Секакви рецепти

T

Tetro

Гостин
Рецептот ќе го пробам, единствено што сум слушнал дека рибата панга е речна риба одгледувана во рибници, затоа сум резервиран кон таа врста риба
Панга мислам дека е морска риба а потекнува од Виетнам.
Pterogymnus laniarius
Мене не ми е јасно како може цело време да се "залагаме" за увоз на здрава храна, а упорно не трујат со најефтината и најгнасната риба.
http://www.whytraveltofrance.com/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-pangas-fish-in-france-or-anywhere-else-for-that-matter/

Мислам дека нема да зажалиш... ако имаш нешто проблем слободно пиши ми... а и секако пиши од кога ќе ја пробаш дали ти се допаднала :)
Не се` што ќе ни се допадне испаднало добро, само поради вкусот на зачините... додека сами не сме свесни што јадеме...

извинете за оф-топик.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Мислам дека сега скоро се збореше да не се јаде таа риба (на ТВ или на Радио негде се збореше). :( А мене омилена ми е.
--- надополнето: Nov 13, 2011 10:19 PM ---
Хммм, да образложам зошто не е препорачлива. Затоа што се лови од океани, а таму од кај што се лови водата е доста загадена и е со хемикалии. А и не е препорачливо трудните жени да јадат Туна. Најдобро нешто е да се јаде балансирана храна.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Мислам дека сега скоро се збореше да не се јаде таа риба (на ТВ или на Радио негде се збореше). :( А мене омилена ми е.
--- надополнето: Nov 13, 2011 10:19 PM ---
Хммм, да образложам зошто не е препорачлива. Затоа што се лови од океани, а таму од кај што се лови водата е доста загадена и е со хемикалии. А и не е препорачливо трудните жени да јадат Туна. Најдобро нешто е да се јаде балансирана храна.
Откако го прочитав твојов пост, се разбарав по интернет пошо у задње време "рибава" е многу популарна во Македонија и еве шо најдов
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/

 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.111
Кажете некои други рецепти за макарони, комбинирани со нешто.
ти препорачувам да ги пробаш црните макарони(доколку не си ги пробал до сега) ќе ги најдеш у гејлада, БГ -кај нас ги нема :mad:
Додека ги вариш се осеќа мирис на риба, на школки , бојата им е природна - од сипино мастило , а инаку се обични на вкус( но, бар се интересни на изглед;) поготово црните шпагети )
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
ти препорачувам да ги пробаш црните макарони(доколку не си ги пробал до сега) ќе ги најдеш у гејлада, БГ -кај нас ги нема :mad:
Додека ги вариш се осеќа мирис на риба, на школки , бојата им е природна - од сипино мастило , а инаку се обични на вкус( но, бар се интересни на изглед;) поготово црните шпагети )
Хмм за тие не сум знаел, баш ќе ги купам и пробам. Само со вкус на риба и школки има?
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.111
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Кафе колачиња
Потребни состојки:
  • 110 грама кафеав шеќер
  • 100 грама шеќер
  • 1 јајце
  • 10 милилитри екстракт од ванила ( не е задолжително)
  • 20 милилитри млеко
  • 250 грама брашно
  • 5 грама сол
  • 1 грам сода
  • 1 грам печиво
  • 10 грама инстант кафе
Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на температура од 200 Целзиусови степени и обложете ја тавата со пергаментна хартија. Во голем сад ставете ги кафеавиот и белиот шеќер, јајцето, екстрактот од ванила и млекото и мешајте додека смесата не стане пенеста. Во друг сад ставете ги брашното, солта, печивото и инстант кафето и на крај додадете ја смесата што претходно ја измешавте. Со миксер мешајте додека не добиете темелна хомогена смеса.
Откако ќе го направите ова, направете идентични кружни форми или доколку имате калапи можете да направите различни видови креативни колачиња. Направените форми наредете ги во тавата и печете 10 минути на температура од 200 Целзиусови степени, додека колачињата не ја добијат потребната светло кафеава боја.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Jajца со виршли во форма на срце

Потребни состојки:
- Виршли
- јајца
- сол, вегета, оригано

Начин на подготовка:
Виршлите пресечете ги по должина, ама не до крај.


Потоа свиткајте ги во форма на срце и краевите закачете ги со чепкалка.


Во тава обложена со хартија за печење ставете ги подготвените виршли. Во секое срце ставете по едно јајце и зачинете.


Печете во загреана рерна на 150 степени околу 5-10 минути. Кога се испечени, внимателно извадете ги чепкалките.
 
Член од
7 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
9
Jajца со виршли во форма на срце

Потребни состојки:
- Виршли
- јајца
- сол, вегета, оригано

Начин на подготовка:
Виршлите пресечете ги по должина, ама не до крај.


Потоа свиткајте ги во форма на срце и краевите закачете ги со чепкалка.


Во тава обложена со хартија за печење ставете ги подготвените виршли. Во секое срце ставете по едно јајце и зачинете.


Печете во загреана рерна на 150 степени околу 5-10 минути. Кога се испечени, внимателно извадете ги чепкалките.
ИНТЕРЕСНО :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Да не знае некој фил за торта,ама да се прави без миксер,зашто сум без миксер сеа за сеа :D
А ми треба за после :D
Земи свари два пудинга по твој избор во 500 мл. млеко. Остави нека се олади. За тоа време пола маргарин кристал убаво изгмечи го со вилушка и додај го во оладениот пудинг. Пошто немаш миксер, мешај подолго време додека да се соединат маргаринот и пудингот. Откако ќе добиеш убава смеса, додај мелени или ситно сецкани ореви/бадеми/лешници и 1 лажичка рум. Се тоа убаво измешај и нанеси на пандишпанот.
п.с. A kako ќе го спремиш пандишпанот? :D
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Земи свари два пудинга по твој избор во 500 мл. млеко. Остави нека се олади. За тоа време пола маргарин кристал убаво изгмечи го со вилушка и додај го во оладениот пудинг. Пошто немаш миксер, мешај подолго време додека да се соединат маргаринот и пудингот. Откако ќе добиеш убава смеса, додај мелени или ситно сецкани ореви/бадеми/лешници и 1 лажичка рум. Се тоа убаво измешај и нанеси на пандишпанот.
п.с. A kako ќе го спремиш пандишпанот? :D
Фала,ама средив некако.
Земав пола литро млеко,му ставив пудинг од ванила,се направи,и му ставив изгмечени банани + сецкани банани.
Имам купено готов пандишпан,па повели на едно/две/n парчиња роденденска торта :D
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Фала,ама средив некако.
Земав пола литро млеко,му ставив пудинг од ванила,се направи,и му ставив изгмечени банани + сецкани банани.
Имам купено готов пандишпан,па повели на едно/две/n парчиња роденденска торта :D
Си можел и кокос да стаиш :)
Среќен роденден, па пиши каква излегла тортата (ако не си ја пробал до сеа :icon_lol:)
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Си можел и кокос да стаиш :)
Среќен роденден, па пиши каква излегла тортата (ако не си ја пробал до сеа :icon_lol:)
Вие сте прекрасна Личност. Ме одушевува со колку внимание помагате на учесниците на форумов.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom