно мора да е и неизветреано, пиво ако не е ладно и ако е изветреано ептен ми е гадно па какво сака нека биде.
 

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Najubavo e skopskoto definitivno,nekogas znae da ne se pogodi toa zavisi od raspolozenie a pogotovo ako e od plastika toa e malce taka so znam,a inace toa od stakleno sise najbolje e
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Андроник напиша:
Работата со Скопското е следна: За добро да исферментира пивото добро треба да отстои 22 дена (горе долу). Бидејќи има огромна побарувачка секојдневно и неможат да постигнат одма го флашираат и го продаваат. Затоа е расипано и не толку добро како порано да речеме.

Инаку, Скопско можеби е најдоброто од Македонија. Ако не го споредуваме со подобри странски пива (иако не ни можеме да го споредиме и со локалните пива од домашни пивари во Германија/Холандија и слично) ама тоа е тоа.
Е сега за да нема заблуда, барем според она што сум го учел по предметот „Технологија и познавање на стоките” во средно школо, морам да ви кажам неколку битни нешта кои ги знам за производството на пиво.
Сладот, пивскиот екстракт кој се добива со ферментација на изртен јачмен со додаток на пивски квасец и екстракт од хмељ како подобрувач на вкусот и бистрината се базата за производство на пиво. Втор и многу битен фактор е квалитетот на водата со која тој екстракт ќе биде растворен. Значи таа вода мора да биде хемиски сосема чиста, да содржи колку е можно помалку остатоци од растворени минерали во себе за да биде нејзината мож на растварање што поголема. Колку е таа моќ на водата повисока, толку и пивскиот екстракт поквалитетно ќе биде растворен. Стасувањето на екстрактот(сладот) не се врши во напшолнето пивско шише туку во дифузери и базени наменети за таа цел! Пивото во шишето влегува како течност која под притисок од CO2 се полни, предходно загреано до +60 степени и во мигот на полнење нагло изладено поради присуството на CO2. На тој начин се добива пастеризирано пиво кое има рок на трајност до 60 дена. Значи, одкако е пивото наполнето во неговата амбалажа, сите процеси на негова обработка се завршени!
 
Член од
12 март 2006
Мислења
354
Поени од реакции
1
Abe pravo da vi kazam mene niedno pivo ne mi ubo. Zato ne pijam.....bljak
 

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
Дефинитивно Скопско е најдобро пиво зашо кога бев во Црна Гора ми даваа да пијам пиво што повече ме потсеќаше на соковиве шо се кај нас а не на пиво!!! Али ко за среќа дојде еден од Македонија со кола и прошверцал гајба Скопско и кога им дадовме на Црногорциве да се напијат тие со по едно пиво камења се направија :)
 
Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
Хммм има една прича за Скопско и неговите конкуренти:
Отишол Свето од Пивара на некоја конфернција и сите газди си го нарачувале своето пиво , и кога дошол Свето на ред го прашал келнеров: а вие Господине што ќе пиете; и Свето му рекол: па гледам сите нарачаа сокчиња , за мене едно пиво . келнеров зачуден му вика : а какво пиво Амстел , Буд што. и Свето : абе не ти реков сок ти реков пиво Скопско

така да ..... приказнава доволно кажува
 

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Ja obozavam Skopsko (staklo) so girici ili smoki....ejjjj bas sea ke si przam ripcinja!
Mnjam!Ko voli nek izvoli!
 

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Ние имаме едно пиво ама вреди - Скопското е закон.
Во ниедна екс СФРЈ земја не се произведува подобро пиво од Скопско, а сите што го пробале ќе ви кажат дека е одлично. Со Бугарија и Грција да не правиме споредби, нивните пива се срање.
Освен Скопско може да се каже дека Лашко е ок, исто и Ефес.
 

DACY

DON JUAN
Член од
9 февруари 2006
Мислења
282
Поени од реакции
0
Skopskooo...zakon..posebno koga ke mu stavis malku red bull..jaooo..koj si znae..dobro si go znae!!!:)..sos pesnata od anastacia-left outside alone:)
 

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.014
Поени од реакции
1.129
Скопско? Најдоброто од Македонија..
 
N

n/a

Гостин
GripMKD напиша:
Abe pravo da vi kazam mene niedno pivo ne mi ubo. Zato ne pijam.....bljak
I mene kume...hehehehe....
DA SI MI ZIV I ZDRAV!
Shoferski pijalak...idi trcaj mocaj....Git!
ima ubavi raboti za pienje...i (spored mene isto) pivoto ne e edna od niv!
 

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
789
абе тие таканаречените дегустатори (и што до толку се разбираат) на пиво што цело време го серат скопсково незнам што да кажам за нив, како може скопско да е гадно не ми е јасно, човече си уживам додека го пијам макар и од пластика(јбг не е исто како стаклено ама пак е топ) посебно во лето у најголемата горештина.
сепак наше пивце е имајте малце почит:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom