Разбирања во музика, вкусови...итн...

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
Aj ja da prasam ako ima nekoj koj go smeta turbofolkot za nekoj vid na kultura da mi kaze zosto i so e toa so e vredno kaj nego.
па во сите стилови има вредно за да слушне и нешто што нечини. во таквата музика 97% се за во канта , а само некои 3% вреди , според мене!!!
 
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.431
Поени од реакции
7.853
све си е ок... али има мн. уфилмани луѓе... со 3 месеци слушање на метал музика стануват ФАЦИ и почнуват да се курчат.... уопште не се замарам со тие глупаци/глупачи .......
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
VIDI IMA I DOBAR TURBO FOLK POSTO DE GUSTIBUS NON EST DISPUTANDUM, NA PRIMER POMALKU POZNATI PEACI, AMA PEACKIVE SE KIC PRED SE ZATOA STO TEXTOVITE IM SE NEETICKI, A MUZIKATA IAKO NE MI SE SVIGA, NA NEKOI IM SE SVIGA, ZA VKUSOVI NE SE RASPRAVA, AMA TEXTOVITE IM NEETICKI I TOA E KIC.
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Никогаш не сум се замарала со музички стилови, жанрови, глупости. Слушам се што ми се свиѓа, а тоа во еден исти ден може да доживее таков распон што ќе варира од Нирвана, преку Шинед О Конор, па Кафе дел Мар, Архангел, па Тоше Проески, после идеме на ударна доза Стереофоникс у придружба на Колдплеј, се пребацуваме на нешто поозбилно па пуштам Moonlight sonata, па нешто Noir Desir, па Апокалиптика и на крај, ако извади некој ракија, денот може да заврши и со Светлана Сека Алексич :pos:

Ми ја сфаќате поентата. :icon_lol: Слушам свашта, некои од песните што ми се свиѓаат не знам ни во кој жанр спаѓаат воопшто (ко на пример, Orchid Trip), не се замарам со биографии на изведувачи, сите албуми на памет, маици со нивни логоа, одреден стил на облекување предодреден според жанрот... Нц. Тоа е ограничување. Не може само еден жанр да е добар, сите други песни да не чинат. :toe:
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
се е до фкусот на човекот ако си сака транс транс нека слуша ако мисли дека се разбира од некој жанр остај го нека држи лекции и коа ке згреши исправи го па ке научи
пример јас слушам ама баш се шо ке ми влезе у уво(шо ми се свиџа друКше речено) а стил на облаканје никоаш не ми е според тоа шо слушам него според тоа као се осекјам такада нема врска едно со друго... јесда тука се емо типците/типките шо мислат дека ако се изгледаат што потемно ке се поопасни али пак тоа е нивен избор они така си се свиџаат ... нивна работа
 
Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
За да бидиш стрјучнак за музика треба и да ја слушаш таа музика и тоа прееемногу често,данеречам треба дел од СЕКОЈ ден да си оддели човек и да слуша некое парче од стилот/жанрот што го преферира.Коментари од типот еееј ова е срање,ако се сметаш за стрјучнак можеш да кажиш нешто дека е срање само од правецот што го слушаш.Јас пример слушам електронска музика(Хаус,прогресив,техно) и не можам да кажам за некоја метал песна дали чини или не чини ко метал иам слушано 3 песни во живот.БТЊ типци шо вчера сметнале некоја мп3 компилација и денес мислат дека це транЦери......тоа НЕ! Ативно слушам музика едно 10 години,некогаш со смалено некогаш со забрзано темпо и пак не можам да кажам дека сум стрјучнак.Дека имам големо познавање ДА,ама дека стрјучнак....хмммм,да бев роден во '70тите и да ги слушав Чикаго,Њу Јорк и Детроти звуците е тогаш ќе бев стрјучнак :smir:

Мал едит:Ќе ги забораев Берлин и Париз,исто така центри за раѓање на нови правци :smir:
 
Член од
24 мај 2007
Мислења
78
Поени од реакции
7
Ajde ,da stavam i jas nekoj zacin vo mandzava:). Mislam deka eden od najdobrite pokazateli,za vrednosta na muzikata e vremeto. Da trgneme od toa, kolku glupavo zvucat nekoi pesni ,koi na vremeto bile Ok! i bile hitovi. Ponatamu,fakt e deka nekoi pravci vo muzikata nemaat ama bas nikava muzicka,umetnica tezina ...turbo folk...katastrofa....hit od edna nedela,nema nito edna kvalitetna nota,tekst....i t.n. Od dr strana ima tolku mn pesni,za koi kako vremeto kako da ne postoi,i denes zvucat super,i pruzaat uzivanje.Za pravcite...pr rap.....hip..hop,site onie koi slusaat(jas ne)mozebi mozat podobro da iskomentiraat za ova,ali mislam deka tie pravci patat(momentalno)od muzicari koi se izgubeni vo vselenata,i si igraat raperi ili hip hoperi i mn mu stetat na ovie pravci.Cist primer za takov natrapnik e Toni Zen,e sea zosto samo toj,pa tokmu zatoa sto mu e doverena takva emisija vo renomirano radio i golemi iminja od hip hop scenata na gosti kaj nego...a samo da im pustat nekoj pesna kaj sto se pee so Jovan Jovanov na pr ...da vidat so kakov hip hoper se vo emisija :).Nekoi luge slusaat toa sto im e servirano...pr koj e toj Santana...e koj e de ,,onaj sto ja peese Marija Marija....nikoj ne go znaese se dotogas ,a sega go ima vo sekoja cd kolekcija...a tipot ima eden ton kvalitetna muzika,i tvori ne od togas, nego mn. odamna.Metal ..i toa neslusam ..ali imam po nesto vo kolecija,i ima,se prepoznava muzikalnost virtuoznost i e za pocit,mislam ne tesko da se prepoznae talent virtuoznost muzikalnost vo nekoj pravec,mislam glupavo e da se rece ..kako da ne rap.....ili metal ili elektronika....Ako prepoznaes kvalitet vo muzikata sto ne ja slusas,mislam togas si dobar poznavac na muzikata!......Aj za kraj posto rekov deka sum specificen(nekakva pretstava za mojot vkus"DEMEK")...za grupa nemozam da izdvojam ke ja pisam taja sto ja slusam momentalno :)...a za vokal ne mi e tesko da resam koj mi e najdobar. Grupata e:Velvet Underground. Vokal:David Bowie.
 
Член од
25 декември 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Ја Би Рекол Дека Секој Ја Сака Музиката На Свој Начин , Секој Си Слуша Вид На Музика Која Му Се Свиѓа Но Не Треба Да Се Меша Кај Што Не Му Е Работа Еве Ја Слушам Електронска Музика , Рап , Хип Хоп И Др Што Ми Се Свиѓа Слушам И Музика Што Многу Ми Се Свиѓа НО Не Треба Да Наметнуваме Музика Не Значи Дека Само Во Македонија Се Слуша Рап И Има Рап "Сцена" и Поп Музика И Да Не Треба Да Се Слуша Друга Музика Или Да Се Наметнува Пример : Транс Е Срање Рап Само Рап ... Или Некој 12 Годишен Тип Ке Каже Дека Пример Soulja Boy Е Најбољи Рапер Ќе Треба Да Се Фрлам Од Балкон Не Сваќаат... Ај Позз
 

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Ја мислим дека нема нема лоша музика, освен електонската особено трансот тоа можда има некоја уметност ама ја сум изгледа слеп што не ја гледам, а пак музика што ги поврзува сите е мислам екс ју хотојте и сл. баладе и изведуачи како здравко чолиќ и сл. нема човек кој не го знае и барем не му знае една песна...:pipi:
 

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Се е ствар на вкусови.Неможе народњак да коментира за рапот или некој рапер да збори за рокот дека е никаква музика,нема квалитени пејачи и дека со рокот не се пренесува никаква порака и слично.
За да некој сатане експрет за некој музички правец, пред се треба долго време да се занимава со тој одреден правец.Што значи, експерт може да е некој кој направил огрмоен број хитови од неговиот музички правец, да е доволно навлезен и да знае се за тој правец.Треба да има долго рааботно искуство и некој кој поминал низ се и сешто занимавајки се со тој правец.Но ова е мое мислење.
А сепак пак ке речам дека се ствар на вкусови и различни размислувања.Сепак доколку некој се разбира во одреден правец нема апсолутно никакво право да осудува и да пљука по некој друг правец и нееговите колеги експерти од другите правци.
 
Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
kako prvo tocno ne e kultura ne e ni vid(ja mislam e viC) na muzika, za da nesto okarakteriziras kako muzika treba da ima MUZIKA vo toa nesto, a zosto kultura? pa vaka neznam za primer ke zemam eve metal
toa e kultura, kako sto edna nacija si ima svoja kultura, imas poseben stil na oblekuvanje, nacin na odnesuvanje itn itn....
Тогаш и турбо фолкот е култура бидејќи има начин на обелкување (прилично прост) начин на однесување, а во песната има инструментали и вокали = музика :smir:

Се е ствар на вкусови.Неможе народњак да коментира за рапот или некој рапер да збори за рокот дека е никаква музика,нема квалитени пејачи и дека со рокот не се пренесува никаква порака и слично.
Раперите треба да знаат дека рапот е произлезен од рокот во комбинација со блуз и некои елементи од кубанската музика исто како и металот е дете на рокот :smir:
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
ok be.. zemi go za primer dragan b so tocka .... tipot ima poznavanje za koj bilo zanr na muzika... pocnuvajki od iljada devetsto cetrsturska pa do denesnive... znaci toa e tip so go posvetil zivotot na muzikata... a vkus.. toa e licna rabota.. znaci individualno za sekoj covek nema sto poveke da se diskutira.. koa ke rece nekoj pa ti nemas fkus.. pa mozda za toa so tebe ti se svigja mene ne mi se svigja kraj na muabet
 

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Мислам дека за некој да се разбира во музика пред се треба да има доста музика слушнато. Нека слушнал тој се што постои еве да речеме од Slayer (американски треш метал бенд) и нека знае се за нив и биографија и сите песни на памет абе се шо може да знае боље и до самите членови, немора да значи дека знае шо е треш метал пред се. Значи за да знам за трешот треба да сум слушнал различни изведувачи, стари, нови, од секаде низ светот. Значи за некој да се разбира од музика пред се мора да СЛУША многу музика.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ja non stop od moja 14-15 godina slusam punk, thrash metal, i site mozni podvidovi osven nu metal i moze da se kaze deka se razbiram vo taa muzika, a isto imam slusano i dobar turbo folk i vo toa se razbiram no sepak se e do vkusovi koga se raboti za muzika.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom