Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.403
Поени од реакции
6.024
Проблемов еднаш го пишав али ко падна серверот и заминаја постовите во неповрат.

Имам мрсна коса а колку што прочитав погоре и колку што ми кажа докторот знам дека од повеќе ми се лачи некој од хормоните и као демек за "тинејџер" на 17 години не било изненадување.Скоро од пред 2 години ми се прават мозулчиња (во моментов немам) на задниот дел на главата и ради тоа уствари бев и на кожно ,ми изнапрепишаја разни масти ,креми,шампони итнт но најдобар ефект има антибиотикот тетрациклин(дали има некаква врска со тоа што го пишам подолу незнам) .
Е сега проблемов е што од кога се ишишав забележав дека косава ми е проретчена ,а до која мера незнам пошто се забележува кога има посилна светлина во близина(сијалица на пример) и да залистоците се познаваат а последен пат кога бев на кожно баш прашав за проретченоста и ми рекоа као демек нормална работа да се регенерира косата...но незнам колку може да им се верува на докториве кога два различни специјалисти различни шампони ми препорачаја(1300 платив за ducray а исти к*рац пак,а реконазолот скоро ич не ми го зацврсти влакното).Ми преостанува да земам упат до дерматолог ...но ме мачи тоа што никој во фамилија нема некоја изразена ќелавост (и по мајката и по таткото).И да тешко психички се поднесува за 17 годишен:nesum:
 
Член од
14 декември 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
ОД пазар, или од виталиа аптеките, ке ти продадат корења од коприви, и ке ги стаиш у 1 кило вода на пример 5-6 коренчиња и ете ти го чајот.
Или од земјоделски аптеки.
Фала другар :) :helou:
 
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233


Ова треба да заврши работа. Пред 2 години косата почна да ми паѓа дури и на допир и се тоа поради геловите кои беа на мојата глава 24/7.. Во аптека ќе прашате што како и ќе ви кажат.. Мене ми помогна..
btw. нешто што е многу лошо во сево ова: Треба да се пијат капсули со исто име како и шампонот цели 3 месеци и притоа е строго забранет алкохол :toe:
мене ми заврши работа.. :)
Ти паѓала од друга природа, си ја затестувал косата и не си ја оставал да дише. Добро што ваљда навреме си реагирал со шампонов иначе немало да ти се поврати косата верувај.
А фитовалот за оние што им паѓа косата од хормонска природа фитовалот е ѓубре. :)
 
Член од
9 ноември 2009
Мислења
325
Поени од реакции
56
Користам минохидил 5 %(пилфуд). Ве прашувам кој шампон да го купам против опагање, кој би можело комбинирано да се упоребува со минохидилот, и со кој би можело да си мијам косата секој ден.
 
Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Користам минохидил 5 %(пилфуд). Ве прашувам кој шампон да го купам против опагање, кој би можело комбинирано да се упоребува со минохидилот, и со кој би можело да си мијам косата секој ден.
нирел,котоконазол,алпецин или пак ревита овојпоследниот не сум го користел го има како комплет со лосион би требало да го продаваат и одделно само шампонот провери.
 
Член од
9 ноември 2009
Мислења
325
Поени од реакции
56
нирел,котоконазол,алпецин или пак ревита овојпоследниот не сум го користел го има како комплет со лосион би требало да го продаваат и одделно само шампонот провери.
Читајки ги претходните коментари јас сум за ревита од неколку причини. Прво има добар козметички ефект (и дава убав изглед и волумен на косата), второ може да се употребува со минохидил заедно и трето со него може да се мие косата секојдневно. Само незнам каде може да го купам во Македонија. Од тоа што читав на претходните страни од странство се нарачувал. Ако има некој да знае каде во Македонија се продава нека ми каже.
 
Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Jas koristam Marbo sampon i losion veke dva tri meseci i kako sto primetuvam kade kade mi e podobra kosata i ne mi paga veke.I vlaknoto mi se podobri dodeka porano mi bese taka tenko kako kaj macka,katastrofa.Ovie samponi mi gi donese prijatelka od Srbija pa ako nekoj saka moze da si proba stvarno se dobri,go sprecuvaat opaganjeto i go podobruva rastot na kosata i revitalizira vlaknoto od samiot koren.I sto e isto vazno ovie preparati se od bilki nema nisto vestacko vo niv,taka da moze sekoj da gi koristi.
 
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Редно време е да си ја кажам состојбата.
Да повторам користев Реконазол 2-3 пати неделно , секој втор до трет ден Алпецин + Лосион , Чаеви , Мерц а последниот месец пијам и омега 3. Исто така во третманот ако можам така да го наречам ставив и соја.
Арно ама нема никакво подобрување, скоро 5 месеца како го употребувам ова, но ништо у смисол со нови влакна. Едино можам да пофалам дека опаѓањето релативно, значи релативно запре, не е како претходно.
Инаку нарачав Ему Оил или масло од ној, ќе го мачкам фронталниот дел и темето па ке видиме. Планирам да земам и Трикомин спреј , ама понатаму.
 
Член од
14 декември 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
А Миноксидил т.е. Плфулд 5 % не користиш ???
 
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Не, не сум со план да го користам здравје до кај 20ина години. После ќе видиме.
 

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Најефикасно од се што досега сум користела, ама ова важи само за жени, се ампулите Cycle Vital на EUGENE PERMA, во комбинација со шампон од истата фирма, од линијата против опаѓање коса. Јас веќе имав сериозно проредена коса, а сега имам пристојна грива. Е, сега, ако отсекогаш косата ви била послаба, нема да делува, но ако сте имале преубава коса, па почнала да опаѓа, како мојава есента, ќе си видите аир. Првите резултати се забележуваат по 2 месеци. Третманот, ампулите+шампонот чини околу 2500 денари месечно.
 
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Да, добри се егуене перма, ги иам пробано и нивните производи, и од козметички аспект стварно косата ја прават убава но немаат врска со машкото опаѓање, така да.. Џабе фрлени пари :)
 
Член од
17 октомври 2009
Мислења
148
Поени од реакции
10
Најнапред да ви изразам благодарност што допринесувате за афирмација на третманите за проблемот со косопадот, што всушност беше и мојата единствена намера.

За некои работи кои ги рековте сте потполно во право. Propecia(Finasteride) e хемиска супстанција и кај мал дел од корисниците како што веќе напишав неколкупати, предизвикува тешки несакани ефекти кои во најголем дел исчезнуваат со престанување на терапијата. Тоа, за среќа не е случај со мене иако ја користам повеќе од 1 година и не сум почувствувал ама баш никакви странични ефекти.

Имаше коментар дека сум сакал да ми се продава робата. Па јас ниту продавам Propecia ниту било каков третман од оние што ги набројав и се надевам дека не ќе мора да повторувам никогаш повеќе.

При трансплантација на косата најефтината варијанта не е НИКАКВА ВАРИЈАНТА, затоа што со нестручен и неискусен кадар вашиот трансплант може да се претвори во хорор филм. Влакната може да растат спротивно од нивниот правец но и воопшто да не пораснат после нивното опаѓање(обично во првите 6 недели трансплантираните влакна опаѓаат и на нивно место растат нови и поздрави) а на тилот да имате засекогаш видлива лузна од трансплантацијата.Трансплантацијата има ограничена горна граница и максималниот број на графтс е ограничен од тоа колку коса имате во регијата(донор областа од која се земаат влакната и се ставаат на оголениот дел)

СЕКОЈ ХИРУРГ КОЈ ТРАНСПЛАНТИРА КОСА СОВЕТУВА И ПРЕПОРАЧУВА ПОСЛЕ ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОРИСТИ ПРОПЕЦИА И/ИЛИ МИНОКСИДИЛ, ПА ТАКА ДА ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА ЗА ЗАЛИСТОЦИТЕ ЧИНИ 1,500 ЕВРА ДО 2,000 ЕВРА САМО ВО ДРЖАВИ КАКО ГРУЗИЈА И ПАКИСТАН КОИ ПРОМОВИРААТ ЕФТИН МЕДИЦИНСКИ ТУРИЗАМ И НА БАЛКАНОТ. ОВИЕ КЛИНИКИ ВО СВЕТОТ ВАЖАТ ЗА КЛИНИКИ СО НАЈВИСОК СТЕПЕН НА РИЗИК(ПРОВЕРЕТЕ НА ИНТЕРНЕТ И ЌЕ ГО ВИДИТЕ ИСТОТО) А ПОТОА СЕКАКО ЌЕ МОРА ДА ГИ УПОТРЕБУВАТЕ ОВИЕ ТРЕТМАНИ. НЕ ПОСТОИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА БЕЗ ПРОПЕЦИА ПОТОА. ОВА Е ГО ТВРДАМ СО СИГУРНОСТ, ПРАШАЈТЕ ГИ ЛЕКАРИТЕ САМИТЕ.ДОКОЛКУ НЕ МИ ВЕРУВАТЕ.
ПРОЦЕЧНА ЦЕНА НА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА ОД РЕНОМИРАНИ И ДОКАЖАНИ СВЕТСКИ ЛЕКАРИ ЧИНИ 5-8 ЕВРА ЗА ГРАФТ СПОРЕД СТРИП МЕТОДОТ СО КОЈ ЦЕЛИОТ ЖИВОТ КЕ НОСИТЕ ЛУЗНА НА ВАШИОТ ТИЛ ОД ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА И 10-12 ЕВРА ЗА ГРАФТ СО НОВАТА ФУЕ МЕТОДА(БЕЗ ЛУЗНИ). КОЛКУ ЗА СПОРЕДБА, САМО ЗА ЗАЛИСТОЦИТЕ СЕ УПОТРЕБУВААТ 2,500 ГРАФТС(6,000 ВЛАКНА). 2500 X 7 = 15,000 ЕВРА ЗА СТРИП И ПОВЕЌЕ ОД 25,000 ЕВРА ЗА ФУЕ. ОВА ЗА МОИТЕ МЕСЕЧНИ ПРИМАЊА ВО НАЈМАЛА РАКА НЕ Е ДОЗВОЛИВО, ПА ЕВЕ МИСЛАМ ДЕКА ОДГОВОРИВ ЗАШТО НЕ СУМ ПОДЛЕГНАЛ НА ОПЕРАЦИОНИОТ НОЖ, А РИЗИЦИТЕ ОД ТОА ДА ОТИДАМ НА ЕФТИНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОЈА МОЖЕ ДА МИ ГО УНИШТИ ИЗГЛЕДОТ ЗАСЕКОГАШ, НЕ СУМ ПОДГОТВЕН ДА ГИ ПРИФАТАМ. ЕВЕ ЗАТОА ГИ УПОТРЕБУВАМ ТРЕТМАНИТЕ КОИ ГИ СПОМЕНАВ, А И ЗАРАДИ ТОА ШТО ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА ПРЕДИЗВИКУВАШЕ ОГРОМНА ДЕПРЕСИЈА И ПАД НА САМОДОВЕРБАТА ВО МОИТЕ 22 ГОДИНИ.

Не сакам никого да убедувам да започне со Propecia или било каков третман. Единствено сакам да ги информирам луѓето што се се користи во светот и кои се неговите несакани ефекти за кои многу пишував во мојот оригинален пост. Секој човек сам треба да реши дали и колку ќе употребува некој од овие третмани, но без да знае што се постои неможе ни да реши дали ќе превземе нешто или нема да превземе.

И не ме обвинувајте мене за страничните ефекти на третманите ниту пак за нивната цена, ЗАТОА ШТО ЈАС НЕ ГИ ПРОИЗВЕДУВАМ И НЕ ГИ ПРЕДИЗВИКУВАМ СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ.Верувајте дека само сакам да помогнам, затоа што знам што опаѓањето на косата може да значи за некои поединци.

Благодарам за вниманието.
КАКО ПРВО ! Постојат повеќе начини за трансплатација на коса и никоја не чини 25000 евра :tapp::tapp: туку од 1500 до 3000 евра !!!!
КАКО ВТОРО !! Нема никакви лузни туку напротив операцијата се одвива со анестезија и целосно е безболно !!
КАКО ТРЕТО !! ЖИВЕЈ СИ ГО ЖИВОТОТ И ОСТАВИЈА КОСАТА !!!

п.с и мене ми пајѓаше косата ама дедо ми жив да е сто години ми кажа за копривите .. пред секое миење направете чај од коприви, било сушени - било свежи .. исплакнете ја косата и убаво исчешлајте и измасирајте 5 минути .. потоа исплакнете со шампон 2 пати и верувајте че се изненадите од резултатите :smir: поздрав.
 
Член од
20 мај 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
IMAM SINCE OD 3 GODINI I 8 MESECI,
VCERA POPLADNE KOGA GO KAPEV I MU JA CESLAV KOSICKATA PRIMETIV DEKA MU FALI DEL OD KOSICKATA NA TILOT
I VEDNAS ZAMINAV KAJ PEDIJATAROT...
ZA ZAL SE POTVRDI ONA STO SE PLASEV DEKA E
DOKTOROT GO VIDE I SI PROMUMLA NESTO SAMIOT SEBE,POTOA I SE JAVI NA SOPRUGATA KOJA E DERMATOLOG I DOJDE I TAA GO GLEDAA ZAEDNO I ZA ZAL JA POTVRDIJA DIJAGNOZATA
DETENCETO IMA ALOPECIJA AREATA OD 1 STEPEN
I MU NEMA KOSICKA VO OZNA OD 11 MILIMETRI
VEDNAS MI DADOA UPATNICI ZA ISPITUVANJA NA TIROIDNATA ZLEZDA I HORMONSKIOT STATUS.



JAS INACE VEKE 2 GODINI ZIVEAM VO ITALIJA,I PEDIJATAROT SE SOMNEVA DEKA TOA MOZE I DA NE E TOLKU STRASNO,DA NEMA NIKAKVO POREMETUVANJE TUKU DA SE RABOTI ZA POSLEDICA OD PROMENI NA KLIMATA,VODATA TIPOT NA HRANA...


UZASNO SE CUVSTVUVAM... NE ZNAM STO DA STORAM...
SE PLASAM DA NE POTRAAT ISPITUVANJATA I KOSICKATA DA PRODOLZI DA MU PAGA,SE PLASAM TIE 11 MILIMETRI DA NE STANAT 111


BARAM SOVET AKO ZNAETE WEB SITE OD NEKOJ MAKEDONSKI CENTAR KOJ SE BAVI SO TOA
DA SE KONSULTIRAM I SO NASI LEKARI


A I SAKAM DA ZNAM DALI SMEE DETENCE OD 3 GODINI DA GI ZEMA ISTIVE OVIE MEDIKAMENTI STO SE GORE NAVEDENI






POMOGNETEMI...CEKAM ODGOVOR NAJBRZO STO MOZETE...VE MOLAM
 
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
IMAM SINCE OD 3 GODINI I 8 MESECI,
VCERA POPLADNE KOGA GO KAPEV I MU JA CESLAV KOSICKATA PRIMETIV DEKA MU FALI DEL OD KOSICKATA NA TILOT
I VEDNAS ZAMINAV KAJ PEDIJATAROT...
ZA ZAL SE POTVRDI ONA STO SE PLASEV DEKA E
DOKTOROT GO VIDE I SI PROMUMLA NESTO SAMIOT SEBE,POTOA I SE JAVI NA SOPRUGATA KOJA E DERMATOLOG I DOJDE I TAA GO GLEDAA ZAEDNO I ZA ZAL JA POTVRDIJA DIJAGNOZATA
DETENCETO IMA ALOPECIJA AREATA OD 1 STEPEN
I MU NEMA KOSICKA VO OZNA OD 11 MILIMETRI
VEDNAS MI DADOA UPATNICI ZA ISPITUVANJA NA TIROIDNATA ZLEZDA I HORMONSKIOT STATUS.



JAS INACE VEKE 2 GODINI ZIVEAM VO ITALIJA,I PEDIJATAROT SE SOMNEVA DEKA TOA MOZE I DA NE E TOLKU STRASNO,DA NEMA NIKAKVO POREMETUVANJE TUKU DA SE RABOTI ZA POSLEDICA OD PROMENI NA KLIMATA,VODATA TIPOT NA HRANA...


UZASNO SE CUVSTVUVAM... NE ZNAM STO DA STORAM...
SE PLASAM DA NE POTRAAT ISPITUVANJATA I KOSICKATA DA PRODOLZI DA MU PAGA,SE PLASAM TIE 11 MILIMETRI DA NE STANAT 111


BARAM SOVET AKO ZNAETE WEB SITE OD NEKOJ MAKEDONSKI CENTAR KOJ SE BAVI SO TOA
DA SE KONSULTIRAM I SO NASI LEKARI


A I SAKAM DA ZNAM DALI SMEE DETENCE OD 3 GODINI DA GI ZEMA ISTIVE OVIE MEDIKAMENTI STO SE GORE NAVEDENI






POMOGNETEMI...CEKAM ODGOVOR NAJBRZO STO MOZETE...VE MOLAM
Овој проблем не се решава медицински туку исклучиво со надрилекари..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom