"Скопиа" е ефтина работна сила...

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Абе Кул,не туку ќути објасни им на “децава“ како тоа на најголемиот Македонски Форум отвораш тема со 80% грчки текст?
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Ако сакате (каков-таков) превод, користете го http://translate.google.com/.

Сепак, Cool, во иднина подобро е да го дадеш текстот преведен затоа што овде не се зборува атињански.
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Marski, nema potreba od nikakov prevod.Ednas mu rekov,nikoj od administracijata ne se pogrizi da go opomeni.
Najzalno e sto seuste nema administrator da opomenuva i sankcionira vakvi temi i likovi.Ova e navredlivo za mene kako Makedonec,a i za site drugi koi se potpisaa na temava.Dobivame ponizuvanje od Grcija kako nigde nikoj na svetov,i zgora na seto toa treba da chitam temi na Grchki jazik?
Nego mu e tesko seto toa da go prevede i da go ostavi linkot za ljubopitnite??

Naprotiv,kako za inaet znae da boldira i zgolemuva delovi od tekstovite kako da saka da ne nauchi Grchki da zboruvame.Poveke steta pravi,i nazalost mislam deka svesno go pravi toa.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
ma samo si karat..si pravat profit na nas grb a pojke na nasata glupost...dobar sovet i za drugite sosedi..kako veli onoj(kako mu bese imeto)bugarski politicar ke im gi kupime firmite i ke ne sakaat-ehh kolku e vo zabluda..jabe mu e eve i grcite pecalat na nas pa pa ne gi sakame...:smir:

Marski, nema potreba od nikakov prevod.Ednas mu rekov,nikoj od administracijata ne se pogrizi da go opomeni.
Najzalno e sto seuste nema administrator da opomenuva i sankcionira vakvi temi i likovi.Ova e navredlivo za mene kako Makedonec,a i za site drugi koi se potpisaa na temava.Dobivame ponizuvanje od Grcija kako nigde nikoj na svetov,i zgora na seto toa treba da chitam temi na Grchki jazik?
Nego mu e tesko seto toa da go prevede i da go ostavi linkot za ljubopitnite??

Naprotiv,kako za inaet znae da boldira i zgolemuva delovi od tekstovite kako da saka da ne nauchi Grchki da zboruvame.Poveke steta pravi,i nazalost mislam deka svesno go pravi toa.
ne treba vistinata da ne vrega...taka e karat na nas...vidi samo po tekstilnive fabriki so pravat:toe:
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Грчки портокали и ѓевреци за македонските сезонци
Илјадници македонски државјани секоја пролет илегално ја минуваат државната граница и одат да работат во Грција на „црно“ како евтини сезонски работници. Причината кај сите е иста - пари. Слабата побарувачка на работа сила во Македонија и ниските плати се главниот катализатор на сезонците кои со три-четири месеци работа во Грција собираат доволно парични средства за да му помогнат на семејството и да „преживеат“ до наредната сезона. Работните места за кои тие „конкурираат“ не се лесни ниту пак примамливи или убави. Продаваат ѓевреци, изнајмуваат лежалки и скутери, берат портокали и маслинки, а посреќните ги чека место како шанкер или келнер додека оние со помалку знаење и врски работат многу потешки и поаргатски работи.

Јавна тајна е дека во скоро секој град во државата постои човек кој ги организира илегалните минувања на границата со Грција. Цената за илегалното минување е речиси иста за сите до 50 евра, а границата се минува во група. Местата за премин има две. Едно во околината на Гевгелија и едно крај Дојран. Оттаму нашите „сезонци“ се препуштени самите на себе да стигнат до местото каде што треба да работат, а попат да ги избегнат безбројните контроли на грчките власти. Тие не се нималку наивни бидејќи знаат дека Грција претставува „ветена земја“ за десетици илјади илегалци од целиот свет.

Тие знаат и свесни се дека нивното патешествие може да заврши во затвор ако бидат фатени од нашата и грчката полиција но сите велат оти желбата да се спечали некој денар за да може да се живее нормално е поголема од стравот.

Еден сезонски работник од источниот дел на земјава, чиј идентитет нема да биде објавен, се согласи да разговара со екипата на „Нова Македонија“пред стартот на неговите годинешни патешествија кон јужниот сосед.

- Не сум криминалец, јас одам за да заработам за парче леб. Свесен сум за ризикот кој го преземам, но што да правам, мора нешто да се работи за да се преживее - раскажува тој.

Нашиот соговорник неколку години по ред оди во Грција како сезонски работник и секогаш преку истиот човек и канал. Досега ниту еднаш некој од групата со која тој ја минувал границата не бил фатен.

Тој вели дека првиот дел од патот завршува во Дојран каде на договорено место и час се собира целата група која треба да ја мине границата. Оттаму одат кон пограничните села каде во текот на ноќта ја минуваат границата. Попат задолжително се облекуваат во стари и искинати алишта за да не го побудат интересот на локалното население.

Следната станица се неколкуте грчки погранични села кои имаат железнички станици и се поврзани со внатрешноста.

- Стравот не си оди со влегувањето во Грција и дури е уште пострашно. Прва работа е да стигнам до село кое има железничка станица и да се качам на воз кој ќе ме однесе до Солун и потоа до местото каде што ќе работам. Ризикот е огромен бидејќи често има контроли во возовите.

Грчките „газди“ знаат дека само мака ги натерала илегалците да дојдат кај нив да работат и затоа ја користат секоја можност да скратат некое евро од платата бидејќи знаат оти не можат да бидат пријавени.

- Работам за минимална, може да се каже смешна, сума пари за грчкиот стандард. За нас сепак е доволно. Штедам колку што можам и собирам за да имам со Што да живеам кога ќе се врата назад во Македонија. Понекогаш газдата знае да ми даде и помалку пари оти јас не можам да го пријава ниту пак имам кому да се пожалам - вели нашиот „илегалец“.

По неколку месеци работа и со доаѓањето на есента во Грција завршува сезоната и нашиот соговорник го чека истиот пат полн со ризици но сега во обратна насока.

Од МВР велат дека го знаат овој проблем и дека се трудат да ги спречат илегалните минувања но државната граница не може да биде „херметички затворени“. Оттаму додаваат оти се свесни дека илегалците што се фатени не се криминалци но сепак нив ги чека сериозна кривична пријава која само по себе може да повлече и по неколку години затворска казна.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=362&ArticleID=22135
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
НЕ СЕ ПОЧИТУВААТ РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА
На инвеститорите им нудиме робови!

Дојдете кај нас и ќе добиете најевтина работна сила, е пораката што Владата ја испраќа на сите инвеститори во светот. Ваква порака Виктор Мизо, првиот човек на Агенцијата за странски инвестиции, им испрати дури и на Кинезите, кои секаде во светот се познати токму по најевтината работна сила. Експертите порачуваат дека со постојаното испраќање на таквата порака се девалвира трудот на македонските работници кои со години се борат за зголемување на нивната цена кај работодавците. - Платата кај нас е ниска. Стопанството е во лоша состојба и трудот не е вреднуван, особено во производство. Со ваквите пораки уште повеќе се деградира нашиот труд. Имав случај кога можев да се уверам како Европската унија нивните експерти ги плаќа 500 евра, додека во исто време нашите се плаќаат по 70 евра “ вели Марија Зарезанкова Потевска, универзитетски професор. Македонија и годинава е прва земја во регионот со најниска нето-плата. Според последните статистички податоци, просечната нето-плата кај нас е 325 евра, во Хрватска е 776 евра, во Црна Гора - 468 евра, а во Словенија 921 евро. Дури Србија, каде што динарот годинава драстично падна, може да се пофали со малку поголема плата од нашата. Во моментов курсот е 93 динари за евро, поради што нето-платата во Србија се спушти на 334 евра. Работниците се жалат дека странците кога ќе дојдат во Македонија се изживуваат врз работниците, барајќи од нив да работат дури и за викенди за многу ниска плата. Тоа, според нив, е резултат на политиката на Владата, која во ниту еден момент не се ставила на страната на работниците. - Пред некоја година се вработив во една фирма која беше купена од странец. Си помислив не може да биде полошо од местото каде што дотогаш работев бидејќи странците подобро се однесуваат со нивните работници. Но, тоа изгледа важи само во нивните земји, но не и кај нас. Кога виде странецов дека кај нас може да се однесува со работниците како што сака, почна да наредува да се работи и во саботите, а за одмор не можеш ни да помислиш“ ни се пожали вработен во странска фирма, кој сакаше да остане анонимен. Од Сојузот на синдикати на Македонија велат дека ова најчесто се прави во оние фирми каде што не бил потпишан колективен договор со претходните сопственици. - Ако има договор, новите работодавци го почитуваат, а ако не, си играат според сопствените правила. Владата не треба да ја користи работната сила како свој најдобар адут бидејќи тоа не е основниот фактор што го бара еден инвеститор. Инвеститорите бараат стабилна економија, и многу кои дојдоа тука се пишманија и си отидоа “ вели Милан Маневски од Сојузот на синдикати на Македонија.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=1758&ArticleID=117875
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Ех бре Грциве се неверојатни, за болдираново да не знае човек дали да плаче или да се смее:


А ова е шлаг на тортата:
Кое болдирано човеку?!?!? Ова ко вести на БТР да гледам од 68 збора туку ќе избаци некој што разбирам...
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
ГРОЗНО. Гејциве или ептен се преценуваат, или ние ептем се понижуваме .

Скопја е ефтина работна сила....Тоа се случува и во другите земји од Балканот. Но,предноста е во Скопја- зошто има „лесен закон“ каде бизнесмените и политичарите можат да купат за "помалку законски", за да исперат пари и да направат друг .. бизнис.

Τα Σκόπια δεν παρέχουν απλά φτηνά εργατικά.Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες των Βαλκανίων. Το πλεονέκτημα των Σκοπίων είναι ότι... είναι εύκολο για “νόμιμους” επιχειρηματίες να εξαγοράσουν πολιτικούς και για “λιγότερο νομίμους” να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα και να κάνουν άλλες .. business.
Мислам дека поточен превод би било:

Во Скопје работната сила не е толку ефтина. Тоа е случај во многу земји на Балканот. Предноста на Скопје е во тоа што... на “легални“ бизнисмени им е лесно да ги поткупуваат политичарите и на “помалку легален“ начин да вртат црни пари и да бркаат друг ... бизнис.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom